27/6/08

Πληθωρισμός (επισήμως 5% , ανεπισήμως ?)

Σχεδόν τρία δισ. καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με διψήφιο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Joachim Fels, ο οποίος δηλώνει "κατάπληκτος" από το γεγονός ότι σε πενήντα χώρες της υφηλίου ο πληθωρισμός διαμορφώνεται υψηλότερα του 10%.

Όπως τονίζει ο αναλυτής το "κλαμπ" του διψήφιου πληθωρισμού περιλαμβάνει έξι από τις δέκα πολυπληθέστερες χώρες της υφηλίου, δηλαδή αφορά το 42% του παγκόσμιο πληθυσμού.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, αν και αρκετές τράπεζες σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων, ο ρυθμός που το πράττουν δεν πρόκειται να είναι "ισχυρός" καθώς φοβούνται ότι θα έχουν κατόπιν να αντιμετωπίσουν την ανάκαμψη των νομισμάτων τους.

"Μία μαζική, παγκόσμια "σφιχτή" νομισματική πολιτική είναι, ως, εκ τούτου απίθανο να συμβεί, ιδιαίτερα εάν η Fed διατηρήσει τα επιτόκιά της στο τρέχον χαμηλό επίπεδο για μεγάλο διάστημα", τονίζει ο κ. Fels.

Παράλληλα η Morgan Stanley επισημαίνει ότι σε αρκετές αναδυόμενες αγορές οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ανεξάρτητες, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες. Φυσικά και η έκρηξη στις τιμές εμπορευμάτων συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού στις συγκεκριμένες χώρες.

Καθώς πετρέλαιο και τρόφιμα αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτικών δαπανών στις αναδυόμενες αγορές, η πορεία των τιμών τους αποτελεί σταθερό "συμπαραστάτη" του πληθωρισμού.

"Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ανησυχούμε για την διατήρηση της επιτυχίας του οικονομικού μοντέλου των αναδυόμενων αγορών, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωπες με ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις", καταλήγει ο αναλυτής της Morgan Stanley.

Σχόλιο greekpoliticalreview : Σε μια συζήτηση που είχαμε στο politis-gr περί πληθωρισμού ο Theodore αναρωτήθηκε κάποια στιγμή για ποιον πληθωρισμό μιλάμε : τον πληθωρισμό των υψηλών εισοδημάτων που καταναλώνουν Χ καλάθι ή τον πληθωρισμό των χαμηλών εισοδημάτων που το 80% του εισοδήματος περιλαμβάνει μόνο τρόφιμα και ενέργεια ?

Η επισήμανσή του είναι απολύτως σωστή και αν μπορέσει κάποιος να βγάλει πληθωρισμό με συγκεκριμένο σύνολο αγαθών τότε συμπεραίνουμε ότι ο πληθωρισμός για το 90% των πολιτών στην Ελλάδα εκτοξεύεται σε επίπεδα διψήφια και παραπάνω .

Πηγή : Eyro2day , FT.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: