-
Το θέμα σήμερα θα είναι συνέχεια προηγούμενου άρθρου περί κτηματομεσιτικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης . Σήμερα θα το προχωρήσω λίγο περισσότερο (ας το πούμε χρονικά) προσπαθώντας να διευκρινίσω κάποια πράγματα πρώτα στο μυαλό μου και μετά σε όποιον τα διαβάσει .
Μετά λοιπόν από το στραπάτσο των στεγαστικών οι αποτυχόντες νεοφιλελεύθεροι managers έπρεπε να αρχίσουν να ψάχνουν τρόπους να διορθώσουν τις ζημιές .
Πως να διορθώσεις όμως ζημιές ύψους 700 δις $ (τα επίσημα) δίχως να έχεις "εμπόρευμα" ?
"Απλή η λύση , σκέφτηκαν τα φιρμάνια , θα πουλήσουμε παράγωγα !
Ωραία , λέει ο φίλος manager Johan , με τι όμως ?
Με τι άλλο φίλε Johan , λέει ο έτερος φίλος manager Stewart , με πετρέλαιο βέβαια !
Τέλεια ! Μπράβο Stewart ! Βρήκες τη λύση ! Πάμε να πιούμε να γιορτάσουμε κι από αύριο ξεκινάμε . "
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η κατρακύλα (λογοτέχνης εκ φύσεως ο δικός σου) .
Δεδομένο πρώτο :
Η Lehman Brothers ΔΕΝ έσκασε λόγω στεγαστικών
Δεδομένο δεύτερο :
Η Lehman Brothers έσκασε λόγω παραγώγων πετρελαίου .
Δεδομένο τρίτο :
Οι τιμή του πετρελαίου άρχισε να ανεβαίνει ραγδαίως από την ημέρα που η αμερικάνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο σωτηρίας αποκαλούμενο και ως "700 δις $ να τα κλαίνε οι ρέγγες" .
Δεδομένο τέταρτο :
Οι πρωτοφανείς τιμές μπρεντ του καλοκαιριού δεν ήταν τίποτες άλλο παρά "ιδιωτική" ή inside προσπάθεια σωτηρίας των πανηλίθιων στελεχών των οίκων που τώρα καταρρέουν .
Δεδομένο πέμπτο :
Οι οίκοι που μπήκαν στο πειρασμό να παίξουν με τις τιμές του πετρελαίου τώρα κλαίνε με μαύρο δάκρυ .
Τα παραπάνω μου δημιουργούν , ορθολογικώς σκεπτόμενο , διάφορα σενάρια τα οποία θα τα εξαγάγω με τη μορφή ερωτημάτων (για να μην ξεφτιλιστούμε κιόλας άμα δεν βγούν) :
1) Πόσοι ευρωπαικοί όμιλοι μπήκαν στο πειρασμό να βάλουν το χέρι στο μέλι και να παίξουν κι αυτόι τα αποθεματικά τους σε παράγωγα πετρελαίου ? (ήδη έχουμε τους δυο σίγουρους εξ Μεγάλης Βρετανίας)
2) Για να έρθουν "στα ίσα τους" οι ισολογισμοί τους , σε τι τιμή πρέπει να φτάσει το πετρέλαιο ούτως ώστε να τα πουλήσουν και να σωθούν ? (το καλοκαίρι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ δήλωναν προς πάσα κατεύθυνση πως η ζήτηση του εμπορεύματος ΔΕΝ αυξάνεται)
3) Και πες ότι φτάνει η τιμή στα επίπεδα που τους σώνουν , οι συνέπειες παγκοσμίως λέτε να τους νοιάζουν ?
Κλείνω εδώ για να το μελετήσω καλύτερα το θέμα και θα επανέλθω .
Update
Ορισμοί :
1) Παράγωγο προϊόν θεωρείται μια διμερής σύμβαση, της οποίας η αξία εξαρτάται από την αξία ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου ή ενός δείκτη. Η τιμή του παράγωγου προϊόντος συνδέεται με την εξέλιξη της τιμής άλλων, πρωτογενών προϊόντων. Έτσι, τα παράγωγα προϊόντα αναφέρονται σε μετοχές, δείκτες μετοχών, ομολογίες, συνάλλαγμα ή εμπορεύματα. Τα πιο γνωστά παράγωγα προϊόντα είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια (forwards και futures), οι ανταλλαγές (swaps) και τα δικαιώματα (options).
Futures : Μία νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων, εκ των οποίων ο ένας υπόσχεται να αγοράσει και ο άλλος να πουλήσει, μία συγκεκριμένη ποσότητα ενός τυποποιημένου αγαθού, σε κάποια συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία, σε μία καθορισμένη τιμή συναλλαγής.
Swaps : Η ανταλλαγή (swap) είναι η συμφωνία μεταξύ δύο μερών, που λέγονται αντισυμβαλλόμενοι, να ανταλλάξουν χρηματορροές σε μια περίοδο, στο μέλλον.
Options : Μία συμφωνία η οποία δίνει στον αγοραστή το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει ή να πουλήσει το υποκείμενο αγαθό σε μία καθορισμένη τιμή, κατά τη διάρκεια μίας χρονικής περιόδου ή σε μία συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία.
*Υ.Γ : Στο κείμενο με τον όρο παράγωγα εννοώ , αυθαίρετα , και τη διαδικασία short selling . Στη διαδικασία αυτή , που απαγορεύτηκε στις Η.Π.Α , ο ιδιοκτήτης μετοχών , αξίας 100 η μια , δανείζει τις μετοχές του σε έναν short seller . O δανειζόμενος τις νοικιάζει και τις πουλάει στη τιμή 100 προσδοκώντας να πέσει η τιμή και να τις αγοράσει την άλλη μέρα 80 και τις επιστρέφει στον ιδιοκτήτη με το κέρδος για τον ίδιο να ανέρχεται στη διαφορά της πτώσης (20) μειον τις προμήθειες .
-
6 σχόλια:
Μανία και εσείς οι λογοτέχνες-οικονομικοί αναλυτές να γίνεστε δυσνόητοι !!!
-Στο επανέλα….απλή ανάλυση όπως στο πρώτο πόνημα.
Ευχαριστώ
Με όλη τη καλή διάθεση φίλε gnik .
Τι δεν κατάλαβες ? Να το διευκρινίσω και να το διορθώσω .
Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ δεν τα καταλαβαίνω δεν τα γράφεις εσύ σωστά.
Απλώς εγώ χρειάζομαι ιδιαίτερα (με όλη την αφέλεια του στούρνου)
1) Τι εννοείς με τον όρο ¨παράγωγα¨ και πώς δένει η Lehman Brothers με αυτά.
2) Έλεγαν ότι η τιμή ανέβαινε λόγω μεγάλης ζήτησης (Κίνα)
Στο τέταρτο δεδομένο εξηγείς αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το σκηνικό.
Καλημέρα ,
Το σίγουρο είναι φίλε gnik ότι ΔΕΝ τα γράφω σωστά . Κι αυτό γιατί κάθε φορά που κάθομαι να γράψω δεν έχω από πριν αποφασίσει τι θα γράψω και ότι γράφω βγαίνει σαν να μιλάω .
Εμπειρία δεν έχω λογοτεχνική (χεχεχε) οπότε κάθε συμβουλή από μεριάς μου είναι ευπρόσδεκτη .
Άμα δεν τα καταλαβαίνεις σημαίνει ότι δεν τα γράφω καλά διότι στόχος είναι να τα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τέτοια εξειδίκευση .
Έχουμε πολλά στο μυαλό μας φίλε . Δεν γίνεται με τέτοια εξειδίκευση και τόσες καθημερινές πληροφορίες να χωρέσουν πολλά άλλα στο μυαλό μας...
Ξεχάστηκα και δεν έγραψα για την Κίνα και την ζήτηση .
Το καλοκαίρι που οι τιμές εκτοξεύτηκαν η ζήτηση παρέμενε ίδια .
Ναι μεν τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει ανέβει από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αλλά αυτό συνέβαινε και πριν το καλοκαίρι . Η άνοδος του καλοκαιριού προσωπικά θεωρώ πως ήταν παιχνίδια με τέτοια προιόντα (πολλοί άλλωστε το δήλωσαν γενικώς κι αορίστως) για να καλύψουν οι κολοσσοί αυτοί ορισμένα από τα χαμένα τους .
Τα 700 δις εκείνη την εποχή προφανώς ήταν ένα μέρος από τις ζημιές ...
Ευχαριστώ
Τώρα άρχισα να βγάζω ακρη
Σαν τα στερεογράμματα
http://users.ntua.gr/mc02068/stereogrammata/index.html
Καλή συνέχεια
Δημοσίευση σχολίου