30/6/08

Προλαβαίνει ο Μπους έναν ακόμα πόλεμο ?


"Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να επιτεθεί στο Ιράν με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς ακόμα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου του 2006 με τους αντάρτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και υφίσταται την κρίση της ανομίας του" εκτίμησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

"Αν η Τεχεράνη προσπαθήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, το Ιράν θα αφανιστεί", δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Υποδομών .

Σχόλιο greekpoliticalreview : Όταν ο ένας επιτίθεται ο άλλος αναγκαστικά αμύνεται . Να επιτεθούν και οι δυο είναι λίγο δύσκολο !

Συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο επιτετραμμένος του Ιράν κ. Μαχμούντ Φαζελί :

«Η απάντησή μας θα είναι καταστροφική»


Πώς σχολιάζετε το ρεπορτάζ των New York Times για την ισραηλινή άσκηση και τη συμμετοχή της Ελλάδας;

— Είχαμε τις πληροφορίες μας προτού ακόμη δημοσιευθεί το άρθρο. Γνωρίζαμε ότι έγιναν ασκήσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας του 1994 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Εκείνο που μας ευαισθητοποίησε ήταν η προπαγανδιστική προβολή αυτής της υπόθεσης από τους New York Times και η αναπαραγωγή της από τον ελληνικό Τύπο.

Δεν μας ξενίζουν οι απειλές των Ισραηλινών. Πρόσφατη ήταν η πολεμοχαρής δήλωση του υπουργού Μεταφορών (Σαούλ Μοφάζ), που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων, ακόμη και μέσα στο Ισραήλ. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής κρίσης στο Ισραήλ.

Μόνο αυτό;

— Και για ψυχολογικό πόλεμο. Το Ισραήλ επιδιώκει τη διακοπή του ειρηνικού πυρηνικού μας προγράμματος. Ενα μέσο που χρησιμοποιούν είναι οι οικονομικές κυρώσεις, που όμως έχουν μεγαλύτερες συνέπειες γι’ αυτούς που τις επιβάλλουν παρά για το Ιράν. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η επίθεση εναντίον μας από ένα στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η τελευταία λύση θα ήταν η μονομερής στρατιωτική δράση του Ισραήλ. Θεωρώ, όμως, ότι οι σχετικές απειλές έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η απάντησή μας θα ήταν επώδυνη και καταστροφική.

Ασφαλώς, θα ζητήσατε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση...

— Από τη στιγμή που το θέμα πήρε τεράστια έκταση δημοσιογραφικά, θελήσαμε να ακούσουμε τις εξηγήσεις της ελληνικής πλευράς. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το υπουργείο Αμυνας, σε πολύ φιλικό τόνο, μας διαβεβαίωσαν ότι η άσκηση δεν είχε επιθετικό χαρακτήρα και δεν στρεφόταν εναντίον του Ιράν ή άλλου κράτους. Γνωρίζουμε επίσης ότι κόμματα όπως ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ έχουν πάρει πολύ καθαρή θέση, ενώ η κ. Βάσω Παπανδρέου έχει θέσει το ζήτημα στη Βουλή. Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Πρέπει επίσης να σας πω ότι δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα συμπάθειας και συμπαράστασης από απλούς πολίτες.

Κάνατε λόγο για «καταστροφικά» αντίποινα σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης. Αλλά και η Συρία, που δέχθηκε αεροπορικό πλήγμα προ μηνών, τώρα αναζητά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, προφανώς από θέση αδυναμίας...

— Οσοι βλέπουν έτσι τα πράγματα, δεν έχουν σωστή αίσθηση της ιρανικής πραγματικότητας. Διαβάζω σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες των ιρανικών πυραύλων. Δεν είμαστε εμείς που θα αρχίσουμε μια σύρραξη, αλλά αν δεχθούμε πλήγμα, θα απαντήσουμε αναλόγως. Το Ιράν δεν είναι Συρία, είναι μεγάλη χώρα, με ρόλο και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτά είναι μόνο σενάρια. Αμφιβάλλω πολύ αν αποτολμήσουν κάτι παρόμοιο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια συνάντηση με την ιρανική ηγεσία. Θεωρείτε ότι αν εκλεγεί θα μπορέσετε να τα βρείτε με τους Αμερικανούς;

— Αναμένουμε θετικές αλλαγές στις ΗΠΑ οποιοσδήποτε κι αν εκλεγεί πρόεδρος, καθώς πιστεύουμε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη του Μπους. Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί τα λάθη τους στο Ιράκ, ενώ ούτε στο Αφγανιστάν έχουν θετικά αποτελέσματα: Οι Ταλιμπάν κυριαρχούν σε πολλές περιοχές, οι τρομοκράτες επιτίθενται στον πρόεδρο Καρζάι στη διάρκεια επίσημης τελετής στην Καμπούλ, η παραγωγή ναρκωτικών σημειώνει κατακόρυφη άνοδο. Το Ιράν πληρώνει τεράστιο κόστος καθώς δέχεται κύμα προσφύγων και πολεμά τις μαφίες των ναρκωτικών προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στη Δύση, χωρίς την παραμικρή ανταμοιβή.

Σε νέες βάσεις οι σχέσεις μας

Και οι πολεμοχαρείς δηλώσεις Μακέιν εναντίον του Ιράν;

— Πιστεύουμε ότι εξυπηρετούσαν μόνο την προσπάθειά του να γίνει αρεστός στο σιωνιστικό (σ.σ. ισραηλινό) λόμπι των ΗΠΑ. Αν έχουμε θετικά βήματα από τη νέα, αμερικανική διοίκηση, θα μπορέσουν να μπουν σε νέες βάσεις οι σχέσεις μας. Πρόσφατα, αναφέρθηκε από αμερικανικά μέσα ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ανοίξει γραφείο συμφερόντων στην Τεχεράνη. Δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη επισήμως, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν στην Ουάσιγκτον δυνάμεις που θέλουν μια άλλη πορεία στις σχέσεις με το Ιράν.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: