11/6/08

. . . Ελληνικό Χρηματιστήριο και δυνατότηα χειραγώγησης του

Το είδαμε κι αυτό χθες. Μέχρι κάποια στιγμή η μετοχή της φερέλπιδος MEDITERRA (γνωστής με τον κωδικό ΜΑΣΟΠ από τα Μαστίχα Shops) έχανε σε αξία κεφαλαιοποίησης περίπου… 1.900.000 ευρώ, με συναλλαγές του συγκλονιστικού ύψους των… 2 τεμαχίων, καθώς η ποσοστιαία πτώση ξεπερνούσε το 9% και η κεφαλαιοποίησή της ήταν προηγουμένως περίπου… 20 εκατ. ευρώ!

Κι έτσι με μεγάλη ευκολία στο τέλος περιόρισε τις απώλειές της από -9% σε -3,24%, με την αγοραπωλησία ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τεμαχίου, αξίας… 2,69 ευρώ παρακαλώ!

Με αυτά τα ταπεινά 2,69 ευρώ η εταιρία «γλίτωσε» (θεωρητικά πάντα) απώλεια κεφαλαιοποίησης της τάξεως του… 1 εκατ. ευρώ!

Και λέμε εμείς: Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούμε, πριν μπει οριστικά και αμετάκλητα «ταφόπλακα» στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.;

Διότι πολύ καλή αυτή η ιστορία με τις δημόσιες εγγραφές που γίνονται με διάθεση υφιστάμενων ή νέων μετοχών, σε… «εκλεκτούς φίλους και συγγενείς», αλλά έτσι δουλειά δεν γίνεται!

Η υπόθεση κινδυνεύει να μεταβληθεί σε περίγελο καθώς οι εμπλεκόμενοι (αλλά και οι ιθύνοντες) δείχνουν να αγνοούν τον παράγοντα εμπορευσιμότητα, λες και κανένας δεν καταλαβαίνει ότι με τέτοιες εμπορευσιμότητες… ψίχουλα στην πραγματικότητα οποιαδήποτε αποτίμηση είναι της… πλάκας και δεν έχει απολύτως καμία ουσία.

Δείτε, για παράδειγμα, και πάλι τη ΜΑΣΟΠ. Μέσα σε ολόκληρο το διάστημα της διαπραγμάτευσής της έχουν αλλάξει χέρια 115.000 τεμάχια, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο μόλις 29.000 τεμάχια, μέσα στον τελευταίο μήνα πέσαμε στα 4.270 τεμάχια και εντός των τελευταίων επτά ημερών άλλαξαν χέρια… 520 τεμάχια.

Οι διακυμάνσεις όμως της μετοχής δεν είναι καθόλου ασήμαντες. Από τα 3,30 ευρώ στα οποία εκτοξεύτηκε με την εισαγωγή της η μετοχή έπεσε έως τα 2,25 (πτώση περίπου 30%) και βρίσκεται τώρα (μετά το… σωτήριο χθεσινό τεμάχιο) στα 2,69 ευρώ, γράφοντας απώλειες από το υψηλό περίπου 20%.

Υ.Γ. 1: Προφανώς η υπόθεση δεν αφορά μόνο στη συγκεκριμένη μετοχή, μα και σε άλλες μετοχές της ΕΝ.Α.

Υ.Γ. 2: Μη νομίζετε πάντως ότι η υπόθεση της ανύπαρκτης εμπορευσιμότητας αφορά μόνο στην Εναλλακτική Αγορά. Αποτιμήσεις που αλλάζουν με τζίρους «της πλάκας» έχουμε και στην… κανονική αγορά!

Θαυμάστε
: Η Τρία Άλφα (κοινό) έχασε χθες 9,5% με όγκο… 5 τεμαχίων, η ΑΛΣΙΝ έγραψε απώλειες 4,10% με όγκο 7 τεμαχίων και οι Αττικές Εκδόσεις απώλεσαν 3,5% με όγκο 358 τεμαχίων. Στην τελευταία περίπτωση, δηλαδή, η κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕΚ μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ περίπου με συναλλαγές αξίας… 1.400 ευρώ!

Μήπως κάτι πρέπει να γίνει... γενικώς; Διότι μιλάμε για την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής αγοράς, κι όχι μόνο στις μικρές κεφαλαιοποιήσεις.

Πηγή : Euro2day.gr (από τη στήλη Χαμαιλέων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: