13/11/08

Όταν τα λάθη αναγνωρίζονται και διορθώνονται .

-
Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι αλλά στο Αμέρικα πήραν μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση που θα αλλάξει (θεωρώ) την στάση όλων των κυβερνήσεων απέναντι στη κρίση .

Στο… ψυγείο έβαλε η κυβέρνηση τα σχέδια για απόκτηση των τοξικών χρεογράφων από τις τράπεζες και λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, "ρίχνοντας" πλέον την προσοχή της στην χρηματοδότηση των καταναλωτών και στα μη τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσει του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, Henry Paulson.

Το υπουργείο οικονομικών "άλλαξε γνώμη" και πλέον θεωρεί πως είναι προτιμότερο να χορηγήσει τα 700 δισ. του σχεδίου διάσωσης με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Μέρος των κεφαλαίων που θα εξοικονομηθούν από την μη αγορά των τοξικών χρεογράφων, θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές πιστωτικών καρτών, δανείων για αγορά αυτοκινήτων και φοιτητικών δανείων, καθώς οι εν λόγω αγορές έχουν παγώσει σύμφωνα με τον κ. Paulson.

Επίσης το υπουργείο θα εξετάσει τα ενδεχόμενο χορήγησης δανείων και σε μη τραπεζικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Paulson οι προτάσεις για αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.


Το λογικό δηλαδή . Μη φανταστείτε τίποτα επιστήμονες που αποφάσισαν μετά από πολυετή έρευνα . Το λέγαμε πολλά ερασιτεχνικά μπλογκς κι εδώ στην Ελλάδα για την παρανοικότητα της προηγούμενης επιλογής .

Σε προηγούμενο άρθρο έγραφα για την επιτακτική ανάγκη στοχευμένης πολιτικής προς την βάση και ευτυχώς οι Γιάνκις το κατάλαβαν σχετικά νωρίς .

Εντός συνόρων , οι δικοί μας πολιτικοί ηγετίσκοι προσπαθούν να συμβιβάσουν τους τραπεζίτες που τσακώνονται για το ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει σε ένα σχέδιο που ΔΕΝ κατοχυρώνει κανέναν άλλο από τους ίδιους τους τραπεζίτες .

Το παράλογο της όλης υπόθεσης όμως δεν είναι πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδειχθεί στη καλύτερη τσατσά μεταξύ των πουτάνων (τράπεζες) που μαλώνουν μεταξύ τους για το ρόλο της καλύτερης . Το παράλογο είναι πως ενώ ξέρουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστό ούτε για τυρόπιτες αυτοί επιμένουν να μην ρίχνουν το ρευστό που αποδεδειγμένα (μέσω κρατικών τραπεζών) μπορούν να δανειστούν στην αγορά . Την πραγματική οικονομία δηλαδή που ναι και στη μόδα .

Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για όλες τις αναπτυσόμενες οικονομίες που πριν την κρίση είχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης . Το γεγονός όμως πως οι Αμερικάνοι κατάλαβαν , νωρίς ευτυχώς , το λάθος τους δίνει αίσθηση αισιοδοξίας .

Επόμενη κίνηση θεωρώ πως θα είναι η αλλαγή στάσης και από τον Μπράουν που αυτή τη στιγμή βρίσκεται (μαζί με Ισλανδία και Αυστραλία λόγω carry trading) στην χειρότερη θέση . Μετά ακολουθεί κι Ε.Ε ελπίζουμε .

Η δική μας κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί τις τράπεζες ως την ραχοκοκαλιά της οικονομίας (και ως ένα σημείο δεν έχει άδικο) . Εθελοτυφλεί όμως ως προς την βάση . Αν οι τράπεζες είναι η ραχοκοκαλιά τότε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η λεκάνη που στηρίζει την ραχοκοκαλιά .

Οι τράπεζες μέχρι το κλείσιμο των ισολογισμών τους δεν πρόκειται να ανοίξουν τις επιχειρηματικές χορηγήσεις . Θα συντηρούν βέβαια με φειδώ τους παλιούς πελάτες τους αλλά καινούργιες χορηγήσεις αποκλείεται να ανοίξουν για τρεις κυρίως λόγους :

1) Να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στους ετήσιους ισολογισμούς (το κύριο χαρακτηριστικό που δίνουν έμφαση είναι η αναλογία ύψους καταθέσεων-χορηγήσεων)

2) Να μειώσουν όσο γίνεται τις επισφάλειές τους . (μη δίνοντας δάνεια)

3) Να πιέσουν την κυβέρνηση για καλύτερους όρους στο πακέτο των 28 δις .

Αυτά ο Αλογοσκούφης τα ξέρει . Και σκύβει βέβαια μπροστά τους αντί να τους εκβιάσει υπέρ του κοινωνικού καλού .

Ένας τρόπος θα ήταν να τους πει πως η ρευστότητα θα διοχετευτεί κυρίως στις κρατικές τράπεζες αφού οι υπόλοιποι δεν τα έχουν ανάγκη και να αρχίσει τον ανελέητο ανταγωνισμό και να τους πάρει όλους τους πελάτες .

Αλλά υπάλληλος ήταν υπάλληλος θα μείνει .
-

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι πολιτικοί μας αποδεικνύονταν πάντοτε κατώτεροι των περιστάσεων. Ας ελπίσουμε ότι ο Αλογοσκούφης -έστω και αργά- θα σπάσει το ρόδι και θα αναθεωρήσει (σώθηκα θα μου πεις).

Πάντως αυτό είναι όντως ένα πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας. Κάποια άλλα δήθεν σοβαρά μπλογκς (δε λέμε ονόματα, χα χα) ασχολούνται ακόμα με τα ...emails του Καρχιμάκη.

gnik είπε...

Αυτόν δεν πρέπει να τον έλεγαν Αλογοσκούφη αλογοσούρτη πρέπει να τον έλεγαν και το άλλαξε.
Έτσι έλεγαν αυτούς που έκλεβαν άλογα.
Τώρα δεν κλέβει άλογα κλέβει επιτηδευματίες.
Θα φωνάζω για αυτό το 1050€ μέχρι να βρω απάντηση στο γιατί.
Είναι και ο Φάκτορας στον αγώνα.

-Γεώργιε καρφί στο καρφί το πας

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλογοσκούφης έπρεπε να εφαρμόσει τον "κεφαλικό" φόρο και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Να δεις τι θα γινόταν. Ο Τρίτος Παγκόσμιος. Τελικά σε αυτή τη χώρα μόνο ως δημόσιος υπάλληλος εξασφαλίζεσαι και το παράλογο είναι ότι η (εκάστοτε) κυβέρνηση το ενισχύει αντί να το αποθαρύνει. Απαξ και επιχειρήσεις δική σου δουλειά το κράτος σε αντιμετωπίζει εξ' ορισμού ως κλέφτη. Είναι αυτή σωστή αντιμετώπιση κράτους;