4/5/09

... made in U.S.A

-
Της Αριστέας Μπουγάτσου

Τον Δεκέμβριο του 2007 οι επιτετραμμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, εκτός της έντονης δυσαρέσκειας που εξέφραζαν για τη φιλορωσική πολιτική της κυβέρνησης προς το ενεργειακό ζήτημα, έστελναν και ένα καυτό μήνυμα για την υπόθεση της Siemens.

Πρόκειται για μια λίστα που περιείχε δεκαπέντε τουλάχιστον ονόματα Ελλήνων πολιτικών, προσώπων πρώτης γραμμής, τα οποία, κατά τους ισχυρισμούς του Αμερικανού διπλωμάτη, είχαν διαχρονικά δωροδοκηθεί από τη Siemens. Ο ανώτατος διπλωματικός παράγοντας των ΗΠΑ, που ασφαλώς δεν εκόπτετο για τη διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος, είχε τραβήξει από τη φαρέτρα του και το επίκαιρο χαρτί των μιζών της Siemens για να ενισχύσει το πρέσινγκ στην κυβέρνηση Καραμανλή, ίσως και για να τεστάρει αντοχές. Επέλεξε να γνωστοποιήσει τη λίστα των λαδωμένων πολιτικών σε πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, χαμηλού προφίλ και χαρακτηριζόμενου ως αδιάφθορου, με το αίτημα αυτή να διαβιβαστεί αρμοδίως.

Η ανεπίσημη αυτή λίστα περιείχε ονόματα βουλευτών (τέως και νυν) από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Σχεδόν στο σύνολό τους ήταν ή είναι υπουργοί, ενώ το «ισοζύγιο» της λίστας είναι κατά τι βαρύτερο για το ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστοι απ' αυτούς είναι εκτός Κοινοβουλίου ή και εκτός πολιτικής.

Ο κομιστής τής made in USA λίστας ισχυρίστηκε στον συνομιλητή του (συνάμα και στέλεχος της Ν.Δ.) ότι οι παροχές της Siemens προς τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν ιχνηλατηθεί εδώ και καιρό. Εξέφρασε την οργή του για το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί και σχεδόν υπέδειξε ότι καλό θα ήταν να κοπούν από υπουργοί όσοι αποδεδειγμένα -κατά τους Αμερικανούς- δωροδοκήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επιπλέον διαμαρτυρήθηκε για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στις εταιρείες της χώρας του, όσες φορές αυτές μετέχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, έχοντας ως αντιπάλους εταιρείες που έχουν «στρατολογήσει» πολιτικούς, διαθέτοντας γι' αυτό μυστικά κονδύλια για δωροδοκίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η παράσταση αυτή του Αμερικανού διπλωμάτη μαζί και η λίστα, αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης μεταβιβάστηκαν στο Μαξίμου, το οποίο εκείνη την περίοδο ταλανιζόταν από την υπόθεση Ζαχόπουλου, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα άνοιγε και ο χορός των αποκαλύψεων από τα στοιχεία της δικογραφίας του Μονάχου.

Ακολούθησαν συζητήσεις σε στεγανό περιβάλλον και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το αμερικανικό memo περί του σκανδάλου Siemens.

Αυτό που δεν είναι γνωστό ακόμα, είναι αν υπήρξαν και άλλες επαφές ή αν η αμερικανική πλευρά παρέδωσε αυτοβούλως και «ντοκουμέντα» για βουλευτές και υπουργούς. Πάντως πιθανολογείται ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού, δεν θα επελέγετο εκείνη τη στιγμή η καταφυγή σε μια ευθεία συνδιαλλαγή με την αμερικανική πρεσβεία για τις μίζες της Siemens σε πολιτικούς. Ο πρωθυπουργός θα απέφευγε να προσδώσει στους Αμερικανούς ρόλο επικυρίαρχου στα εσωτερικά θέματα, ακόμα και αν εξασφάλιζε και πολιτικά όπλα για τους αντιπάλους του.

Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ή και χρησιμοποιούν το βαρίδι της Siemens στον πολιτικό καμβά της Ελλάδας, όσο η υπόθεση αυτή απλώνεται σε νέες «συναλλαγές», σε πλήθος εμπλεκόμενων προσώπων με τις μίζες και με τοποτηρητή του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας την Debevoise & Plimpton.

Πάντως, την ίδια περίοδο που ο Αμερικανός διπλωμάτης επέλεγε να στείλει το μήνυμα και τη λίστα με τους πολιτικούς στο Μαξίμου πλήθαινε και τις επισκέψεις του σε ευαίσθητες κρατικές υπηρεσίες ή αρχές. Τότε είχε μεταβεί και στην Αρχή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι επισκέψεις αυτές είχαν εμφανιστεί ως εθιμοτυπικές,όμως οι διατυπώσεις του ήταν καυστικές για το χαλαρό «πλυντήριο» που γίνεται ανεκτό από την Ελλάδα, μέσω και της υποβάθμισης ή και της πολιτικής χειραγώγησης υποθέσεων μείζονος σημασίας από χαμηλής στελέχωσης κρατικές αρχές και υπηρεσίες.

Προσπαθήσαμε να μάθουμε αν οι αντίστοιχες αμερικανικές πληροφορίες που έφτασαν στο Μαξίμου για τους πληρωμένους από τη Siemens πολιτικούς μεταφέρθηκαν και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Η απάντηση ωστόσο ήταν ασαφής. «Δεν μπορέσαμε να μάθουμε», είπαν. «Ισως να πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να διευκρινιστεί».

Αυτό πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι οι Αμερικανοί με συστηματικό τρόπο παρακολουθούν τις ύποπτες συναλλαγές πίσω από τις συμβάσεις του Δημοσίου και «φακελώνουν» ακόμα και μη πολιτικά πρόσωπα.

Προ τετραετίας είχε προταθεί σε αμερικανική εταιρεία που διεκδικούσε μια μεγάλη σύμβαση από κρατικό οργανισμό, μεταξύ άλλων εγχώριων συμβούλων, και ένα πρόσωπο που είχε διαδραματίσει ρόλο στον ΟΤΕ. Από τη διοίκηση της εταιρείας αυτής ζητήθηκε ο αποκλεισμός του προσώπου αυτού από το κοινοπρακτικό σχήμα, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ πληροφορίες σε βάρος του για διαφθορά.

Σήμερα το πρόσωπο αυτό συγκαταλέγεται στους υπόπτους της υπόθεσης Siemens... *

Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία

6 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Μα σχεδόν διασκεδάζω... Κάπου επί οικουμενικής ήρθα στην Ελλάδα. Από την δουλειά μου ήξερα ότι υπήρχε κρίση στις εταιρίες που κατασκεύαζαν τηλεπικοινωνιακό υλικό. Ο Δυτικός Κόσμος είχε κορεστεί από ψηφιακά κέντρα, και στην χώρα που ήμουν, οι εταιρίες που τα έφτιαχναν έκλειναν ή συγχωνευόταν. Φυσικά, οι συσκευές και οι υπηρεσίες εκεί ήταν σχετικά φτηνές.

Στην Ελλάδα είχαμε τις παραδοσιακές συσκευές (Siemens) ενώ η επαρχία δεν έιχε τηλέφωνα και τα μπακάλικα είχαν ακόμα τηλεφωνεία με παλαιομοδίτικες συσκευές με μανιβέλα (!)

Το να βρείς τηλεφωνική γραμμή στην Αθήνα ήθελε μέσον ή λάδωμα (μιλάμε 1989!) και δωρακι στο συνεργείο του ΟΤΕ. Περιττό να σας πω ότι έγινα υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων!

Μετά κατάλαβα ότι υπήρχε σχέση μεταξύ Ιντρακομ, ΟΤΕ και Errickson, και ότι η Ιντρακομ είχε σαφείς ιδέες πως φανταζόταν την ...κινητή τηλεφωνία.

Πάντα απορούσα πως οι αμερικάνικοι κολοσσσοί ήταν εκτός, ή γιατί εκεί τα ψηφιακά ήταν τσάμπα εκεί και εδώ παρακαλούσες για μια γραμμή.

Άσχετα αν αγαπάμε ή όχι τους τάδε ή δείνα ξένους, δεν είναι τυχαίο που είμαστε χαμηλά σε ανταγωνιστικότητα, ψηλά σε διαφθορά και γενικά αυτά τα καλά που είμαστε.

undercover gpr είπε...

Εγώ προσωπικά να σου πω την αλήθεια μου δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους Αμερικανούς , οι άνθρωποι τη δουλειά τους κάνουν και την κάνουν καλά . Συγκριτικά μάλιστα η ελίτ τους (είτε οικονομική είτε πολιτική) "νοιάζεται" για τον λαό της.Για να μην μιλήσω για το πολιτικό τους σύστημα το οποίο είναι μίλια μακρυά δημοκρατικότερο και δικαιότερο από το δικό μας.

Ανώνυμος είπε...

Εεε, όχι και νοιάζεται η αμερικανική Αλίτ για το λαό στις ΗΠΑ πέρα από την επίδειξη ισχύος, για το κύρος τους στο εξωτερικό.
Πέρα από την εξαθλίωση-αλλοτρίωση λόγω καθεστώτος ρεμούλ καπιταλισμού, πέρα από τη σάρκα για κανόνια που έχουν διασκορπίσει στις 4 γωνιές της γης, πέρα από το μηδενικό πολιτικό βάρος του αμερικάνου πολίτη στο εσωτερικό, μέχρι για πειραματόζωα χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ομάδες πληθυσμού, για πυρηνικά, βιολογικά όπλα και φάρμακα.

archaeopteryx είπε...

εγώ, ανώνυμε 12.31, που σε άλλη διάσταση είμαι περίπου δηλωμένος στις προκαταλήψεις και τις απόψεις μου, λέω ότι σημασία έχει να αγαπάμε εμείς τον λαό μας και την πατρίδα μας, και να θέλουμε μια στοιχειώδη ικανότητα και τιμιότητα, και ένα πολιτικό σύστημα που να μην είναι ξεφτιλισμένο και να μας κάνει να ντρεπόμαστε και να ψηφίζουμε τον Χ επειδή είναι λιγότερο κοπρίτης από τον Ψ. Τι κάνουν οι άλλοι αφορά τους άλλους. Και στου άλλους λειτουργεί καμιά φορά αρνητική ψήφος, και εκεί σίγουρα έχει διαπλοκή και νταβαντζήδες και δεν ξέρω τι άλλο, αλλά, πως να το κάνουμε, και η πίττα είναι μεγαλύτερη και έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα φας ψωμάκι αν δουλέψεις και όχι αν λαδώσεις, και δεν μένεις δίπλα στον λάκκο με τα σκα_ά.

Ο τίτλος της προηγούμενης ανάρτησης πρέπει να γίνει σημαία: Οι ηγέτες ψόφησαν, οι σωτήρες αναστήθηκαν κι εμείς ακόμα περιμένουμε.

undercover gpr είπε...

Το νοιάζεται είναι σχετικό φίλε 12.31 , αλλά θα στο θέσω και διαφορετικά για να καταλάβεις τι εννοώ.

Έχει η ελίτ της Αμερικής την δύναμη να φτιάξει ένα πολιτικό σύστημα σαν της Ελλάδας και να τους μαδάει μέρα νύχτα μέχρι το όνομα U.S.A να εξαφανιστεί από τα ιστορικά κείμενα?

Έχει, αλλά δεν το κάνει όχι γιατί νοιάζεται για τους ανθρώπους (το λαό) αλλά γιατί νοιάζεται για το σύστημα .

Ξέρουν ότι αν πράττουν όπως οι δικοί μας εδώ το σύστημα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία οπότε σου λέει ο αλίτ "Η κατάσταση χρειάζεται ισορροπία.Να παίρνω τα μισά και τα άλλα μισά χαλάλι σας λαέ να έχετε να τρώτε" οι δικοί μας εδώ λένε "θα πάρω τα μισά αλλά για να τα πάρω πρέπει να δώσω τα άλλα μισά στους Γερμανούς π.χ"

Και ο μπαγλαμάς τα δίνει και φυσικά καταρρέει το σύστημα.

Εγώ έτσι τα βλέπω τα πράγματα,παντού κλέβουν,αλίμονο να μην έκλεβαν αλλά κοιτάνε και το σύστημα .

Οι δικοί μας εδώ το μόνο που κοιτάνε είναι την ξανθιά μπαργουμαν στο DaCapo και την τσέπη τους.

bloggertips.gr είπε...

καλησπέρα,

σήμερα είδα για πρώτη φορά το blog σας.
το βρήκα πολύ ενδιαφέρων και έσπευσα να γίνω και αναγνώστης του.

εγώ έχω το http://www.johnpatrablog.blogspot.com/ .αν θέλετε ρίξτε του μια ματια και αν σας αρέσει γίνετε αναγνώστης του.

καλό καλοκαίρι από τον johnpatra