9/9/08

Μια άλλη οικονομική πρόταση

-

Από τον Αρχαιοπτέρυξ& το  antinews.gr 

Δεν είναι μυστικό ότι η χώρα μας έχει οικονομικές δυσκολίες. Το βλέπει ο μέσος άνθρωπος, καθημερινά. Ωστόσο, η οικονομική διαχείριση δεν επιτρέπει αδιέξοδα, και μία τολμηρή προσέγγιση, ακόμα και αν έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα, θα είναι μοχλός ανάπτυξης.

Είμαστε σε κατάσταση μειωμένης ζήτησης, πληθωρισμού με σημάδια ύφεσης σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Οι αφηρημένες αυτές λέξεις σημαίνει ότι ο μικροαστός, ο επαγγελματίας, ο έμπορος, ο υπάλληλος, ο καταναλωτής, είναι στα όρια οικονομικού αδιεξόδου.

Ας ξεφύγουμε από το «ποιος φταίει». Το κράτος πρέπει να μειώσει τα έξοδά του, να απελευθερώσει την αγκυλωμένη οικονομία, να ανακουφίσει τον κόσμο, να δώσει προοπτική ανάπτυξης, να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και να βοηθήσει την αγορά να ξαναπάρει μπρος. Και φυσικά με αδιαπραγμάτευτη τιμιότητα και επιστροφή σε αξίες και ήθος που ίσως ξεχάσαμε. Απλά πράγματα.

Να καταργηθεί οποιοδήποτε ίχνος πολυτέλειας από την κυβέρνηση. Να μειωθούν οι αποδοχές και τα έξοδα στην Βουλή. Ας είναι προσωρινά, μέχρι να ορθοποδήσουμε. Τα έξοδα του κράτους θα μειωθούν 10% στο επόμενο 12μηνο και άλλο ένα 10% στο μεθεπόμενο. Να συμπτυχθούν Υπουργεία και Υπηρεσίες. Η τιμιότητα θα επανέρθει στην Δημόσια Διοίκηση αδιαπραγμάτευτα και αμείλικτα, με αυτόματη απομάκρυνση για χρηματισμό νομοθέτη, κυβερνητικού ή δικαστικού, έμμεσο ή άμεσο. Προσωρινή απομάκρυνση με την καταγγελία πολίτη, μόνιμη με δήμευση περιουσιακών στοιχείων, εάν αποδειχθεί. Θα τελειώσουμε με αυτό το φαινόμενο.

Το αφορολόγητο θα καταργηθεί για όλους. Θα θεσπισθεί αρνητικός φόρος για όσους είναι κάτω από ένα όριο. Θα έχουμε ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% μέχρι ένα ποσό, και 25% μέγιστο συντελεστή. Ποσό μέχρι €15.000 θα εκπίπτει με αντίστοιχες αποδείξεις, πλην αποδείξεων από super market. Επίσης θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 25% μέχρι το ποσό €20.000 που κατατίθεται σε δεσμευμένο συνταξιοδοτικό λογαριασμό. Θα υπάρξει εφ’ άπαξ φορολογία πολυτελούς κατανάλωσης και ιδιοκτησίας με συγκεκριμένη χρήση των εσόδων.

Η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρήσεις θα βοηθηθούν, Όχι με επιδοτήσεις, αλλά μέσω του φορολογικού συστήματος. Το νομικό πρόσωπο θα έχει μειωμένη φορολογία, αλλά οι παροχές που εμφανίζονται σαν έξοδα πρέπει να φορολογούνται. Αφορολόγητη θα είναι η υπεραξία των μετοχών που δεν διανέμεται. Αφορολόγητα θα είναι τα μερίσματα. Μην θεωρηθεί ότι αυτά αποτελούν εύνοια προς επιχειρήσεις. Είναι αναγνώριση ότι οι επιχειρήσεις απασχολούν κόσμο και παράγουν πλούτο. Η κεφαλαιαγορά θα ενισχυθεί με στόχο να γίνουμε αγορά για την περιφέρειά μας. Ενδεικτικά, δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές σε διαπραγματεύσιμα αξιόγραφα..

Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ξεχωριστή από την ανάπτυξη, την ναυτιλία, τον τουρισμό τα δημόσια έργα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η εκλογίκευση της Δημόσιας Διοίκησης θα συνενώσει το Οικονομικό αντικείμενο σε ένα Υπουργείο με ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες σε ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Τα παραπάνω, σίγουρα θα είναι δυσάρεστα και απεχθή σε πολλούς, αλλά το σύνολο και η Χώρα προέχουν. Υπόσχομαι να παραιτηθώ μετά την λήξη της θητείας και να μην είμαι ξανά υποψήφιος.

Αrchaeopteryx

Υ.Γ από greekpoliticalreview :

Στις παραπάνω προτάσεις , πέρα από την κριτική , θα μπορούσαμε όλοι να συμβάλουμε και με δικές μας ιδέες (χαζές ή έξυπνες) αναλόγως τις γνώσεις του ο καθένας και να δημιουργήσουμε ένα δικαιότερο πλαίσιο προτάσεων που θα δείξει στον κόσμο πόσο άδικη είναι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως ποιες θα μπορούσαν να είναι άλλες (δικαιότερες) εναλλακτικές λύσεις για την οικονομία γιατί άμα το αφήσουμε στο Πασόκ και τα άλλα κόμματα κλάφτα Mister Xaralambos . 

Ξεκινάω πρώτος την κριτική και τις προτάσεις μου (δηλαδή τις δικές μου ... χαζομάρες !) στο παραπάνω άρθρο όπως έκανα και στο ενλόγω μπλογκ ελπίζοντας σε διορθώσεις από εμπειρότερους και βαθύτερους γνώστες του αντικειμένου .  

Όσοι πιστοί προσέλθετε να είστε σίγουροι ότι θα το φτιάξουμε καλύτερα από τον καθηγητή κ. Αλογοσκούφη ! 

Προτείνω μάλιστα να θέσει ο καθένας ίδιου τύπου διαλόγους στα μπλογκς για να πάρει τις διαστάσεις που αρμόζει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα της κοινωνίας . 

-

Δεν υπάρχουν σχόλια: