28/5/08

Μια μικρή περίληψη όλων των στοιχείων-καταθέσεων που έχουμε για τη Siemens εώς τώρα .

Κατέθετε επί έξι ώρες . Ο κ. Ράινχαρντ Ζίκατσεκ έκατσεκ επιτέλους στο σκαμνί και μίλησε .

Ο κύριος αυτός έχει παραδεχτεί τον ηγετικό του ρόλο στο στήσιμο του συστήματος μίζες Α.Ε .

Τι είπε :


«Η Ελλάδα ήταν μια ειδική περίπτωση και έπαιζε βασικό ρόλο στο σύστημα. Το 1997 έγινε συμφωνητικό για ένα μεγάλο έργο υποδομής στη χώρα που, από ό,τι θυμάμαι, είχε τον αριθμό 8002 (σ.σ. εννοεί το έργο ψηφιοποίησης του ΟΤΕ. Ενα έργο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα). Το συμφωνητικό αυτό είχαν υπογράψει από την πλευρά της Ζίμενς οι Γιάσπερ και Νιντλ και από τη Siemens Hellas ο προκάτοχος του κ. Μαυρίδη. Αρχικά το έργο αυτό ανερχόταν στο ύψος του 1 δισ. μάρκων, ωστόσο στο μεταξύ διπλασιάστηκε. Στο σχετικό συμφωνητικό προβλεπόταν ότι το 8,5% του συνολικού ύψους του έργου θα πήγαινε σε προμήθειες / «μίζες».Οι μεγάλες πληρωμές προς την Ελλάδα γίνονταν μέσω λογαριασμού στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου είχαν επίσης ανοίξει λογαριασμό και οι Ελληνες «πελάτες» μας. Το στέλεχος της Ζίμενς, Ρούντολφ, κατέθετε τα μετρητά στον λογαριασμό αυτό και την άλλη ημέρα οι Ελληνες τα είχαν στον προσωπικό τους λογαριασμό. Το 2002 ζήτησα από τον Μαυρίδη να κατεβάσει το ποσοστό του 8,5%, καθώς του εξήγησα ότι είναι πολλά για εμάς»

«η Siemens Hellas ήταν παράδειγμα για όλους. Στις συσκέψεις με άλλα στελέχη της Ζίμενς είχα επανειλημμένα αναφέρει ότι η Siemens Hellas ήταν το καλύτερο παράδειγμα «αποτελεσματικότητας» και ότι της άξιζε βραβείο».

«ο κύριος Μαυρίδης, στέλεχος της Siemens Hellas, ήταν πολύ δημοφιλές πρόσωπο και είχε μεγάλο κύκλο γνωριμιών».

« από τη Siemens Hellas κάθε χρόνο έφευγαν 15 εκατ. ευρώ για μίζες».

Έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε χρήματα, που πήγαν στα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους όλων των γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ, που παρακολουθούσαν τη δίκη για το πώς η Ζίμενς διέφθειρε το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

«ο διευθυντής της Siemens Hellas κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος έφυγε από την εταιρεία το 2007, ερχόταν μία φορά τον χρόνο στο Μόναχο και εισέπραττε το 2% του τζίρου της εταιρείας του στην Ελλάδα από την περασμένη χρονιά για να -όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος- καλλιεργήσει τις σχέσεις του με την πολιτική σκηνή της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τα δύο μεγάλα κόμματα».

Οι καταθέσεις των εδώ εμπλεκομένων :


Ηλίας Γεωργίου
,γενικός διευθυντής Ζίμενς μέχρι το 1998:
«Ουδεμία σχέση έχω με τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία και με τη διενεργούμενη από εσάς προκαταρκτική εξέταση:
1. Η σύμβαση που υπογράφθηκε από τη Siemens και τον ΟΤΕ ήταν ιδιαίτερα επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο.
2. Ουδέποτε ενεπλάκη το όνομά μου στα "μαύρα ταμεία"γιατί οι πάσης φύσεως πληρωμές προς εμένα από τη Siemens AG καταχωρούνταν σε παραστατικά και περνούσαν στους ισολογισμούς της εταιρείας.
3. Ουδείς μάρτυρας και ουδείς κατηγορούμενος αναφέρει το όνομά μου και σε κανένα έγγραφο δεν αποτυπώνεται έστω και η παραμικρή υπόνοια περί έκνομης ενέργειάς μου».

Μάλιστα, ο Ηλ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλη,υποστηρίζοντας ότι «είχε τη δυνατότητα εάν έκρινε ότι η σύμβαση δεν ήταν επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο ή διαπίστωνε πάσης φύσεως ελαττώματα, εφαρμόζοντας το άρθρο 40,να μην επικυρώσει αυτή και συνοκόλουθα να μην τύχει ποτέ εφαρμογής».

Δημήτριος Νέγρης
,τέως αντιπρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών:

«Ουδεμία σχέση με συνέδεε ή με συνδέει με τη Siemens, τον ΟΤΕ, τη SAIC, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και εν γένει με φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, που συνεργάστηκε για την ολοκλήρωση οποιασδήποτε σύμβασης. Η εμπλοκή μου προέκυψε αποκλειστικά κατόπιν εξέτασης της κ. Μάρκου, η οποία με υπέδειξε ως το πρόσωπο που την έπεισε να ανοίξει λογαριασμό στην UBS, μέσω του οποίου φέρεται να έχουν διακινηθεί χρηματικά ποσά της Siemens, αποδίδοντάς μου ευθέως γνώση των υπό εξακρίβωση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Κατά τον χρόνο της γνωριμίας με την κ. Μάρκου δεν συνέτρεχε καμία προϋπόθεση στο πρόσωπό μου ώστε να εκβιαστεί η οποιαδήποτε εξάρτησή της από εμένα. Ηθελε να είναι πάντοτε μαζί μας και να εδραιώνει με κάθε τρόπο την παρουσία της».

Βασίλειος Τσακωνιάτης
, διευθυντής διαχείρισης δικτύου του ΟΤΕ το 1997:

«Στις αρχές του 1999 έφυγα από τον ΟΤΕ και ανέλαβα διευθύνων σύμβουλος στη Ρομ Τέλεκομ. Από το 2001, έχω βγει στη σύνταξη. Παρέστην στο αρχικό στάδιο της σύμβασης. Ημουν παρών μόνο στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης και μάλιστα το όνομά μου αναφέρεται μόνο στα πρώτα πρακτικά».

Μιχάλης Χριστοφοράκος
, τέως διευθύνων σύμβουλος της «Ζίμενς Ελλάς»:

Φέρεται να υποστήριξε ότι τα όσα λέγονται περί χρηματισμού πολιτικών είναι ανυπόστατα, ενώ για το σύστημα C4I είπε ότι η Siemens ανέλαβε ως υπεργολάβος για να εκτελέσει τμήμα του έργου για λογαριασμό της SAIC.

«Υπάρχουν αντιφάσεις και αοριστίες στις απολογίες των Κουτσενρόιτερ και Ζίκατσεκ,που έδωσαν στο πλαίσιο της δικής τους υπεράσπισης. Στην ελληνική δικογραφία κανένας δεν καταθέτει για μένα. Ουδέποτε είχα σχέση ως μέτοχος και διευθυντής με υπεράκτια εταιρεία»

Χρήστος Καραβέλας
, οικονομικός διευθυντής «Ζίμενς Ελλάς» έως το 1998:

«Αρνούμαι τις κατηγορίες και την ανάμειξή μου στην υπόθεση. Εγώ ήμουν ένας απλός υπάλληλος».

Πρ. Μαυρίδης
, τέως γενικός διευθυντής «Ζίμενς Ελλάς»:

«Είμαι ο μόνος που προσέτρεξα στον εισαγγελέα της Βέρνης και κατέθεσα ό,τι μου ζητήθηκε από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, ο δικηγόρος της μητρικής Siemens, στην εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε, αλλά και οι εισαγγελίες της Βέρνης και του Λιχτενστάιν, αναφέρουν ότι ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι πλούτισα αδικαιολόγητα στην Ελλάδα».

Οσο για τα χρήματα, ύψους 8,3 εκατομμύρια μάρκα, που βρέθηκαν σε προσωπικό του λογαριασμό, αναφέρει ότι τα επέστρεψε στη Ζίμενς.

Τέλος οι Γ. Καλδής , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Χουβαρδάς, και Αλ. Λέτσας , μέλος του Δ.Σ. της ίδιας εταιρείας, υποστήριξαν μέσα από τα υπομνήματά τους ότι δεν είχαν καμία γνώση. «Ο λογαριασμός μας χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, αν τελέστηκαν τέτοιες πράξεις»

Σχόλιο greekpoliticalreview : Κανείς δεν ήξερε . Μα και κανείς δεν ρώταγε ??

Πηγή : Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: