Εδώ και ένα μήνα παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Η κυβέρνηση να θέλει να ενισχύσει τις τράπεζες με 28 δις ευρώ και τις τράπεζες να καμώνονται πώς δήθεν δεν τα θέλουν γιατί δεν τα χρειάζονται!
Η αλήθεια είναι ότι τα θέλουν, και με το παραπάνω μάλιστα, αλλά με τους δικούς τους όρους!
Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια ξεκινώντας από τα βασικά:
Ερώτημα πρώτον: Εχουν πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες; Απάντηση: Μέχρι σήμερα, απ’ ότι γνωρίζω, καμιά ελληνική τράπεζα δεν έχει ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αντιμετωπίζει προβλήματα. Το αντίθετο μάλιστα. Σχεδόν όλες οι ιδιωτικές τράπεζες στα αποτελέσματα του εννεαμήνου ανακοίνωσαν κερδοφορία! Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των δηλώσεών τους!
Ερώτημα δεύτερον: Επομένως, αφού οι τράπεζες μας δηλώνουν κέρδη και δεν έχουν κανένα πρόβλημα για ποιο λόγο θέλει, σώνει και καλά , η κυβέρνηση να τις προικοδοτήσει με 28 δις ευρώ; Απάντηση: Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες, πριν ελαχίστων εξαιρέσεων, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Δεν έχουν ρευστό επειδή έχουν υπερ δανείσει και δυσκολεύονται να το βρούν στη διατραπεζική αγορά λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και τις επιπτώσεις που αρχίζει να έχει πια στην πραγματική οικονομία. Γίνεται και ένας ενδο-τραπεζικός πόλεμος σε μια προσπάθεια να αυξήσουν οι τράπεζες το μερίδιό τους στην αγορά.
Ερώτημα τρίτον: Γιατί οι τράπεζες μας έχουν πρόβλημα ρευστότητας και τα επιτόκια στην Ελλάδα αυξάνονται, ενώ διεθνώς παρατηρείται αποκλιμάκωσή τους; Απάντηση: Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες ιδιωτικές μας τράπεζες επιδόθηκαν σ’ έναν αγώνα δρόμου επέκτασης στις αγορές της Βαλκανικής. Οι περισσότερες από τις αγορές αυτές αντιμετωπίζουν ήδη έντονα προβλήματα με ορατό το ενδεχόμενο τα δάνεια που χορηγήθηκαν εκεί είτε να εξυπηρετούνται δύσκολα, είτε να είναι πλέον επισφαλή! Πώς λοιπόν οι τράπεζες θα αντισταθμίσουν τη «χασούρα»; Πολύ απλά: Φορτώνοντας τις ζημιές στις πλάτες του έλληνα καταναλωτή. Να γιατί τα επιτόκια στην Ελλάδα αυξάνονται, ενώ διεθνώς μειώνονται! Αυτή είναι η αλήθεια!
Ερώτημα τέταρτον: Πρέπει να ενισχυθούν οι ιδιωτικές τράπεζες από το κράτος; Απάντηση: ΟΧΙ!!! Οι ιδιωτικές τράπεζες είναι επιχειρήσεις ιδιωτών. Εχουν μετόχους και ιδιοκτήτες. Αυτοί εισπράττουν τα κέρδη, αυτοί να πληρώσουν και τις ζημιές. Πρέπει κάποια στιγμή στην Ελλάδα να απομυθοποιήσουμε ορισμένα πράγματα. Όταν στις ΗΠΑ καταρρέει η LEHMAN Brothers, ένας τραπεζικός κολοσσός με ιστορία πάνω από 150 χρόνια, δεν καταλαβαίνω γιατί το κράτος θα πρέπει να σώσει μια τράπεζα από τις αστοχίες της διοίκησής της; Αν, λοιπόν, κάποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος, να ενημερωθεί και το επενδυτικό κοινό και να βγεί στην αγορά να ψάξει για επενδυτές-αγοραστές! Εννοείται ότι τότε, αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να κρατικοποιήσει την τράπεζα αυτή, αλλά με τους όρους της κυβέρνησης και όχι με τους όρους των τραπεζιτών!
Ερώτημα πέμπτον: Τι μπορεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση; Απάντηση: Κατ’ αρχήν να βγεί και να πεί την αλήθεια στον ελληνικό λαό! Όχι τις αστειότητες του Υπουργού Οικονομίας. Δεν είναι σοβαρή εικόνα μιας κυβέρνησης να παρακαλάει, περίπου, τους τραπεζίτες για να τους σώσει! Αγγίζει τα όρια του γελοίου!
ΝΑ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
-
-
2 σχόλια:
Ενδιαφέρον άρθρο από Ναυτεμπορική (πηγή Reuters):
http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/17/1592486.htm
Η ING υποβαθμίζει την αξιολόγηση κάποιων ελληνικών τραπεζών, ενώ αναφέρει επίσης:
"Όσον αφορά στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, εκτιμά ότι δεν θα ασκήσουν πιέσεις σε θέματα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας."
Καλημέρα , φίλε george
Το διάβασα κι εγώ , μάλιστα μου κάνει μεγάλη εντύπωση το 12,80 που λέει πως θα φτάσει . Από την άλλη όμως η JP Morgan την έχει στις καλύτερες επιλογές παγκοσμίως με πρόταση "buy" .
Εγώ πάντως αγόρασα και μέχρι τώρα κοιμάμαι ήσυχος (χεχεχε) .
Δημοσίευση σχολίου