1/7/08

Επικίνδυνα ... σενάρια



Όποιον νεοφιλελεύθερο συναντήσετε και τον ρωτήσετε την αγαπημένη του λέξη μια απάντηση θα ακούσετε : "ανάπτυξη" .

Η ανάπτυξη λοιπόν των ηγετικών νεοφιλελεύθερων δυνάμεων κινείται ως εξής :

Η.Π.Α : Οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ πέφτουν ραγδαία κυρίως λόγω των επισφαλών αξιών που υποθήκευσαν .

Ε.Ε : Ο πληθωρισμός φτάνει σε επίπεδα πρωτοφανή για ... επίσημα αποτελέσματα , με αποτέλεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης να κινδυνεύουν με την ίδια μελλοντική πορεία με τις τωρινές ΗΠΑ .

Ο (πλέον) "πρόεδρος" της Ευρώπης για έξι μήνες Νικολά Σαρκοζύ σε συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι είπε το εξής : " Κάθε χρόνο η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται κατά 3% ενώ η ζήτηση , εξαιτίας της ανάπτυξης χωρών όπως η Κίνα η Ινδία και η Βραζιλία , αυξάνεται . C΄est la vie ."

Σ αυτή τη φράση υπάρχει ένα δεδομένο που δεν αμφισβητείται από κανέναν : Η ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών προκαλεί ύφεση στην ανάπτυξη των ήδη ανεπτυγμένων χωρών .

Αν λοιπόν (επανέρχομαι) ξαναρωτήσετε έναν νεοφιλελεύθερο τι θα έκανε σε περίπτωση που κάποιος του προκαλούσε μείωση των κερδών του θα σας απαντούσε πολύ απλά θα τον πολεμούσε .

Υπάρχει λοιπόν τρόπος να πολεμήσει κάποιος την αλματώδη ανάπτυξη των υπολοίπων χωρών ?

Με ένα και μόνο όπλο : Τη μείωση κατανάλωσης πετρελαίου .

Πως μειώνεται η κατανάλωση πετρελαίου ? Μάλιστα , με την άνοδο της τιμής του φυσικά .

Αν μπορέσει ο νεοφιλελεύθερος να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου του αντιπάλου του τότε θα μπορέσει να τον κάνει να υποστεί κι αυτός ύφεση με αποτέλεσμα η ύφεση του πρώτου να ξεπεραστεί και να μεταμορφωθεί σε "ανάπτυξη" .

Τα τελευταία νέα που μας έρχονται από το εξωτερικό μιλούν για στρατιωτική έξαρση στη ζώνη Ισραήλ-Ιράν . Άκουσα μάλιστα ότι ένας από τους πιο σεβαστούς- δημοσιογράφους των ΗΠΑ (ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει πληροφόρηση από το υψηλότερα κλιμάκια) σε αρθρογραφία του τόνισε ότι πλησιάζουμε σε πολεμική περίοδο .

Μια πολεμική επιχείρηση (προσοχή όχι είσοδο στη χώρα ή απόβαση) κατά του Ιράν πετυχαίνει για τους ήδη ανεπτυγμένους νεοφιλελεύθερους με ένα σμπάρο δυο τριγώνια .

Και αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (με έξτρα μπόνους τη διατήρηση του πολεμικού πολιτικού προγραμματισμού) και αποστολή μηνύματος στη Τεχεράνη ότι οι δυτικοί δεν παίζουν με την "ανάπτυξη" τους (με έξτρα μπόνους την τρομοκράτηση του εκεί αραβικού και μη πληθυσμού) .

Το μέλλον θα δείξει τι θα γίνει . Το μόνο που εύχομαι εγώ είναι να το εξακριβώσουμε όσο πιο αργά γίνεται (αν και οι στόχοι του σεναρίου αυτού είναι μακροπρόθεσμοι) . . .

2 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Όσο το πετρέλαιο ανεβαίνει τόσο πιο εύκολο θα είναι να ανοίγουν νέες τρύπες και να ψάχνουν και να αντλούν.

Κατά τη γνώμη μου η άνοδος του πετρελαίου εξυπηρετεί τρομερά τις πετρελαϊκές εταιρείες, σχεδιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια με στόχο να αποκομίσουν κέρδη για τις δύσκολες εποχές που τους περιμένουν.

undercover gpr είπε...

Μη ξεχνάς και τον βορά που εκεί παίζεται όλο το μελλοντικό παιχνίδι .

Πάντως στο πλανήτη δεν χωρούν 4 πόλοι συνεχούς ανάπτυξης . Κίνα , Ευρώπη , Η.Π.Α , Ινδία .

[τις υπόλοιπες Ρωσία , Ν.Αμερική , Αφρική και Αυστραλία τις αφήνω απ' έξω για ευνόητους λόγους]