12/9/08

U.S.A απ' τα παλιά !

-
"Ανεπιθύμητο πρόσωπο" χαρακτήρισε ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λα Πας, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ και του ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα, κατηγορώντας τον ότι πυροδοτεί τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

"Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών συνωμοτεί εναντίον της δημοκρατίας και επιδιώκει τη διάσπαση της Βολιβίας", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Έβο Μοράλες.

Ο Μοράλες, σύμμαχος του αντιαμερικανού προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να στείλει επιστολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ, αξιώνοντας "να επιστρέψει επειγόντως στη χώρα του" ο πρεσβευτής των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς η Βολιβία υποχρεώθηκε να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Βραζιλία, επειδή οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε έναν αγωγό, μία μέρα μετά την εισβολή διαδηλωτών σε κυβερνητικά κτήρια στην πόλη Σάντα Κρους, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Στα τέλη Αυγούστου, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε συναντηθεί με τον κυβερνήτη της Σάντα Κρους, Ρούμπεν Κόστας, τον οποίον η κυβέρνηση Μοράλες κατηγορεί ότι ευθύνεται για τις βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές.

Εντωμεταξύ : 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να απελάσουν τον πρεσβευτή της Βολιβίας στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την κίνηση της Λα Πας να χαρακτηρίσει "ανεπιθύμητο πρόσωπο" τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Βολιβία κατηγορώντας τον ότι ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις εναντίον της βολιβιανής κυβέρνησης, κατηγορίες τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί αβάσιμες. 

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών ομάδων στη Βολιβία, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα από το ραδιόφωνο. 

Χωρικοί που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Έβο Μοράλες συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, υποστηρικτές της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας Πάντο, στη βόρεια Βολιβία. 

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Δράσεων, Σάτσα Γιορέντι, χαρακτήρισε το επεισόδιο "σφαγή" που ενορχηστρώθηκε από έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Πάντο.

Σχόλιο greekpoliticalreview : 

Φανταστείτε τι έχει να γίνει εδώ αν οι δικοί μας νταβαντζήδες νιώσουν ότι κινδυνεύουν από κάποιον σαν τον Μοράλες ... 

Πηγή : Σκαι
-

4 σχόλια:

info press είπε...

Άσχετα με τα πέρα-δώθε των διπλωματικών, υποφέρει εκεί ο κόσμος από τους δύο "σοσιαλιστές".
Δεν θα ήθελες να ζούσες σ' αυτές τις χώρες.

samurai είπε...

εκει info υπεφεραν πολυ πριν την σοσιαλιστικη διακυβερνηση
οι σοσιαλιστες τσαβες και μοραλες προσπαθουν να φτιαξουν την κατασταση

Ανώνυμος είπε...

Nα τονίσω ότι και ο Τσάβες ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Αμερική,ενώ απείλησε πως θα σταματήσει την παροχή πετρελαίου στις ΗΠΑ.Πάντως δεν μου φαίνεται πως ο Τσάβες ειδικά θέλει ή μπορεί να φιάξει την κατάσταση στην χώρα του,ή να ηγηθεί μιας σοβαρής νοτιομερικανικής σοσιαλιστικής ένωσης.Πιο πολύ για έναν γραφικό λαϊκιστή,που θέλει να εδραιώσει μια δικτατορία ή μια ολιγαρχία με δέλεαρ τους φυσικούς πόρους μου κάνει..Μακάρι να κλανω λάθος.

Ανώνυμος είπε...

να κάνω λάθος εννοούσα!!:))