-
Παγκοσμίως έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση για το κατά πόσο είναι δίκαιο και κοινωνικά επικερδές για ένα κράτος να κρατικοποιήσει μια υπό κατάρρευση τράπεζα να την χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης και ανταγωνισμού προς τις ιδιωτικές , να την εξυγιάνει και στη συνέχεια να την μεταπουλήσει (ιδιωτικοποίηση) σε πολλαπλάσια τιμή από την τιμή που την αγόρασε .
Η διαδικασία αυτή σε πολλές χώρες του δυτικού καπιταλισμού έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό δίνοντας μας συγκριτικά στοιχεία ούτως ώστε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες τους στην χώρα μας και να δούμε κατά πόσο αυτή η διαδικασία είναι εφικτή και στην Ελλάδα .
Οι πολέμιοι αυτής της πολιτικής επικαλούνται , και σωστά , (εκτός των άδειων κρατικών ταμείων) ότι ο κρατικός γραφειοκρατικός μηχανισμός σε συνδυασμό με τα κρατικά λαμόγια το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πολλαπλασιάσουν τις μίζες τους .
Συμφωνώ και γι αυτό περήφανα παρουσιάζω την δική μου λύση η οποία βεβαίως βεβαίως είναι και η μοναδική λύση (χαχαχα) :
Βήμα 1ο : Ανοίγουμε έναν λογαριασμό επ’ονόματι “θα σας γαμήσουμε μόνοι μας” .
Βήμα 2ο : Κάνουμε τους υπολογισμούς : Τη σήμερον μια τράπεζα κοστίζει (πάνω κάτω) 4 δις ευρώ . Αν διαιρέσουμε το ποσό αυτό με τους 11.000.000 Έλληνες πολίτες βγάζουμε το ποσό των 363.68 ευρώ ανά πολίτη .
Βήμα 3ο : Φτιάχνουμε το καινούργιο καταστατικό το οποίο εκτός των άλλων θα λέει ρητά ότι :
α) Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα μιας μετοχής αξίας 363.63 και μιας e-ψήφου σε κάθε e-ΔΣ που θα παίρνονται αποφάσεις
β) Αν κάποιος πολίτης δεν έχει να δώσει 363.63 νοικιάζει το δικαίωμα του σε άλλον που θέλει αλλά κρατά το δικαίωμα για αγορά της μετοχής όταν τα βρει με την αρχική τιμή ήτοι 363.68
γ) Όλες οι πράξεις της τράπεζας δημοσιοποιούνται κατά γράμμα και ελέγχονται από όλους διαδικτυακά.
δ) Οι σημαντικές αποφάσεις τίθενται προς e-ψηφοφορία με την απλή αναλογική αφού έχουν δημοσιευθεί όλες οι παράμετροι και έχουν διαβαστεί από όλους .
ε) Οι κανόνες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (νομικών,φυσικών κτλ προσώπων) ορίζονται ρητώς και τυχόν παραβίασή τους τιμωρείται με λουκέτο
ζ) Οι εργαζόμενοι της τράπεζας εξετάζονται πάνω στο καινούργιο καταστατικό
Βήμα 4ο : Αφού δημιουργήσουμε το καινούργιο τραπεζικό οργανισμό προχωράμε σε στρατηγικές συνεργασίες με κρατικές τράπεζες με άμεσο στόχο τη μείωση των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε όλες τις κατηγορίες των δανείων . Οι υπόλοιπες τράπεζες θα αναγκαστούν να μας ακολουθήσουν, αλλιώς θα χάσουν μερίδιό αγοράς, αφού ο υπό δικό μας (των πολιτών) έλεγχο τραπεζικός όμιλος, θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητά του, για να αγοράζει δάνεια από τις άλλες τράπεζες χρεώνοντας χαμηλότερο επιτόκιο.
Έτσι θα εξυγιανθούν κι οι ίδιες οι τράπεζες, αφού θα μειωθούν οι επισφάλειες και οι δανειολήπτες θα μπορούν ανετότερα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους
Έτσι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν με περισσότερα διαθέσιμο εισόδημα και είτε θα αποταμιεύσουν περισσότερα (οπότε θα αυξηθούν τα ρευστά διαθέσιμα των τραπεζών) είτε θα καταναλώσουν περισσότερα (οπότε θα κινηθεί άμεσα η οικονομία και θα ξεπεραστεί η δυσπραγία της αγοράς)
Άμα λάχει και "γουσταρίζουμε" στο τέλος που θα έχουμε γίνει μεγάλοι και τρανοί τραπεζιταράδες αναχρηματοδοτούμε και το δημόσιο χρέος όπως ο Βγενόπουλος (χαχαχα) και γινόμαστε οι μεγαλύτεροι μάγκες της ιστορίας της ανθρωπότητας !
(Όχι?Μα γιατί?Αφού κάποτε έτσι θα γίνεται..)
Υ.Γ : Το 4ο Βήμα είναι αντιγραμμένο από το άρθρο του antinews και του Ν.Ζ (Κρατικοποιήστε μια μεγάλη τράπεζα)
-
Ο 4ος τριαντακονταετής πόλεμος των μοντέρνων χρόνων (χειμερινό εξάμηνο 2025)
-
Θα έπρεπε κανονικά να κάνω υπομονή και να περιμένω το τέλος φλεβάρη για να
γράψω την επόμενη συνέχεια του 30ετή, ακριβώς διότι μέχρι τότε τα πράγματα
θα εί...
Πριν από 1 εβδομάδα
8 σχόλια:
Μου αρέσει η λογική σου και συμφωνώ.
Αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει η διαδικασία :
1) Οι δικηγόροι που θα συντάξουν το καταστατικό
2) Τυπογραφείο (εδώ θα τσούξει λίγο) που θα τυπώσει 11.000.000 αντίτυπα του καταστατικού
3) Ταχυδρομικές υπηρεσίες για να σταλούν τα αντίτυπα στους 11.000.000 πολίτες
4) Διαφήμιση της πρωτοβουλίας
Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται ουσιαστικά εκτός από 1000 χρόνια εξέλιξης...
χαχαχαχαχαχα
Να σαι καλά Rider !
gpr για Υπουργός Οικονομικών :-)
Υπάρχει όμως ένα μικρό κόλλημα: "e-ψηφοφορία" για τον μέσο μη-εξοικειωμένο ακόμα με τις νέες τεχνολογίες Ελληνα μου φαίνεται λίγο δύσκολο να υλοποιηθεί.
Κατά τα άλλα η ιδέα είναι πολύ καλή.
Καλά εκεί κόλλησες εσύ ? Οι γιαγιάδες θα στέλνουν την ψήφο ακόμα και με περιστέρια αν χρειαστεί , οι ίδιες είναι που πολεμούσαν στα βουνά και έπλεκαν καλτσάκια ? Στην e-ψήφο θα κολλήσουν λες ? Και τα εγγονάκια τι τα έχουμε ? Άσε που σε 20 χρόνια οι γιαγιάδες θα είναι οι σημερινές 55-60άρες που το παίζουν στα δάκτυλα το e-shopping !
Σωστός
Μπορώ να πάρω 2 ή 3 μετοχές ??
Άσε το είδα...μόνο νοικιασμένες.
Όταν αρχίσουν οι προεγραφές πές μου.
Για πάρτυ σου gnik όλο και κανα παραθυράκι θα βρούμε :)
Σε χώρα παραθύρων ζούμε άλλωστε
σαν μετρο πιεσης για να κλεισουμε τις αλλες τραπεζες (και για να αποκτήσει η δική μας τη δυνατότητα να αγοράσει δάνεια άλλων), παμε τις καταθεσεις στην καινουργια τραπεζα φυσικα εε??
για καλυτερα αποτελεσματα αφήνουμε και διαφορους ξενους να αγορασουν τις ελληνικες τραπεζες πριν (ήδη τους ανήκει το 50% μεσω χαα), για να χασουν τα σωβρακα τους και να δουν οτι we mean business
παντως στη σουηδια και την δανεια που υπαρχαν τοπικες τραπεζες που δανειζαν χωρις τοκο, μάντεψε τι έγινε από αρκετά πιο παλιά ? (ναι απαγορευτηκαν)
οποτε τα 1000 χρονια εξελιξης μπορει και να ειναι απαραίτητα ;)
Δημοσίευση σχολίου