12/6/08

Πόσο αποτελεσματική είναι η "προπαγάνδα" του Politis-gr ? Και πως θα έπρεπε να την αντικρούσει η Parapolitiki ?


Αν και πρόωρο θα προσπαθήσω να κάνω μια ανάλυση για το "πολεμικό κλίμα" που ξέσπασε χθες από τις δημοσιεύσεις της Παραπολιτικής .


Από τη μια λοιπόν έχουμε ένα διφορούμενο Blog αυτοπροσδιοριζόμενο ως ανεξάρτητο , υποψιασμένο και το κυριότερο ... ενημερωμένο και πάντα τεκμηριωμένο το politis-gr .

Από την άλλη έχουμε ένα Blog που φημίζεται για την αντικειμενικότητά του και την σοβαρότητά του που όμως τελευταία φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση και από "γνώμης" να πηγαίνει προς "ειδησιογραφικό" τη Παραπολιτική .

Αυτοί είναι οι "ηθικοί αυτουργοί" της διένεξης . Οπότε ας τους αναλύσουμε λίγο :

Ο politis-gr αρθρογραφεί με "προπαγανδιστική ρητορική" που όμως είναι πολύ εύκολο να την εντοπίσεις όταν γίνεται . Τα ποστ του γέρνουν προς τον Καραμανλισμό και είναι εμφανώς υπέρ της επιλογής του Κωστάκη για στροφή προς Ρωσία και Γαλλία . Όταν αρθρογραφεί για τέτοια θέματα δεν προπαγανδίζει , δηλώνει ουσιαστικά την θέση του . Όταν επιλέγει να κάνει "αντιπολίτευση-επίθεση" στο Πασόκ πάντα μιλάει με στοιχεία που όμως είναι μεν αληθή αλλά είναι και μαεστρικά επιλεγμένα . Κάνει δηλαδή επιλεκτική συλλογή στοιχείων και παραθέτει μόνο αυτά που χρειάζεται . . . αλλά ποιος δεν το κάνει αυτό ? Βέβαια το timing που επιλέγει για "αντιπολίτευση-επίθεση" είναι πάντα . . . on time με κάποιο περίεργο τρόπο ! Κι αυτό όμως είναι δικαίωμα του καθενός .

Η παραπολιτική ήταν πάντα μετρημένο blog . Σοβαρό , αντικειμενικό και συνειδητά όχι πολύ επιθετικό . Κρατούσε δηλαδή ισορροπίες (με την καλή την έννοια) . Το τελευταίο μήνα παρατηρείται μια στροφή σε θέματα δομής της . Φαίνεται (χωρίς να είμαι βέβαιος) ότι επέλεξαν να ενεργοποιήσουν την καλή τους φήμη και με συνδρομή κι άλλων (αυτό είναι σίγουρο γιατί αλλιώς δεν θα είχαν την υποδομή) να μετεξελιχθούν σε ειδησιογραφικό ή σε στυλ δημοσιογραφικού (σε στυλ όμως γιατί πιστεύω ότι δεν είναι δημοσιογράφοι όλοι της ομάδας) . Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι και το επικίνδυνο για τους Παραπολιτικούς . Και λέω επικίνδυνο γιατί ένα ειδησιογραφικό blog έχει ανάγκες και ο κανόνας της Φύσης λέει ότι "οι ανάγκες δημιουργούν περιορισμούς" . Η κυριότερη ανάγκη για τέτοιου είδους blog είναι η επισκεψιμότητα . Και η επισκεψιμότητα είναι κάτι σαν την AGB . Σε τρώει . . . δηλαδή σε περιορίζει θες δε θες . (Προσοχή δεν τα λέω αυτά ως μομφή προς την Παραπολιτική , άλλωστε τα παιδιά εκεί δεν φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ιδέες ή απόψεις , τα λέω αυτά για να επιστήσω την προσοχή σ΄αυτήν την πολύ συμπαθή ομάδα) .

Τώρα ας το δούμε λίγο από άποψη αποτελεσματικότητας :

Το κοινό του politis-gr είναι λίγο πολύ σταθερό , αυτοί που σχολιάζουν με ενεργό username (κι εγώ μέσα σ΄αυτούς) σταθεροί και ακόμα περισσότερο γνωστής "πολιτικής ταυτότητας" . Δηλαδή αυτοί που μπορούν να αντιπαρατεθούν στα επιχειρήματά ("προπαγάνδα") του είναι λίγο πολύ γνωστοί και δυστυχώς λίγοι (με παράπονο το λέω γιατί όταν αντιπαρατίθεμαι εγώ με επιχειρήματα στα επιχειρήματα του οι περισσότεροι επιλέγουν ανώνυμη επίθεση του κώλου σε στυλ πόσα πήρες απ΄τον Κωστάκη κτλ) . Οι άλλοι που υποστηρίζουν την επιχειρηματολογία του είναι πάλι λίγο πολύ γνωστοί με εξαίρεση τους ανώνυμους κι από τις δυο πλευρές .

Αναρωτιέμαι κατά πόσο αποτελεσματική λοιπόν είναι η "προπαγάνδα" του . Όπως έγραψα και σ΄ ένα σχόλιο στη παραπολιτική τελικά αυτοί που μυρίζονταν την δεξιά ταυτότητα του politis-gr έτσι κι αλλιώς δεν επηρεάζονται από την ρητορική του ενώ οι υποστηρικτές του (που είναι συνειδητά υποστηρικτές του κι όχι επηρεαζόμενοι) είναι δεδομένα του ίδιου πολιτικού προσανατολισμού με τον politis-gr και άρα δεν πρόκειται να αλλάξουν ακόμα κι αν αποδεικνυόταν ότι είναι ο Λούλης από πίσω .

Οπότε δίχως άλλη λύση ερχόμαστε στο ζήτημα της "αντιπροπαγάνδας" . Που είναι και το ζητούμενο . Δηλαδή πως θα μπορούσαν οι "αντιφρονούντες" να αποκρούσουν την προπαγάνδα αυτή και να την μετατρέψουν σε δική τους ιδεολογική προπαγάνδα . Ο μόνος τρόπος που υπάρχει από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου είναι η επιχειρηματολογία .

Τέλος . Τίποτα άλλο .

Αν είσαι μάγκας μπες σχολίασε και επιχειρηματολόγησε πάνω στις θέσεις που θεωρείς ως προπαγάνδα . Έτσι θα καταφέρεις μόνο να ακυρώσεις οποιαδήποτε προπαγάνδα .

Σε ζητήματα διαγραφής σχολίων δεν μπορεί κανείς να πάρει θέση γιατί από τη στιγμή που κάποιος υποστηρίζει ότι είναι προπαγανδιστής τότε προφανώς ο politis για να υπερασπιστεί την προπαγάνδα του θα διαγράφει . Ενώ αν υποστηρίζεις ότι είναι ανεξάρτητος είναι αναφέρετο δικαίωμά του η διαγραφή .

Για να καταλήξω (γιατί πολλά έγραψα) θυμηθείτε λίγο την διαμάχη Τροκτικού-NoNews . Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι και τα δυο αυτά blogs κέρδισαν επισκεψιμότητα . Το μεν τροκτικό έγινε το Νο1 ελληνικό blog ενώ το NoNews έχει 1000-2000 επισκέψεις κάθε μέρα από εκεί που όταν ξεκίνησε ο καβγάς είχε μόλις 200 . Δεν υποστηρίζω ότι όλη η ιστορία ξεκίνησε με σκοπό η Παραπολιτική να αυξήσει την επισκεψιμότητά της (παρόλο που στην ανακοίνωση που ανάρτησε αναφέρει ότι οι επισκέπτες αυξάνονται) αλλά είναι σίγουρο ότι η ομάδα της Παραπολιτικής ήξερε από πριν το αποτέλεσμα που θα επιφέρει αυτός ο πόλεμος . Προς τιμήν τους όμως τις έβγαλαν τις αναρτήσεις και το θέμα το άφησαν .

Προσωπικά ελπίζω να μην γίνει σίριαλ σε στυλ Μάκης-Θέμος γιατί θα μας ξεφωνίσουν όλοι αυτοί οι δημοσιογραφίσκοι που πολύ θα ήθελαν να σπιλώσουν τα 30.000 άτομα που συμβάλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης πέρα από τα αφεντικά τους . . .

Υ.Γ : Το να αυτοπροσδιορίζεσαι είναι απόλυτο δικαίωμά σου . Είναι επίσης και υποκειμενικό . Μια "αυτο-ταμπέλα" ας το πούμε . Το να κριτικάρεις λοιπόν την "αυτο-ταμπέλα" είναι τόσο ανούσιο όσο το να κριτικάρεις τον Γιαννάκη που κλαίγεται στο πάγκο του Ολυμπιακού πράγμα που έκανε σε όλη του τη καριέρα και σε όλες του τις ομάδες . Ας αναρωτηθούμε λοιπόν τι είναι αποτελεσματικότερο να κριτικάρεις : πόσο υποψιασμένος και ενημερωμένος είναι ο politis ή τα επιχειρήματά του . . . ? ? ?

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ, η Πομπηία σε αφασία, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ;
Μας αποπροσανατολίζουν με πανάκριβες, κερδοσκοπικές "εναλλακτικές" φούσκες, οι οποίες στηρίζονται κι αυτές στο πετρέλαιο και είναι ασύμφορες...

Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στη δοκιμασμένη και αποσιωπημένη Συμφιλιωτική Αυτάρκεια, πριν από την αυριανή ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ των τελευταίων ιερατείων, όπως έπαθαν και τα πρότυπά τους φαραώ, Ρωμαίοι, Μάγια κοκ, που δείχνει το βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=dXSHtsOztRk
Το μέλλον μας εξαρτάται κυρίως από μας και όχι από τα σκιάχτρα!
Είμαστε ευγνώμονες στους ιστοχώρους που φιλοξενούν παρόμοιες φιλειρηνικές προτάσεις, τις οποίες τα πανικόβλητα ιερατεία και τα ΜΜΕ τους αποσιωπούν εγκληματικά, αλλά όχι αιώνια!

Ανώνυμος είπε...

Σκεφτόμουν και εγώ να ανεβάσω άρθρο πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά η εξεταστική βλέπεις. Τέλος πάντων.. 2 θέματα: πόσο ύποπτος είναι ο σχολιασμός 30 ατόμων στο 6ο ποστ ενός μπλογκ; Και το 95% αυτών είναι ανώνυμοι-επώνυμοι; Ή τα αρκετά κόμμεντς στο 1ο ποστ του πολίτη; Σχετικά με την επιχειρηματολογία που λες, μέχρι που μπορεί να φτάσει, όταν ο άλλος σου παραθέτει θέματα που δεν μπορείς να γνωρίζεις; Η ρητορική του μοιάζει πολύ με του Καρατζαφέρη, δλδ πολύ καλοί συλλογισμοί με κάποιες αναλήθειες, που είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Πχ: στο θέμα της αποπομπής του Γκαργκάνα, γιατί αφού ήταν τόσο άθλιος, η ΝΔ του ανανέωσε τη σύμβαση; Δεν μας το εξηγεί αυτό... Ή άμα τολμήσεις και μιλήσεις για τη Δικαιοσύνη, πολλά.... τα δεινά... Ε ντάξει, όποιος τα διαβάζει και τα πιστεύει, οκ. Εσύ κάνεις ό,τι μπορείς... Σόρυ για το μεγάλο ποστ

undercover gpr είπε...

Ύποπτα είναι όλα (μη σου πω και μελετημένες κινήσεις) όπως λέω και εγώ αλλά τελικά όλες αυτές οι επιμέρους λεπτομέρειες σε τι οφελούν ?

Όπως γράφω και στο ποστ σημασία έχει να αντικρούσεις τα επιχειρήματα . Δε συμφωνώ ότι είναι δύσκολο να αντικρούσεις τα επιχειρήματα του . Απλά κι εγώ και οι περισσότεροι έχουν πολύ πιο όμορφα πράγματα να κάνουν απ το να ασχοληθούν με το πολίτη . Εγώ μπαίνω ρίχνω το σχόλιό μου και φεύγω . Όποιος το διαβάσει το διάβασε . Όποιος θέλει να διαβάζει το πολίτη και μόνο το πολίτη δεν πρόκειται να διαβάσει το σχόλιό μου άρα γιατί να σκάσω ?

Πραγματικά δε πιστεύω ότι επηρεάζει κόσμο ο πολίτης . Πιο πολύ κόσμο θα επηρεάσεις εσύ ή εγώ αν αρχίσουμε προπαγάνδα υπέρ της ΝΔ παρά ο πολιτης γιατί αυτό το blog ουσιαστικά είναι δηλωμένης πολιτικής αρέσκειας .

Επιχειρηματολογία λοιπόν κι όποιον πάρει ο χάρος . Εμένα όσο και να μου την πέφτουν οι αυλικοί ανώνυμοι σχολιαστές δε με αγγίζουν . Τα λέω και τέλος .

Ανώνυμος είπε...

Για τον Νίκο Σεργιανόπουλο και τη μνήμη του...

Και τώρα, που καταλάγιασε κάπως όλη η (μιντιακή κυρίως) φασαρία σχετικά με την φρικτή δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, επιτρέψτε μας να πούμε μερικά πράγματα όπως ακριβώς βγαίνουν μέσα από την ψυχή μας...

Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε «δημοσιογράφους», «ψυχιάτρους», «φίλους», αλλά κυρίως στον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και συμπαθέστατο κατά τ' άλλα κ. Πάνο Σόμπολο για τον χειρισμό τους στην υπόθεση της δολοφονίας του γνωστού ηθοποιού...

Συγχαρητήρια κ. Σόμπολε που κάνατε λόγο για "έγκλημα πάθους", για τους "περαστικούς συντρόφους και φίλους του θύματος", τον "Αιγύπτιο τελευταίο «κολλητό» του" και τους "αλλοδαπούς περιστασιακούς φίλους του".

Αν αυτό δεν είναι προσβολή μνήμης νεκρού και κατάφορη καταπάτηση προσωπικών δεδομένων τότε τί είναι; Και πώς να κάνουμε λόγο για δημοσιογραφική δεοντολογία όταν η «κεφαλή» του κλάδου περιφέρεται σε όλες τις εκπομπές του Mega και με σοβαροφανείς επιφάσεις σπιλώνει την μνήμη ενός νεκρού που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

Και έτσι κάπως άρχισε το γαϊτανάκι...

Συγχαρητήρια κ. Μυλωνάκη, (για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για έναν γραφικό ψυχίατρο–νούμερο που επιλέγεται από τις εκπομπές προκειμένου να κάνουν κι αυτές νούμερα), που με πρόφαση την επιστημονική σας ιδιότητα δώσατε την 22η μαχαιριά στην οικογένεια του θύματος...

Τί είπε ο κ. Μυλωνάκης; Οτι ο Νίκος Σεργιανόπουλος, αφού "έκανε τραπέζι με τον καλεσμένο του, μετά έκανε κρεβάτι"...

Οτι "είναι ομοφυλόφιλος αλλά επιλέγει ετεροφυλόφιλους συντρόφους ταΐζοντάς τους λίγο πολύ ανταλλάγματα" και άλλα τέτοια πολλά...

Εκεί βέβαια, η Τατιάννα Στεφανίδου, στην εκπομπή της οποίας έγιναν αυτές οι βαρυσήμαντες δηλώσεις, είπε ότι "σοκάρει η ειλικρίνεια του κ. Μυλωνάκη" και άλλα υπέροχα...

Η βλακεία σοκάρει και ο κοινωνικός ρατσισμός αγαπητέ κύριε Μυλωνάκη και κυρία Στεφανίδου...

Και αγαπητή Εspresso, που απέδωσες την δολοφονία στο ότι "οι εραστές δεν τα βρήκαν στις «στάσεις»".

Διερωτάται κανείς ποιόν αφορά η απόλυτα προσωπική ζωή του Νίκου Σεργιανόπουλου;

Αν ο Νίκος Σεργιανόπουλος, κ. Μυλωνάκη μας, πλάγιαζε με μια γυναίκα θα χρησιμοποιούσατε πάλι την έκφραση "τραπέζι και μετά κρεβάτι"; Θα μιλούσατε και πάλι για "ανταλλάγματα"; Θα ήσασταν τόσο απόλυτοι –κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την ιδιότητά σας– στις απόψεις και τους χειρισμούς σας για ένα άτομο που ακόμη δεν είχε κηδευτεί;

Κι ερχόμαστε στην Espresso που ξεπέρασε τον εαυτό της, αφού απέδωσε το έγκλημα στο ότι "το θύμα και ο δράστης δεν τα βρήκαν στις στάσεις"...

Γενικά μιλώντας, να ενημερώσουμε την αγαπητή Espresso και πολλούς ακόμη, ότι οι gay δεν είναι δολοφόνοι. Δεν σκοτώνουν επειδή δεν τα βρήκαν στο κρεβάτι, όπως θα έλεγε και ο κ. Μυλωνάκης.

Δεν είναι ζώα και κάνουν έρωτα, αγαπούν τους συντρόφους τους – όπως και οι «κανονικοί» άνθρωποι –και ενίοτε κάνουν sex μόνο για το sex, όπως και οι «κανονικοί» επίσης άνθρωποι. Γιατί είναι και οι ίδιοι κανονικοί άνθρωποι...

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι γιατί όλοι οι κανονικοί δημοσιογράφοι στέκονται στις σεξουαλικές επιδόσεις και δεν ασχολούνται με την ουσία της υπόθεσης βασιζόμενοι στα στοιχεία και μόνο του εγκλήματος...

Και πράγματι, αν όντως ισχύει ότι βρέθηκαν ναρκωτικά στον τόπο του εγκλήματος, ποιός ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος ναρκομανής δυσκολεύεται να μαχαιρώσει 122 φορές τον οποιοδήποτε αν βρίσκεται υπό την επήρεια;;;

Μήπως τα ναρκωτικά δεν πουλάνε όσο το σεξ ή μήπως φοβόμαστε να το αγγίξουμε το θέμα;

Για το τέλος αφήσαμε τον ανεκδιήγητο άντρακλα κ. Κούγια που έσπασε το απόρρητο και έβγαλε συμπεράσματα για τα πάθη που οδήγησαν στον θάνατο τον Σεργιανόπουλο...

Να θυμίσουμε -όπως είπε και ο ίδιος- ότι ουδέποτε ήταν φίλοι οι Κούγιας – Σεργιανόπουλος και όσα λεει καθημερινά ο κ. Κούγιας στις εκπομπές πηγάζουν από τα όσα του είχε πει ο Σεργιανόπουλος πριν από λίγους μήνες όταν ο δικηγόρος είχε αναλάβει την υπεράσπισή του...
Ξέρετε, αυτά, που είναι απόρρητα...

Συγχαρητήρια ακριβοθώρητε κ. Κούγια!

Τέλος, όλοι εσείς που φωτογραφίζετε ή μιλάτε ανοιχτά για τις προσωπικές επιλογές του Νίκου Σεργιανόπουλου γιατί το κάνετε τώρα; Αφού ισχυρίζεστε ότι τα ξέρετε όλα όλοι και ότι δεν πρέπει να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, γιατί δεν μιλούσατε τότε ανοιχτά;

Αλήθεια αν μπορούσε να απαντήσει ο Νίκος Σεργιανόπουλος τώρα, τι πιστεύετε ότι θα σας έλεγε; Το πρόβλημα είναι ότι εσείς δεν θα ρωτούσατε...

Ντροπή και αίσχος!

thanks

Παραπολιτική είπε...

Aγαπητέ φίλε greekpolitical review ,

Ομολογώ ότι δεν είχα προσέξει τη συγκεκριμένη ανάρτηση σου που αφορά τη διαμάχη μας με τον politis-gr.

Πρώτα από όλα θέλω να σε συγχαρώ γιατί οι διατυπώσεις σου είναι παρα πολύ προσεκτικές και μετρημένες.

Θέλω επίσης να σου πω ότι το θέμα για εμάς έχει τελειώσει.

Λάβαμε κάποιες επιστολές σχετικά με τις όποιες πρακτικές του politis-gr
και δημοσιεύσαμε μια σχετική "έρευνα".

Τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε τα είχαμε συγκεντρώσει εδώ και καιρό αλλά δεν θεωρήσαμε σκόπιμη τη δημοσίευση τους.

Το θέμα όμως άρχισε να παίρνει διαστάσεις καθώς καθημερινά πλέον λαμβάναμε και από μια τουλάχιστον επιστολή-παραπόνων.

Από κοιτάξεις την πρώτη-πρώτη ανάρτηση της Παραπολιτικής , θα εκπλαγείς.

Γράφαμε ότι ένας από τους λόγους που ασχοληθήκαμε με το blogging ήταν η ύπαρξη κάποιων σοβαρών blogs όπως το politis-gr.

Και αυτό το αναφέρω για να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει καμία εμπάθεια προς το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

Η κόντρα όπως είδες σταμάτησε .

Δεν θα υπάρξει νέο σήριαλ στηλ "troktiko-nonews".

Kαι δεν θα υπάρξει γιατί εμείς είμαστε bloggers και οχι δημοσιογράφοι.

Σωστά αναφέρεις ότι τον τελευταίο καιρό οι αναρτήσεις μας πληθαίνουν και προσεγγίζουν τα μαλλον δυσδιάκριτα όρια ενός "ενημερωτικού" blog.

Σε πληροφορώ λοιπόν ότι σε λίγο καιρό οι αναρτήσεις θα "επανέλθουν" στα φυσιολογικά επίπεδα της Παραπολιτικής.

Αυξήθηκαν γιατί τον τελευταίο καιρό είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο και ασχοληθήκαμε λίγο περισσότερο με το "χόμπυ" μας...

Η ροή των ειδήσεων προκάλεσε μια αύξηση των επισκέψεων και όχι η κόντρα με τον politis-gr.

Εξάλλου ήταν μια κόντρα για αρκετα "ψαγμένους" στην blogoσφαιρα...

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο.

Καλή συνέχεια.

Παραπολιτικός

parapolitiki.blogspot.com

undercover gpr είπε...

Φίλε παραπολιτικέ ,

Μετά την 5ήμερη αποχή από τα δρώμενα και την σημερινή μου επανενεργοποίηση
μπορεί να είναι και ανούσια η απάντησή μου (χρονικά) γιατί εκτός από τα λεγόμενά σου σε καλύπτουν και οι πράξεις σου .

Δεν είναι θέμα να με καλύψεις εσύ ή ο οιοσδήποτε . Θέμα είναι να διαφυλάξουμε ένα κάποιο επίπεδο στα του οίκου μας . Και σου δηλώνω ότι εκ΄του πρακτέου με κάλυψες απόλυτα .

Καλή συνέχεια και σε σας .

Υ.Γ Δε ξέρω γιατί αλλά όλοι ζητάνε συγνώμη για τα μεγάλα σχόλια .
Δε το κατανοώ αυτό . Τα μεγάλα σχόλια είναι ιδιαίτερα σεβαστά για εμένα διότι στοιχειοθετούν άποψη η οποία μπορεί να σχολιαστεί . Τα μικρά και γρήγορα σχόλια ουσιαστικά είναι για να ταίζουν την ματαιοδοξία μας .

Με Φιλικούς Χαιρετισμούς.