22/5/08

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ . Όταν οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους πουθενά η τελευταία τους λύση είναι τα blogs . Μπορούμε να βοηθήσουμε ?




ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Στον Δήμο Τυρού της επαρχίας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας, βρίσκεται μία από τις ομορφότερες παραλίες που έχει να επιδείξει η χώρα μας. Η παραλία αυτή βρίσκεται στον όρμο Ζαριτσίου

Πάνω από την παραλία, είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί ένα κάμπιγκ στο οποίο, αρκετοί συνάνθρωποί μας έχουν από χρόνια τοποθετήσει τα τροχόσπιτά τους και απολάμβαναν χειμώνα καλοκαίρι μέχρι πρόσφατα τις ομορφιές της φύσης

Οι άνθρωποι αυτοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, θεωρούν τους εαυτούς τους πολύ τυχερούς που μπόρεσαν να βρεθούν σε ένα τέτοιο μέρος, το αγαπούν δε και το φροντίζουν περισσότερο και από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνον για τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχουν από αυτό, οι δε απόψεις τους για την ανάπτυξη της περιοχής είναι συνήθως καταστροφικές γι’ αυτήν.

Κάποιοι από τους πολίτες αυτούς λοιπόν που σποραδικά επισκέπτονταν το Ζαρίτσι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πληροφορήθηκαν ότι ξεκίνησαν έργα κατασκευής λιμενοβραχίονα μπροστά στο χωριό Τυρός. Το έργο αυτό καταρχήν ήταν θετικό γιατί θα βοηθήσει τον θαλάσσιο τουρισμό και την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Όμως στην Ελλάδα , η κάθε αλλαγή γίνεται χωρίς σωστές μελέτες, στο άρπα κόλλα, με το μικρότερο κόστος, και χωρίς βεβαίως να φροντίσει κανείς να υποστεί η φύση τη μικρότερη φθορά από τις ανθρώπινες επεμβάσεις σ’ αυτήν.

Κατά συνέπεια, αφού θα έπρεπε για την κατασκευή του λιμενοβραχίονα να κατασκευαστούν τσιμεντένια μπλόκια , που στη συνέχεια θα βυθιστούν στο λιμάνι του Τυρού , τι πιο απλό και οικονομικότερο για τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο, η κατασκευή αυτή να γίνει στην παραπλήσια με το λιμάνι παραλία του Ζαριτσιού.

Το έγκλημα μπήκε σε λειτουργία και διαπράχτηκε λοιπόν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι κανείς και ο εργολάβος άρχισε να κατασκευάζει τα τσιμεντένια μπλόκια (φυσικά χωρίς άδεια) πάνω στην παραλία Ζαρίτσι, Η καταστροφή που έγινε είναι ανατριχιαστική. Με μπουλντόζες πέταξαν τα βότσαλα της παραλίας στην θάλασσα για να διευρύνουν και να ισιώσουν τον χώρο του «εργοταξίου» που δημιούργησαν.

Δημιούργησαν φαρδύ δρόμο για να έρχονται οι μπετονιέρες και οι γερανοί, οι οποίοι μετακινούν τα τεράστια σιδερένια καλούπια .

Εκεί που σκάει το κύμα τώρα βρίσκονται χυμένα τσιμέντα, πεταμένα σίδερα, κομμάτια σπασμένων πλαστικών σωλήνων και ότι άλλο σκουπίδι μπορεί να υπάρχει σε ένα εργοτάξιο.

Το τοπίο , όταν οι κάτοικοι του κάμπιγκ επισκέφθηκαν την περιοχή και είδαν την κατάσταση με τοποθετημένα 30 γιγάντια μπλόκια έμοιαζε σεληνιακό. Όταν έντρομοι απευθύνθηκαν στον δήμαρχο του Τυρού αυτός αντί άλλης απάντησης άρχισε να κομπάζει ότι θα κάνει την παραλία καλύτερη από πριν. Δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι την παραλία αυτή την κατασκεύασε η φύση με χιλιάδες χρόνια σμίλεμα και αυτοί οι εγκληματίες την καταστρέψανε σε λίγες μόνο μέρες..

Από κει και πέρα άρχισε ένας μάταιος αγώνας δρόμου που πλήγωσε ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους που κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν έστω και την τελευταία στιγμή την ολοκληρωτική καταστροφή.

Πρώτα απ όλα βεβαίως ειδοποίησαν όλες τις αρχές και πήραν διαβεβαίωση από την Κτηματική Υπηρεσία Τριπόλεως ότι δόθηκε εντολή στο Λιμεναρχείο και την Αστυνομία να τους σταματήσει . Στην πραγματικότητα δούλευαν ανεμπόδιστοι και κατάφεραν να κατασκευάσουν συνολικά περι τα 60 γιγάντια μπλόκια πάνω στην παραλία. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή!

Στη συνέχεια απευθυνθήκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα αυτά που παρουσιάζονται σαν υπερασπιστές της οικολογίας (ΣΚΑΪ, ΑΛΤΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΥΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Μάταια όλα, σαν κάποια ανώτερη εξουσία πέρα από την επίσημη, να κινεί τα νήματα και όλες οι προσπάθειες των πολιτών να μένουν χωρίς αποτέλεσμα.

Ποιος λέει ότι οι πολίτες αυτής της χώρας δεν κινητοποιούνται και δεν αγωνίζονται, όμως όλες οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Τ’ ακούς κ. Τατούλη; Tι έκανες κ. Πιπιλή,

Στις συνεχείς διαμαρτυρίες η υπόσχεση ήταν ότι τα μπλόκια θα παραμείνουν εκεί για ένα μόνο μήνα μέχρι να τα πάρουν με πλωτά μέσα.και να τα βυθίσουν στην παραλία του Τυρού………………………

Σήμερα, μετά από τρείς και πλέον μήνες είναι ακόμα εκεί και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε μια θαλασσοταραχή να θαφτούν βαθειά στην παραλία και να είναι αδύνατη ή ανάσυρσή τους.

Εν τω μεταξύ έφθασε το καλοκαίρι και οι μόνιμοι θαμώνες του κάμπιγκ άρχισαν να καταπλέουν με τα παιδιά τους στο κάμπιγκ.

Ποια παραλία ; Ποια θάλασσα ; Παραλία δεν υπάρχει. Μπροστά τους υπάρχει ένας απροσπέλαστος τοίχος από τσιμέντο που φθάνει μέχρι κει που σκάει το κύμα Κάτι σαν το τείχος του Βερολίνου να το δείς.

Υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τα παιδιά, τα μπλόκια έγειραν, δημιουργώντας κενά κάτω από αυτά, όταν η θάλασσα πήρε και τα τελευταία βότσαλα που είχαν απομείνει, τέτοια κενά που χωράνε ολόκληρο άνθρωπο. Σίδερα και σκουριασμένα καρφιά εξέχουν σε κάθε πλευρά των τσιμεντένιων ογκόλιθων.

Και έπεται συνέχεια……


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΩΣΟΥΝ

Υ.Γ : Η αναφορά πηγής δεν είναι υποχρεωτική .


7 σχόλια:

samurai είπε...

Με την αδεια σου το κανω ανατυπωση

undercover gpr είπε...

Εννοείται ! ! Και ευχαριστώ .

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα

Αναρωτιέμαι μήπως είναι καιρός να αρχίσουμε όχι τις αγωγές αλλά τις μηνύσεις. Κι' αναρωτιέμαι επίσης πόσο φτηνοί έχουμε γίνει ώστε αυτό να μην διακοπεί από την πρώτη μέρα...
Διαβάζοντας το post σου σκέφθηκα κάτι αντίστοιχο που γίνεται εδώ και καιρό στην Β Ελλάδα

http://pitylos.blogspot.com/2008/05/blog-post_14.html

Καλή σου συνέχεια
Στάθης

Κωστής Γκορτζής είπε...

Συμπάσχων!
Το πρόβλημα στην περιοχή σας θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο όταν ολοκληρωθεί το 'λιμανάκι' που σχεδιάζεται ΑΝ (που είναι και το πιθανότερο) δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στα θαλάσσια ρεύματα και -συνεπακόλουθα- στην ακτογραμμή από την κατασκευή του "λιμενοβραχίονα".
Απαιτείστε από τον Δήμαρχο να σας δώσει τις Μελέτες του έργου με έμφαση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και 'αναρτήστε' την!

Όλο το υλικο του Πίτυλου και των άλλων 'Βόρειων' φίλων, στη διάθεσή σας.

undercover gpr είπε...

Κύριε Γκορτζή καλημέρα σας ,

Μελέτη Περιβαλλοντικών
Επιπτώσεων ??
Δε νομίζω να υπάρχει καν !!

Όσο για απαιτήσεις ... αφήστε το καλύτερα . Μάλλον όταν απαιτείς το αυτονόητο γυρνάνε όλοι και κοιτάνε τον ουρανό σφυρίζοντας αδιάφορα .

Προσωπικά δεν είμαι από εκεί . Είναι όμως κοντινό μου πρόσωπο και σας λέω ότι πήγαν π-α-ν-τ-ο-ύ . Κανείς δεν τους βοήθησε .
ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ???

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αν τα χρήματα προέρχονται από κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρέπει να υπάρχει έστω και ως ...Εξώφυλλο.
Την ίδια αντιμετώπιση (αδιαφορία από τους πάντες) έχουν και όσοι αναδεικνύουν τα προβλήματα εδώ. Μέχρι τώρα, όμως, τα τεκμηριωμένα στοιχεία, και το ονομαστικό κράξιμο, που αποκαλύπτονται έχουν χαλάσει αρκετές φορές τη ...μαγιά των εργολάβων και αυτών που για διάφορους λόγους τους διευκολύνουν.
Να μη σταματήσουν να φωνάζουν. Γιατί, αν σταματήσουν, θα βρεθούν με ένα λιμανάκι καλο για τον τουριμό (το για πόσο θα είναι καλό συζητιέται με βάση τις "βόρειες" εμπειρίες αλλά, οι τουρίστες δεν θα βρίσκουν παραλία για να έρχονται!

undercover gpr είπε...

Σίγουρα δεν πρόκειται να σταματήσουν γιατί είναι ουσιαστικά σαν το σπίτι τους αυτή η παραλία (δεν το λέω με την ιδιοκτησιακή έννοια αλλά με συναισθηματική)

Πάντως είχαν πάρει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι τα μπλόκια θα μείνουν εκεί μόνο ένα μήνα και έχουν περάσει 6-7 σίγουρα με βέβαιη την καταστροφή του φυσικού πλούτου της παραλίας ήδη (πήραν όλο το χαλίκι της παραλίας για να είναι ίσιο το ... εργοτάξιο!!) .

Τέλος θέλω εκτός της οικολογικής πλευράς του θέματος να αναδείξω και την όποια ποινική ευθύνη που θα προκύψει σε περίπτωση ατυχήματος (χτύπα ξύλο) . Ειδικά για μικρά παιδιά ο κίνδυνος είναι έντονος .
Ίδωμεν . . .

Υ.Γ: ευχαριστώ εσάς και το κύριο Στάθη για τις πληροφορίες από το πιτυλός . Δεν τα ήξερα . Ελπίζω να αναδειχτούν κι άλλα τέτοια θέματα .

Α! Και κύριε Στάθη αναμείνατε λίγο για τις μηνύσεις γιατί οι άνθρωποι που ξέρω από εκεί είναι δικηγόροι...