Να τα πάρουμε ένα ένα με απλά λόγια με βάση την επιστημονική μου (οικονομολόγος πανάθεμα με) προσέγγιση . Αρχικά τα δεδομένα του οίκου μας : (*το "=>" σημαίνει συνεπάγεται , λίγοι ορισμοί στο τέλος)
*Ευρωπαική Οικονομία .
-Η οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζει κάμψη αναπτυξιακή .
(το κόστος αυξάνεται=>τα κέρδη μειώνονται=>μειώνονται ο επενδύσεις) .
-Ο πληθωρισμός ανεβαίνει .
(το κόστος αυξάνεται=>τα κέρδη μειώνονται=>οι καταναλωτικές τιμές αυξάνονται=>δίχως να αυξάνεται η ζήτηση=>το καταναλωτικό εισόδημα χάνει αξία=>μειώνεται η ζήτηση=>συνέχιση ανατίμησης των καταναλωτικών τιμών λόγω μειωμένης ζήτησης άρα και αύξηση πληθωρισμού)
-Η ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση σκληραίνει το ευρώ έναντι δολαρίου .
(η ποσοστιαία αύξηση των τιμών (πετρέλαιο,εμπορεύματα,τρόφιμα) αντισταθμίζεται από την ποσοστιαία αύξηση της διαφοράς της αξίας ευρώ-δολαρίου με αποτέλεσμα την συνέχιση της εύρυθμης οικονομικής λειτουργίας εντός ευρωζώνης.)
-Η ΕΚΤ για να αυξήσει την αξία του νομίσματος μειώνει την προσφορά .
(η εξήγηση απλή : αυξάνοντας το επιτόκιο μειώνεις την προσφορά χρήματος και ισχυροποιείς το νόμισμα έναντι άλλων που προσφέρουν φθηνό άρα και αδύναμο νόμισμα π.χ επιτόκιο FED 2%) .
*Αμερικάνικη Οικονομία .
-Η αμερικάνικη οικονομία παρουσιάζει ύφεση .
(κυρίαρχοι λόγοι : χαμένη αξία εισοδήματος των πολιτών (απώλεια αξίας real estate , πετρέλαιο) => μειωμένη κατανάλωση με όλα τα ευρωπαικά συνεπαγόμενα)
-Η ύφεση ρίχνει την αξία του νομίσματος με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών .
(εδώ πρέπει να πω ότι η αύξηση των εξαγωγών => αύξηση των ευρωπαικών εισαγωγών)
-Ρίχνοντας την αξία του δολαρίου πέφτει και η αξία της οικονομίας της χώρας.
(εδώ έχουμε να κάνουμε με φαύλο κύκλο ή παράδοξο : η αξία μιας επιχείρησης μειώνεται μεν παγκοσμίως αλλά μπορεί να αυξάνει τον κύκλο εργασιών της (λόγω αύξησης των εξαγωγών π.χ) άρα να αναπτύσσεται . Το ζητούμενο που είναι τα κέρδη επηρεάζονται κι από άλλους παράγοντες) . Αυτός είναι και ο λόγος που η Η.Π.Α δεν έχουν δεχθεί ακόμα βαθιά ύφεση .
-Ο Μπους ζητάει παγκόσμια πολιτική στήριξης του αμερικάνικου νομίσματος .
(Με όπλο τον αποθεματικό χαρακτήρα του δολαρίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . Για παράδειγμα αν η αποτίμηση της αξίας του πετρελαίου γινόταν σε ευρώ πράγμα που είχε συζητηθεί σε σύνοδο του ΟΠΕΚ το δολάριο θα κατρακυλούσε με δραματικά αποτελέσματα)
*Διεθνής Οικονομία
(ουσιαστικά μιλάμε για Κίνα , Ινδία , Βραζιλία , Αργεντινή , Βιετνάμ , Κορέα και λίγες ακόμα χώρες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία) .
-Ανάπτυξη ανάπτυξη ανάπτυξη .
(Η άνοδος των αναπτυσσόμενων οικονομιών είναι ένας από τους κυρίαρχους λόγους που παρατηρείται ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική .)
-Η διεθνής κοινότητα ζητάει την μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία .
(ουσιαστικά δηλαδή είναι σαν να λες στο πλούσιο να δώσει μερικά από τα λεφτά του στους φτωχούς...διότι τυχόν μείωση της ζήτησης του πετρελαίου για αυτές τις χώρες σημαίνει μείωση της ανάπτυξης άρα μείωση κερδών)
-Η παραγωγή , η κατανάλωση , οι εξαγωγές , οι εισαγωγές παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο με συνέπεια άνοδο των κερδών .
(ο φτωχός σηκώνει κεφάλι και παρασύρει στο διάβα του ότι βρει μπροστά του)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Συμπεράσματα :
-Αν δεν ισχυροποιηθεί το ευρώ οι τιμές θα πετάξουν σε επίπεδα πρωτόγνωρα (ακόμα πιο πρωτόγνωρα απ΄ότι είναι τώρα) για την Ευρώπη με παράλληλη εκτίναξη του πληθωρισμού .
-Αν δεν βρει άλλο τρόπο η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις για μείωση πληθωρισμού και ισχυρού ευρώ οι κάτοικοι της Ευρώπης θα πληρώνουν δάνεια μέχρι τον αιώνα τον άπαντα πανάκριβα .
-Η στήριξη του δολαρίου θα επιφέρει υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη (ακόμη κι από τις σημερινές) αλλά και μείωση των εισαγωγών που συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης των ευρωπαικών προιόντων άρα ανάπτυξη της Ευρωπαικής οικονομίας (?) αν δεν τα φάνε τα κέρδη οι επιχειρήσεις .
-Η Ευρώπη όσο στηρίζεται σε πετρέλαιο που αγοράζει με δολάρια τόσο θα ψάχνει την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου . Η στροφή προς τη Ρωσία και τις άλλες παραγωγούς χώρες είναι μονόδρομος και το ξέρουν κι οι Ρώσοι αυτό . . .
-Η ζήτηση των αναπτυσσόμενων χωρών σε πετρέλαιο δεν πρόκειται να μειωθεί άρα η άνοδος της τιμής θα συνεχίσει μέχρι να αυξηθεί και η προσφορά (τα αποθέματα των κρατών και ιδιαίτερα των Η.Π.Α παίζουν σημαντικό ρόλο στη τιμή , ο ΟΠΕΚ δηλώνει ότι παρακολουθεί το ζήτημα κι αν χρειαστεί θα επέμβει?!) .
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Υ.Γ : Αυτή η ανάλυση είναι ανάλυση δεδομένων δίχως στοιχεία και γραμμένη όλη με τη μία .
Τα συμπεράσματα είναι τελείως υποκειμενικά και τα δεδομένα είναι αντιληπτικά .
Επ ουδενί αυτή η ανάλυση να χαρακτηριστεί επιστημονική . Είναι γρήγορες σκέψεις αποτυπωμένες στο πληκτρολόγιο . Έτσι κι αλλιώς δεν είμαι επισήμως και κρατικά επικυρωμένος οικονομολόγος οπότε μην αρχίσουμε τα "ο πληθωρισμός είναι αυτό και το πετρέλαιο το άλλο" .
Όπως λέει και ο τίτλος του ιστολογίου μου απλές σκέψεις , ιδέες , απόψεις ...
Ορισμοί :
-Πληθωρισμός είναι η ποσοστιαία μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών μιας οικονομίας μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
-Επιτόκιο είναι η τιμή του χρήματος ως αγαθού μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) έχει την αρμοδιότητα της ρύθμισης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ευρώ .
Πηγή ορισμών : Wikipedia
Ο ασθενής κορονοφορέας της λογικής
-
Η ιδεολογική φαντασίωση των τεχνοκρατικών κοινωνιών μας είναι πως οι
δημόσιες αποφάσεις παίρνονται με γνώμονα την επιστημονική γνώση. Γι’αυτή τη
γνώση έχει...
Πριν από 4 χρόνια
1 σχόλιο:
Ενδιαφέρων . Για τα τελευταία στοιχεία μεταξύ ισοτιμιών βοηθάει αυτός ο μετατροπέας νομισμάτων οπού μπορεί κάποιος να κάνει μετατροπή από νόμισμα σε νόμισμά και να δει σε πραγματικό χρόνο την αξία τον νομισμάτων. Το προτείνω γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμος.
Δημοσίευση σχολίου