26/5/08

Το στάτους κβο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ .

Λοιπόν τα δεδομένα έως τώρα έχουν ως εξής :

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν χωριστεί μάλλον επιτηδευμένα σε δυο ομάδες . Πάγκαλος - Σκανδαλίδης ζητάνε προεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Βενιζέλος πιστός στις αρχηγικές του βλέψεις θεωρεί ότι αν σταματήσει να ζητάει το ΠΑΣΟΚ την αυτοδυναμία τότε θα χάσει και την τελευταία αύρα που του έχει απομείνει ως κόμματος εξουσίας μιλάει όμως για μετεκλογική συνεργασία .

Λογικά όλα αυτά . Το πρόβλημα όμως είναι ότι κανένας δεν τους πιστεύει . Τα κολπάκια τέτοιου είδους για να ξαναβρούν τις χαμένες τους υπουργικές καρέκλες που τόσο αγάπησαν (με το αζημίωτο βέβαια) είναι εμφανή . Δε νομίζω να πιστεύει κανένας ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ νοιάζονται για το καλό του τόπου .

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα βρίσκονται σε σύγχηση . Ξέρουν ότι αν διατηρηθούν τα ποσοστά ως έχουν θα αναγκαστούν στο τέλος να συνεργαστούν με κάποιον αλλά δεν θέλουν να προδώσουν τα αριστερά αισθήματα των ψηφοφόρων τους πριν την μεγάλη απόφαση .

Η κατάσταση είναι μπερδεμένη και ο κόσμος πιστεύω ότι είναι διχασμένος .

Από τη μια υπάρχουν οι ενωτικοί που θεωρούν ότι η μόνη συνεργασία που μπορεί να ευδοκιμήσει στο τόπο είναι του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια λογική στάση αλλά με πολλή . . . αισιοδοξία για τις καλές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνητικές ικανότητες του ΣΥΡΙΖΑ .

Από την άλλη υπάρχουν οι αντιδραστικοί οι οποίοι δεν πιστεύουν λέξη από όσα λένε οι Πασόκοι και θεωρούν ότι με λίγη υπομονή και σωστές θέσεις - προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να διαπραγματευτεί την κυβερνητική του θέση με πιο πολλά όπλα .

Στη τελευταία θέση θα συμφωνήσω κι εγώ με μια σοβαρή επισήμανση όμως .

Οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που έδειξαν οι δημοσκοπήσεις άνοδο είναι επιλογές 5χρονου ή επιλογές επικοινωνιακής τακτικής χωρίς ουσία και χωρίς απήχηση .
Καλές είναι οι φανφάρες αλλά ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ηλίθιος .
Οι άνθρωποι που κινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κόσμος που διαμαρτύρεται . Όταν ο άλλος διαμαρτύρεται σημαίνει ότι πάνω κάτω γνωρίζει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και αυτό συνεπάγεται ότι δύσκολα μπορείς να τον κοροιδέψεις με επικοινωνιακά τρικ .

Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι αν δεν δουν φως στο τούνελ όλοι αυτοί οι άνθρωποι από τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα είναι πολύ πιθανό να διασκορπιστούν και τότε ο μόνος που θα κερδίσει από αυτό θα είναι ο Καραμανλής πρώτα και μετά . . . ο Καρατζαφέρης με τις λαικίστικες κορώνες .

Θα σοβαρευτούν στην Κουμουνδούρου ?

Ίδωμεν . . .

3 σχόλια:

samurai είπε...

σωστη αναλυση
μην ξεχναμε πως αυτο που τοσα χρονια λεγαμε συριζα συν κλπ τωρα υσιαστικα βρισκει τον δρομο του.
τα τελευταια χρονια αποκτησε μια πραγματικα αντιπολιτευτικη τακτικη(οχι ελλειψη πασοκ)εναν αριστερο αλλα οχι σταλινικο η κομουνιστικο λογο(σοβιετικου τυπου οπως το κκε).
Παρ ολα αυτα κακα τα ψεμματα υπαρχουν δυναμεις και μεσα στο συν που προσπαθουν να ροκανισουν την πορεια των αλαβανου-τσιπρα.
πιστευω ειναι οι δυναμεις εκεινες που εχουν συνηθισει-βολευτει σε παλιοτερες καταστασεις, εχουν ισως αρχηγικες τασεις, και ψιλο-χαλιουνται που το γενικο κουμαντο στον συν το εχουν δυο ατομα που δεν ανηκουν στα παλια αριστερα τζακια
(μην ξεχναμε επισης πως συνειδητα ο τσιπρας δεν δεχτηκε να λειτουργει ως επαγγελματικο στελεχος με μισθο μεχρι που εκλεχτηκε αρχηγος και αναγκαστηκε να το κανει)σε αντιθεση με αλλους ...αριστερους.
Λογικο ο κοσμος να εναποθετει τις ελπιδες του σε φρεσκα προσπωπα που φερουν και φρεσκες ιδεες, ομως πρεπει αυτες οι φρεσκες ιδεες να ξεφυγουν αποτ ην συνθηματολογια και να δοθουν στο ευρυ κοινο υπο την μορφη ενος μανιφεστου
πχ "τι θα κανουμε αν γινουμε κυβερνηση"
ο καρατζαφερης σιγησε τελευταια...το Λάος δε πολυφαινεται (πλην εξαιρεσεων που δε θα μπορουσε να κανει αλλιως-βλ μακεδονικο)
οποτε η περιμενει να του κατσει το ιταλικο μοντελο (συγκυβερνηση κεντροαριστερη- που τα τελευταια χρονια οδηγει σε ακροδεξια αλλαγη πολιτικου σκηνικου)η αρχισε να αντιμετωπιζει καια υτος εσωτερικα προβληματα(δε γνωριζω - υποθετω).
Αν συνεργαστει πασοκ -συν θα καταληξουμε στο ιταλικο μοντελο, τιποτα δ εθα αλλαξει για τις μαζες που νιωθουν να χανουν συνεχως την αγοριαστικη τους δυναμη και θα ανοιξουν στον δρομο για κυβερνησεις νδ-λάος.
Το καλυτερο που εχει να κανει ο συριζα ειναι να μην βιαστει να αποφασισει να κυβερνησει μαζι με αλλο κομμα αλλά να χτισει πανω στην νεα εποχη που φαινεται να διανοιγεται για αυτον με την προοπτικη να κανει καποτε αυτοδυναμη κυβενρηση. (προλαμβανω αλλα σχολια που ισως απαντησουν του στυλ-αν κανει ποτε)
ειναι καλυτερο ομως απο το να φθαρει η εικονα του μεσα σε μια κυβερνηση οπου η δεξια πτερυγα του πασοκ θα του βαζει συνεχως εμποδια και θα του χαλασει το ονομα στην πιατσα...οποτε μετα θα ξανακανει 50χρονια να ξαναδει τετοια ποσοστα και τοτε ο τσιπρας θα ειναι 84 χρονων...

undercover gpr είπε...

Κοίτα δον , εμένα προσωπικά ο Τσίπρας μ έχει απογοητεύσει.Δεν τον περίμενα τόσο ανάλαφρο.Τον ήθελα πιο κυνικό πιο δεικτικό πιο αληθινό και χωρίς επικοινωνιακές τακτικές αλλά όπως έχω ξαναγράψει ο λόγος που ψήφιζα πάντα ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει.Και αυτός ήταν ο έλεγχος του κοινοβουλίου πιο παλιά και τώρα με τις δημοσκοπικές αλλαγές είναι η κατάρρευση του δικομματισμού.

Όσον αφορά την κυβερνητική τους ρητορική είναι ανύπαρκτοι και γι αυτό λέω στο ποστ να σοβαρευτούν . Μέχρι τώρα έχουν κάνει μόνο λάθη που φοβάμαι ότι θα στοιχίσουν ακριβά . Δε ξέρω μπορεί να είναι και γκρίνια (ελληνικό γνώρισμα) αλλά μέχρι τώρα φώς στο τούνελ δεν φαίνεται .

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!