5/6/08

Η ΝΔ παραπληροφορεί και παίζει παιχνίδια χρηματιστηρίου !


Μείζον θέμα για
την ανεπαρκή ενημέρωση από την πλευρά του ΟΛΠ και βεβαίως της προιστάμενης πολιτικής ηγεσίας, δημιουργεί η χθεσινή ανακοίνωση της Cosco με την οποία "αδειάζει" σε επίπεδο εντυπώσεων την ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική της προσφορά σε παρούσα αξία κινείται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ

Η διοίκηση της Cosco υπό το βάρος της άμεσης αντίδρασης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ – Κόνγκ , που ζήτησε διευκρινίσεις για την αξία της προσφοράς της σε παρούσες αξίες (με ανακοίνωσή της την οποία το Euro2day παραθέτει αυτούσια στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικο), διευκρινίζει ότι το ύψος της οικονομικής προσφοράς της για τα ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ σε παρούσα αξία κινείται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το project, εφόσον τελικώς η Cosco ανακηρυχθεί πλειοδότης, θα χρηματοδοτηθεί κατά 250 εκατ. ευρώ με δανεισμό και κατά το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια.

Σε παρούσα αξία η οικονομική προσφορά της Cosco κινείται στα 490 εκατ. ευρώ και της κοινοπραξίας Hutchison – Alapis στην περιοχή των 410 εκατ. ευρώ, ενω στην συνέχεια συνέχισε να αναφέρει αυτά τα ποσά διευκρινίζοντας ότι τα ποσά της ανακοίνωσης αφορούσαν πληθωρισμένες αξίες στην 35ετία.

Κύκλοι μάλιστα της πλευράς Hutchison – Alapis επιβεβαιώνουν απο τη πλευρά της, ότι η προσφορά της σε τρέχουσα αξία ανέρχεται στα 410 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Cosco αφήνει "εκτεθειμένη" την διοίκηση του ΟΛΠ και το υπουργείο γιατί δεν διευκρίνισαν στις εκτενείς τους ανακοινώσεις την παρούσα αξία των οικονομικών προσφορών Cosco και Hutchison – Alapis.

Ο ΟΛΠ και ο βασικός του μέτοχος, Ελληνικό Δημόσιο όφειλαν, σύμφωνα με τραπεζίτες και χρηματιστές, να παράσχουν αναλυτική ενημέρωση αναφέροντας μαζί με την πληθωρισμένη στην 35ετία αξία των προσφορών και την παρούσα αξία τους τονίζοντας μάλιστα την παρούσα αξία, μια και ο ΟΛΠ είναι εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία.

Η ανεπαρκής ενημέρωση έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς τμήματα ανάλυσης επιχείρησαν να υπολογίζουν την παρούσα αξία της οικονομικής προσφοράς αποπληθωρίζοντας το ποσό που προσέφερε η εταιρία, ήτοι τα σύμφωνα με την ανακοίνωση "4,305 δισ. ευρώ, πλέον των επενδύσεων- 620 εκατ ευρω" (!)

Αποτέλεσμα να καταλήξουν σε νούμερα που απέχουν εντυπωσιακά από την παρούσα αξία των 490-500 εκατ. ευρώ, που επιβεβαιώνει με την επίσημη ανακοίνωσή της η Cosco.

Το θέμα που δημιουργείται είναι μεγάλο καθώς η τιμή της μετοχής του ΟΛΠ μετά την επίσημη ανακοίνωση των προσφορών σε πληθωρισμένη μόνο αξία εκτινάχθηκε από την περιοχή των 24,70 ευρώ ως τα 30,74 (ενδοσυνεδριακό υψηλό ) καταγράφοντας άνοδο κατά 24,45%(!) εντός δύο συνεδριάσεων.

Όλα αυτά ενώ το Χρηματιστήριο του Χονγκ – Κονγκ ανέστειλε την διαπραγμάτευση της Cosco ζητώντας διευκρινίσεις για την παρούσα αξία της προσφοράς του κινεζικού κολοσσού για τον ΟΛΠ.

Μήπως μας έβαλαν τα γυαλιά οι Κινέζοι;

Πηγή : Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: