2/6/08

Ευρώ - δολάριο - πετρέλαιο .

Από το : parapolitiki.blogspot

Σταματήστε για 1 λεπτό και σκεφτείτε
Το 2000

1 $ = 1.2 €
και 1 βαρέλι πετρέλαιο = 60$
επομένως

1 βαρέλι = 72 €

Σήμερα ( Απρίλιος 2008)
1 $ = 0.62 € και 1 βαρέλι γύρω στα 115$.
Επομένως
1 βαρέλι = 71,3 Eur

Η ερώτηση είναι:
Εάν στην Ευρώπη το βαρέλι, έχει την ιδία τιμή, με εκείνη του 2000,
γιατί η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε τόσο πολύ;


Η κρίση του πετρελαίου δεν φαίνεται τόσο απελπιστική για όποιον πουλά βενζίνη και για το κράτος που εισπράττει δυσανάλογους φόρους επί αυτής.
Ούτε για τους κρατικούς φορείς που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για παραγωγή ενέργειας, μεταφορές, κλπ που κι αυτοί αυξάνουν συνεχώς τους λογαριασμούς
Νομίζω πως μας δουλεύουν αγρίως
... ...


Σχόλιο greekpoliticalreview : Όχι απλά μας δουλεύουν αλλά κι εμείς που το λέμε μήνες τι καταλάβαμε ? Κανείς δεν το έχει αναφέρει αυτό πουθενά ! ! Η νομισματική πολιτική της Ευρώπης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τιμή του αργού . Σκέψεις είχαν εγερθεί πριν 1 χρόνο από τον ΟΠΕΚ να γυρίσει την κοστολογική του πολιτική βάση ευρώ . Κόπηκαν μαχαίρι όμως γιατί αν γινόταν αυτό η τιμή του αργού στην Ευρώπη θα εκτοξευόταν σε δυσθεώρητα ύψη . Οι άραβες δις-εκατομυριούχοι μετατρέπουν τα δολάρια τους σε ευρώ υπό το φόβο ελεύθερης πτώσης του αμερικανικού νομίσματος και τα αποθέματα δολαρίων που έχουν είναι πραγματικά εξωπραγματικά με αποτέλεσμα περαιτέρω πίεση του $ . Εμάς (τους Ευρωπαίους!) σε θέματα πετρελαίου μας συμφέρει αυτή η ισοτιμία μας πάει πίσω όμως σε θέματα πληθωρισμού και ανταγωνιστικότητας .

Που θα καταλήξει αυτή η ιστορία ? Μάλλον σε ακόμα μεγαλύτερη πίεση των εθνικών κυβερνήσεων στις δημοσιονομικές και εισοδηματικές τους επιλογές με οδηγία της Ε.Ε εννοείται . Είναι η μόνη πρακτική λύση για αυτούς και η πιο εύκολη . Πτώση επιτοκίων ξεχάστε το πάντως . Δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες .

Update : Ύστερα από σύσταση αναγνώστη στα σχόλια που διόρθωνε την τιμή του 2000 για το πετρέλαιο το έψαξα και όντως έχει δίκιο η μέση τιμή του πετρελαίου για το 2000 στην Αμερική δεν ήταν 60$ αλλά περίπου γύρω στα 25$ οπότε η σύγκριση 2000-2008 προφανώς δεν στέκει . Η Ευρωπαική νομισματική πολιτική όμως είναι ήταν και θα είναι συνδεδεμένη με την τιμή του αργού και οι ανατιμήσεις των νομισμάτων παίζουν κυρίως λόγω του σκαμπανεβάσματος της τιμής του πετρελαίου .

Υ.Γ : Ευχαριστώ τον αναγνώστη που με διόρθωσε .

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι τιμές που δίνεις για το 2000 είναι τελείως λάθος.
Στην πραγματικότητα το πετρέλαιο ήταν κάπου στα 30$, ενώ με το ευρώ στα 1,2 ανά $ προκύπτει τιμή σε ευρώ κάπου στα 36€.

undercover gpr είπε...

Δεν τα δίνω εγώ . Το παραπολιτική τα δίνει , που θεωρείται από το σύνολο των blogs από τα πιο αντικειμενικά .

Θα το ψάξω όμως και αν έχεις δίκιο πάω πάσο .

undercover gpr είπε...

Δίκιο έχεις . Ούτε καν 30 περίπου 25 $ το έβγαλα εγώ . Το σχόλιο πάντως το δικό μου δεν ξέρω αν το θεωρείς άτοπο . Πάντως δεν συνδέεται με τα στοιχεία της παραπολιτικής .

Ευχαριστώ για την διόρθωση .

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό . Για τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα μεταξύ ισοτιμιών υπάρχει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να μετατρέψει μεταξύ νομισμάτων και να δει σε real time την αξία τον νομισμάτων. Το λέω γιατί ίσος να φανεί χρήσιμος.