2/6/08

Μια πολυεθνική στο συνδικαλισμό

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ στην πολυεθνική των συνδικάτων. Η μεγαλύτερη βρετανική συνδικαλιστική ένωση, η Unite, και η αμερικανική συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων στη χαλυβουργία (United Steelworkers) ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δημιουργία της πρώτης διατλαντικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Η επίσημη ανακοίνωση και οι οργανωτικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στη γενική συνέλευση της United Steelworkers που θα γίνει στο Λας Βέγκας μεταξύ 30 Ιουνίου και 3 Ιουλίου.

Η Unite εκπροσωπεί πάνω από δύο εκατομμύρια βρετανούς εργαζόμενους στις μεταφορές, την ενέργεια και τον δημόσιο τομέα, ενώ η United Steelworkers έχει 850.000 περίπου μέλη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Καραϊβική. Μετά τη συγχώνευσή της το 2005 με τους εργαζόμενους στη χαρτοβιομηχανία και την ενέργεια, εκπροσωπεί και τους κλάδους αυτούς.

Η Unite προέκυψε πέρυσι μετά τη συγχώνευση δύο μεγάλων εργατικών ενώσεων, της Amicus και της Transport and General Workers Union.

Διαπραγματεύσεις από το 2007

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση είχαν ήδη ξεκινήσει από το 2007. Στόχος του νέου πολυεθνικού συνδικάτου δεν είναι απλά η αλληλεγγύη με διαδηλώσεις κ.λπ., αλλά η δημιουργία μιας νέας συνδικαλιστικής οργάνωσης με κοινές οργανωτικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες και ενιαία ηγεσία, αν και κάθε συνδικαλιστική ένωση θα διατηρήσει την αυτονομία της και τις χωριστές δραστηριότητες σε εθνικό επίπεδο. Μία φορά το μήνα προγραμματίζεται να γίνεται μία τηλεδιάσκεψη και τέσσερις φορές το χρόνο οι ηγέτες των δύο συνδικαλιστικών ενώσεων θα συναντώνται από κοντά.

Η εκκολαπτόμενη πολυεθνική συνδικαλιστική ένωση έχει ήδη ανακοινώσει και τις εταιρείες που θεωρεί στόχο των μελλοντικών της ενεργειών, αναφέροντας τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, την αμερικανική International Paper και την ινδική Tata Steel.

Η έμφαση θα δοθεί στις επιπτώσεις που έχει στους εργαζόμενους η αυξανόμενη δραστηριότητα των εταιρειών private equity, που εξαγοράζουν ως γνωστόν επιχειρήσεις, τις οποίες, αφού «εξυγιάνουν» συνήθως μέσω απολύσεων, μεταπωλούν σε άλλους ιδιοκτήτες.

«Τώρα βλέπουμε την παγκοσμιοποίηση να πλήττει ανεπανόρθωτα τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να υπάρχει αντίπαλο δέος στο εργατικό κίνημα», δηλώνει ο Λέο Ζεράρντ, πρόεδρος της Steelworkers.

Σχόλιο greekpoliticalreview : Η εξέλιξη αυτή είναι ένα αισιόδοξο βήμα . Αν καταφέρουν και οργανώσουν κοινές ενέργειες θα μιλάμε για ιστορική κίνηση ! !Παγκόσμιο εργατικό κίνημα με δύναμη εξωπραγματική ??? Μακάρι !

Πηγή : Κυριακάτικη

Δεν υπάρχουν σχόλια: