Αφού τον τάισαν , τον έθρεψαν και τον μεγάλωσαν 28 χρόνια , τώρα ήρθε η ώρα να τον απαλείψουν και μαζί μ αυτόν και τον λαό του . . .
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο τύπος του «ηγεμόνα» που θα έκανε τον Μακιαβέλι να σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Ακόμη και τον Νέστορα του αφρικανικού αντι-αποικιακού αγώνα, τον Νέλσον Μαντέλα, αγνόησε επιδεικτικά ο 84χρονος Μουγκάμπε. Στην τελευταία του «προεκλογική» (σ.σ.: τρόπος του λέγειν, αφού κατέβηκε χωρίς αντίπαλο!) ομιλία προανήγγειλε σαν να μη συμβαίνει τίποτα το ταξίδι του την άλλη εβδομάδα στην Αίγυπτο, για τη διάσκεψη της Αφρικανικής Ένωσης.
Μεταξύ άλλων, ο Μουγκάμπε είναι ο δικτάτορας που ενθάρρυνε τις παραστρατιωτικές συμμορίες να κατάσχουν χιλιάδες αγροκτήματα λευκών και να σκοτώσουν πολλούς από αυτούς. Εκτόξευσε τον πληθωρισμό στο ιλιγγιώδες 4.000.000% (!!), βγάζοντας τον λαό στους δρόμους για τα απλησίαστα τρόφιμα και καύσιμα. Καταδίωξε απηνώς τους πολιτικούς του αντιπάλους, απαγορεύοντας στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, να πάρει μέρος στον β γύρο των εκλογών, όταν διαπίστωσε ότι απειλεί την εξουσία του.
Φυλακίσεις, πολιτικές δολοφονίες και εκτοπίσεις είναι στην ημερήσια διάταξη για το καθεστώς του αντι-αποικιακού αγωνιστή στην πάλαι ποτέ βρετανική Ροδεσία. Ενδεικτικό για το «βασίλειο του τρόμου» που εγκαθίδρυσε στη χώρα του είναι ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές 300 οπαδοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής, για να μη σφαγούν από τις παρακρατικές συμμορίες.
Ο Μουγκάμπε αντλεί το θράσος του από μια ιδιότυπη διεθνή ασυλία. Μολονότι ΗΠΑ και Ε.Ε έχουν επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στον ίδιο, τη σπάταλη νεαρή σύζυγό του και σε ακόμη 94 στελέχη του καθεστώτος του, ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε ταξιδεύει όπου θέλει, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ. Έτσι «τρύπωσε» και στην πρόσφατη διάσκεψη του FAO στη Ρώμη για την επισιτιστική κρίση. Ετσι «χώθηκε» στην κηδεία του πάπα Ιωάννη - Παύλου Β το 2005, εκβιάζοντας μια «φωτογραφική χειραψία» με τον αφελή και αργό στις αντιδράσεις Κάρολο της Αγγλίας. Ετσι βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο στο κτίριο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Τους δυτικούς επικριτές του τους καταγγέλλει ως «ιμπεριαλιστές» και «νεο-αποικιοκράτες», ενώ στους Αφρικάνους «αδελφούς» απαντά ότι εκείνος δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά τους.
Πολλοί λένε ότι η αναλγησία του Μουγκάμπε πηγάζει από το βαθύ μίσος για τον πατέρα του. 'Ηταν ένας φτωχός ξυλουργός, που παράτησε την οικογένειά του όταν ο Ρόμπερτ ήταν 10 χρόνων, για να βρει αλλού την τύχη του. Τελικά παντρεύτηκε άλλη γυναίκα. Ο θάνατος του αγαπημένου, μεγαλύτερου αδελφού του ήταν ακόμη ένα χτύπημα για τον μικρό Μουγκάμπε, που γαντζώθηκε στη θρησκόληπτη μητέρα του και τους καθολικούς παπάδες στον περίγυρό της.
Οι παλιοί του συμμαθητές θυμούνται ένα παιδί εσωστρεφές, χωρίς φίλους, που ήθελε να κερδίζει πάντα στο τένις, στο καθολικό κολέγιο του Αγ. Φραγκίσκου.
Ο μοναδικός φίλος της ζωής του ήταν μάλλον η πρώτη του σύζυγος, Σάλι Χάιφρον. Μια γυναίκα με πολιτικό κριτήριο, που του παραστάθηκε στη 10ετή φυλάκισή του από το ρατσιστικό καθεστώς, τα χρόνια του 60. Κάποιοι ισχυρίζονται πως μετά τον θάνατό της, το 1992, ο Μουγκάμπε έχασε τον καλύτερο πολιτικό του σύμβουλο και μαζί κάθε μέτρο διακυβέρνησης.
Το 1996 ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε παντρεύτηκε την 32χρονη γραμματέα του Γκρέις Μαρούφου, που έχει αγαπημένο χόμπι να «τσακίζει» τις ακριβές βιτρίνες στην Ευρώπη. Για χάρη της, λένε, μετέφερε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του στη Μαλαισία. Δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή.
Απόφοιτος Καλών Τεχνών, Δημόσιας Διοίκησης και Νομικής, με μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια της Ν. Αφρικής και του Λονδίνου, ο ακτιβιστής του ZAPU (Αφρικανική Ένωση Λαών της Ζιμπάμπουε) τίποτα δεν προμήνυε ότι θα καταντήσει ένας Χίτλερ της Μαύρης Ηπείρου.
Αρχικά ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος, κυβερνάει τη Ζιμπάμπουε 28 συναπτά έτη, από την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.
Όσο για το μεγαλύτερό του έγκλημα -που άνετα θα του εξασφάλιζε εδώλιο σε μια Χάγη- ήταν η γενοκτονία 20.000 μελών της φυλής Εντεμπέλε από την 5η Ταξιαρχία που ο Μουγκάμπε έστειλε για εκπαίδευση στη Β. Κορέα.
Ένας από τους λόγους που ο υπέργηρος δικτάτορας γαντζώνεται μέχρι θανάτου στην εξουσία είναι ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τσβανγκιράι, δεσμεύτηκε να ρίξει άπλετο φως στην εθνοτική σφαγή.
Και να παραπέμψει όλους τους υπεύθυνους σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Δεν μπορούμε να ζητούμε από τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές, όταν αυτό μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσβανγκιράι και πρόσθεσε: «Ο Μουγκάμπε έχει κηρύξει πόλεμο και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε μέρος σε αυτόν».
Η απόφαση του Τσβανγκιράι ήταν σίγουρα επώδυνη, καθώς δίνει τη δυνατότητα στον 86χρονο δικτάτορα, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, να διεκδικήσει χωρίς αντίπαλο την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία.
Ο Τσβανγκιράι δεν είναι ένας δειλός πολιτικός. Έχει αντέξει συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, απόπειρες κατά της ζωής του.
Ο Μουγκάμπε όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι μόνο ένα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον έλεγχο της χώρας» διεμήνυσε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην κρατικά ελεγχόμενη εφημερίδα Herald. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν λάβει σαφές σήμα να μην περιμένουν το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών. Περισσότεροι από 85 υποστηρικτές της αντιπολίτευση έχουν χάσει τη ζωή τους, 10.000 έχουν τραυματιστεί και 2.000 κρατούνται παρανόμως. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο κατάλογος των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο κ. Μουγκάμπε θα παραμείνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην εξουσία. Αυτό που θα πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε είναι ότι δεν θα λάβει τη νομιμοποίηση που επιθυμεί ούτε από τους πολίτες της χώρας ούτε από τη διεθνή κοινότητα.
Έως πρόσφατα οι Αφρικανοί ηγέτες δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να συγκρουστούν με τον Μουγκάμπε. Κάποιοι, όπως ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, ουσιαστικά τον υποστήριζαν, και άλλοι επέλεγαν τη σιωπή. Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Οι ηγέτες της Μποτσουάνα και της Ζάμπια έχουν ασκήσει οξεία και δημόσια κριτική κατά του Μουγκάμπε. Ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών της Τανζανίας, παραδοσιακής συμμάχου του, έχει αποκηρύξει τα φαινόμενα βίας.
Στη Νότιο Αφρική τον περασμένο μήνα εργατικά συνδικάτα αρνήθηκαν να επιτρέψουν την εκφόρτωση κινεζικού πλοίου, που μετέφερε όπλα για τη Ζιμπάμπουε. Τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να βρουν μιμητές ανά τον κόσμο. Η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται να αδιαφορήσει.
-----------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο greekpoliticalreview : Άλλο ένα επίτευγμα των ιμπεριαλιστών αποικιοκρατών που παρέκλινε από τις οδηγίες των αφεντικών (διεθνή κοινότητα) και τώρα δημιουργεί προβλήματα και στα αφεντικά και στον πολύπαθο λαό του . Ένας καινούργιος Μπιν Λάντεν ή Σαντάμ που χρόνια τώρα σκορπάει τρόμο , βία και οι "δημοκρατικοί" μας "ηγέτες" αφήνουν ανενόχλητο μέχρι να χρειαστούν το λαό της χώρας για καταναλωτές . Όταν έρθει αυτή η ώρα (που θα χρειάζονται το λαό δηλαδή και όχι τα κοιτάσματά του) θα κάνουν έναν ακόμα πόλεμο εις το όνομα της διάδοσης της δυτικής δημοκρατίας και θα βάλουν τον επόμενο . Οι κραυγές από μεμονωμένους τυπάκους της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής κατά του Μουγκάμπε κρίνονται απλά ως αναζήτηση προσωπικού άλλοθι .
That 's politics mate !
Πηγή : Έθνος , Ναυτεμπορική
2 σχόλια:
Και για τον Σαντάμ και τον Μιλόσεβιτς τέτοια λέγανε. Με την ίδια επωδό: "Η διεθνής κοινότητα δεν επιτρέπεται να αδιαφορήσει".
Αντε να βρεις άκρη τι ισχύει και τι είναι φαντασία με τόση μαύρη προπαγάνδα σε όλα τα μήντια, πριν να εκστρατεύσουν, να σφαγιάσουν να κατακοροϊδεύσουν τον πλανήτη. Γιατί αναπαράγεις την πλύση εγκεφάλου ?
Μα καλά το σχόλιο δεν το είδες ???
Δημοσίευση σχολίου