23/4/08

Η Χαμας μιλάει και βουλώνει στόματα

Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ, δήλωσε ότι το Κίνημά του είναι επιδεκτικό αναφορικά με την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς την αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης. Παράλληλα τόνισε το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Ο Μεσάλ εξήγησε ότι η Χαμάς απέρριψε «ευγενικά» την έκκληση του πρώην αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ να ανακοινώσει μονομερή εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα, υπογραμμίζοντας ότι οι παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των θέσεων του ισραηλινού στρατού κατοχής και των ισραηλινών εποικισμών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας συνιστούν «περισσότερο αντίδραση παρά δράση». Σημείωσε ότι η Χαμάς είχε ανακηρύξει μονομερή εκεχειρία πάνω από μία φορές κατά το παρελθόν, αλλά η ισραηλινή κατοχική κυβέρνηση ουδέποτε σεβάστηκε ή ανταπέδωσε τέτοιου είδους κινήσεις. «Ο κύριος στόχος μας για τη σύναψη μιας ανακωχής με την ισραηλινή κατοχική αρχή ήταν η προστασία του παλαιστινιακού λαού μας, η άρση της πολιορκίας και το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφας, και ως εκ τούτου εξωθηθήκαμε να απορρίψουμε την πρόταση Κάρτερ» δήλωσε ο Μεσάλ.

Αναφορικά με το ζήτημα του αιχμαλώτου δεκανέα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, Γκιλάντ Σαλίτ, ο Μεσάλ εξήγησε ότι η Χαμάς διαφώνησε με την πρόταση του Κάρτερ για ανταλλαγή του Σαλίτ με 71 παλαιστίνιους κρατούμενους, μαζί με παιδιά και γυναίκες κρατούμενες και τους απαχθέντες βουλευτές και υπουργούς. «Το ζήτημα των φυλακισμένων είναι πολύ ευαίσθητο και απασχολεί κάθε παλαιστινιακό σπίτι, συνεπώς, είπαμε στον Κάρτερ ότι προτιμούμε να προωθήσουμε αυτό το θέμα μέσω μη απευθείας διαπραγματεύσεων και μέσω διαμεσολαβητών, ιδιαίτερα με την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, με σκοπό να διασφαλίσουμε τον αριθμό που έχουμε αποφασίσει» υπογράμμισε ο Μεσάλ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Χαμάς συμφώνησε στην παράκληση του Κάρτερ να δοθεί μια επιστολή του Σαλίτ προς την οικογένειά του, ώστε να τους διαβεβαιώσει ότι είναι καλά, παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κακομεταχειρίζονται τους παλαιστίνιους κρατούμενους και τους απαγορεύουν τα οικογενειακά επισκεπτήρια.

Σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Παλαιστινιακής Αρχής και Ισραήλ, ο Μεσάλ τόνισε ότι το Έγγραφο Εθνικής Αρμονίας, που υπογράφηκε από όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Χαμάς και Φατάχ, το 2006, υποχρεώνει τη διαπραγματευτική ομάδα της Παλαιστινιακής Αρχής να υποβάλει την οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ είτε σε διάφανο και ελεύθερο λαϊκό δημοψήφισμα, στο οποίο δικαιούνται να ψηφίσουν όλοι οι παλαιστίνιοι εκλογείς εντός και εκτός Παλαιστίνης, ή να παρουσιάσει τη συμφωνία ενώπιον κανονικά εκλεγμένου παλαιστινιακού εθνικού συμβουλίου για ψήφιση. Ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα στη σημερινή πολιτική κατάσταση διχασμού, υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική συμφιλίωση οφείλει να προηγηθεί του όποιου λαϊκού δημοψηφίσματος».

Για τη διάνοιξη του συνοριακού περάσματος της Ράφα, ο Μεσάλ τόνισε ότι θα έπρεπε να ανοιχτεί μόνιμα όντας αποκλειστικά παλαιστίνιο-αιγυπτιακό. Εξήγησε ότι η Χαμάς ενημέρωσε τον Κάρτερ για όλες τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δικούς της και αιγύπτιους αξιωματούχους υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς συμφωνεί με μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία η Αίγυπτος, η Χαμάς, η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής και οι παρατηρητές της Ε.Ε. θα λειτουργούν τον συνοριακό σταθμό και ότι οι παρατηρητές της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τη βάση τους στην Αίγυπτο και όχι στο «Ισραήλ». Κατά το παρελθόν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές είχαν την εξουσία για το άνοιγμα και κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφας απαγορεύοντας την πρόσβαση των παρατηρητών της Ε.Ε. στο σημείο, που σημαίνει ότι –υπό τη συμφωνία του 2005- τα σύνορα παρέμεναν σφραγισμένα.

Όλο το άρθρο στο : greece-palestine.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: