3/6/08

"Για άλλη μια φορά να επιληφθείτε προσωπικώς"

Έγγραφο, με το οποίο η Ζημενς το 1993 ζητούσε από τον τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να μεσολαβήσει για να πάρει τη μεγάλη δουλειά του ενός εκατομμυρίου παροχών στον ΟΤΕ .

Η επιστολή με τίτλο «Κατακύρωση διεθνούς διαγωνισμού ΟΤΕ 1.100.000 ψηφιακών παροχών (Διαγωνισμός ΟΤΕ υπ’ αριθμόν 7753/92)» .

«
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ. Για το προαναφερόμενο μείζον θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα ως εγχώρια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και μετά την απογοητευτική συζήτηση που είχαμε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Στ. Μάνο, θεωρούμε πλέον απαραίτητη την προσωπική σας παρέμβαση. Συνημμένα σας αποστέλλουμε τη σχετική απαντητική επιστολή μας από 27-8-1993 προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και σας παρακαλούμε για άλλη μια φορά να επιληφθείτε προσωπικώς.

Με εξαιρετική τιμή Ζήμενς Τηλεβιομηχανική Α.Ε.»
.

Στο διαγωνισμό για το 1.100.000 παροχές έπαιρναν μέρος οι εταιρίες Siemens και Intracom, το κονσόρτσιουμ Alcatel Network Systems Greece (είχε γραφεί στον Τύπο ότι υποστηριζόταν από δύο γνωστούς Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες), η Northern Telecom Europe και η αμερικανική ΑΤ&Τ. Στην πρώτη φάση οι τιμές που προσέφεραν η Siemens και η Ιntracom (40.000 δρχ. ανά ψηφιακή παροχή) ήταν θεαματικά μεγαλύτερες από τις προσφορές των άλλων εταιριών. Κατά 20.000-23.000 δρχ. ανά ψηφιακή παροχή. Ως γνωστόν, το θέμα αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΟΚ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να ζητήσει από την Ιntracom και τη Siemens να κάνουν έκπτωση. Αυτές μείωσαν τις τιμές στις 30.000 ανά παροχή, αλλά και πάλι υπήρχε σημαντική διαφορά. Τότε η κυβέρνηση ζήτησε νέα μείωση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ο διαγωνισμός, κανονικά, έπρεπε να κατακυρωθεί στο μειοδότη. Κι όμως, αναβλήθηκε, από τις 15-7-1993 που είχε προγραμματιστεί, για τις 15-9-1993 και στη συνέχεια για τις 15-10-1993. Μεσολάβησαν όμως, η πτώση της κυβέρνησης και οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993. Λίγους μήνες μετά την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση στις 23-3-1994 το Δ.Σ. του ΟΤΕ, διευθύνων σύμβουλος του οποίου ήταν ο κ. Πέτρος Λάμπρου, αποφάσισε υπέρ της ανάθεσης της προμήθειας σε Siemens-Intracom. Η υπόθεση αυτή ταλάνισε τη Δικαιοσύνη και την πολιτική ζωή του τόπου. Ακολούθησαν δίωξη από τον εισαγγελέα κ. Γ. Ζορμπά (σήμερα επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος) και άλλες δικαστικές περιπέτειες, ενώ επανειλημμένες ήταν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Πηγή : antinews.gr (από τον Factorx)


Δεν υπάρχουν σχόλια: