21/5/08

Η φτώχεια δίπλα στη χλιδή !


Στα δικαστήρια σύρεται από τη γνωστή εταιρία πολυτελών αξεσουάρ Louis Vuitton μία σχεδιάστρια μόδας από τη Δανία για μία μπλούζα, στην οποία απεικονίζεται ένα παιδί από το πολύπαθο Νταρφούρ να κρατά μία ακριβή τσάντα του οίκου.

Με τον σκωπτικό τίτλο "Ζωή χωρίς Ανέσεις" το επίμαχο σχέδιο απεικονίζει μία πολυτελέστατη τσάντα της εταιρίας και ένα σκυλάκι ράτσας Τσιντσιλά ντυμένο στα ροζ, στα χέρια ενός γυμνού αποστεωμένου παιδιού από το Νταρφούρ του Σουδάν.

Η εταιρία προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα σε δικαστήριο του Παρισιού, ζητώντας από τη 26χρονη σχεδιάστρια Νάντια Πλέσνερ να σταματήσει να χρησιμοποιεί στα έργα της τσάντες της εταιρίας.

Ο γαλλικός οίκος δε ζητά τμήμα των κερδών από τις πωλήσεις του σχεδίου, αλλά επικαλείται τα πνευματικά δικαιώματα για να σταματήσει την εκτύπωσή του.

"Όλοι γνωρίζουμε την εικόνα του μικρού μαύρου παιδιού που λιμοκτονεί, την έχουμε δει τόσες φορές, αλλά πλέον δεν λειτουργεί. Αν και η κατάσταση παραμένει φρικιαστική, ο κόσμος δεν συγκινείται πλέον. Εάν έβαζα τη φωτογραφία μόνο ενός παιδιού που πεθαίνει από την πείνα δεν θα τραβούσα την προσοχή. Αλλά εκθέτοντας την φτώχεια δίπλα στη χλιδή, ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται", δήλωσε η σχεδιάστρια μόδας.

Το επίμαχο μπλουζάκι πωλείται προς 35 ευρώ και οι αφίσες προς 13 ευρώ με όλα τα κέρδη να πηγαίνουν στην εκστρατεία υπέρ των προσφύγων από το Νταρφούρ. Μετά τη δικαστική δίωξη, πάντως, τόσο τα T shirts όσο και τα πόστερς έχουν γίνει ανάρπαστα.

Η Νάντια Πλέσνερ υποστηρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πηγή : Σκαι.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: