9/4/08

Καλό ή κακό για τον απλό πολίτη ?


Σε περίπου 232 δισ. δολάρια ανέρχονται οι έως τώρα καταγεγραμμένες ζημίες μεγάλων ξένων τραπεζών από την κρίση των δανείων subprime, σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξενούν οι "Financial Times".

Στο οποίο υπολογίζεται επίσης τι ποσό έχει χάσει κάθε τράπεζα, με πρωταθλήτρια έως τώρα τη UBS (μόλις… 38 δισ. δολάρια) και δεύτερη τη Merrill Lynch με 25,1 δισ. δολάρια, καθώς η Citigroup «κλείνει» την τριάδα της grande χασούρας, με το… μικροποσό των 23,9 δισ. δολαρίων!

Ωστόσο, αυτό που έχει τώρα σημασία είναι δύο γεγονότα:

Πρώτον, ότι στις ζημίες που περιγράφουμε περιλαμβάνονται μόνον τα ποσά τα οποία κατέληξαν στις καταστάσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών κι όχι εκείνα τα κονδύλια που επιβάρυναν απευθείας την καθαρή θέση τους. Οι πραγματικές ζημίες δηλαδή είναι μάλλον αρκετά μεγαλύτερες.

Δεύτερον, και σημαντικότερο, ότι σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι συνολικές «απώλειες» του χρηματοοικονομικού τομέα από την κρίση υπολογίζεται πλέον ότι θα αγγίξουν το… 1 τρισεκατομμύριο δολάρια!

Μιλάμε δηλαδή για πολύ μεγάλο νούμερο! Kάτι 400 δισ. δολάρια και 600 δισ. δολάρια που ακούγονταν προηγουμένως τα έχουμε πλέον για... breakfast.

Δεν υπάρχουν σχόλια: