27/5/08

Πρέπει να παραδεχτούμε . . .


. . . ότι ο Τσίπρας χθες ήταν έτοιμος , διαβασμένος , μετρημένος χωρίς προτάσεις βέβαια αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να είναι . Άμεσος με πολιτικό λόγο χωρίς φανφάρες και κυρίως σοβαρός
.

Τι βγάλαμε λοιπόν από τη συνέντευξη ?

Καταρχάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ανοιχτό κόμμα που διακαής του πόθος είναι η συνεργασία με το ΚΚΕ . Το έθεσε μάλιστα πάρα πολύ ωραία . Είπε ότι οι διαφορές στην ιδεολογία είναι δεδομένες και θεμιτές αλλά το καλό του πολίτη δεν πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα λόγω αυτών . Σωστό ? Πολύ σωστό . Δικό μου ερώτημα είναι αφού μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ γιατί να μην μπορεί με το ΚΚΕ ?

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο Συνασπισμός (μέρος του ΣΥΡΙΖΑ) δεν θέλει απλή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και δεν πέφτει στη παγίδα των χοντρών στελεχών του "Σοσιαλιστικού" (ο θεός να το κάνει) κόμματος .

Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα να φτιάξει ένα βασικό σχέδιο για κυβερνητική πολιτική . Ένα κάτι ρε παιδί μου . Τις βασικές του αρχές . Τις προτεραιότητές του . Κάτι τέλος πάντων που θα μπορεί ο κόσμος να δει και να συγκρίνει . Τι περιμένουν ? Να έρθουν οι εκλογές και να τρέχουν και να μη φτάνουν ?

Τέταρτο και σημαντικότερο ο Τσίπρας σιγά σιγά μαθαίνει . Και αυτό είναι καλό .

Ίδωμεν . . .

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια ερώτηση μόνο προς κάθε ενδιαφερόμενο...

Το ΚΚΕ και ο Συριζα δεν συνεργάζονται λέει γιατί υπάρχουν δεδομένες ιδεολογικές και θεωρητικές διαφορές. Το ΚΚΕ όμως έχει δηλωμένο πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής (εδώ και χρόνια με συνεχείς αλλαγές-αναδιαρθρώσεις).

Γιατί δεν μας λέει ο Συριζα πάνω σε αυτό το υπάρχον πρόγραμμα που διαφωνούν και που συμφωνούν. Γιατί εάν δεν διαφωνούν πουθενά τότε η συνεργασία μπορεί να γίνει προς όφελος του πολίτη όπως λένε και εάν διαφωνούν τότε η διαφωνία είναι συγκεκριμένη και ορισμένη και όχι αόριστες θεωρητικούρες προς λαική κατανάλωση.

undercover gpr είπε...

Δεν μπορώ να διαφωνήσω σ αυτό που λες .

Το χω πει κι εγώ για την προχειρότητα , την ελαφρότητα , την έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας και το λαικισμό τους.

Αλλά πες μου αλήθεια ρε φίλε . Όλη αυτή η εχθρότητα του ΚΚΕ , που δογματικά αφορίζει έτσι για πλάκα ένα αριστερό κόμμα , από που πηγάζει?? Από τον απεχθή λαικισμό του ΣΥΡΙΖΑ ? Ή από ανάγκη της επικοινωνιακής τακτικής ?

Και κάτι ακόμα .

Ποιος είναι αυτός που δεν κάθεται με τίποτα στο τραπέζι για τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις και την επί της ουσίας (όπως λες κι εσύ) συζήτηση πάνω σε προγράμματα και μέτρα για το κοινωνικό καλό .

Ποιος εξαναγκάζει ουσιαστικά με τη δογματική του στενομυαλιά ένα κόμμα αριστερό να σκέφτεται συνεργασία με ένα κόμμα δεξιό (πασοκ) .

Γιατί αυτή η απέχθεια ? Λάθη όλοι κάνουν (Νδ-ΚΚΕ θυμίζω). Μέχρι πότε όμως θα τα κουβαλάμε για μικροπολιτικά συμφέροντα ?

samurai είπε...

Μέχρι πότε όμως θα τα κουβαλάμε για μικροπολιτικά συμφέροντα ?ρωτας φιλε
η απαντηση ειναι και στα λεγομενα του τσιπρα χτες
μεχρι ο κοσμοςε να κινητοποιθει απο μονος του, να φτιαξει τα δικα του κινηματα, τις δικες του οργανωσεις και να επιβαλλει πλεον οι βασεις στα κομματα της αριστερας τα πργραμματα που η βαση θελει και τις συνεργασιες που παλι η οργανωμενη βαη θα θελει.
πολλοι θα πουν οτι αυτο ειναι δυσκολο
ειπε κανεις πως ειναι ευκολο;
η αναγκη για εξανθρωπισμο του ανθρωπινου γενους δεν ηταν ποτε ευκολη υποθεση.
χτες σε αλλο ποστ δε προλαβα να σου γραψω πως...
ο συν στην ουσια τα τελευται χρονια σαν να ξαναφτιαχτηκε
στην ουσια ειναι ενα νεο κομμα που δεν εχει σχεση με το συν της μαριας της ηττας
ουτε εχει τοσο σχεση με το φοβισμενο συν επι εποχης κων/πολου(πετυχημενος προεδρος αλλα...)
σημερα οι τσιπρας αλαβανος δωσανε μια νεα πνοη στον αριτερο λογο
αυτα που λενε θελανε οι αριστεροι να τα ακουσουν χρονια τωρα-μιλαει δηλαδη η αριστερα αριστερα μετα απο αρκετα χρονια-
αλλα ειναι ακομα νωρις -κακα τα ψεμματα
ας τους δωσουμε λιγο χρονο
(εννοειτε πως σαν αριστεροι δεν βλεπουμε οπαδικα τα κομματα μας, αν μας απογοητεψουν στο τελος μαυρο φιδι που τους εφαγε-θα ακουσουν τα εξ αμαξης)
αλλα πιστευω θελουν τον χρονο τους

undercover gpr είπε...

Τον έχουν το χρόνο φίλε δον (τουλάχιστον από εμένα).

Το πρόβλημα είναι η πολιτική κι εκεί θα πρέπει να αναθεωρήσουν λίγο κάποια πράγματα .

Η κινητοποίηση του κόσμου δεν ξέρω πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να έρθει αλλά μη λέμε ότι κι εμείς είμαστε κινητικοί . Εγώ τουλάχιστον δεν θεωρώ ότι είμαι παρότι θα ήμουν ανοιχτός σε κάθε πρόταση . Πρωτοβουλία όμως δυσκολεύομαι να αναλάβω (όπως όλοι άλλωστε) . Αυτό πρέπει να το κάνει κάποιος που θα έχει τη δυνατότητα (οικονομική,πολιτική) να το κάνει μαζικό . Οι συνθήκες υπήρχαν πάντα απλά έλειπε ένα τσακ για να γίνει η θέληση πράξη .

Ένα ΕΑΜ χρειαζόμαστε .

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν δεν νομίζω ότι είναι θέμα εχθρότητας όπως την εννοείς. Δεν είμαι εδώ για να εκπροσωπήσω το ΚΚΕ αλλά θα σου πω πως το βλέπω.

Σε πια περίπτωση ο Συριζα έδωσε πραγματικά την δυνατότητα στο ΚΚΕ να συνεργαστούν επί της ουσίας; Δεν εννοώ να βγει ο Τσίπρας ή οποιοσδήποτε και να πει θέλουμε συνεργασία. Αυτά είναι λόγια του αέρα. Στο ΚΚΕ υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλα. Οι θέσεις είναι ξεκάθαρες είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι. Εάν υπήρχε θέληση για συνεργασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει από εκεί. Που συμφωνούμε και που όχι.

Αυτά που λες τα ακούω γενικά απο πολλούς να κυκλοφορούν σας απόψεις αλλά πες μου συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν υπάρχουν. Στο ΚΚΕ όπως και σε κάθε κόμμα υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και διακριτοί ρόλοι. Αν και για το ΚΚΕ γενικά υπάρχει μια τεράστια άγνοια για το πως λειτουργεί απο τον περισσότερο κόσμο ο οποίος όμως δεν διστάζει να κάνει κριτική σε θέματα που απλά δεν γνωρίζει. Ας γίνει μια προσπάθεια από τον Σύριζα μέσω επίσημων οργάνων για συνεργασία. Ποτέ δεν έγινε τέτοια πρόταση και ούτε πρόκειται. Συνεργασία μέσω των καναλιών δεν γίνεται.

Σε πια περίπτωση δεν έκατσε το ΚΚΕ να συζητήσει με κάποιον; Πες μου κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα να τα συζητήσουμε. ¨όχι γενικά και αόριστα το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με κανέναν.

Πάρε τις δημοτικές εκλογές πχ. Σε πόσες περιπτώσεις ο Συριζα και το ΠΑΣΟΚ κατέβασαν κοινούς υποψηφίους. Το ΚΚΕ κατέβασε δικούς του αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνεργάστηκε με τοπικές ομάδες - κινήματα αλλά αυτό δεν το λέει κανένας. Ε συγνώμη αλλά δεν μπορεί να κατεβάσει κοινό υποψήφιο μαζί με κάποιον που κατεβαίνει με το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορείς να έχεις το ένα πόδι εδώ και το άλλο εκεί.

Εδώ πάλι ακούγεται το άλλο τρελό. Η τοπική αυτοδιοίκηση λέει είναι άσχετη με τα κόμματα. Απο που ως που; Αυτά τα επιχειρήματα είναι τρελά. Είναι άσχετη η τοπική αυτοδιοίκηση με την κυβερνητική πολιτική;;;

Ενα κόμμα λοιπόν όπως ο Συριζα, τους ψηφοφορους του οποίου σέβομαι εγώ δεν μπορώ να το εμπιστευτώ.

Όσο για το επιχείρημα ότι το ΚΚΕ αναγκάζει τον Σύριζα να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ συγνώμη αλλά είναι κουτό. Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να κάνει κάτι εάν δεν θέλει.

Το καλό της κοινωνίας αλλιώς το αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και αλλιώς η αριστερά. Συζήτηση με κάποιους που εξηπηρετούν συμφέροντα λίγων δεν μπορεί να γίνει παρα μόνο σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για την παιδεια το ΚΚΕ έχει πρόταση απο το νηπιαγωγίο μέχρι τα διδακτορικά εδώ και 30 χρόνια. Η πρόταση αυτή βγαίνει απο συγκεκριμένη επιτροπή ατόμων με ειδίκευση σε αυτό το θέμα με συνέδρια κτλ κτλ. Πότε έκατσε ένα κόμμα, ένα κανάλι μια εφημερίδα να συζητήσει αυτήν την πρόταση; Πότε άκουσες για αυτήν στην βουλή; Πότε την είδες σε κάποια εφημερίδα εκτός του ριζοσπάστη; Τώρα που το έμαθες οτι υπάρχει, θα ψάξεις να την βρεις να την διαβάσεις μόνος σου; Εάν όχι σκέψου τότε ποιος συνομιλεί και συνεργάζεται και ποιος όχι. Τώρα εάν θεωρείς δογματισμό το ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να κάτσει να συζητήσει για το εάν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν την μία ή την άλλη μορφή τότε ναι είναι στενόμυαλοι. Σε κάποια θέματα απλά λες όχι απο την αρχή. Αλλιώς δεν είσαι παρά ένας πολιτικός-τυχοδιώκτης.

Δες με την ΓΣΕΕ τι γίνεται. Ο σύριζα κατεβαίνει στην πορεία της πρωτομαγιάς με αυτούς που επικυρώνουν τις συμβάσεις των 70 λεπτών, πετάνε αυγά (αυτοί ή άλλοι δεν ξέρω) όλοι και όλοι είναι 500 άτομα και ούτε πορεία καταφέρουν να κάνουν. Και το ΠΑΜΕ μαζεύει 4000 άτομα. Ποιος είναι μοναχικός και δογματικός;; Αυτοί που ανήκουν όλοι στο ΠΑΜΕ νομίζεις ανήκουν και στο ΚΚΕ; 20% θα έπαιρνε το ΚΚΕ εάν ίσχυε αυτό. Συμμαχία είναι μέσα στο εργατικό κίνημα που την ξεκίνησε το ΚΚΕ με συγκεκριμένους λόγους και με τον καιρό αποδεικνύεται πολύ πιο δυνατή και οργανωμένη απο την ΓΣΕΕ. Γιατί ο Σύριζα δεν συζητάει λοιπόν καν την συμμετοχή του; Προτιμάει την ΓΣΕΕ που δεν κάνει καν πορείες; Εάν συνεχιστεί (που θα συνεχιστεί) έτσι η κατάσταση το ΠΑΜΕ θα γίνει τόσο ισχυρό που σε λίγα χρόνια (πολύ λίγα) θα καταφέρει να πάρει και τις εκλογές τις ΓΣΕΕ και να την αλλάξει. Τότε ο σύριζα τι θα πει;; Ελάτε να συμμαχήσουμε;

Λάθη όλοι κάνουν σίγουρα. Αλλά πριν κρίνουμε κάποιον ας ακούσουμε και την άποψη του και όχι την άποψη των άλλων για αυτόν. Και την άποψη του ΚΚΕ σε καμία εφημερίδα ή κανάλι δεν πρόκειται να την δεις ούτε ολοκληρωμένη ούτε καν να αναφέρεται πολλές φορές.

Συγνώμη για το μεγάλο post.

undercover gpr είπε...

[Όσο μεγαλύτερα τα σχόλια τόσο καλύτερα καταλαβαίνουμε τον άλλο οπότε γράφε όσο θες . Άμα βαριέται κάποιος να διαβάζει ας μη διαβάζει.]

Λοιπόν στην ουσία ,

Καταρχάς παρανοείς εμένα . Είμαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι οπαδός του . Αύριο ίσως πάω στο ΚΚΕ όπως άλλωστε το χω κάνει (επί Κωνσταντόπουλου) .

Δεύτερον να διευκρινίσω ότι η λέξη εχθρότητα εξηγείται στη συνέχεια του σχολίου με τη έκφραση επικοινωνιακή τακτική . Αυστηρό? Ναι αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δεν ισχύει.Η Αλέκα δεν διαλαλεί από τηλεοράσεως τη προδοσία και την διπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ?Προς τι?Και γιατί να ασχοληθεί?Τακτική το λέω εγώ.

Έπειτα πάμε στα της συνεργασίας .

Όταν εκλέχτηκε ο Αλαβάνος πρόεδρος του ΣΥΝ , ήρθε στην ηγεσία η κομμουνιστική πτέρυγα του κόμματος κι έφυγε ο πασοκικός Κωνσταντόπουλος (που τον έβλεπε η Αλέκα κι έβγαζε σπυράκια κι εγώ μαζί της) , πριν ακόμα ειπωθεί κάτι για συνεργασία η κ. Παπαρήγα βγήκε στις τηλεοράσεις πάλι και δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συγκλίνει ή να συνεργαστεί με τον προδοτικό ΣΥΝ .

Αυτό από μόνο του δεν είναι αφοριστικό?

Το ξεπερνάμε όμως και πάμε στις δημοτικές . Ποιος αρνήθηκε συνεργασίες και συμπράξεις ? Βεβαίως είναι κομματικές οι δημοτικές και γι αυτό ο ΣΥΝ έκανε πρόταση στο ΚΚΕ για κοινή κάθοδο αλλά έφαγε πόρτα .

Δεν θα διαφωνήσω ότι σε πολλά πράγματα (το γράφω συχνά άλλωστε) ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τυχοδιωκτικός αλλά όσων αφορά τον εξαναγκασμό συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ πες μου αλήθεια όταν έρθουν τα επίσημα αποτελέσματα που δεν θα δίνουν αυτοδυναμία σε κανέναν και θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση αναγκαστικά τι θα γίνει? Δεν θα είναι σαν να αφήνει το ΚΚΕ γίνει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ? Δεν θα είναι καλύτερη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ? Δε λέω ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ γιατί ακόμα δεν διαφαίνεται αλλά και πάλι πότε θα μπορέσει το ΚΚΕ αν όχι τώρα να κάνει πράξη κάποιες από τις πολιτικές τις οποίες...έχω διαβάσει και συμφωνώ απόλυτα?