Το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης εξετάζει το Ισραήλ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Σαούλ Μοφάζ.
Σε δήλωσή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή σε ισραηλινή εφημερίδα, ο Μαφάζ αναφέρει ότι το ενδεχόμενο αυτή η επιλογή εξετάζεται καθώς οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης θα αποδειχθούν αναποτελεσματικές.
"Αν το Ιράν συνεχίσει το πρόγραμμα του πυρηνικού του εξοπλισμού, θα του επιτεθούμε", δήλωσε στην εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.
Ο Μοφάζ υπογράμμισε ότι μια τέτοια επιχείρηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ.
Υπουργός Μεταφορών και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος Καντίμα του πρωθυπουργού Εχούντ 'Ολμερτ, το όνομα του οποίου εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς, ο Μοφάζ εντείνει εδώ και αρκετές εβδομάδες τις σκληρές δηλώσεις για όλα τα θέματα.
"Οι άλλες επιλογές εξανεμίζονται. Οι κυρώσεις αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά μια επίθεση εναντίον του Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα", πρόσθεσε ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου και υπουργός Άμυνας στο διάστημα από το 2003 ως το 2006.
Την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ο 'Ολμερτ δήλωσε ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν θα πρέπει να κατασταλούν "με όλα τα μέσα".
"Η διεθνής κοινότητα έχει το καθήκον και την ευθύνη να δείξει σαφώς στο Ιράν μέσω δραστικών μέτρων, ότι οι επιπτώσεις της συνεχούς έρευνας του για πυρηνικά όπλα θα είναι καταστροφικές", τόνισε.
Παρά τις μέχρι τώρα κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τεχεράνης, το Ιράν αρνείται να αναστείλει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, μια διαδικασία που επιτρέπει την παραγωγή καυσίμου για πυρηνικό εργοστάσιο και μπορεί να χρησιμεύσει για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πρόγραμμα της προορίζεται μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.