-
Ο δικομματισμός , όπως έχω ξαναπεί , αν θέλει να έχει μέλλον μακροπρόθεσμα , δεν έχει πολλές επιλογές όπως επίσης και δύο πολιτικά τζάκια πολλών δεκαετιών .
Καραμανλής και Παπανδρέου , δυο οικογένειες με μοναδικό τους παρελθόν τους επαγγελματίες πολιτικούς που παρήγαγε , αν θέλουν να . . .συνεχίσουν την παράδοση για κάποια χρόνια ακόμα πρέπει να . . .πρωτοτυπήσουν (δες εδώ) .
Το κλίμα , σε όλη την Ελλάδα , είναι τέτοιο που οποιαδήποτε πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι παρά ναί μεν "ψάχνοντας ψύλλο στ' άχυρα" αλλά με προσέγγιση μάλλον διαμαρτυρίας και δυσοίωνη για το δικομματισμό. . .
Αναλύσεις μόνο των καθημερινών δεδομένων μπορούμε να κάνουμε και τα σημερινά δεδομένα , εννοώ 27/7/08 , είναι αρκετά :
(ερώτηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Τσιόρδα στον υπ. Οικονομίας στην Ελευθεροτυπία)
* Οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολη η αυτοδυναμία. Με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί η Ν.Δ.;
- Νομίζω ότι η Ν.Δ. πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει την αυτοδυναμία. Είμαι βέβαιος ότι αν συνεχίσει με συνέπεια να εφαρμόζει το πρόγραμμά της, θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία με πολύ μεγάλες αξιώσεις.
* Ωστόσο, υπάρχει αρκετά ισχυρό ενδεχόμενο αυτό να μην προκύψει...
- Αν δεν προκύψει, τότε θα το συζητήσουμε. Θεωρώ ότι η αυτοδυναμία πρέπει να είναι η κεντρική μας επιδίωξη. Η μόνη περίπτωση που θα είχε κάποια αξία μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων, θα ήταν μεταξύ των δυο μεγαλύτερων, εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην προώθηση κάποιων πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που κανένα κόμμα δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος να προωθήσει από μόνο του.
Εννοώ κυρίως τις παραπάνω δηλώσεις του υπ. Οικονομικών και ενός από τους κοντινούς συνεργάτες του πρωθυπουργού .
Ο Αλογοσκούφης έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για προσέγγιση (στα πλαίσια κοινού σχεδιασμού) με την αξιωματική αντιπολίτευση και το Παπανδρεικό (?) Πασόκ ?
Σημαντικό ρόλο , επαναλαμβάνω σε ένα τέτοιο case study , θα παίξουν τα ΜΜΕ σ' αυτό το παιχνίδι . Η πόλωση η οποία έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ανεβάζει και κατεβάζει.
Η τελική απόφαση των επιτελείων θα έχει να κάνει κυρίως με : 1. την αντίδραση των domestic επιχειρηματικών κέντρων (ρυθμιστές της πόλωσης) σε , 2. τους πολιτικούς που θα αντιδράσουν και θα αποχωρήσουν , 3. τις σχέσεις με ορισμένα εξωτερικά κέντρα π.χ Debevoise και 4. το μελλοντικό σχεδιασμό και την περίοδο ζωής του .
Τίποτα δεν είναι αδύνατο πια σ΄αυτή τη χώρα . Το σκηνικό είναι τόσο ρευστό πια που οι ισορροπίες δεν κρίνονται από έναν ή δύο παράγοντες αλλά από πολλαπλά κέντρα που δύσκολα ελέγχονται .
Η Ελλάδα δεν είναι Ρωσία με . . .Fsb και Πούτιν . Εκεί όταν οι επιχειρηματίες πήγαν να κουνηθούν ή τους έφαγε η μαρμάγκα ή το κάναν . . .τουμπεκί για να μην τους φάει η μαρμάγκα . Αλλά εκεί έχουν και λεφτά , θα μου πεις . Σωστ'ο . Και εκεί παράγουν θα μου πεις . Σωστό κι' αυτό . Και εκεί είναι και λίγο περισσότερο φεουδαρχία , θα μου ξαναπείς . Κι αυτό σωστό .
Αλλού θέλω να καταλήξω όμως . Στις επιλογές που έχουν οι δικοί μας εδώ . . .
. . .Ότι τελικά , δεν είναι και πολλές βάση των σημερινών δεδομένων . . .
-
Πάτα το κιμ ή οι Κυριακές του Ζαν Ντεζέρ στη ναυτία της Γης
-
Ψαχνόμουν εδώ και καιρό να γράψω για την εποχή μας αλλά δυσκολευόμουν. Η
μακροσκοπική ανάλυση κοινωνικών φαινομένων είναι η σχετικά επιτυχημένη
τέχνη μου (...
Πριν από 1 μήνα
1 σχόλιο:
Να γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να μάθουν όλοι το συντομότερο (τώρα που το πετρέλαιο τελειώνει και οι καταρρέοντες πανικόβλητοι ρωμαιοδολαριανοί νομίζουν ότι θα επιβιώσουν αρπάζοντας το εναπομείναν πετρέλαιο των άλλων, βάζοντας τους κιόλας να σκοτωθούν), ότι πλήθος αλτρουϊστές επιστήμονες προειδοποιούν για μεγάλα κρύα, που θα κάνουν πολύ σύντομα, ίσως και από το φετινό χειμώνα, άχρηστους τους αποχαρακτηρισμούς, την κερδομανία και κάθε πόλεμο κατά της αρμονικής συνύπαρξης και των αναδασώσεων παντού.
Δημοσίευση σχολίου