Τα γενναία προγράμματα επιδοτήσεων στην Ασία αρχίζουν να μειώνονται.
Η Ταϊβάν προέβλεψε ότι οι τιμές πετρελαίου -στην αγορά της- θα ενισχυθούν κατά 20% εντός του επόμενου μήνα, ενώ ανάλογες προβλέψεις κατέθεσαν η Ινδονησία και η Μαλαισία. Αρκετές ακόμη ασιατικές χώρες εξετάζουν την αναμόρφωση των προγραμμάτων επιδοτήσεων πετρελαίου.
Προκειμένου βέβαια η ζήτηση να μειωθεί θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη κίνηση και στην αγορά φυσικού αερίου. Διατήρηση των τρεχουσών πολιτικών θα οδηγήσει, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, σε τετραπλασιασμό των εισαγωγών από Ινδία και Κίνα στα 19,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Δηλαδή θα εισάγουν περισσότερο από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ μαζί.
Περισσότερο ορθές αποτιμήσεις (τουλάχιστον θεωρητικά) θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης και φυσικά θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση στις τιμές πετρελαίου διεθνώς.
Όμως, σε αρκετές ασιατικές χώρες οι εταιρίες αντιδρούν με τέτοιο τρόπο ώστε καταργούν την αλλαγή στα μέτρα. Στην Κίνα, για παράδειγμα, οι πετρελαϊκές εταιρίες -οι οποίες έχουν την αρωγή του κράτους- εισάγουν πετρέλαιο στις τρέχουσες τιμές και πωλούν τα διυλισμένα προϊόντα με "καπέλο", αντιδρούν στην αλλαγή με μείωση πωλήσεων.
Στην Ινδία η Reliance Industries έκλεισε 900 σταθμούς διανομής πετρελαίου. Και ας μη γελιόμαστε, η Ινδία και η Κίνα είναι μεταξύ των χωρών που δεν σκεδιάζουν να προχωρήσουν σε κατάργηση των επιδοτήσεων.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κίνας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να διακινδυνεύσει διαμάχη με τις πετρελαϊκές εταιρίες, καθώς μπορεί να ντροπιαστεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εάν οι όμιλοι αποφασίσουν να απαντήσουν στα μέτρα με μείωση πωλήσεων.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η ζήτηση στις φτωχές χώρες δεν έχει και τόσο μεγάλη συμβολή στη διεθνή. Σαφώς η απόφαση αρκετών ασιατικών χωρών να μειώσουν τις επιδοτήσεις στο πετρέλαιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για τη διεθνή αγορά, όμως, είναι μάλλον μία απλή σταγόνα στον ωκεανό.
ΠΗΓΗ: FT.com , Euro2day
Πάτα το κιμ ή οι Κυριακές του Ζαν Ντεζέρ στη ναυτία της Γης
-
Ψαχνόμουν εδώ και καιρό να γράψω για την εποχή μας αλλά δυσκολευόμουν. Η
μακροσκοπική ανάλυση κοινωνικών φαινομένων είναι η σχετικά επιτυχημένη
τέχνη μου (...
Πριν από 1 μήνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου