15/7/08

Ένα ενιαίο δημοψήφισμα για όλη την Ευρώπη .

-
"Οι Ιρλανδοί θα πρέπει να ξαναψηφίσουν" για τη συνθήκη της Λισαβόνας, έκρινε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, σύμφωνα με βουλευτές του κόμματός του που τον συνάντησαν.

Η Ιρλανδία, η μόνη χώρα στην οποία διεξήχθη δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνθήκη, την απέρριψε στις 12 Ιουνίου με ποσοστό άνω του 53% των ψήφων, βυθίζοντας την ΕΕ σε μια νέα θεσμική κρίση.

Ο Σαρκοζί αναμένεται να μεταβεί στην Ιρλανδία στις 21 Ιουλίου για να συζητήσει τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη και να επιζητήσει λύσεις στο θέμα αυτό.


Σχόλιο greekpoliticalreview : Θα το ξαναπώ μπας και ακουστεί πουθενά και ξεκινήσει blogo-εκστρατεία (που τέτοια τύχη και επιρροή) .Το δικαιότερο όλων θα ήταν να διοργανωθεί :


ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΉΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ .


Την ίδια ώρα , την ίδια μέρα με κοινή πανευρωπαική προ-δημοψηφική (εκ του προεκλογική) καμπάνια . Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίσουν για κάτι που τους αφορά σαν ΈΝΑ κράτος . Βέβαια τα σαίνια της Ευρώπης σιγά μην το αφήσουν αυτό ποτέ να γίνει αλλά οι λαοί πάντα θα έχουν το δικαίωμα να απαιτούν το δίκαιο ...


Πηγή : Σκάι

-

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που προτείνεις δεν είμαι σίγουρος ότι είναι το πιο δημοκρατικό. Εξηγούμαι: Οι ευρωπαίοι δεν θα ψηφίσουμε ως ένα έθνος, καθώς δεν αισθανόμαστε ένα έθνος. Αντίθετα, θα ψηφίσουμε ως Έλληνες, Γάλλοι, Ιταλοί κοκ. Αυτό νομίζω θεωρείται δεδομένο. Κατά συνέπεια, θα ψηφίσουμε με βασικό κριτήριο το εθνικό και όχι το ευρωπαϊκό συμφέρον. Κατά συνέπεια, αν οι Ιρλανδοί είναι κατά, αλλά οι Γερμανοί (τυχαίο το παράδειγμα) υπέρ, θα υπάρχει μία ανισότητα των ψήφων, δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; η μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα θα επιβάλλει στη μικρότερη την απόφαση που θα έχει λάβει προς δικό της και μόνο όφελος; Πόσο δημοκρατικό θα είναι κάτι τέτοιο;

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
undercover gpr είπε...

Δεν είναι λάθος αυτό που λες αλλά η συγκεκριμένη συνθήκη που τίθεται προς ψήφιση δεν αφορά εθνικά θέματα αλλά τους λειτουργικούς ευρωπαικούς θεσμούς .

Π.χ : Πόσο διαφορετικό εθνικό συμφέρον μπορεί να έχει η Γερμανία και η Ιρλανδία όταν κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να τους αντιπροσωπεύει ένας κοινός υπουργός εξωτερικών?

Και να το θέσω και διαφορετικά : Η Αγγλία όταν κλήθηκε να αποφασίσει για το ευρώ απέκλεισε τον εαυτό της από την διαδικασία λόγω εθνικού συμφέροντος . Αυτό το δικαίωμα το έχουν όλα τα κράτη για κάποιες διαδικασίες .

Στη δημοκρατία θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα , που σωστά θέτεις , λύνονται εύκολα . Στη δημοκρατία όμως . Όσο η λεγόμενη ευρωπαική ολοκλήρωση δεν τίθεται επί του πρακτέου τότε δεν έχει νόημα εκ της ιδρύσεώς της .

Στο κάτω κάτω όταν ένα σύνολο ψηφίζει για κάτι , υποτίθεται ότι ψηφίζει για το σύνολο κι όχι για το άτομο (στη θεωρία βέβαια).

Πάντως εγώ έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στην κρίση ενός συνόλου των 500 εκατομμυρίων παρά στην διαιρεμένη κρίση .

Και μη ξεχνάς ότι όταν λέω ενιαίο εννοώ και ενιαία προεκλογική προπαγάνδα άρα και περισσότερη αλήθεια άρα και καλύτερη βάση γνώσης για όλους τους λαούς της Ευρώπης .

Πάντως αυτό που λες τίθεται προς σοβαρή διερεύνηση .

samurai είπε...

για την ωρα πιστευω πως ο lingua εχει δικιο
γιατι ακομα δνε εχει αναπτυχθει σε μεγαλο βαθμο μια κοινη ευρωπαικη συνειδηση που να ξεπερναει τα ορια των παλαι ποτε κρατων εθνικων ονειρωξεων κλπ
οποτε μπορει για ενα θεμα οι ιρλανδοι να ψηφιζουν οχι
οι γερμανοι ναι
και οι ελληνες να τιθονται σε ποσοστο 100% υπερ του οχι
και να ψηφιζουν 100% ναι
γιατι ετσι τους ειπαν οι τοπικοι κομματαρχες
για το παροιν συμφωνω με τον λινγγουα
αλλα διαβλεπω πως κατι αλλαζει σιγα σιγα και στην χωρα μας

asxeto me to thema
girises apo to amerika file?

undercover gpr είπε...

Εγώ θα επιμείνω (ως γνήσιος στενοκέφαλος Νεοέλληνας) .

Καταρχάς η εθνική συνείδηση δεν πρόκειται ποτέ να απαλειφθεί και νομίζω ότι αυτό είναι ζητούμενο .

Κανείς δεν έχει πει μέχρι τώρα ότι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μιας αυστηρής ευρωπαικής συνείδησης με σκοπό την τελική λειτουργία της Ευρώπης ως ένα ενιαίο κράτος .

Η εθνική συνείδηση είναι πρωτεύουσα και η ευρωπαική δευτερεύουσα . Και αυτό για μένα είναι και το μεγαλείο της σύλληψης της ευρωπαικής ιδέας .

Δεν ζητείται από κανένα πολίτη να βάλει πάνω από τους συμπατριώτες του το "ευρωπαικό καλό" .

Οι θεσμοί όμως που θα κληθούν να επιλέξουν οι ευρωπαίοι πολίτες να τους κυβερνάνε επιμένω να να πιστεύω ότι ξεπερνάει εθνικά συμφέροντα και επιμένω να θεωρώ τους ευρωπαίους πολίτες (όχι τους Έλληνες) ικανούς να το ξεχωρίσουν αυτό .

Μη ξεχνάτε την κοινή ευρωπαική προπαγάνδα που θα εξελισσόταν στη περίπτωση που προτείνω . Παίζει σημαντικό ρόλο πιστεύω .

Υ.Γ : Φίλε Δον ,

Όχι ακόμα , δεν γύρισα . Κυριακή φεύγω από Chicago και φτάνω Δευτέρα Αθήνα . Κατά την Τετάρτη θα έχω συνέλθει και από το jet lang . Μου έλειψε η Ελλάδα και όλα τα σκατά της ρε γαμώτο . Αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά εδώ .

samurai είπε...

εγω πιστευω πως παρ οο που δ ετο λενε παμε για μια ενιαια ευρωπαικη συνειδηση
και μαι εθνοτικη (οχι εθνικη) αντιληψη της καταγωγης μας(πραγμα που υπο συνθηκες δεν ειναι κακκο-εξαρταται τι σκοπους θα εξυπηρετει αυτο)
μ,πορει να χω και λαθος ομως


φιλε χαιρομαι κατ αρχας που πηγαν ολα καλα
αυτο ειναι που μετραει
αλλα πες μου και το αλλο
το σικαγο πρεπει να ειναι τελεια πολη
σωστα;

undercover gpr είπε...

Την είδες την ανατολή που τράβηξα ??

Φίλε η πόλη είναι απίστευτη . Πιο καθαρή δεν γίνεται , πάρκα παντού , πράσινο , οι πολίτες είναι σούπερ ευγενικοί με όλους , η λίμνη που με πήγαν βόλτα είναι σαν τη μεσόγειο (λέμε τώρα) , δες τη πρώτη φωτό των δυο όψεων από τη λίμνη την τράβηξα . Κι άκου κι αυτό : το Σάββατο διοργάνωσαν οι πολίτες στις μια το βράδυ ένα event για την προώθηση της συνείδησης των πολιτών για μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου . Κάναμε το γύρο του Chicago με ποδήλατα ! Φίλε τουλάχιστον 6.000 άτομα (μπορεί και παραπάνω)! 6.000 ποδήλατα στο δρόμο να πηγαίνουν το γύρω της πόλης . Φανταστικά !

Θα βάλω κι άλλες φωτογραφίες . Τα τοπία που έχω τραβήξει είναι once in a lifetime .

samurai είπε...

δεν τις ειδα
παω τωρα να δω

Ανώνυμος είπε...

Όσο κι αν η συνθήκη αφορά ευρωπαϊκούς θεσμούς, δε νομίζω ότι θα ψηφίσει κανείς με βάση αυτούς. Παράδειγμα η Ιρλανδία: η αρνητική ψήφος ήταν αποτέλεσμα του φόβου για νομιμοποίηση των εκτρώσεων στη χώρα και ένταξη στο ΝΑΤΟ (οι λόγοι είναι ποικίλοι βέβαια, αλλά αυτοί οι δύο είναι χαρακτηριστικοί).

undercover gpr είπε...

Σωστό , αλλά οι Ιρλανδοί υπέκυψαν στην εθνική προπαγάνδα .

Σε περίπτωση ενιαίου δημοψηφίσματος η προπαγάνδα θα ξεπεράσει τις εσωτερικές εσωκομματικές μικροπρέπειες ...