1/6/08

Η πρακτική πολιτική διαφέρει από την ιδοελογική πολιτική των φιλελεύθερων κομμάτων . Αλλά . . .

Ξαναγυρνάμε εκεί που ξεκινήσαμε . Κύκλους κάνουμε . Και ήρθε ο καιρός να γίνει μια συζήτηση θεωρητική για το τι προτιμάμε ως πολίτες .

φιλελευθερισμό ή κρατική παρέμβαση ?

Τα νέα μέτρα , λένε , είναι αγορανομικά . Δηλαδή αυξάνουν την παρεμβατικότητα του κράτους στη λειτουργία και την πολιτική των εταιριών .

Σε παλιότερο άρθρο αναρωτιόμουν και δήλωνα μπερδεμένος για την στροφή που επέλεξαν ακραία φιλελεύθερα κράτη (Αγγλία,ΗΠΑ) σε πιο παρεμβατικές τακτικές . Και έρχεται ένα μήνα μετά η ΝΔ και αλλάζει κι αυτή τακτική υπό την λαική πίεση .

Ένα είναι σίγουρο ότι ο όρος της "ελεύθερης αγοράς" όσο πάει και χάνει τη θεοποιημένη της έννοια . Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε όλο το κόσμο . Οι ταχύτητα που αλλάζουν τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά . Αλλαγή μπορεί να έρθει σε μια νύχτα πλέον .

Η Ευρωπαίοι κινούνται ενωμένα πια και οι εθνικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο . Γι αυτό και οι αλλαγές στη πρακτική πολιτική από την πολιτική ιδεολογίας . Οι πολίτες βλέπουν τις αλλαγές αυτές με καλό μάτι αλλά μη γελιέστε δεν τίθεται θέμα αλλαγής ιδεολογικών πολιτικών επιλογών .

Κανείς δε νοιάστηκε μέχρι τώρα . Γιατί να αρχίσουν δηλαδή τώρα ? Το μόνο που φοβούνται είναι η πτώση της κατανάλωσης και αυτήν θέλουν να τονώσουν . Τα νέα μέτρα έρχονται για να συνεχιστεί η καταναλωτική μανία . Και οι επιχειρήσεις τρέμουν πια την καταναλωτική οργή .
Αυτή την οργή πρέπει να τονώσουμε εμείς . . .


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εχω την εντυπωση,πως το θεμα δεν ειναι κρατικος παρεμβατισμος ή οχι.Το θεμα ειναι,αν το κρατος,τελικα, εχει την θεληση και,πρακτικα, την δυναμη να προστατευσει τους πολιτες απο τον ΝΕΟφιλελευθερισμο.Μην ξεχνιομαστε, εχουν γινει πολλοι νομοι,πολλες εξαγγελιες νομων,αλλα ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ που λεν και στο χωριο μου :)