23/9/08

Lehman Brothers - Παράγωγα - Τιμή Πετρελαίου - Χειραγώγηση .

-

Το θέμα σήμερα θα είναι συνέχεια προηγούμενου άρθρου περί κτηματομεσιτικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης . Σήμερα θα το προχωρήσω λίγο περισσότερο (ας το πούμε χρονικά) προσπαθώντας να διευκρινίσω κάποια πράγματα πρώτα στο μυαλό μου και μετά σε όποιον τα διαβάσει . 

Μετά λοιπόν από το στραπάτσο των στεγαστικών οι αποτυχόντες νεοφιλελεύθεροι managers έπρεπε να αρχίσουν να ψάχνουν τρόπους να διορθώσουν τις ζημιές . 

Πως να διορθώσεις όμως ζημιές ύψους 700 δις $ (τα επίσημα) δίχως να έχεις "εμπόρευμα" ?

"Απλή η λύση , σκέφτηκαν τα φιρμάνια , θα πουλήσουμε παράγωγα ! 

Ωραία , λέει ο φίλος manager Johan , με τι όμως ? 

Με τι άλλο φίλε Johan , λέει ο έτερος φίλος manager Stewart , με πετρέλαιο βέβαια !

Τέλεια ! Μπράβο Stewart ! Βρήκες τη λύση ! Πάμε να πιούμε να γιορτάσουμε κι από αύριο ξεκινάμε . "

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η κατρακύλα (λογοτέχνης εκ φύσεως ο δικός σου) . 

Δεδομένο πρώτο :

Η Lehman Brothers ΔΕΝ έσκασε λόγω στεγαστικών   

Δεδομένο δεύτερο :

Η Lehman Brothers έσκασε λόγω παραγώγων πετρελαίου . 

Δεδομένο τρίτο

Οι τιμή του πετρελαίου άρχισε να ανεβαίνει ραγδαίως από την ημέρα που η αμερικάνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιο σωτηρίας αποκαλούμενο και ως "700 δις $ να τα κλαίνε οι ρέγγες" . 

Δεδομένο τέταρτο

Οι πρωτοφανείς τιμές μπρεντ του καλοκαιριού δεν ήταν τίποτες άλλο παρά "ιδιωτική" ή inside προσπάθεια σωτηρίας των πανηλίθιων στελεχών των οίκων που τώρα καταρρέουν .

Δεδομένο πέμπτο

Οι οίκοι που μπήκαν στο πειρασμό να παίξουν με τις τιμές του πετρελαίου τώρα κλαίνε με μαύρο δάκρυ .  

Τα παραπάνω μου δημιουργούν , ορθολογικώς σκεπτόμενο , διάφορα σενάρια τα οποία θα τα εξαγάγω με τη μορφή ερωτημάτων (για να μην ξεφτιλιστούμε κιόλας άμα δεν βγούν) : 

1) Πόσοι ευρωπαικοί όμιλοι μπήκαν στο πειρασμό να βάλουν το χέρι στο μέλι και να παίξουν κι αυτόι τα αποθεματικά τους σε παράγωγα πετρελαίου ? (ήδη έχουμε τους δυο σίγουρους εξ Μεγάλης Βρετανίας)

2) Για να έρθουν "στα ίσα τους" οι ισολογισμοί τους , σε τι τιμή πρέπει να φτάσει το πετρέλαιο ούτως ώστε να τα πουλήσουν και να σωθούν ? (το καλοκαίρι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ δήλωναν προς πάσα κατεύθυνση πως η ζήτηση του εμπορεύματος ΔΕΝ αυξάνεται) 

3) Και πες ότι φτάνει η τιμή στα επίπεδα που τους σώνουν , οι συνέπειες παγκοσμίως λέτε να τους νοιάζουν ? 
 
Κλείνω εδώ για να το μελετήσω καλύτερα το θέμα και θα επανέλθω . 

Update 

Ορισμοί

1) Παράγωγο προϊόν θεωρείται μια διμερής σύμβαση, της οποίας η αξία εξαρτάται από την αξία ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου ή ενός δείκτη. Η τιμή του παράγωγου προϊόντος συνδέεται με την εξέλιξη της τιμής άλλων, πρωτογενών προϊόντων. Έτσι, τα παράγωγα προϊόντα αναφέρονται σε μετοχές, δείκτες μετοχών, ομολογίες, συνάλλαγμα ή εμπορεύματα. Τα πιο γνωστά παράγωγα προϊόντα είναι τα προθεσμιακά συμβόλαια (forwards και futures), οι ανταλλαγές (swaps) και τα δικαιώματα (options).

Futures Μία νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ δύο συμβαλλομένων, εκ των οποίων ο ένας υπόσχεται να αγοράσει και ο άλλος να πουλήσει, μία συγκεκριμένη ποσότητα ενός τυποποιημένου αγαθού, σε κάποια συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία, σε μία καθορισμένη τιμή συναλλαγής.

Swaps Η ανταλλαγή (swap) είναι η συμφωνία μεταξύ δύο μερών, που λέγονται αντισυμβαλλόμενοι, να ανταλλάξουν χρηματορροές σε μια περίοδο, στο μέλλον.

Options Μία συμφωνία η οποία δίνει στον αγοραστή το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει ή να πουλήσει το υποκείμενο αγαθό σε μία καθορισμένη τιμή, κατά τη διάρκεια μίας χρονικής περιόδου ή σε μία συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία.

*Υ.Γ : Στο κείμενο με τον όρο παράγωγα εννοώ , αυθαίρετα , και τη διαδικασία short selling . Στη διαδικασία αυτή , που απαγορεύτηκε στις Η.Π.Α , ο ιδιοκτήτης μετοχών , αξίας 100 η μια , δανείζει τις μετοχές του σε έναν short seller . O δανειζόμενος τις νοικιάζει και τις πουλάει στη τιμή 100 προσδοκώντας να πέσει η τιμή και να τις αγοράσει την άλλη μέρα 80 και τις επιστρέφει στον ιδιοκτήτη με το κέρδος για τον ίδιο να ανέρχεται στη διαφορά της πτώσης (20) μειον τις προμήθειες . 

-

6 σχόλια:

gnik είπε...

Μανία και εσείς οι λογοτέχνες-οικονομικοί αναλυτές να γίνεστε δυσνόητοι !!!
-Στο επανέλα….απλή ανάλυση όπως στο πρώτο πόνημα.
Ευχαριστώ

undercover gpr είπε...

Με όλη τη καλή διάθεση φίλε gnik .

Τι δεν κατάλαβες ? Να το διευκρινίσω και να το διορθώσω .

gnik είπε...

Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ δεν τα καταλαβαίνω δεν τα γράφεις εσύ σωστά.
Απλώς εγώ χρειάζομαι ιδιαίτερα (με όλη την αφέλεια του στούρνου)
1) Τι εννοείς με τον όρο ¨παράγωγα¨ και πώς δένει η Lehman Brothers με αυτά.
2) Έλεγαν ότι η τιμή ανέβαινε λόγω μεγάλης ζήτησης (Κίνα)
Στο τέταρτο δεδομένο εξηγείς αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το σκηνικό.

undercover gpr είπε...

Καλημέρα ,

Το σίγουρο είναι φίλε gnik ότι ΔΕΝ τα γράφω σωστά . Κι αυτό γιατί κάθε φορά που κάθομαι να γράψω δεν έχω από πριν αποφασίσει τι θα γράψω και ότι γράφω βγαίνει σαν να μιλάω .

Εμπειρία δεν έχω λογοτεχνική (χεχεχε) οπότε κάθε συμβουλή από μεριάς μου είναι ευπρόσδεκτη .

Άμα δεν τα καταλαβαίνεις σημαίνει ότι δεν τα γράφω καλά διότι στόχος είναι να τα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τέτοια εξειδίκευση .

Έχουμε πολλά στο μυαλό μας φίλε . Δεν γίνεται με τέτοια εξειδίκευση και τόσες καθημερινές πληροφορίες να χωρέσουν πολλά άλλα στο μυαλό μας...

undercover gpr είπε...

Ξεχάστηκα και δεν έγραψα για την Κίνα και την ζήτηση .

Το καλοκαίρι που οι τιμές εκτοξεύτηκαν η ζήτηση παρέμενε ίδια .

Ναι μεν τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει ανέβει από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αλλά αυτό συνέβαινε και πριν το καλοκαίρι . Η άνοδος του καλοκαιριού προσωπικά θεωρώ πως ήταν παιχνίδια με τέτοια προιόντα (πολλοί άλλωστε το δήλωσαν γενικώς κι αορίστως) για να καλύψουν οι κολοσσοί αυτοί ορισμένα από τα χαμένα τους .

Τα 700 δις εκείνη την εποχή προφανώς ήταν ένα μέρος από τις ζημιές ...

gnik είπε...

Ευχαριστώ
Τώρα άρχισα να βγάζω ακρη
Σαν τα στερεογράμματα
http://users.ntua.gr/mc02068/stereogrammata/index.html
Καλή συνέχεια