6/2/09

Υπάρχει ο εύκολος δρόμος και ο άλλος ..ο δύσκολος .

-
Εύκολος δρόμος : η κριτική .

Δύσκολος δρόμος : η αλλαγή .

Αναφέρομαι στο μέσο που χρησιμοποιούν 200.000 , ίσως και παραπάνω , ψυχές στην Ελλάδα το blogging .

Ξεκίνησα όπως και οι περισσότεροι μετά την υπόθεση του Press-gr με πολλή όρεξη και με άγνοια περί τίνος πρόκειται . Ξεκίνησα να γράφω κι εγώ την άποψή μου για το πολιτικό γίγνεσθαι κριτικάροντας διαρκώς , πολλές φορές ίσως και υπερβολικά .

Ωραία όλα αυτά για την προσωπική μας (των bloggers) ματαιοδοξία αλλά προκοπή γιοκ . Όχι ότι περίμενα να αλλάξει ο κόσμος από τους bloggers αλλά ήλπιζα στην ανάπτυξη κάποιας οργανωτικής δομής που να μπορέσει να μας κάνει ολίγον πιο ενεργητικούς στα κοινωνικά αιτήματα που προκύπτουν .

Θα μου πεις βέβαια "ωραία ρε μεγάλε αλλά κι αυτό που λες τώρα κριτική είναι" και θα έχεις και δίκιο αλλά έχω την εντύπωση (μια αύρα ρε παιδάκι μου) ότι "όλοι" οι bloggers έχουν επαναπαυτεί στην ραγδαία άνοδο της αναγνωσιμότητας και χρήσης των blogs από την κοινωνία παραμένοντας στάσιμοι στην όποια κριτική ασκείται από μέρους μας .

"Και τι να κάνουμε?"

Η κυνική αυτή ερώτηση στριφογυρίζει στο μυαλό μου 5 μέρες τώρα που προσπαθώ να γράψω κάτι για την κατάσταση που κατά τη γνώμη μου έχει περιέλθει το ελληνικό blogging .

Απάντηση ολοκληρωμένη δεν έχω καταφέρει να δομήσω στο μυαλό μου και γι αυτό φέρνω αυτήν την ανάρτηση (και θα την κρατήσω για κάποιο χρονικό διάστημα) ούτως ώστε να ανταλλάξουμε ιδέες για μια πιο "πιεστική" οργάνωση προς τους ορίζοντες τις τύχες μας .

"I cannot say whether
things will get better if
we change; what I can say
is they must change if
they are to get better."
Georg Christoph Lichtenberg
-

18 σχόλια:

Unknown είπε...

i kinitopoihsh gia allagi tou atomou, tou topou tou kai tou kosmou den apotelei memonomeni apofasi, alla perissotero proipothetei mia alli paideia (opou exeis mathei na psaxneis kai na min trws amasito to pan), mia tromeri thelisi na antistekesai stin kathimerinotita-routina (oxi panta kaki, alla estw kai mikri allagi sto idio pragma fernei ananewsi)kai na mporeis na to kaneis anexartita me to ti fernei i zwi kai mia sinexomeni pisti-aisiodoxia oti me prospatheia kai epimoni ta pragmata mporoun telika na allaxoun.
Einai poli diskolo na ginei auto.
Apofasizeis oti tha ziseis etsi (apodexomenos ta gegonota sxoliazontas tis perissoteres fores arnitika kai anathematizontas tin wra kai tin stigmi) i alliws (allazontas mikra pragmata pros to kalitero kathimerina-se peisma twn epoxwn).


Isws na exeis dikio oti oi bloggers exoun epanapautei stin anagnwsimotita kai xrisi twn blogs. Alla pali vriskw ton eauto mou pio enimerwmeno ton teleutaio kairo pou sas diavazw, para otan parakolouthousa kamia eidisi apo TV. Isws na ginontai mikres allages pou den gnwrizeis akoma...

Kai se kathe periptwsi : Rome wasn't built in a day

undercover gpr είπε...

Συμφωνώ σε όλα Ευαγγελία αλλά εγώ δεν ζητάω αλλαγή του τόπου πόσο μάλλον του κόσμου . Προτιμώ τις μικρές αλλαγές της καθημερινότητας που είναι και θεωρητικά πιο πραγματοποιήσιμες . Αυτές επιτυγχάνονται κυρίως από την επιμονή και ενεργητικότητα των πολιτών .

Συμφωνώ ότι Rome wasn't built in a day αλλά αυτό δεν σημαίνει να μην επισημαίνεις πιθανή αρνητική τροχιά . Και αλίμονο αν δεν αναγνώριζα τη συμβολή σε όποιες αλλαγές , ακόμα και ιδεολογικές ίσως τουλάχιστον στη νεολαία , έχουν συντελεστεί .

Γι αυτό λέω ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμό στόχων , δε θα το έλεγα άλλωστε αν δεν το θεωρούσα εφικτό welcome by the way.

Unknown είπε...

tanx:)
btw simera piga gia seed bombing thessaloniki!itan poli wraia:)autes einai wraies organwmenes kiniseis!eixame kai kapoious podilates gia pio makrines apostaseis.
makari na doume kai ligo prasino (gia to prasino tis fisis milontas panta...;)hehehe), giati ap'oti mas eipan ta paidia tin proigoumeni fora ta mazepsan kapoioi kai den eixan ta epithimita apotelesmata...fingers crossed gi'autin ti fora kai tis epomenes:)

Foititakos είπε...

Τρόπους για να βγάλουν αιτήματα στην κοινωνία οι μπλόγκερς δεν ξέρω. Ούτε αν μπορεί να γίνει αυτό συλλογικά ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι o Greek-warrior οργάνωσε πετυχημένο μποικοτάζ από το πουθενά. Φτιάχνοντας 2 λόγκο και στέλνοντας πολλά εμαιλ. Τίποτα άλλο δεν ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για οργανώσεις μια συλλογική δράση όπως την θέλεις, πρέπει να υπάρξει πρώτα μια διαδικασία, να βρίσκονται άτομα γύρω σου που έχετε πάνω κάτω τις ίδιες απόψεις και τα ίδια αιτήματα. Αν έχεις βρει αυτά τα άτομα, τότε μπορείτε να αρχίσετε την δράση.

Τα μπλογκς είναι η κοινωνία. Τα μπλογκς θα μπορούσαν να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την κοινωνία. Κάποιος πρέπει όμως να οργανώσει τα μπλογκς. Με αποφασιστικότητα, θάρρος και κυρίως επαναστατική διάθεση. Θα είναι ένας στην αρχή και μετά πολλοί, θα είναι πολλοί εξαρχής δεν ξέρω. Εσύ είσαι διατεθειμένος να το κάνεις;

Για παράδειγμα, θυμάσαι τότε για τις μυνήσεις κατά του Ζαχόπουλου; Είχες το χαρακτηριστικό, (αριστερίστικο) να μαζευτούμε πολλοί να το κάνουμε, ενώ ίσως τελικά έπρεπε να το κάνεις και να πεις το έκανα, εγώ και 10 γνωστοί μου. Ποιος άλλος θα ακολουθήσει; Και θα σε ακολουθούσαν. Μην περιμένεις να μαζευτούμε πολλοί( αυτό το λέω και στον εαυτό μου).

Πρέπει να φύγω τώρα, θα ξαναμιλήσουμε σύντομα.

Φοιτητάκος

Greek Rider είπε...

Τώρα τελευταία με διάφορες αφορμές σκέφτομαι ότι υπάρχουν και οι αλλαγές προς το χειρότερο. Ας ελπίσουμε να μην προχωρήσουμε προς τα εκεί.

wert01gf είπε...

We want change!!
+1 στον GreekRider.

undercover gpr είπε...

Γενικά , και καλημερίζω παράλληλα , στο μυαλό μου έχω αλλαγές πιο δομικές που παραβιάζουν βασικές αρχές ισονομίας . Νομίζω αν και δεν είμαι ειδικός ότι υπάρχουν εργαλεία στο πολιτικό σύστημα που επιτρέπουν την ανισονομία όπως π.χ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ή η βουλευτική ασυλία . Αν μπορούσαμε να θέσουμε (έναν έναν) ορισμένους στόχους να τους οργανώσουμε και να τους μετατρέψουμε σε αιτήματα και υποδομή για καλή οργάνωση υπάρχει και λαική υποστήριξη .

Γίνεται δεν είναι και πολύ extreme ακόμα και για εμάς...

Ανώνυμος είπε...

Καλό μεσημέρι σε όλους.

Σαφώς και χρειάζονται πιο δομικές αλλαγές σχετικά με την ισονομία και ειδικά οι δύο διατάξεις που αναφέρεις πρέπει να φύγουν. Και σαφώς εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ατιμωρησίας της εξουσίας στην Ελλάδα, μέσω του οποίου αυτή καθίσταται πανίσχυρη.

Το θέμα είναι, πως το οργανώνεις όλο αυτό; Μια ιδέα, όπως είχες πει παλιότερα, για το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, είναι να καταθέσουν μαζικά μηνύσεις οι πολίτες στους πολιτικούς για παραβάσεις που έχουν διαπράξει και από εκεί να ξεκινήσει η γενικότερη συζήτηση. Εσύ πως το βλέπεις;
Τέρμα η πάρλα και αρχίζει η δράση;

Φοιτητάκος

Ανώνυμος είπε...

προσωπικά πιστεύω ότι οι έλληνες έχουμε και την κατάλληλη παιδεία και πάνω απ΄όλα την ψυχή για να (επανα)-προσδιορίσουμε τις κοινωνικές και κυρίως πολιτικές αλλαγές που πρέπει να διεκδικήσουμε...τα blogs αποκεντροποιούν τη δύναμη των ΜΜΕ και προωθούν τη γνώμη των απλών πολιτών...ίσως αυτό που δεν κατάφεραν οι αρχαίοι έλληνες στην "αγορά" (αφού δε συμμετείχαν έλληνες απ'όλα τα κοινωνικά στρώματα) τα blogs να το καταφέρουν...προσωπικά δεν πιστεύω στις επαναστάσεις/εξεργέσεις, πιστεύω στις μικρές καθημερινές αλλαγές...στις μικρές καθημερινές διεκδικήσεις με στόχους...ο καθένας από εμάς στο κοινωνικό σύνολο που βρίσκεται καθημερινά μπορεί να διεκδικεί και να παρακινεί και τους συμπολίτες του να τον ακολουθήσουν...σήμερα,και κάθε μέρα, όχι από "Δευτέρα"...αυτό που λείπει πιστεύω από τον Έλληνα είναι η πειθαρχία και η υπομονή...και η αισιοδοξία ίσως?

και ναι Rome wasn't built in a day...

Ανώνυμος είπε...

Ποιος τη χαρη σου gpr :-)
Ολοκληρη αναρτηση εκανε σημερα ο Πολιτης με αφορμη δικο σου σχολιο!

george

undercover gpr είπε...

Φοιτητάκο , αυτό που έλεγα εγώ τότε ήταν πως ο Ζαχό έχει παραβιάσει άρθρο του ποινικού κώδικα και γι αυτό υπήρχαν οι προυποθέσεις μήνυσης . Η πιο παλιά για την Siemens πάλι υπήρχαν/υπάρχουν οι προυποθέσεις (πήγαινε στο elleos.gr και δες) .

Τώρα να μηνύσεις πολιτικούς γενικώς και αορίστως για τα εκλήματά τους ε είναι λίγο αβάσιμο .

Πριν την δράση θέλει υποδομή και οργάνωση . Στα τυφλά κι όποιος θέλει ας έρθει θα χάσεις/ουμε πανηγυρικά .

Συμφωνώ με την Βάσια σχεδόν απόλυτα . Χρειάζεται να πάει βήμα βήμα με μικρές νίκες αρχικά , λείπει κυρίως πειθαρχία και υπομονή . Αισιοδοξία θα βρεθεί .

undercover gpr είπε...

george απάντησα στον πολίτη αλλά και που απάντησα τι κατάλαβα ?

Χαιρετίσματα στις ..τουλίπες φίλε .

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα του τα γραψες.

Οσο για τις τουλιπες ειναι νωρις ακομα. Εστρωσε χιονακι σημερα εδω!

Καλο απογευμα

gnik είπε...

Γκρινιάρη
Δεν φτάνει που γράφτηκε ολόκληρη ανάρτηση για πάρτη σου θες και απάντηση:)))

Σοβαρά τώρα δεν έχω γνώση του τι παίζεται με τις προϋποθέσεις δανειοδότησης μέσω τραπεζών - ΤΕΜΠΜΕ και εάν υπάρχουν περιορισμοί που προβάλουν οι τράπεζες. Αν όμως ο άλλος τα χώνει κανονικά σε όλους ρε gpr και δεν πληρώνει τίποτα από υποχρεώσεις καλά δεν κάνουν να μην του δίνουν ??
Να πάω να κάνω καμία αίτηση να δω πως θα πάει ?
Σημαδεμένος δεν είμαι άρα λογικά πρέπει να μου δώσουν.
Εγώ έκανα τον αγώνα μου για την επαναφορά του αφορολόγητου (μέχρι ανάρτηση με έκανε ο Φάκτορας) και κέρδισα .
Τώρα στον επόμενο στόχο.
Καλό βράδυ

Foititakos είπε...

Gpr,
Σαφώς και δεν εννοώ έτσι στο ξεκάρφωτο. Μπορείς να βρεις κάτι συγκεκριμένο, ή έστω να έχεις ετοιμαστεί για όταν γίνει. Να το έχεις οργανώσει.

undercover gpr είπε...

(Συγνώμη για την αργοπορία στην απάντηση)

Δεν γκρινιάζω gnik , απλά οι χειροκροτητές με κάνουν να απογοητεύομαι και από τέτοιους έχει πολλούς εκεί . Όταν σχολιάζω το κάνω κυρίως για να συζητήσω με τους σχολιαστές κι όχι με τον αρθρογράφο ο οποίος έχει δώσει το στίγμα των θέσεών του .

undercover gpr είπε...

Φοιτητάκο ,

αυτό ακριβώς λέω . Για να μπορέσουμε όμως να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό στο σκοπό του blogging και της δημοσιογραφίας του πολίτη .

Να γίνουμε λίγο πιο πρακτικοί και ευφάνταστοι στις όποιες πρωτοβουλίες πάρουμε ως ενεργοί πολίτες .