10/6/08

Οι ιδεολογικές αναζητήσεις Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μια πολύ καλή "έρευνα" (τι έρευνα δηλαδή δηλώσεις ήταν) παρουσίασε ο Γρηγόρης Ρουμπάνης της Ελευθεροτυπίας χθες σχετικά με τις θεωρητικές και ιδεολογικές κυρίως θέσεις των τριών πρώτων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις .

Αρχικά να επισημάνω ότι η απουσία τουλάχιστον του ΚΚΕ (το Λαός έτσι κι αλλιώς δεν έχει θέσεις γενικότερα) χτύπησε δυνατά . Το ξεπερνάω όμως και πάω στην ουσία των δηλώσεων Ρουσόπουλου , Χρυοχοίδη και Τσίπρα .

Στο ρεζουμέ βγαίνει αδιέξοδο και καλά από την "ελεύθερη" και πάντα υποστηρίζουσα της συμμαχίας Πασόκ-Σύριζα Ελευθεροτυπία αλλά εγώ θα το πάω από άλλο δρόμο .

Τι είπαν λοιπόν οι κύριοι πολιτικοί :

Ρουσόπουλος : «Οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι τέτοιες που αμφιβάλλω αν η Αριστερά μπορεί να τις παρακολουθήσει, πολύ περισσότερο να κυβερνήσει ή να συγκυβερνήσει μέσα σ' αυτές»

Χρυσοχοίδης : «Ο ΣΥΝ δεν διαθέτει προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης, παρά μόνο ευκαιριακή ατζέντα διαμαρτυρίας , η οποία ως τέτοια δεν απαντά στα προβλήματα του τόπου»

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Η αιώνια καραμέλα του δικομματισμού που ακόμα και τώρα βρίσκει ακροατές και μάλιστα ένθερμους .

Τσίπρας
: «Θεωρούμε ότι η διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας δεν είναι κατ' αρχήν ζήτημα συνεννόησης πολιτικών δυνάμεων σε επίπεδο κορυφής, αλλά ζήτημα διαμόρφωσης νέων συσχετισμών μέσα στην κοινωνία»

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Η θεωρητική συζήτηση πάντα καταλήγει σε θρίαμβο των αριστερών . Και βέβαια αυτό που λέει ο Τσίπρας είναι και η ουσία της υπόθεσης . Πάντα θεωρητικά . Γκρεμίζοντας κάθε επιχείρημα της πολιτικής ελίτ (που ο κόσμος ο πολύς σιχαίνεται) θέτει θέμα κοινωνικής επαγρύπνησης και ασχολίας με τα κοινά . Το ζητούμενο είναι πως αυτή η αλλαγή από τη βάση θα αρχίσει να φαίνεται και στη καθημερινότητά μας και κατά πόσο μπορεί ο Σύριζα με επικοινωνιακά και μόνο μέσα να λυγίσει αυτή την δύσκολη μάζα που ακόμα ψάχνεται .

Και έρχεται και προσθέτει ο Τσίπρας : «Υπάρχει γενικά η άποψη ότι όποιος είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της σύνταξης στα 70 και των απλήρωτων υπερωριών έχει ρεαλιστικές προτάσεις και όποιος είναι υπέρ της δημόσιας παιδείας του κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ και της καλοκαιρινής κανονικής άδειας, διέπεται από στείρο καταγγελτισμό. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική, που θα απελευθερώνει την κοινωνία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του "σπρώξτε τα πάντα στην ελεύθερη αγορά". Θέλει τη διεύρυνση των δημόσιων αγαθών (μέτρα) , δημόσιο έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας τομείς , κοινωνική πολιτική (πάλι μέτρα) , στήριξη (με τι μέτρα?) των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, μέτρα για την ενίσχυση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, πολιτική έξω από τη λογική της αγοράς σε ζητήματα όπως η περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον.»

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Αυτό είναι και ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που βλέπουν την κατάσταση να βαλτώνει επικίνδυνα . Η τάση που λέει ότι η αριστερά δοκιμάστηκε , έχασε και πλέον δεν δικαιούται δια να ομιλεί ή ότι οι αριστεροί είναι χαζοί ρομαντικοί ουμανιστές είναι από ηλίθια εώς και ρατσιστική . Βέβαια όλα αυτά στη θεωρία γιατί στη πράξη ο Σύριζα ακόμα ψάχνεται . . . απ΄ότι φαίνεται και από τα πολλά "μέτρα" που προτείνει .

Η πολιτική ιδεολογία της Ν.Δ στο θέμα του πολιτικού σκηνικού χωρίς περαιτέρω σχολιασμό στο θέμα δια στόματος Ρουσόπουλου είναι : «Κατά τα λοιπά -συμπληρώνει- θα μιλούσα και για διχασμό μεταξύ της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ, αλλά το τελευταίο δεν είναι αριστερό κόμμα. Είναι ένα μικροαστικό κόμμα το οποίο επιχειρεί με δήθεν αριστερή φρασεολογία να προσελκύσει ψηφοφόρους. Κατά συνέπεια, συμπεραίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο όνομα και στα λόγια σοσιαλιστικό όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, κάτι άλλο, κάτι νεφελώδες όταν κυβερνά, παρ' ότι το ίδιο αυτάρεσκα θέλει να συγκαταλέγεται στα λεγόμενα αριστερά κόμματα».

Σχόλιο greekpoliticalreview
: Η μικροαστική κοινωνία του 80 (που ήταν και ο λαός που στήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου) έγινε μεσοαστική εκτός κάποιων που τράφηκαν κρατικά και εξελίχθηκαν σε μεγαλοαστούς . Αυτό χτυπάει στα αυτιά των Πασόκων που στη λέξη μικροαστός βγάζουν σπυράκια πλέον οι φαγωμένοι στελεχάνθρωποι και ο Ρουσόπουλος "μανούλα" στο επικοινωνιακό παιχνίδι το χτυπάει αλλά το να λες τέτοια σε ερώτηση για την πολιτική θέση του κόμματός σου απέχει πολύ από πολιτική συζήτηση και περνάει στα όρια της μαύρης προπαγάνδας.Ρε φίλε την θέση του κόμματός σου ζήτησαν όχι τη κριτική του αντιπάλου. Και βέβαια απέφυγε να μας πει ο κ. Ρουσόπουλος πως ηττήθηκε η φιλελεύθερη πολιτική στο τομέα του πληθωρισμού (που ακόμα και ο Τρισέ αποτυγχάνει να τον συγκρατήσει ακόμα και με αύξηση επιτοκίων) .

Και καταλήγει με το πάντα εκφοβιστικό εμμονικό σύνδρομο της δεξιάς : «η άνοδος της Αριστεράς, αν αυτό αποτελέσει επιλογή του πολίτη και στην κάλπη , δεν θα διχάσει την πολιτική ζωή . Θα καθυστερήσει απλώς την εξέλιξη της χώρας σε μια ανταγωνιστική πορεία που οφείλει να ακολουθεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και μόνο το παράδειγμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αρκεί να δώσει απάντηση στο ερώτημά σας».

Σχόλιο greekpoliticalreview : Το ζητούμενο όμως πλέον κύριε Ρουσόπουλε είναι η ευημέρια του λαού κι όχι η ανάπτυξη στους δείκτες που παρουσιάζετε στις Ευρωπαικές Συνόδους . Αυτό το στάδιο (δηλαδή ανάπτυξη για την ανάπτυξη) τουλάχιστον ως έθνος το έχουμε ξεπεράσει και πλέον απαιτούμε ανάπτυξη για την ευημέρια των πολιτών .


22 σχόλια:

samurai είπε...

μπορω να το κανω ανατυπωση?
αναφεροντας παντα το μπλογκ σου?

undercover gpr είπε...

Μη σου πω με τιμά κιόλας .

undercover gpr είπε...

Και φίλε μη ρωτάς . Όποιος θέλει παίρνει ότι θέλει από δω και άμα θέλει αναφέρει πηγή . Σιγά μη κρατήσω και copyrights . Αυτά είναι για τα επαγγελματικά blogs . . .

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζοντας το τελευταιο σου σχολιο θυμηθηκα μια φραση που περιεγραφε την θατσερικη περιοδο στην αγγλετερα:"H αριθμοι ευημερουσαν οι ανθρωποι ψοφαγαν";)

undercover gpr είπε...

Ναι απλά εμείς πλέον πρέπει να το αναπροσαρμόσουμε σε : "οι αριθμοί κατέρρεαν με φιλελεύθερες πολιτικές οι άνθρωποι συνέχιζαν να ψοφάνε"

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσίπρας έδωσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θέματα, άσε να δουλέψει και λίγο η φαντασία μας…. «διεύρυνση των δημόσιων αγαθών», «στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», «για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας» «για την ενίσχυση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, πολιτική έξω από τη λογική της αγοράς σε ζητήματα όπως η περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον»
Αν δεν σου φτάνουνε οι θέσεις, βαλε εσύ τα μέτρα….. και βλέπουμε…

Ας πούμε για παράδειγμα, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας της μαύρης εργασίας και για την στήριξη των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Από ότι θυμάμαι τέτοια μέτρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με άφορη σχετικές συζητήσεις στην βουλή αλλά και αλλού. Άλλο παράδειγμα είναι η πρόταση να δοθούνε στα ασφαλιστικά ταμεία τα κλεμμένα χρήματα από το κράτος.. να πληρωθούνε οι εισφορές κλπ δεν έχει νόημα να καθίσω και να απαριθμήσω τις συγκεκριμένες προτάσεις (Μετρα) των κομμάτων άλλωστε θα χρειαζότανε να γράψω βιβλία ολόκληρα και νομίζω πως δεν στέκει κάτι τέτοιο για ευνόητους λόγους.

Δεν νομίζω λοιπόν πως είναι σωστό να λες ότι δεν έχουνε προτάσεις (δεν προτείνουνε μέτρα) τα κόμματα. Θα σου έλεγα πως όλα τα κόμματα έχουνε συγκεκριμένες προτάσεις. Και το σωστό θα ήτανε να κανείς την κριτική σου επί των προτάσεων και όχι να λες πως δεν υπάρχουνε, γιατί δεν μιλήσανε συγκεκριμένα γι αυτές σε μια Δήλωση τους ή Τσίπρας ή η Παπαρήγα , η Καρατζαφερης…. δεν είναι πρόταση δηλαδή (μέτρο) αυτό που πρότεινε ο Καρατζαφέρης για δημιουργία τράπεζας των «εργαζομένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων?

Να υποθέσω ότι δεν αναφέρεις αυτές τις πρότασης γιατί έτσι θα πριμοδοτήσεις τα μικρότερα κόμματα!! Δικαίωμα σου ο κάθε ένας κάνει τις πολιτικές επιλογές του και αυτό για να είναι σεβαστό πρέπει να τις δηλώνει και όχι να το παίζει γενικά εντός εκτός και επί τα αυτά. Δεν σου καταλογίζω προθέσεις αλλά επισημαίνω τι προκύπτει από μια σοβαρή ανάγνωση και ταυτόχρονα γνώση των πολιτικών δεδομένων και κυρίως γνώση των πολιτικών αιτημάτων, για την διεύρυνση της δημοκρατικότητας και κατ επέκταση για την σωστότερη διαχείριση των κοινωνικών αναγκών.

Τώρα θα σου πω πως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επίσης έχουνε προγράμματα και προτάσεις, αλλά στην περίπτωση των δύο αυτών κομμάτων, τους χρεώνουμε με αναξιοπιστία, γιατί αλλά λένε και αλλά κάνουνε ως κυβερνήσεις…. (για να είμαι ποιο επιεικής θα έλεγα, πολλά λένε και λίγα κάνουνε, λιγότερα από όσα θα μπορούσανε να κάνουνε για τι καλό του τόπου…)

Αλίμονο!! όλοι πρέπει και έχουνε «φιλολαϊκές» προτάσεις που στον όποιο βαθμό… πρέπει να ισχυρίζονται πως δικαιότερα θα διαχειρισθούνε τις κοινωνικές ανάγκες και πως τα προβλήτα της κοινωνίας θα τα λύσουνε.

Επομένως δεν θα τους κρίνουμε με βάση τα προγράμματα και τις συγκεκριμένες προτάσεις, που ως εκθέσεις ιδεών κατατίθενται προεκλογικά για να ανταγωνισθεί ο ένας τον άλλον. Ας αφήσουμε κατά μέρος τις προτάσεις τα μέτρα και τα προγράμματα!
Όχι δεν θα τους κρίνουμε από τις προτάσεις! αλλά κυρίως από την στάση τους τα έργα και τις πράξεις, θα τους κρίνουμε και ως κόμματα αλλά και ατομικά τον κάθε υποψήφιο συγκεκριμένα.
Και ως προς αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη η αριστερά έχει πολλά υπέρ της.

Υ.Γ.
Παρ όλα αυτά θα σου πως ξανά πως δεν θέλω να με σώσει κανένας και από τίποτα.

undercover gpr είπε...

Φίλε διονύση ,

Τη λέξη μέτρα δεν την χρησιμοποιώ τυχαία , είναι λέξη που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του Συριζα το διαβάζεις άλλωστε . . .

Αν κατάλαβα καλά μου προσάπτεις δόλο υπερ των μεγάλων κομμάτων ???

"Να υποθέσω ότι δεν αναφέρεις αυτές τις πρότασης γιατί έτσι θα πριμοδοτήσεις τα μικρότερα κόμματα!! Δικαίωμα σου ο κάθε ένας κάνει τις πολιτικές επιλογές του και αυτό για να είναι σεβαστό πρέπει να τις δηλώνει και όχι να το παίζει γενικά εντός εκτός και επί τα αυτά."

Δουλευόμαστε ρε διονύση ?

Οι επιλογές μου είναι εμφανέστατες απο αυτό το blog .
Πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι την κοινωνία όχι μέσα απο τα δικά σου μόνο μάτια . Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε την υποδομή να ψάξει ή να κάτσει και να διαβασει τις θέσεις του Συριζα ή του Λαος . Αυτός ο κόσμος δεν θα περιμένει πότε εσύ θα θελήσεις να αλλάξεις τους ανθρώπους μέσα από τις αξίες και το ήθος .

Τα κόμματα οφείλουν να προστατεύουν τους αδύναμους κι εσύ με αυτή τη λογική δεν προστατεύεις κανέναν παρά μόνο την ψυχολογική σου ηρεμία .

Όλα καλά και όλα ωραία λοιπόν για αξίες , ήθη , θεωρίες , "θέσεις"
ΕΝΩ Ο ΛΑΟΣ ΛΙΜΟΚΤΟΝΕΙ .

Η αριστερά οφείλει καθαρές θέσεις προτάσεις για να προστατέψει το λαό της . Τέρμα . Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο . Και σου ξαναείπα όταν το στομάχι γεμίσει θα μπορεσουμε τότε να απαιτούμε και τις αξίες που τόσο επιθυμείς .

Επιθετικός σήμερα γιατί με μέμφεις για κάτι που δεν ισχύει από χιλιόμετρα .

Να δουλέψει η φαντασία μας ??????

Αυτό πες το στους ανθρώπους των 340 ευρώ σύνταξη που περιμένουν από το Τσίπρα να τους εξηγήσει πως θα βρει λεφτά για να κάνει την κατώτατη σύνταξη στα 1000 τον κατώτατο μισθό στα 1200 και και και και .

Δε ξέρω αλλά εγώ θεωρώ πως τα πλούσια μας κόμματα έχουν υποχρέωση αυτά που λενε να τα τεκμηριώνουν και λιγάκι και όχι να τα αφήνουν στη φαντασία μας .

Ανώνυμος είπε...

Για τα περί δόλου τι να σου πω? εσύ μόνος σου έδωσες αυτήν την ερμηνεία, εγώ δεν μίλησα για δόλο αλλά για πολιτικές επιλογές, που όταν δηλώνονται είναι σεβαστές.
Δεν δέχομαι πως είμαι επιθετικός! τι θα πει αυτό? Δηλαδή όταν δεν συμφωνεί κάποιος με μια άποψη είναι επιθετικός? Και ακόμη όταν δεν πρόκειται ούτε για την διαφωνία αλλά κυρίως για επισήμανση, είναι πάλι επιθετικός?
Δηλαδή είμαι επιθετικός? αν τολμήσω να σου επισημάνω, πως δεν στέκει να λες «Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε την υποδομή να ψάξει ή να κάτσει και να διαβάσει τις θέσεις του Συριζα ή του Λαος»?
Κατ αρχήν εγώ με σένα συζητώ και όχι με τον πολύ κόσμο, που δεν γνωρίζει…. Και φυσικά από σένα περίμενα άλλες απαντήσεις… έτσι κάνοντας τον αφελή θα σε ρωτήσω:
1ον Εσύ γιατί κρύβεσαι πίσω από αυτούς που δεν έχουνε τον χρόνο?
2ον δεν έχεις ούτε εσύ την άνεση να γνωρίζεις τις θέσεις αυτών των πολιτικών χώρων που τους καταλογίζεις έλλειψη προγραμμάτων?
3ονόταν επικρίνεις έναν πολιτικό χώρο (και όχι μόνο …) δεν πρέπει να προσπαθείς να είσαι αντικειμενικός? τουτέστιν να βεβαιωθείς ότι ο ισχυρισμός σου, έχει βάση και όντως δεν υπάρχουνε ούτε προγράμματα ούτε προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων?
Όταν ο λόγος και δη ο γραπτός, περιέχει τέτοιες αντιφάσεις, ένας λογικός αναγνώστης τις επισημαίνει.
Όπως στην περίπτωση που αναιρείς τον ισχυρισμό σου πως δεν προτείνει μέτρα ο Τσίπρας, γιατι θα αναρωτηθεί ο κάθε ένας που θα διαβάσει την απάντηση σου, αν είναι αλήθεια αυτό που του καταλογίζεις, ζητώντας του να «εξηγήσει πως θα βρει λεφτά για να κάνει την κατώτατη σύνταξη στα 1000 τον κατώτατο μισθό στα 1200 και και και και . Αρά γνωρίζεις πως προτάσεις για μέτρα υπάρχουνε, αλλά μάλλον δεν συμφωνείς με αυτές και έτσι τις θεωρείς ανάξιες λόγου και προτιμάς να λες ότι δεν υπάρχουνε ….

Και σου τα λέω όλα αυτά όχι γιατί θέλω να σε επιτεθώ, αλλά γιατί παίρνω στα σοβαρά την δήλωση σου, πως φιλοδοξείς να συμμετέχεις στην πολιτική ζύμωση ουσιαστικά θέλω να σου επισημάνω πως πρέπει να είσαι προσεκτικός σε θέματα αντικειμενικότητας διαφορετικά μειώνεις την αξιοπιστία των δηλωμένων προθέσεων σου, πως νοιάζεσαι για τον κόσμο.
Μιας και βάλθηκες να ενημερώσεις τα «άδεια στομάχια» για να τους βοηθήσεις (προβάλλοντας μια έμμονη) στο θέμα «Προγράμματα, Προτάσεις, Μέτρα κλπ» ελπίζω πως την επόμενη φορά οι επικρίσεις σου, να είναι επί των προτάσεων που κάνουνε τα κόμματα. Θα ήτανε πολύ ποιο εποικοδομητικό!! Από το να αναπαράγεις απόψεις που επισήμως τις καλλιεργούνε οι εκπρόσωποι των διαχειριστών της εξουσίας και τα παπαγαλάκια τους…..

Είναι μια άποψη(ολίγον φενακίζουσα και άρα αφελής, αλλά δικαίωμα σου να την ενστερνίζεσαι) πως «Τα κόμματα οφείλουν να προστατεύουν τους αδύναμους..» Η δική μου διαπίστωση είναι πως τα κόμματα επικαλούνται το κοινωνικό συμφέρον, ενώ υπηρετούνε συμφέροντα των μελών και κυρίως των στελεχών τους, ενίοτε των ισχυρών οικονομικά κύκλων…
Όσο για την μομφή, πως δεν προστατεύω κανέναν, παρά μόνο την ψυχολογική μου ηρεμία, θα σου έλεγα πως, θεωρώ προϋπόθεση την ψυχολογική ηρεμία για να δρας σωστά, σε κοινωνικό(και όχι μόνο..) επίπεδο και θα σε συμβουλέψω να προσπαθήσεις να κανείς το ίδιο.
Σε ότι με αφορά και έχοντας αρκετές δεκαετίες συμμετοχής στα κοινά, θα επαναλάβω, πως δεν θέλω να με σώσει κανένας και από τίποτα.
Και ακόμη θα επαναλάβω πως, θα πρέπει να κρίνουμε όχι με βάση τα προγράμματα και τις προτάσεις για μέτρα (καλά είναι και αυτά) αλλά πρέπει κυρίως να κρίνουμε από την στάση τα έργα και τις πράξεις, θα τους κρίνουμε και ως κόμματα αλλά και ατομικά τον κάθε υποψήφιο.
Και ως προς αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη, η αριστερά είναι αρκετά συνεπής και έχει πολλά υπέρ της.

undercover gpr είπε...

Μόλις γύρισα από δουλειές και 5θημερη αποχή φίλε διονύση .

Μισό τώρα γιατί πάλι παρεξήγησες .

Επιθετικός είπα ότι ήμουν ΕΓΩ στο προηγούμενο σχόλιο λόγω της μομφής που θεώρησα ,ίσως λάθος, ότι μου προσάπτεις για τα μεγαλύτερα κόμματα και όχι εσύ . Λόγω σεβασμού στο πρόσωπό σου και της ρητορικής σου θίχτηκα να με κατηγορεί κάποιος που σέβομαι για πριμοδότηση των μεγάλων κομμάτων : "Να υποθέσω ότι δεν αναφέρεις αυτές τις πρότασης γιατί έτσι θα πριμοδοτήσεις τα μικρότερα κόμματα!"

Δε με πείραξε η άποψη σου αλλά η ερμηνεία των δικών μου λεγομένων .

Προσωπικά θεωρώ ηλίθιο να κάνω κριτική στο Πασοκ ή τη ΝΔ γιατί αυτά τα κόμματα δουλεύουν όπως ακριβώς περιγράφεις .
Θεωρώ όμως επικοδομητικό να ασκώ κριτική στο κόμμα που θεωρώ ότι είναι πιο κοντά σ αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι καλό για την κοινωνία . Και θα συνεχίσω να κριτικάρω πάντα όμως βάση των λεγομένων τους και όχι δικών μου φαντασιώσεων .

"Μέτρα" (λέξη που αν προσέξεις χρησιμοποιεί ο Τσίπρας και εκεί που δεν τη λέει ανοιχτά την προσθέτω εγώ σε παρένθεση :

"Θέλει τη διεύρυνση των δημόσιων αγαθών (μέτρα) , δημόσιο έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας τομείς , κοινωνική πολιτική (πάλι μέτρα) , στήριξη (με τι μέτρα?) των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, μέτρα για την ενίσχυση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, πολιτική έξω από τη λογική της αγοράς σε ζητήματα όπως η περιφερειακή ανάπτυξη και το περιβάλλον"

Τα μέτρα όμως ως λέξη δεν είναι πρόταση προς την κοινωνία είναι απλά μια αόριστη λέξη . Αυτό κριτικάρω εγώ .

Όπως κριτικάρω το 1200 + 1000 ευρώ σύνταξη και μισθό.Χωρίς να μπορούν να το εφαρμόσουν στην πράξη το υπόσχονται και το απαιτούν χωρίς να λένε πως . Αυτό το θεωρώ λαικισμό .

Η λογική "τα κόμματα υπάρχουν για να προστατεύουν τους αδυνάτους" δεν είναι παιδική εκτός αν θες να τη θέσω αλλιώς "τα κόμματα για να έχουν λόγο ύπαρξης σκοπός τους πρέπει να είναι η προστασία των αδύναμων" . Δε ξέρω , ή έτσι ή αλλιώς εμένα το ίδιο μου κάνει .

Ειδικά τα κόμματα που ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ της αριστεράς . Και φίλε διονύση σου ξαναλέω ότι εσύ μπορεί να μην θέλεις να σωθείς αλλά υπάρχει ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού που εναποθέτει τις ελπίδες του για "σωτηρία" , όχι κυριολεκτικά αλλά καλυτέρευση του βιοτικού του επιπέδου (πνευματικά και υλικά), στα κόμματα .

Ανώνυμος είπε...

"τα κόμματα υπάρχουν για να προστατεύουν τους αδυνάτους"
Ούτε ιστορικά αλλά και από καμία σοβαρή ανάλυση δεν προκύπτει αυτό.
Γιατί απλά σε μια κοινωνία ταξικά διαιρεμένη, τα κόμματα υπηρετούνε στον ένα η στον άλλο βαθμό ταξικά συμφέροντα. (και βεβαίως τα συμφέροντα των στελεχών τους…)

Άλλωστε δεν το κρύβουνε, για παράδειγμα η ΝΔ δηλώνει ότι είναι υπέρ των επιχειρηματιών, βιομηχάνων, εμπόρων… και ισχυρίζεται πως στηρίζοντας τους κάνει καλό στην κοινωνία, γιατί αυτές τα στρώματα, δημιουργούνε δουλείες και έτσι ωφελούνε την κοινωνία….. αυτήν την θέση την δέχεται (και την υπηρέτησε ως κυβέρνηση) και το ΠΑΣΟΚ. Επομένως αφού υπάρχουνε κόμματα που λένε ξεκάθαρα ποια συμφέροντα υπηρετούνε, δεν μπορώ να μην το πάρω υπ’ όψη και να πω πως ο σκοπός της ύπαρξης τους είναι η προστασία των αδυνάτων… υπάρχουνε λοιπόν κόμματα που βάζουνε σε δεύτερη μοίρα την προστασία των αδυνάτων…

Και δεν νομίζω πως θα με βοηθούσε σε κάτι να μην μιλώ στην βάση της πραγματικότητας, πως τα κόμματα (ακόμη και της αριστεράς..) υπηρετούνε πριν απ όλα και πάνω από όλα, τα συμφέροντα τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των στελεχών τους. Βέβαια εδώ η ρητορική αλλάζει και προτάσσονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και των αδυνάτων.. κξαι περνω βεβαια υπ όψη μου την ιστορία (όχι στην Ελλάδα…) της άσκησης εξουσίας από κομουνιστικά και γενικότερα από αριστερά κόμματα…
Άν θέλουμε να είμαστε πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα κόμματα (και της αριστεράς ως αναγκαίο κακό. Ο βαθμός κρίνεται από την δυνατότητα να συμμετέχουμε ή όχι, στην διαμόρφωση των αποφάσεων, εντός και εκτός των κομμάτων…
Σαν τέτοιο αναγκαίο κακό τα αναγνωρίζω και τα χρησιμοποιώ όσο με παίρνει.... Έχοντας σαν βάση του προβληματισμού μου, τέτοιους συλλογισμούς, λέω πως δεν θέλω να με σώσει κανείς και από τίποτα. Μόνος μου πρέπει, να μπορώ και να θέλω να σωθώ.
Με αλλά λόγια ο κάθε ένας, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, σώζεται στον βαθμό που δεν θέλει να πιστεύει και αμφισβητεί, ψάχνει, μαθαίνει.

Είναι προφανές πως η πρόταση για κατώτατη σύνταξη στα 1000 τον κατώτατο μισθό στα 1200 ( και λίγα είναι…) δεν έχει να κάνει με το πώς θα βρεθούνε τα χρήματα, αλλά με την στοιχειώδη κάλυψη αναγκών.
Σε μια κοινωνία που γίνεται τέτοια τεραστία σπάταλη δυνάμεων και πόρων, από και για την ματαιοδοξία και την αλαζονεία των ασκούντων την εξουσία, δεν μπορεί να μας ενδιαφέρει το πώς θα βρεθούνε τα χρήματα και μάλιστα όταν παράγετε τόσος πλούτος από μας!!

undercover gpr είπε...

Μου φαίνεται ότι δεν διαβάζεις προσεκτικά αυτά που γράφω : "Προσωπικά θεωρώ ηλίθιο να κάνω κριτική στο Πασοκ ή τη ΝΔ γιατί αυτά τα κόμματα δουλεύουν όπως ακριβώς περιγράφεις .
Θεωρώ όμως επικοδομητικό να ασκώ κριτική στο κόμμα που θεωρώ ότι είναι πιο κοντά σ αυτό που εγώ πιστεύω ότι είναι καλό για την κοινωνία"

"τα κόμματα για να έχουν λόγο ύπαρξης σκοπός τους πρέπει να είναι η προστασία των αδύναμων"

Τα κόμματα λοιπόν της αριστεράς είναι τα κόμματα που πλησιάζουν περισσότερο σ αυτό το στόχο . Δε λέει κανείς ότι τα στελέχη δεν υπηρετούνε δικές τους ματαιοδοξίες αλλά το πιο κοντινό στα παλίσια του να προστατεύσω τα συμφέροντα των πολλών κι όχι των λιγότερων εκεί υπάρχει θες δε θες .

Τώρα για την λογική των κομμάτων και τη διάρθρωσή τους είναι άλλη κουβέντα εντελώς άλλου θέματος που την κάνουμε άλλη στιγμή . Σε γενικές γραμμές πάντως συμφωνώ για τις ταξικές ρίζες και τις συνέπειες.

Κλείνοντας πες μου εσύ όταν λες στοιχειώδη κάλυψη αναγκών τι εννοείς για να γίνεται και εφικτό .
Γιατί "κάλυψη αναγκών" και "1000σύνταξη+1200μισθός" ακούγονται ολόιδια .

Ανώνυμος είπε...

Προσεκτικά διάβασα τον ισχυρισμό ότι τα "τα κόμματα για να έχουν λόγο ύπαρξης σκοπός τους πρέπει να είναι η προστασία των αδύναμων" και δεν είδα να εξαιρείς από αυτήν την λογική ούτε την ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή τα κόμματα μέσο των οποίων η άρχουσα τάξη, πραγματοποιεί τις συμμαχίες της με τα αλλά κοινωνικά στρώματα, ώστε να εξασφαλίζει την ηγεμονία της.
Μετά την διευκρίνιση ότι αυτούς τους εξαιρείς αλλάζει κάπως το πράγμα.
Αλλά θα επαναλάβω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε και τα κόμματα της αριστεράς έχοντας ως δεδομένο πως η αναγκαιότητα τους κρίνεται από τον βαθμό που αυτά τα κόμματα δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πόλων ή των αδυνάτων, ερήμην τους!!
Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα για την αριστερά για όσους από μας θέλουνε να ζήσουνε ως πολίτες και όχι ως πελάτες…
Αν η αριστερά δεν αναζητήσει κινηματικούς τρόπους και δράσεις όσο καλές και τεκμηριωμένες θέσεις να καταγράφει, όσο περισσότερα και να ζητά (άρα εμμέσως να τάζει …) θα λειτουργεί κατ εικόνα και ομοίωση των αστικών κομμάτων, αποξενώνοντας τους πολίτες.
Συνεπώς για μένα δεν έχει ουσία να συζητήσω γιατί ο Τσίπρας στον περιορισμένο χρόνο μιας δήλωσης, δεν αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει το κόμμα του.
Αν επιμένεις όμως πρέπει να σου πω πως μπορεί να μην έβγαλες από την φαντασία σου, αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην συγκεκριμένη δήλωση, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν έκανες τον κόπο να βεβαιωθείς ότι ο ισχυρισμός σου, έχει βάση και όντως δεν έχει ο ΣΥΝ ούτε πρόγραμμα, ούτε προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Όχι ο Συνασπισμός, αλλά όλα τα κόμματα έχουνε προτάσεις και λύσεις επί «παντός επιστητού» το γεγονός ότι όταν μιλά ο εκπρόσωπος κάποιου κόμματος δεν ανατρέχουμε σε αυτές, αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο ότι αυτές οι προτάσεις διαμορφώνονται για μας χωρίς εμάς.
Ως εδώ μπορώ να δικαιολογήσω αυτόν που δηλώνει άγνοια, μόνο ως εδώ γιατί μπορεί να μην έβγαλες από την φαντασία σου, αυτά που είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, στην συγκεκριμένη δήλωση, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν έκανες τον κόπο να βεβαιωθείς ότι ο ισχυρισμός σου, έχει βάση και όντως δεν έχει ο Συνασπισμός ούτε πρόγραμμα, ούτε προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Όμως και πάλι εμένα δεν με αγγίζει αυτό το ζήτημα, καλές οι προτάσεις και τα προγράμματα, αλλά όπως θα κατάλαβες θεωρώ πως άλλα είναι τα ουσιαστικά κριτήρια, βάση των οποίων πρέπει να κρίνουμε τους πολιτικούς χώρους.



Για το τελευταίο δεν καταλαβαίνω την ερώτηση αν θες εξήγησε το μου καλύτερα η με αλλά λόγια. Το ερώτημα «…. πες μου εσύ όταν λες στοιχειώδη κάλυψη αναγκών τι εννοείς για να γίνεται και εφικτό .
Γιατί "κάλυψη αναγκών" και "1000σύνταξη+1200μισθός" ακούγονται ολόιδια»
καλό ξημέρωμα πάω για ύπνο

undercover gpr είπε...

Καλημέρα αγαπητέ Διονύση ,

Να μην είσαι καθόλου σίγουρος για το ψάξιμο , ο Συν ακόμα και στο site του τις οικονομικές μεταρυθμίσεις που υποστηρίζει δεν τις τεκμηριώνει . Κάνει απλή καταγραφή των δεδομένων και θέτει στόχους δίχως την απαιτούμενη τεκμηρίωσή τους .

Έχει μεν "πρόγραμμα" αλλά όπως και τα υπόλοιπα κόμματα εξουσίας δεν τεκμηριώνει τα έσοδα που χρειάζονται και πως θα τα αντλήσει από άλλους λογαριασμούς .

Τα θέματα πια στη σημερινή κοινωνία είναι εύκολο να τα ελέγχεις . Και είναι πάλι εύκολο να μιλάς με καθαρά λόγια τεκμηριώνοντας αυτά που λες .

Όταν όμως δεν το κάνεις παρόλο που είναι εύκολο βάζεις τους ανθρώπους σε σκέψεις . Για παράδειγμα είναι εύκολο να λες θα μειώσω τις αμυντικές δαπάνες και θα τα δώσω στη παιδεία αλλά γιατί το αφήνει έτσι αόριστο ? Κάνε μελέτες και βγάλε πρόγραμμα που να μπορεί ο ψηφοφόρος να το ελέγξει . Θα κόψω τις 14 φρεγάτες σε 5 θα αλλάξω την πελατειακή δημιουργία στρατοπέδων από 1000 σε 500 κτλ κτλ . Όχι όπως Πασόκ και ΝΔ αόριστα . Η αριστερά πρέπει να τεκμηριώνει .

Γιατί αυτά να είναι ανούσια δηλαδή?
Δεν το καταλαβαίνω . Εσύ λες και καλά λες ότι προτεραιότητα είναι
να δημιουργηθούν άνθρωποι που να είναι ικανοί να κρίνουν με κάποια κριτήρια πολιτικά και όχι με κριτήρια ποδοσφαίρου κι εγώ λέω ότι για να γίνει αυτό πρέπει να προσφερθούν στους ανθρώπους οι κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα .

Που είναι το λάθος ?

Τις ανάγκες τις καλύπτει ο καθένας υποκειμενικά και το 1000+1200 υποκειμενικό είναι όπως και τα δυο τους είναι και αόριστα . Αυτό εννοώ όταν λέω ότι μου ακούγονται τα ίδια .

Άλλες ανάγκες θεωρεί η ΝΔ ότι έχει ο λαός άλλες ο Συν . Άλλες εσύ άλλες εγώ . Αυτό εννοούσα.

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζω να υποψιάζομαι πως Για παράδειγμα είναι εύκολο να λες θα μειώσω τις αμυντικές δαπάνες και θα τα δώσω στη παιδεία αλλά γιατί το αφήνει έτσι αόριστο ? Κάνε μελέτες και βγάλε πρόγραμμα που να μπορεί ο ψηφοφόρος να το ελέγξει . Θα κόψω τις 14 φρεγάτες σε 5 θα αλλάξω την πελατειακή δημιουργία στρατοπέδων από 1000 σε 500 κτλ κτλ . Όχι όπως Πασόκ και ΝΔ αόριστα . Η αριστερά πρέπει να τεκμηριώνει .



Και λοιπόν άντε και ο Συνασπισμός σου έκανε το χατίρι και υιοθετεί την λογική σου: «Θα κόψω τις 14 φρεγάτες σε 5 θα αλλάξω την πελατειακή δημιουργία στρατοπέδων από 1000 σε 500 κτλ κτλ»
Όμως Ακόμη και αυτό που λες να κάνει ο Συνασπισμός, εσύ ή κάποιος άλλος πάλι θα μπορούσε να αντιτείνει πως μια τέτοια άποψη πρέπει να τεκμηριώνεται στην βάση ότι δεν θα μειωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας, που είναι πρώτιστη ανάγκη…. μπλα μπλα μπλα…..

Από πού βγαίνει λοιπόν αυτό το «Η αριστερά πρέπει να τεκμηριώνει» να τεκμηριώνει τι? μάλλον έχεις μπερδέψει την βούρτσα με την….. Όσο και να θέλεις δεν μπορεί ούτε και πρέπει κανένα κόμμα ( και δη της αριστεράς) να καθορίσει με τέτοιες λεπτομερείς αναφορές την πολιτική του, η τάξη που εσύ θέλεις δεν υπολογίζει το χάος που πάντα θα είναι υπέρτερο (το χάος έχει την ισχύ του και δυναστεύει και την πολιτική και τα προγράμματα….).
Επομένως αρκεί αυτά που λες στα προγραμματα, να δείχνουνε την κατεύθυνση, τις αξίες που θέλεις να υπηρετήσεις… τα υπόλοιπα (τις λεπτομέρειες που ζητάς..) τα συμπληρώνει η συνέπεια σου στην πράξη.

Φίλε δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το αν εσύ θέτεις ως όρο ένταξης σου στην αριστερά την λεπτομερή ανάλυση των προγραμμάτων της. θα σου έλεγα πως αυτό εκφράζει μια μικροαστική φοβία. Είναι η στάση του βολεμένου που έχει να χάση ή που θαρρεί πως εχεί να χάσει κάποια πράγματα και για αυτό διαπραγματεύεται την ένταξη του.

Εμάς ως αριστερούς θα έπρεπε πριν από όλα και πάνω από όλα να μας ενδιαφέρει η κατάθεση της θέλησης μας. Και όπως δήλωνε ο σύντροφος Κορνήλιος «..πρέπει εμείς να είμαστε ενάντια στα κρεματόρια, ακόμη και αν αυτά ήτανε νομοτέλεια….) Με αυτήν έννοια που εξυψώνει το κριτήριο της ηθικής, στο πρόταγμα ότι ηθικό είναι ότι δεν καταστρέφει την ζωή, θα είμαστε υπέρ και του απραγματοποίητου, υπέρ της ουτοπίας.
Αυτό μας αρκεί, τις λεπτομέρειες για το τι και πως είναι πραγματοποιήσιμο τις αφήνουμε σε εκείνους που τις αναζητούνε προκείμενου να νοιώσουνε ασφαλείς.

Αυτή η λογική της λεπτομερούς ανάλυσης των δυνατοτήτων (γνώση των νομοτελειών,,,) ανήκει στην μαρξιστικό-λενινιστική σχολή, η οποία βεβαίως, διέψευσε τις προσδοκίες των οπαδών της, αποτυχαίνοντας κατά κράτος με την διόγκωση στο πολλαπλάσιο, των προβλημάτων που υποσχότανε να λύση όπως η αποδυνάμωση της κρατικής εξουσίας, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών στην διαχείριση των κοινωνικών αναγκών κλπ Είναι μεγάλο το θέμα αλλά αν θες το συζητάμε….

Εμάς ως αριστερούς θα έπρεπε πριν από όλα και πάνω από όλα να μας ενδιαφέρει η κατάθεση της θέλησης μας.

undercover gpr είπε...

Φίλε μου κάνεις πολύ μεγάλο λάθος ,

Όσο καταρχάς διαχωρίζεις αριστερούς υπό ένταξη και αριστερούς με τη βούλα (τη δικιά σου) δείχνεις εκ της πηγής της σκέψης σου αρνητική προδιάθεση .

Όρο?Τι όρο ρε μεγάλε?

Βάζω όρους ένταξης επειδή λέω τη γνώμη μου?Με τι σόι κριτήρια κρίνεις έναν άγνωστο που είπατε δέκα σχόλια?

Προσβάλλεις διαρκώς (το κάνουν όλοι της δικής σου "εμπειρίας-ηλικίας") δίχως να το καταλαβαίνετε με δικαιολογία την "εμπειρία" η οποία όμως πρακτικά είναι άχρηστη για τους αδυνάμους.Σας είδαμε που μας καταλήξατε.

Και στο φινάλε προσβάλλεις τι?

Την άποψη ότι εφόσον θα ψηφίσεις που θα ψηφίσεις Συν να ξέρεις τι θα κάνει.Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.Με το σκεπτικό ότι εφόσον τους εμπιστεύεσαι και τους προσάπτεις ηθικές αξίες και εμπιστοσύνη στη κατάθεση της θέλησής τους.

Και στο φινάλε η αοριστολογία που επιμένεις να υποστηρίζεις με πρόσχημα την θεωρητική έκθεση ιδεών ΔΕΝ είναι πολιτική . Άμα θες να θεωρητικολογήσουμε πάμε να πιούμε καφεδάκι να σ έχω με τις ώρες που είναι και το φόρτε μου . Άλλο λοιπόν η πολιτική ιδεολογία κι άλλο η πολιτική πρακτική . Εσύ μιλάς για το μεν κι εγώ για το δε .Την πολιτική ιδεολογία του Συν την αποδεχόμαστε λίγο πολύ όπως είναι , η πολιτική πρακτική είναι που εμποδίζει πάντα τους πολλούς να μας δεχτούνε .

Για να μπορώ μετά να πω φίλε μου εσύ έλεγες 14 φρεγάτες και όχι 25 και να μην μπορεί να μου απαντήσει αοριστολογώντας για εθνική ασφάλεια . Αλλά βάση του καταγεγραμένου σκεπτικού το οποίο από πριν έχει γνωστοποιηθεί και έχει εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια .

Να μη γίνει ο ΣΥΝ ότι το Πασοκ κι η ΝΔ δηλαδή . Πάντα με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΝ έχει "καταθέσει τη θέλησή του" και εσύ τον εμπιστεύεσαι.

Τα περί μικροαστικής φοβίας μου θυμίζουν τις δικαιολογίες που έλεγαν οι δεξιοί μετά τον εμφύλιο για τους αντάρτες του βουνού και την μετέπειτα σφαγή τους πάντα για να καταπολεμηθούν οι μικροαστικές φοβίες . . .

Εγώ φίλε διονύση συζητάω τα πάντα . Και πάντα με διάθεση να αλλάξω γνώμη , να μάθω και να παραδεχτώ το λάθος μου εάν και εφόσον πειστώ από τον συνομιλιτή μου .

Αυτά για σήμερα . Να σαι καλά σύντροφε .

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζεσαι να συζητάς υποστηρίζοντας άλλες απόψεις από αυτές που σε εκφράζουνε? Ωστόσο υπάρχει θαρρώ μια απόσταση από αυτό το γεγονός, ως το τι αριστερούς (με την βούλα) θέλουμε. Και αυτό γιατί πολύ απλά τεχνηέντως αφαιρείς το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από το ότι όταν συζητάς με κάποιους και εκθέτεις τις απόψεις σου της θέτεις σε δοκιμασία και είτε τις βελτιώνεις της διορθώνεις είτε τις απορρίπτεις. Αυτό συμβαίνει είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι…. Αν όμως κοιτάξεις πολύ πίσω και εξετάσεις την ποριά που έχεις κάνει θα το κατανοήσεις καλύτερα… Αλλά φαίνεται πως για σας τους νεότερους (μιας και έτσι το θέτεις, στον πληθυντικό και ηλικιακά) δεν υπάρχει τέτοιο αυτονόητο, να υποθέσω πως όσα υποστηρίζεις δεν επιδέχονται καμία κρίση? Συνεπώς σε ενδιαφέρει να πείσεις τους άλλους και σε καμία περίπτωση δεν πείθεσαι? Να είσαι βεβαίως πως ακόμη κι αν κάπως έτσι το βλέπεις η ζωή θα σε διδάξει…

Ρητορικά ρωτάς: «Βάζω όρους ένταξης επειδή λέω τη γνώμη μου? Με τι σόι κριτήρια κρίνεις έναν άγνωστο που είπατε δέκα σχόλια?

Για το πρώτο, είναι δεδομένο πως ο καθένας βάζει όρους ένταξης, πριν απ όλα στον εαυτό του, (για παράδειγμα και εγώ έθεσα κάποιους όρους στον εαυτό μου συζητώντας εδώ μαζί σου ….) επομένως το ζήτημα δεν είναι αν θέτουμε όρους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γνώμη σου είναι μια δημόσια πρόταση να συζητήσουμε τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τον ΣΥΝ (θα έλεγα και με κάθε κόμμα….) δεν αμφισβητεί κανείς αυτό το δικαίωμα αλλά αυτό δεν μπορεί να εμποδίζει την κρίση (έστω και λαθεμένη κατ εσένα )του αλλού. Εγώ λοιπόν εισπράττω πως η επιμονή σου στην λεπτομερή καταγραφή των προτάσεων των προγραμμάτων κλπ έχει να κάνει με διαπραγμάτευση. Πίσω από αυτό διακρίνω μικροαστικές φοβίες (αυτό ψάξ’ το λίγο καλύτερα… αφήνω και ένα ενδεχόμενο επαγγελματικής διαστροφής αν έχεις να κανείς με θέματα οικονομίας κλπ)
Για το δεύτερο πως κρίνει κανείς έναν άγνωστο, είσαι μόνο λάθος, θα έλεγα κάτι χειρότερο…. Μεταθέτεις το θέμα και το προσωποποιείς!!! Ενώ εγώ απλώς έκρινα μόνο τα «..δέκα σχόλια…» και όχι εφ όλης της ύλης τον άνθρωπο που τα έγραψε…
Και θα σου επιστρέψω την «αβρότητα» γιατί όχι μόνο δεν έμεινες στην κριτική επί των σχολίων, αλλά πήγες πολύ μακρύτερα και από το να κρίνεις εφ όλης της ύλης τον συνομιλητή σου, ναι πήγες και ακόμη ποιο πέρα, έκρινες όλους αυτούς!! που κατά την γνώμη σου σας καταλήξανε κάπου… «Σας είδαμε που μας καταλήξατε». Έστω και έτσι το δέχομαι, με την διόρθωση πως αν καταλήξαμε για σας κάπου, στο ίδιο σημείο καταλήξαμε και για μας, εκτός και αν θεωρείς ότι εσείς τα παιδία μας, δεν αποτελείτε μέρος του για μας….
Τώρα το αν είναι καλό η κακό αυτό που πετύχαμε, για σας/ μας, κρίνοντας συγκεκριμένα τα πράγματα σε κάθε τομέα της ζωής μας θα σου πω πως μάλλον τα πράγματα στην χώρα μας βελτιωθήκανε, τόσο που να μπορούμε να στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών μας σε πολύ μεγαλύτερα ηλικιακά όρια, από τότε που εμείς ήμασταν νέοι, και κυρίως τόσο που να μπορούμε να μιλάμε και να λέμε ελευθέρα την γνώμη μας, όσο υποκειμενική να είναι αυτή η γνώμη μου πατά πολύ γερά στα πόδια της. εύχομαι να συμβάλουμε θετικά και στην συνέχεια… και να αφήσουμε καλύτερη παρακαταθήκη όταν εγκαταλείψουμε το μόλις που υπήρξαμε….

Και τώρα να σου πω για αυτό που είναι ποιο σημαντικό. Και μαλον δεν το κατάλαβες. Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ και όχι μόνο…. θα γίνουνε (όταν και όποτε έρθουνε στην εξουσία) ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν χωρά καμιά αμφιβολία.
Δηλαδή θα αυτονομηθούνε από τις κοινωνικές δυνάμεις που τους ανέδειξαν στην εξουσία. Το πόσο γρήγορα ή αργά είναι, θέμα δομής και λειτουργίας αυτών των κομμάτων. ‘Όσο περισσότερο διοικητικοί δομή και λειτουργία τόσο γρηγορότερη αυτονόμηση…. όσο περισσότερο κινηματική δομή και λειτουργία τόσο δυσκολότερη και αργή αυτονόμηση….
Αλώστε είδαμε και μάθαμε που πήγανε τα προγράμματα και οι διακηρύξεις της 3ης Σεπτέμβρη, τα αναλυτικά προγράμματα των πρώτων εκατό ημερών του ΠΑΣΟΚ, και για να πάω και στους μπολσεβίκους, είδαμε που πήγανε τα προγράμματα τους, όταν αναλάβανε την εξουσία και εν ριπή οφθαλμού τα ανατρέψανε όλα κάτω από τον βαρύγδουπο και παραπλανητικό τίτλο «νέα οικονομική πολιτική». έτσι ονομάσανε την δεξιά τους στροφή στην οικονομία…
Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης λοιπόν, (στον ΣΥΝ στο ΚΚΕ και γενικότερα στις ηγεσίες της αριστεράς) αλλά είναι ότι όταν ανατρέπετε ο σχεδιασμός των επιτελείων του συστήματος, τότε αναγκάζονται να «αγοράσουνε» χρόνο, Τότε παραχωρούνται δικαιώματα στον κόσμο και ικανοποιούνται ανάγκες… μέχρι να ηρεμίσουνε κάπως τα πράγματα, να χαλαρώσουνε οι πολίτες για να προσπαθήσουνε να τους αφαιρέσουνε ότι κατακτήσανε στην φάση της κρίσης.
Μην παρανοείς λοιπόν αυτό που σου έθεσα «Εμάς ως αριστερούς θα έπρεπε πριν από όλα και πάνω από όλα να μας ενδιαφέρει η κατάθεση της θέλησης μας.» είναι σαφές, ότι δεν αναφέρομε στον Συνασπισμό όταν μιλώ για την «θέληση μας» ο Συνασπισμός το ΚΚΕ και όποια άλλη κατάσταση… αποτελούνε την αφορμή όχι την αιτία, για να υπερασπιζόμαστε πως «ηθικό είναι ότι δεν καταστρέφει την ζωή».

Άντε να σε και συ καλά……

undercover gpr είπε...

"Εγώ φίλε διονύση συζητάω τα πάντα . Και πάντα με διάθεση να αλλάξω γνώμη , να μάθω και να παραδεχτώ το λάθος μου εάν και εφόσον πειστώ από τον συνομιλιτή μου ."

Και απαντάς :

"Αλλά φαίνεται πως για σας τους νεότερους (μιας και έτσι το θέτεις, στον πληθυντικό και ηλικιακά) δεν υπάρχει τέτοιο αυτονόητο, να υποθέσω πως όσα υποστηρίζεις δεν επιδέχονται καμία κρίση? Συνεπώς σε ενδιαφέρει να πείσεις τους άλλους και σε καμία περίπτωση δεν πείθεσαι? Να είσαι βεβαίως πως ακόμη κι αν κάπως έτσι το βλέπεις η ζωή θα σε διδάξει…"

Από αυτό φαίνεται καταρχήν ότι ουσιαστικά αυτά που λέω δεν τα διαβάζεις καν ή δεν τα πιστεύεις .

Δεύτερον , με στόμφο λες θα σε διδάξει η ζωή . Ενώ αυτό που θα με διδάξει στο έχω δηλώσει σαν ας πούμε "αυτοπροσδιορισμό" .

Και αυτό ακριβώς είναι που απεχθάνομαι στους "έμπειρους" ανθρώπους (την ηλικία δηλ την ομαδοποίηση δεν την έκανα τυχαία) . Πολλές φορές άξιοι άνθρωποι ενώ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά να μεταλαμπαδεύσουν κάποια γνώση εγκλωβίζονται σ αυτό το ρόλο και νομίζουν ότι παντού και πάντα ρόλος τους είναι να δίνουν συμβουλές (ακόμα κι αν αυτό που συμβουλεύουν είναι διατυπωμένο 4 δευτερόλεπτα πριν).Αυτό είναι κουραστικό . Λυπάμαι που στο λέω .

"Είναι η στάση του βολεμένου που έχει να χάση ή που θαρρεί πως εχεί να χάσει κάποια πράγματα και για αυτό διαπραγματεύεται την ένταξη του."
+
"Φίλε δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το αν εσύ θέτεις ως όρο ένταξης σου στην αριστερά την λεπτομερή ανάλυση των προγραμμάτων της"

και μετά λες : "το ζήτημα δεν είναι αν θέτουμε όρους"
[κι όμως πριν έλεγες ότι δεν μας (αλήθεια ποιους "μας") ενδιαφέρει . Και μετά "Ενώ εγώ απλώς έκρινα μόνο τα «..δέκα σχόλια…» και όχι εφ όλης της ύλης τον άνθρωπο που τα έγραψε…"

[κι όμως ο βολεμένος που έχει να χάσει και διαπραγματεύεται κατά την κρίση σου είμαι εγώ ως άνθρωπος κι όχι ως σχόλιο]

Και για να μη πολυλογώ η όποια καλύτερη συνθήκη των ημερών μας δεν ήρθε από την γενιά των 50 . Η γενιά των 50 είναι γενιά διαπλοκής , διαφθοράς και σαπίλας (όχι εσύ εννοείται αλλά η ελληνική γενιά των 50) . Δεν ήταν αβρότητα ήταν ενδεικτική δήλωση για να σου δώσω να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται πάντα όταν συζητάμε δυο άνθρωποι να μειώνεις τον άλλο με συμβουλές του τύπου "η ζωή θα σε διδάξει" γιατί η ζωή που εσένα και την γενιά σου σας δίδαξε δεν είδα να σας βγαίνει σε καλό και ούτε εμάς ως συνέχεια σας.Τα περί ελευθερίας και ελευθεροτυπίας που κερδίσαμε τα λέει και ο Καρατζαφέρης αλλά ξεχνάει ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ήταν που μας τα πρόσφεραν (κατοχή) αυτά ουσιαστικά (στη μεταπολίτευση εσείς ήσασταν 15χρονα). Όσο για τη στήριξη ισχύει αλλά πάντα με δικιά σας υπαιτιότητα (ανεργία κτλ)

Δήλωση επιδιωκόμενης ισονομίας ήταν ουσιαστικά γιατί σε όλα σου τα σχόλια εσύ είσαι αυτός που η θέση του δεν κινήται ρούπι . Οπότε τα περί πειθούς , κρίσης και διδαχής της ζωής θα έπρεπε πρώτα να τα κάνεις πράξη κι ύστερα να τα προτείνεις και στους άλλους .

Πραγματικά έχουμε ανταλλάξει πολλά σχόλια και είμαι περήφανος γι αυτό αλλά δεν είδα πουθενά να αλλάζεις άποψη ή έστω να μετακινήται λίγο . Οι απόψεις σου από εμένα δεν απορρίπτονται ("σε καμία περίπτωση δεν πείθεσαι") αλλά συμπληρώνονται από τις δικές μου προτάσεις.Αυτό τουλάχιστον μετά από τόση συζήτηση θα το έχεις καταλάβει . Εσύ όμως από τότε που αρχίσαμε τη κουβέντα λες διαρκώς το ίδιο για τη θεωρητική οπτική των αριστερών και πως πρέπει να είναι και τίποτα άλλο .

Ξαναλέω ότι άλλο η θεωριτική πολιτική και οι αξίες και άλλο η πρακτική πολιτική .

Την άποψή σου την δέχομαι απλά την θεωρώ ελλειπή ως προς αυτό το μικρό για εσένα αλλά πολύ μεγάλο για πολύ κόσμο : πρακτική πολιτική .

Και τέλος το σημαντικότερο όλων είναι αυτό : "Όσο περισσότερο διοικητικοί δομή και λειτουργία τόσο γρηγορότερη αυτονόμηση…. όσο περισσότερο κινηματική δομή και λειτουργία τόσο δυσκολότερη και αργή αυτονόμηση…."

Αν όμως η κινηματική δομή είναι αυτή που έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα , που σου τα χω πρήξει , τότε ο χρόνος και ο έλεγχος της αυτονόμησης από τις κοινωνικές δυνάμεις θα είναι μεγαλύτερος χρονικά και ευκολότερος στον έλεγχο . Και η αυτονόμηση θα γίνει μόνο εάν η κινηματική δομή το επιτρέψει .

Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες πάντως . . . γιατί αυτά τα περί μικροαστικής φοβίας είναι ενδιαφέροντα και θέλω ανάλυση .

Ανώνυμος είπε...

Αν μου τα έπρηξες? Κανονικά χα χα χα χα αλλά δεν πειράζει
Μιλάς για πρακτική πολιτική πολύ συχνά (και δείχνεις να μην αντιλαμβάνεσαι την ουσία αυτής της φράσης) θα νομίζεις πως θα έπρεπε να δώσεις και μερικά παραδείγματα πρακτικής πολιτικής που να επαληθεύει την θεωρίας σου. για την αναγκαιότητα της λεπτομερούς ανάλυσης των προτάσεων προγραμμάτων που εμποδίσανε κάποιο κόμμα να μην τα εφαρμόσει? ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, υπάρχει η πολιτική ιστορία της χώρας, μας της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, δείξε μας λοιπόν ένα παράδειγμα τέτοιας πρακτικής πολιτικής.!!!
Εγώ σου ανάφερα δυο τρία παραδείγματα. «Αλώστε είδαμε και μάθαμε που πήγανε τα προγράμματα και οι διακηρύξεις της 3ης Σεπτέμβρη, τα αναλυτικά προγράμματα των πρώτων εκατό ημερών του ΠΑΣΟΚ, και για να πάω και στους μπολσεβίκους, είδαμε που πήγανε τα προγράμματα τους, όταν αναλάβανε την εξουσία και εν ριπή οφθαλμού τα ανατρέψανε όλα κάτω από τον βαρύγδουπο και παραπλανητικό τίτλο «νέα οικονομική πολιτική». έτσι ονομάσανε την δεξιά τους στροφή στην οικονομία…» Αυτός φίλε είναι ο κανόνας και μάλιστα χωρίς καμιά εξαίρεση και μπορώ να σου αναφέρω ακόμη περισσότερα και ίσως ποιο γλαφυρά όπως αυτό της συγκυβέρνησης της αριστεράς με την ΝΔ (κυβέρνηση Τζανετάκη). Και μάλιστα όταν κανένα πρόγραμμα ούτε του ΚΚΕ ούτε του ΣΥΝ δεν άφηνε περιθώριο για συνεργασίες με αστικά κόμματα, αντίθετος χυθήκανε τόνοι από μελάνι με αναλύσεις και επιχειρήματα, περί των ανειρήνευτων αντιθέσεων μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς, τίποτα όμως δεν εμπόδισε τις ηγεσίες της αριστεράς να γράψουνε στα αρχίδια τους αυτά που υπογράφανε πριν.
Όταν ο γραφών σε ένα κομματικό αχτιφ (μάζωξη στελεχών) ρώτησε τον μακαρίτη Φλωράκη «μα καλά σύντροφε εσύ ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες μας έλεγες πως μας χωρίζουνε ποτάμια με αίμα με την δεξιά τώρα δεν έμεινε κανένα ρυάκι» η απάντηση μπροστά σε εκατοντάδες μέλη του κόμματος ήτανε «άλλη ερώτηση σύντροφοι».
Αυτό θα πει πρακτική πολιτική….
Επομένως όταν λες (θαρρώντας πως με διόρθωσες) πως «Αν όμως η κινηματική δομή είναι αυτή που έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα, που σου τα χω πρήξει , τότε ο χρόνος και ο έλεγχος της αυτονόμησης από τις κοινωνικές δυνάμεις θα είναι μεγαλύτερος χρονικά και ευκολότερος στον έλεγχο . Και η αυτονόμηση θα γίνει μόνο εάν η κινηματική δομή το επιτρέψει»
Επί τέλους!!!! έκανες μισό βηματάκι στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό δεν προσπαθούσα εδώ και τόσο καιρό να σου εξηγήσω? πως καλά είναι τα προγράμματα και οι προτάσεις (αναλυτικές ή όχι) αλλά μην κολλάς σε αυτά, η χρησιμότητα τους είναι τόση, όσο και οι «ασκήσεις επί χαρτού», δε λέω δεν χρειάζονται πως δεν βοηθούνε στο να δείξεις την κατεύθυνση, τα θέλω και τις αξίες του πολιτικού σου χώρου και πάνω σε αυτά να διαπαιδαγωγηθούνε μέλη, οπαδοί πολίτες…. Αλλά δεν είναι και ευαγγέλια...

Έτσι λοιπόν για να μην καλλιεργούνται αυταπάτες συμπληρώνοντας και συνοψίζοντας θα επαναλάβω πως, «Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ και όχι μόνο…. θα γίνουνε (όταν και όποτε έρθουνε στην εξουσία) ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν χωρά καμιά αμφιβολία. (γιατί αυτό μας έχει διδάξει η πολιτική ιστορία….)
Δηλαδή θα αυτονομηθούνε από τις κοινωνικές δυνάμεις που τους ανέδειξαν στην εξουσία. Το πόσο γρήγορα ή αργά είναι, θέμα δομής και λειτουργίας αυτών των κομμάτων.(θα προσθέσω και όχι διακηρύξεων και προγραμμάτων). ‘Όσο περισσότερο διοικητική δομή και λειτουργία τόσο γρηγορότερη αυτονόμηση…. όσο περισσότερο κινηματική δομή και λειτουργία τόσο δυσκολότερη και αργή αυτονόμηση…. (και να είναι σίγουρος πως ακόμη και η κινηματική δομή θα το επιτρέψει… γιατί πάντα, εντός και εκτός, καραδοκούνε οι καιροσκόποι….)
1) για τον Καρατζαφέρη «Τα περί ελευθερίας και ελευθεροτυπίας που κερδίσαμε τα λέει και ο Καρατζαφέρης…. Είναι αναγκασμένος να το κάνει …. Αλλά εσύ αναφέρεσαι σε αυτόν για να μύωσης το γεγονός της περισσότερης δημοκρατίας» ή για να μείωσης το κύρος των γραφόμενων του συνομιλητή σου? Σαφώς ισχύουν και τα δύο.
2) δεν ξέρω τη ξεχνάει ο Καρατζαφέρης «αλλά ξεχνάει ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας ήταν που μας τα πρόσφεραν (κατοχή) …» Αλλά εσύ σίγουρα ξεχνάς, ή δεν έμαθες ή απλός γιατί έτσι γουστάρεις (λόγο εγωισμού..) διαγραφείς τους αγώνες των επόμενων γενεών. Γιατί από αυτό που γράφεις βγαίνει πως οι επόμενες γενεές δεν χρειάσθηκε ούτε κάνανε αγώνες γιατί η γενιά της κατοχής μας παρέδωσε την δημοκρατία που έχουμε σήμερα…
3)οι σημερινοί πενηντάρηδες ήτανε τότε 16χρονα και όχι 15πενταχρονα, αλλά αυτό τι σημαίνει πως με την μεταπολίτευση τελειώσανε οι αγώνες? όχι βέβαια!! Και δολοφονίες γίνανε και ξύλο έπεφτε και κυνηγητά και τρομοκρατία… και απέναντι σε αυτά στεκότανε η 15χρονοιθ που γίνανε 18χρονοι 20αριδες …δεν νομίζω πως με την πτώση της χούντας αλλάξανε όλα έτσι μαγικά. Παντός σε ότι με αφορά στην φάση της μεταπολίτευσης ήμουνα λίγο μεγαλύτερος από 15 χρονών.
4)για την «δική μας υπαιτιότητα» πρέπει να είσαι πολύ μεγάλος….. για να ισχυρισθείς κάτι τέτοιο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν σκεφτικά πως φταίνε για τα δείνα της γενιάς μου οι προηγούμενες γενεές των αγωνιστών. Ποτέ δεν τόλμησα να τους τσουβαλιάσω όλους μαζί σε μια γενιά. Γνωρίζω πως ο πατέρας μου για να επιβιώσει σταμάτησε το σχολείο στην πέμπτη δημοτικού όπως και πολλά αλλά παιδία τότε και δούλευε πολύ σκληρά όχι γιατί έφταιγε ο πατέρας του, και γνωρίζω πως στην δική μου γενιά το όριο μετατέθηκε σε μεγαλύτερες ηλικίες θεωρώ πως δεν είναι αρνητικό γεγονός ότι σήμερα αυτό το όριο λήγε πολύ ποιο πάνω.. και την ίδια στιγμή μπορούνε να ζήσουνε στην Ελλάδας δυο και βαλε… εκατομμύρια ξένοι (κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις για τους περισσότερους….) όταν πριν από μερικά χρόνια ο ξεριζωμός των ελλήνων πήγαινε σύννεφο.
Αυτού του είδους την ανεργία βιώνουμε όχι με δίκη μας υπαιτιότητα!!
Έτσι θα σου πω πως ότι καλό έχω σήμερα το οφείλω στους αγώνες των ανθρώπων που αγωνιστήκανε και ότι κακό σε αυτούς που υπηρετούνε αλλότριους σκοπούς και συμφέροντα. μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και όσοι σκόπιμα ή αθέλητα τα ισοπεδώνουνε όλα και καλλιεργούνε την απογοήτευση.
5) «για τα περί πειθούς , κρίσης και διδαχής της ζωής» προφανώς και τα έχω κάνει πράξη μιας και παραδέχτηκα πως για πολλά από όσα ισχυριζόμουνα νεότερος άλλαξα άποψη θες παράδειγμα? Και εγώ κάποτε ισχυριζόμουνα πως πρέπει με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρεια να διατυπώνονται οι προτάσεις του κόμματος έτσι που να μην επιδέχονται καμιάς παρερμηνείας…
ήτανε και αυτός ένας τρόπος να δογματίζουμε…
με γνώμονα λοιπόν την δική μου διδαχή από την ζωή, σου είπα πως ή ζωή θα σε διδάξει.
6) για τους μικροαστικούς φόβους τι να αναλύσω? Είμαι πολύ σαφής, μόνο αυτός που αχεί να χάση ή που νομίζει πως έχει να χάσει πολλά διαπραγματεύεται, σε ότι με αφορά θαρρώ πως δεν έχω να χάσω τίποτα όχι γατί δεν κατέχων υλικά αγαθά…. αλλά γιατί τον μικροαστισμό τον καταπολεμώ κατανοώντας το μόλις της υπάρξεις μου….

Για το «Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες..»
Δεν παρεξηγήθηκα καθόλου αντιθέτως πρέπει να σε ευχαριστήσω που μου δίνεις την αφορμή να πω κάποια πράγματα.

undercover gpr είπε...

"Όχι δεν θα τους κρίνουμε από τις προτάσεις! αλλά κυρίως από την στάση τους τα έργα και τις πράξεις, θα τους κρίνουμε και ως κόμματα αλλά και ατομικά τον κάθε υποψήφιο συγκεκριμένα.
Και ως προς αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη η αριστερά έχει πολλά υπέρ της."
Το τέλος του πρώτου σχολίου σου σ αυτό το ποστ.

Θα σου κάνω μια ερώτηση : Όταν ψηφίσεις(αφού έχεις κρίνει στάση,έργα,πράξεις) θα ψηφίσεις με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον ή όχι?

Αν ναι,τότε σημαίνει ότι έχεις κρίνει θετικά τον όποιο ψηφίσεις που απ΄ότι φαίνεται θα είναι ο Συν .

Η κρίση σου λοιπόν θα αφορά μόνον διάκριση καλής θελήσεως ή και τι θα την κάνει τη καλή θέληση ?

Και να το θέσω διαφορετικά οι υποσχέσεις που δίνει και δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιήσει ο Συν , δείχνουν σημάδια καλής θέλησης ή λαικισμό ?

Αναμφισβήτητα ο Σύριζα έχει τους πιο καθαρούς και "λαικούς" ανθρώπους(γι αυτό άλλωστε τους έχω ψηφίσει 3-4 φορές που είχα την δυνατότητα)συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους . Αυτό με κάνει να πιστεύω (ή τουλάχιστον να ελπίζω) ότι με συμμετοχικές ενέργειες ένα τυχόν πρόγραμμα που έχει παραχθεί με τις προυποθέσεις που θέτω θα είναι η αρχή μιας δημοκρατικής ενεργής πολιτικής με τους πολίτες ενεργούς .

Όταν (και αν) κάποια στιγμή περάσουμε από το δικομματισμό στην πολυκομματική κυβέρνηση αυτοί οι πολίτες θα μπορούν να ελέγξουν και να διαμορφώσουν και το επόμενο πρόγραμμα με πολύ ευνοικότερους γι αυτούς στόχους πάντα με αριστερά κριτήρια (ουμανιστικά).

Και να το πάμε και από την άλλη :
Οι άνθρωποι που εσύ ελπίζεις και θες να κριθούν από το ήθος και τις αξίες τους που είναι μέχρι τώρα και γιατί δεν έχουν βγει να πουν κάτι για τη Siemens και την αχόρταγη Δικαιοσύνη ας πούμε ?

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

σχετικά με την υπόθεση Siemens







Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι στην υπόθεση της Siemens δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και κόμματα. Σήμερα είναι απολύτως εκτεθειμένοι.

Οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το τεράστιο αυτό σκάνδαλο δείχνουν ότι οι δυνάμεις του χθες, που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια τη χώρα, έδωσαν το management της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα άφθονο μαύρο πολιτικό χρήμα.

Οι δυνάμεις αυτές δεν μπορούν πια να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο. Η διέξοδος της κοινωνίας ολοένα και γρηγορότερα μετατοπίζεται προς τα Αριστερά.



Σε νεότερες δηλώσεις του από το Παρίσι, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των αρχηγών των κόμματων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μεταξύ άλλων τόνισε:

Στη Γερμανία έχουν προχωρήσει οι έρευνες και έχει διαλευκανθεί μια δύσκολη υπόθεση διότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που, όχι μόνο αφήνει ελεύθερη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τη διευκολύνει κιόλας. Δεν υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει τις ποινικές τους ευθύνες μετά το πέρας της πενταετίας.




Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σανιδάς και ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης έσπευσαν πριν μια εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας να πουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.




Ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι τα πήραν, πώς τα πήραν, πώς λειτουργούσε όλο αυτό το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Δηλώσεις Α. Αλαβάνου για Siemens και ΟΤΕ

24/06/2008
16:58


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να γίνει, εδώ και τώρα, αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς δικαιολογίες και προσχήματα, που ακούμε συνεχώς από την κυβέρνηση, εξεταστική επιτροπή", τόνισε σε σημερινή δήλωσή του, για την υπόθεση Siemens ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος, και πρόσθεσε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να ανοίξει όλο το φάκελο Siemens και "όχι μόνο τις βρώμικες συμβάσεις, που έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα".

Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει και το θέμα του ΟΤΕ και παρέπεμψε στην απάντηση του επιτρόπου επί της ερωτήσεως του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ότι "η συμφωνία ΟΤΕ και Deutsche Telecom έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο".

Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε για το θέμα αυτό, πως η τοποθέτηση της Επιτροπής στην ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη, "ότι αντιβαίνει με το κοινοτικό δίκαιο, σημαίνει πως όλα τα επιχειρήματα που παρουσίασαν ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης, ότι το Δημόσιο έχει δικαιώματα προτίμησης και άλλα δικαιώματα απέναντι στη Deutsche Telecom, είναι στον αέρα και αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να παγώσει αμέσως τη συμφωνία μέχρι να διευκρινιστούν αυτά σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο".

undercover gpr είπε...

Δεν εννοούσα αυτό ρε διονύση .

Τέλος πάντων μόνο τη τελευταία ερώτηση συγκράτησες ?