8/11/08

Η υγιής αντίδραση στην αλχημεία των τραπεζών

-
Από τον Χρήστο Μιχαηλίδη της Ελευθεροτυπίας

ΠΡΙΝ από μερικά χρόνια στην Αγγλία, η έγκυρη εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ξεκίνησε αγώνα εναντίον των τραπεζών για τις κρυφές, αλλά και φανερές χρεώσεις που έκαναν στους πελάτες τους, καθώς επίσης και στα παράλογα επιτόκια δανεισμού (κυρίως στα στεγαστικά, καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες) που είχαν. Από τις παράνομες υπερχρεώσεις (για μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό, για πληρωμή σε λογαριασμό τρίτων, για «παιχνίδια» με τις ημέρες στη χρέωση τόκων στις πιστωτικές κάρτες, και άλλες πολλές αλχημείες), η «Ιντιπέντεντ», με τη βοήθεια ειδικών αναλυτών και ορκωτών λογιστών, βρήκε ότι μέσα σε έναν μόνο χρόνο οι βρετανικές τράπεζες, σχεδόν όλες, έκλεψαν από τους πελάτες τους ποσό άνω των 5 δισεκατομμυρίων λιρών.


Ο ΚΟΣΜΟΣ ξεσηκώθηκε και αμέσως άρχισε, οργανωμένα μέσω σοβαρών καταναλωτικών οργανώσεων, η διαδικασία καταγραφής και ελέγχου της καταγγελίας κάθε πολίτη που είχε πέσει θύμα αυτού του τραπεζικού πλιάτσικου, δημοσιοποιήθηκαν οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους παρανομούντες, και ξεκίνησε έτσι η επιστροφή των κλοπιμαίων. Εάν μπείτε, φέρ' ειπείν, στο site του Consumer Action Group, http://www.bankactiongroup.co.uk, μία από τις πολλές καταναλωτικές οργανώσεις που συνεργάστηκε με τις υπόλοιπες (κάτι που εμείς εδώ δεν κάνουμε), θα δείτε καταλόγους με τα χρήματα που υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν σχεδόν όλες οι τράπεζες -κανονικά, με ονόματα και ποσά.


ΕΔΩ στον τόπο μας, το τραπεζικό πλιάτσικο είναι σχεδόν καθολικής κλίμακας. Χθες, δεν υπήρχε ούτε μία εφημερίδα που να μην έκανε πρώτο της θέμα το εξωφρενικό γεγονός ότι, ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης οι τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, σεβόμενες, αν μη τι άλλο (εκτός από τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας) τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο απλός κόσμος, τα δικά μας εδώ, ευαγή τραπεζικά ιδρύματα τα ανεβάζουν. Γράψαμε πολλές φορές κι εδώ, ότι τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, είναι εξωφρενικά - πέρα από κάθε οικονομική λογική, ακόμα και εκείνης της «προσφοράς και της ζήτησης», που και αυτή έχει -και πρέπει να έχει- τους ηθικούς κανόνες της.


ΠΟΛΛΟΙ αναγνώστες μας μας έχουν γράψει τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας πως, προκειμένου να απαλλαγούν από τη θηλειά των επιτοκίων των 15%, 16%, 18%, ακόμα και 21% στις κάρτες, εύκολα πλέον βρίσκουν κάποιον γνωστό τους, φίλο ή συγγενή, ακόμα και παιδί που σπουδάζει, σε ευρωπαϊκή χώρα, δηλώνουν διεύθυνση εκεί, και με αυτόματη χρέωση λογαριασμού που ανοίγουν στην ξένη χώρα (και που τον τροφοδοτούν με άμεση εντολή εκτέλεσης από εδώ), κατάφεραν να ξοφλήσουν τις εδώ κάρτες, να τις πετάξουν στον αγύριστο και να αποκτήσουν κάρτα από τράπεζα άλλης ευρωπαϊκής χώρας με επιτόκιο 5% και 6%. Βλέπετε, επειδή εμείς εδώ δεν έχουμε την «καταναλωτική οργάνωση» που έχουν άλλοι Ευρωπαίοι, ψάχνουμε και βρίσκουμε άλλους τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα. Και το λύνουμε.


ΤΕΛΙΚΑ και εύκολο είναι και νόμιμο απολύτως. Πολλές χώρες, μάλιστα, δέχονται τη διεύθυνση του καταθέτη σε άλλη χώρα και του στέλνουν εκεί τον λογαριασμό. Το μόνο που ζητούν είναι να ανοίξεις έναν τραπεζικό λογαριασμό εκεί και να αποδείξεις ότι έχεις σταθερή δουλειά για να πληρώνεις τις δόσεις σου. Ούτε σπίτι ιδιόκτητο σού ζητάνε ούτε τίποτα. Ας αντιδράσουμε, επιτέλους. Θα πείτε: Βοηθάμε έτσι άλλες οικονομίες. Απαντάμε: Why not? Και χαρακτηρίστε μας όπως και όσο θέλετε...

-

9 σχόλια:

Foititakos είπε...

Ενδιαφέρον αυτό. Το έψαξες καθόλου για τράπεζες που δίνουν δάνεια σε κατοικούς άλλων χωρών εντός της ΕΕ ή θα πρέπει να βρεις οπωσδήποτε γνωστό;

undercover gpr είπε...

Δεν το ξέρω φίλε αυτό που ρωτάς . Θα το ψάξω όμως και θα επανέλθω .

samurai είπε...

δεν βοηθας πλεον αλλες χωρες αλλα αλλες περιοχες την ιδιας κρατικης οντοτητας που ζεις.
το αν ενας σαλονικιος παρει δανειο απο τραπεζα της βαρκελωνης η πει στην λαμια κ αγορασει απο εκει μανταλακια ειναι πλεον το ιδο κ το αυτο. κ οι δυο πολεις ειναι στην επικρατεια της ευρωπαικης ενωσης

Ανώνυμος είπε...

Στην Ολλανδία όπου και κατοικώ, ο κόσμος δε βγάζει γενικά πιστωτικές κάρτες. Δεν του είναι και πολύ χρήσιμες. Όλοι χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες. Ότι ψωνίζεις, ακόμα και στο κομμωτήριο να πας, σου τραβάνε τα λεφτά αυτομάτως από τον λογαριασμό σου.

Πάντως όταν άνοιξα λογιαριασμό σε ολλανδική τράπεζα, ζήτησα και πιστωτική αλλά δε μου έδωσαν. Μου είπαν ότι έπρεπε να περιμένω μερικούς μήνες ώστε να δουν πρώτα πως κινείται ο λογαριασμός μου. Θα ξαναπάω σε λίγο καιρό να ρωτήσω πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, το ετήσιο επιτόκιο πιστωτικής κάρτας στην τράπεζά μου είναι περίπου 10,5%. Σίγουρα πολύ καλύτερο από το 17-17.5% που έχει η Εμπορική VISA. Αλλά το 5-6% που αναφέρεις μου φαίνεται λίγο. Υπάρχουν τράπεζες με τόσο χαμηλά επιτόκια στις πιστωτικές;

Υ.Γ. Χαιρετισμούς από τον "συνάδελφο" υπάλληλο του ΠΑΣΟΚ! Χα, Χα :-)

undercover gpr είπε...

Καλημέρα guys ,

@Δον , σε ιδανικές συνθήκες θα ήταν έτσι όπως τα λες αλλά το σημερινό ευρωπαικό στάτους με τις αντίθετες πορείες τις πολύπλοκες διακλαδώσεις συμφερόντων και επιρροών και τις διαφορετικές αναπτύξεις θέλει πολύ χρόνο για να πλησιάσει στη περιγραφή σου .

@George , καλώς τη πέτρα του σκανδάλου , χα χα χα . Λογική τη βρίσκω την περιγραφή σου από την Ολλανδία αλλά με αυτή τη λογική στην Ελλάδα θα έπρεπε να κόψουν τις κάρτες από τους μισούς και τότε θα έπεφτε πείνα , μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης , κατανάλωσης κτλ κτλ .

Βέβαια αν αναλογιστούμε ποιος εισπράττει σε λεφτά αυτήν την ανάπτυξη (0,5 άντε 1 % του πληθυσμού) δεν θα μας ένοιαζε και πολύ .

Τα νούμερα πάντως αποδεικνύουν την παγίδα (λάκκο) που μας έχουν βουτήξει από την μέρα ένταξης στην ΟΝΕ .

Πλαστική ανάπτυξη = φούσκα

Υ.Γ : Το άρθρο είναι του Μιχαηλίδη της Ελευθεροτυπίας (πολύ σοβαρός) άρα για να γράφει ότι τα επιτόκια είναι 5% με 6% κάτι θα ξέρει (υποθέτω) ...

@ foititako ακόμα το ψάχνω boy .

Foititakos είπε...

Καλά dont worry, δεν είναι και τόσο σοβαρό.. Από περιέργεια ρώτησα, γιατί αν είναι όντως απλό να το κάνει κάποιος, χωρίς γνωστούς κ.λπ., τότε είναι πολύ σημαντικό σημείο δράσης και πίεσης... Τότε είναι που θα αρχίσουν να κλείνουν τράπεζες στην Ελλάδα.

Ακόμα μια αφελής απορία, ενός νέου και άμαθου... Οι τράπεζες υποτίθεται πως δίνουν δάνεια ανάλογα των καταθέσεων που έχουν, σωστά; Αυτή είναι η δουλειά και υποχρέωσή τους. Ξέρουμε, όμως ότι δεν γίνεται αυτό, αλλά αντίθετα δανείζονται και επιπλέον χρήματα, σε πολύ χαμηλά επιτόκια. Γιατί αυτές να δανείζονται από άλλους με χαμηλά και εγώ να μην μπορώ με χαμηλά( ξέρω ότι αυτές δανείζονται τεράστια ποσά ενώ εγώ όχι, οπότε είναι καλύτεροι δανειστές από εμένα); Και αυτοί που δανείζουν, αφού οι τράπεζες είναι μείον, πώς κα πού βρίσκουν να δανείζουν τόσα χρήματα; Που το βρήκαν το απόθεμα;;

Τα λέμε φίλε μου

undercover gpr είπε...

Καλημέρα ,

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται βάση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη .

Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν η καθεμία κι από ένα δείκτη τέτοιας ικανότητας (όπως και οι χώρες αντίστοιχα). Π.χ η Εθνική αν δανειστεί από την Barclays θα
δανειστεί με μικρότερο επιτόκιο από την Alpha . Όλες οι τράπεζες έχουν αποθέματα . Πχ άκουσα πως ο Αράπογλου έδωσε πρόσφατα στην Τράπεζα της Ελλάδος 5 δις κλειστά για να τα έχει καβάντζα και παίρνει τους τόκους . Μάγκας αν ισχύει .

Εσύ τώρα φίλε μου , έχεις 5 δις να πάρεις χαμηλά δάνεια ??????????

(δώσε κι εμένα τίποτα ρε φίλε , τόσα έχεις χαχαχα)

Foititakos είπε...

Τελικά η μόνη λύση δεν είναι να κλείσουμε τράπεζες, αλλά να φτιάξουμε εμείς μία...