Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις που διάβασα στις κυριακάτικες εφημερίδες ήταν για την επανεμφάνιση του τέταρτου αμερικάνικου στόλου που για πρώτη φορά μετά από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ξεκινάει περιπολίες στη θάλασσα της Λατινικής Αμερικής .
Αυτή η είδηση πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τους Ευρωπαίους . Η χρονική συγκυρία , όπου οι περισσότερες χώρες στην περιοχή έχουν εκλέξει προοδευτικές κυβερνήσεις , είναι ιδιαιτέρως σημαντική γιατί έχει προηγηθεί η Σύνοδος Λ.Αμερικής-Ευρώπης .
Οι Αμερικάνοι έχοντας μείνει με έναν και μόνο σύμμαχο σε όλη τη περιοχή (βλ.Κολομβία) προσπαθούν να παίξουν το χαρτί της αυτονομίας - απόσχισης ωθώντας ορισμένες πλούσιες επαρχίες τους , όπου υπερισχύουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης , να διεκδικήσουν την αυτονομία τους .
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δυναμιτίσει και άλλο τις σχέσεις της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, καθώς ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να μεταφέρει τη στρατιωτική της βάση από το Εκουαδόρ -η οποία θα «ξηλωθεί» το 2009 κατόπιν απόφασης του προέδρου της χώρας Ραφαέλ Κορέα- στην περιοχή της Γουαχίρα, στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα
.
Η επιστροφή του τέταρτου στόλου αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας γεγονότων, τα οποία, αν συνδυαστούν, συνθέτουν μια συνολικότερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης στη νοτιοαμερικανική ήπειρο.
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει όπως λέει και το αμερικάνικο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων
χαρακτηριστικά «Αν κάποτε υπήρξε μια εποχή ηγεμονίας των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, αυτή έχει λήξει» και προσθέτει «Δεν είναι στο χέρι της Ουάσιγκτον ούτε να χάσει τη Λατινική Αμερική ούτε να την σώσει. Το μέλλον της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των ίδιων των Λατινοαμερικάνων το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό πλαίσιο στην Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει αρκετά για να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα» .
Ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει είναι δεδομένο . Η νέα αυτή πραγματικότητα πρέπει να εδραιωθεί στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτικών και να αρχίσει η Ευρώπη να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής . Αλλιώς θα περάσουμε σε έναν καινούργιο κύκλο παρεμβάσεων , επηρεασμού και πιέσεων των ΗΠΑ που δεν μπορεί παρά να καταλήξει πάλι σε καταπίεση .
Πηγή : Κυριακάτικη
Ο 4ος τριαντακονταετής πόλεμος των μοντέρνων χρόνων (χειμερινό εξάμηνο 2025)
-
Θα έπρεπε κανονικά να κάνω υπομονή και να περιμένω το τέλος φλεβάρη για να
γράψω την επόμενη συνέχεια του 30ετή, ακριβώς διότι μέχρι τότε τα πράγματα
θα εί...
Πριν από 3 εβδομάδες
2 σχόλια:
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑ ΓΡαψει ακιε γω σχετικα με την ενταση που παιζει στην περιοχη.
εδω θα δει οποιος ενδιαφερεται τι εγινε την προηγουμενη εβδομαδα
http://ramirez2007saloniki.blogspot.com/2008/05/blog-post_20.html
αμερικανικο πολεμικο αεροσκαφος παραβιασε τον εναεριο χωρο της Βενεζουλεας κλπ
Φιλε πολυ ωραιο το αρθρο σου.
μια διαφοροποιηση εχω να κανω.
οι ευρωπαιοι ηγετες ας δουν οτι θελουν, πρεπει ομως και οι ευρωπαιοι πολιτες να ακολυθησουν το παραδειγμα των λ αμερικανικων χωρων και να εκλεξουν και οι διοι προοδευτικες κυβερνησεις
για να γινερι αυτο πρεπει και η ευρωπιακη αριστερα να μετασχηματιστει σε λατινοαμερικανικη και να δηλωσει την προθεση της να προβει σε ρηξεις με το μεγαλο κεφαλιο που καταντησε την ευρωπη σε ηπειρο των 700 ευρω
Το διάβασα το άρθρο σου.
Πολύ καλή δουλειά.
Τώρα το θέμα είναι ότι δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί η ευρωπαική αριστερά να μετασχηματιστεί σε νοτιοαμερικάνικη όπως λες .
Το παράδειγμα Πρόντι στην Ιταλία , του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα , του Θαπατέρο στην Ισπανία και άλλων (απλά βάζω τα πιο πρόσφατα) με κάνει απαισιόδοξο .
Περισσότερο το θέτω με βάση το συμφέρον , γιατί η Ευρώπη ως δογματική καπιταλιστική ένωση δεν μπορεί παρά να κοιτά το συμφέρον της και μόνο (είδες τι έγινε στη Σύνοδο).Αν αφήσουν οι ΗΠΑ ήσυχους τους Λατίνους θα μπορούμε σε 5-10 χρόνια να μελετήσουμε τις συνθήκες (κοινωνικές,πολιτικές,οικονομικές) και να εξάγουμε από εκεί το μοντέλο πιο μελετημένα.
Μόνο με το συμφέρον μπορούμε να οδηγήσουμε σε αποφάσεις σωστές για τη παγκόσμια ειρήνη κράτη,ενώσεις κτλ. Με το σταυρό στο χέρι δεν νομίζω ότι θα μας ακούσει κανένας. Ενώ αν τους δώσεις λίγο τυράκι μπορεί μακροπρόθεσμα να πετύχεις το σκοπό σου. . .
Έτσι κι αλλιώς η καταπίεση που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι εκεί δεν συγκρίνεται με την Ευρωπαική οπότε και ο κόσμος έχει τελείως διαφορετική αντίληψη του τι σημαίνει αριστερά .Εδώ στην ευρώπη νομίζουν ότι αριστερά σημαίνει Στάλιν,Μαο αυτή την ιστορία τους δίνουν . Εκεί διαφέρει πολύ η αριστερή κουλτούρα (Κάστρο,Τσε). . .
Δημοσίευση σχολίου