18/9/08

Κρίση !

Καταρρέουν οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί . 
Αυτό είναι το δεδομένο μας οπότε ας το αναλύσουμε λιγάκι με ένα απλό παράδειγμα . Η κρίση , λοιπόν , ξεκίνησε όπως όλοι ξέρουμε από τη στεγαστική κρίση των ΗΠΑ . Τι σημαίνει όμως στεγαστική κρίση στη πράξη ? 

Αρχή παραδείγματος :

Αγοράζεις σπίτι 100 ευρώ . Δίνεις 10 cash . Και παίρνεις δάνειο 90 . Το δάνειο μετά από 2 χρόνια έχει φτάσει στα 70 . Άρα τα είκοσι που έχεις αποπληρώσει είναι κεφάλαιό σου . 

Έρχεται , λοιπόν , η τάπεζα και σου λέει : "φίλε είσαι συν 20 κεφάλαιο συν την υπεραξία που απέκτησε το ακίνητο 2 χρόνια (20) , θες να σου δώσω 40 cash να πας στα 90 + 20 την υπεραξία ? Οκ , του λες , γιατί όχι θέλω να πάρω κι ένα ωραίο ipod που είδα χθες ! Παίρνεις 40 cash και είσαι πάλι στα -90 συν -20 της υπεραξίας . 

Όταν προσγειώθηκε η κρίση , ωσαν ιπτάμενος δίσκος , έπαθε ζημιά φυσιολογικά κι επόμενα η στεγαστική αγορά αρχίζοντας σιγά σιγά να πέφτουν οι τιμές των ακινήτων . 

Και επανερχόμαστε στα της τράπεζας : Πλέον είμαστε στα -110 ! Έχεις φάει (σε ipod κτλ) και τα 40 cash και δεν έχεις πια να δώσεις στη τράπεζα ούτε τη τη δόση . Εντωμεταξύ το κεφάλαιό σου δεν είναι στα 100 + 20 αλλά στα 70 λόγω της πτώσεως της αξίας του ακινήτου σου . -110 +70 ! 

Κι έρχεται η τράπεζα και σου λέει ώπα μεγάλε έχεις ξεπεράσει τα όριά σου !! Θες να βάλεις μια δεύτερη υποθήκη να έρθεις στα ίσα σου ? Αποσβολωμένος εσύ πια του λες : έχω άλλη επιλογή κύριε τραπεζικέ ? Όχι σου λέει αυτός ορθά κοφτά ! 

Κι ξάφνου , από εκεί που ήσουν +20 (στα 2 χρόνια) βρίσκεσαι στα -110 + (-60) = -170 σύνολο δυο υποθήκες χωρίς να μπορείς να πληρώσεις ούτε καν τη δόση !

**Αυτά για τη στεγαστική κρίση . 
Τώρα πάμε στη χρηματοπιστωτική κρίση . (στα μεγάλα μυαλά!) 
Ξεκινώντας από το σημείο που κάνεις τη δεύτερη υποθήκη . **

Η τράπεζα έχει δυο επιλογές για τη δεύτερη υποθήκη σου : 1ον) Θα την εντάξει στον ισολογισμό της ως αξία που της χρωστάνε (170) ή 2ον) Θα πουλήσει την απαίτηση σε άλλο οργανισμό (βλ.Fannie Mae & Freddie Mac) . 

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως στον ισολογισμό της υπάρχει μια αξία 170 που ουσιαστικά δεν αξίζει 170 αλλά 70 (αν δεν έχουν πέσει κι άλλο οι τιμές μέχρι τότε για το ακίνητο) και που τίθεται εν αμφιβόλω η αποπληρωμή της . 

Η μετοχή της τράπεζας βέβαια πάει πρίμα ! Ο λόγος είναι ότι στα χαρτιά έχει κάτι που αξίζει 100 αρχικά κι αυτή έχει βγάλει 170 . 

Όλα ωραία και καλά λοιπόν για την τράπεζα μέχρι που έρχεται η ώρα που ο αμερικανός φίλος μας λέει στη σύζυγο : "Γυναίκα από σήμερα δεν έχουμε να πληρώσουμε την τράπεζα , γιατί πηγαίνεις κάθε μέρα στο περίπτερο για τσιγάρα με το αυτοκίνητο και τα δίνω όλα στη βενζίνη !" 

Περνάει ένας μήνας , περνάνε δυο μήνες . Τοκ τοκ ! Η τράπεζα στη πόρτα σου ! "Φίλε σου υπενθυμίζω πως έχεις να μας πληρώσεις δυο μήνες κι αν αργήσεις κι άλλο θα στο πάρω το σπίτι !" 

Τους λες εσύ : "Παρτο κάφτο να ξεμπερδεύουμε να πάμε στο ενοίκιο που κουμαντάρεται πιο εύκολα!" 

Η τράπεζα όμως άμα το πάρει και το πουλήσει δεν θα βγάλει παραπάνω από 70 (στη καλύτερη) για να μη σου πω 40 λόγω της συνέχισης της κρίσης ! 

Η μόνη λύση που έχει η τράπεζα είναι να διαγράψει από την περιουσία της (ενεργητικό ισολογισμού) 170 - 40 = 130 πεσέτες (που τις θυμήθηκα τώρα!) και να συνεχίσει την άξια λειτουργία της . 

Πως όμως θα γίνει αυτό από τη στιγμή που έχει δανειστεί από τη κεντρική κρατική τράπεζα ή από άλλες τράπεζες ποσά βάση την περιουσίας της ? Που όπως έλεγε ήταν 170 ? Και πως θα καταφέρει να δώσει τα 170 στον οργανισμό που πούλησε το δάνειο το δικό σου ?

Βλέπετε η τράπεζα δεν μπορεί να πει ξέρεις κύριε δεν έχω να σου δώσω όπως εμείς .  

Οπότε το μόνο που της μένει είναι η χρεοκωπία !!!

Τέλος παραδείγματος .     

4 σχόλια:

gnik είπε...

Πολύ καλό το παράδειγμα.
Ομολογώ ότι με βοήθησε στην κατανόηση της ¨διαδικασίας¨.
Ευχαριστώ…

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα!

undercover gpr είπε...

Καλημέρα σας κι ευχαριστώ σας . ΄

Ήθελα να το γράψω όσο πιο απλά μπορούσε να γραφτεί αλλά έχει και κάποια κενά .

samurai είπε...

εγραψακαι εγω ενα κειμενακι πως μου φαινεται η διαδικασια με τους δανεισμους αλλα το δικο σου π[αραδεςιγμα ειναι πιο κατατοπιστικο φιλε
το κανω ανατυπωση
καλημερα κιολας
και μακρια απο τα δανεια παιδια