11/12/08

Ελλάς Ελλήνων Βολεμένων

-
Με μια πρώτη ανάγνωση όλων των μέχρι τώρα γεγονότων βγαίνει ένα γενικό συμπέρασμα :

Δεν είμαστε ικανοί για τίποτα ,

δεν είμαστε πολίτες ,

δεν είμαστε κοινωνοί ,

δεν είμαστε υπάρξεις ώριμες για οργανωμένη κοινωνική ζωή .

Η ελληνική κοινωνική διαστρωμάτωση έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ποτέ των ποτών να μην μπορέσει , μια φορά επιτέλους , να δει την πραγματικότητα .

Το βόλεμα , ο υλισμός , η προχειρότητα και η ανύπαρκτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του λαού .

Ας πάμε τώρα στα γεγονότα και στις απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από αυτά :

Καταρχάς να παραθέσω αυτά που είδα εγώ χθες και προχθές .

Είδα λοιπόν ανήλικα να οργανώνονται και να ξεσπούν βίαια κατά πρώτον της κρατικής καταστολής και δεύτερον (αλλά όχι σε σημασία) κατά της πολιτικής , οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας .

Είδα φοιτητές να οργανώνονται και να προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι που θα επαναφέρει αυτό το τόπο σε πορεία απλά λογικής (λανθασμένα κατά την άποψή μου και θα το εξηγήσω παρακάτω) .

Είδα το κίνημα των αναρχικών (αυτούς τουλάχιστον που συμμετείχαν στο χθεσινό συντονιστικό στο Πολυτεχνείο) να προσπαθεί να βρει σημεία σύγκλισης με τους φοιτητές προκειμένου να συνεχίσουν τις δράσεις τους μαζί ενωμένοι για να σταματήσει η κατηφόρα του πολιτικού αυνανισμού αυτής της χώρας (οι άλλοι , οι απλοί μπαχαλάκηδες ή κατά το δημοσιογραφικό κατεστημένο "κουκουλοφόροι" ζήτημα να ήταν 100-200 άτομα τα οποία άραζαν έξω από τις αίθουσες περιμένοντας τις επόμενες φωτιές) .

Για τους εργαζόμενους και τους γονείς που κατέβηκαν χθες στις διαδηλώσεις επιφυλάσσομαι λόγω της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας . (αν δεν ήταν από πριν οργανωμένη η απεργία αμφιβάλλω αν θα κατέβαιναν τόσοι πολλοί)

Αυτά είδα εγώ τουλάχιστον .

Να πω τώρα και τι πιστεύω πως προκάλεσε όλη αυτή τη κινηματική δυναμική .

Πρώτον πρέπει να τονίσω και να φωνάξω όσο πιο δυνατά γίνεται , για να γίνει κατανοητό , πως αν δεν υπήρχε αυτή η τρομερή έξαρση βίας από πλευράς πολιτών ΤΊΠΟΤΑ μα ΤΊΠΟΤΑ δεν θα είχε διαταράξει την μικροαστική καθημερινότητα της κοινωνίας μας και κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα έψαχνε να βρει τι φταίει .

Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό για να προχωρήσουμε στα αίτια και τις λύσεις που ίσως να μπορέσουν να βγουν από αυτά τα γεγονότα . (με λίγα λόγια για να πάρω και σαφή θέση καλώς έγιναν οι καταστροφές) .

Βανδαλισμοί μικροεπιχειρήσεων , πλιάτσικο κτλ είναι λογικό να συμβούν σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αλλά δεν είναι και το θέμα μας . Το θέμα αυτό είναι για τους τρομαγμένους βολεμένους .

Πάμε τώρα στα αίτια :

Νομίζω είναι εμφανέστατα και τα παραθέτω όσο πιο επιγραμματικά μπορώ :

1) Θεσμοί εξαρτώμενοι αναμεταξύ τους .

2) Εξουσίες συνεργαζόμενες με σκοπό το κέρδος .

3) Διαφθορά πολιτικού συστήματος (όλου) .

4) Ατιμωρησία αυτών που έχουν επαφές με την πολιτική εξουσία (απ' όπου κι αν προέρχονται) .

5) Κοινωνική εξαθλίωση .

6) Οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προκλητική συμπεριφορά των εχόντων πλούτο και πολιτική προφύλαξη .

και 7) και κυριότερο ανυπαρξία πολιτικού φορέα που να μπορεί να εκφράσει όλα τα παραπάνω πειστικά .

Όλα αυτά με μια έκφραση σημαίνουν κοινωνική αδικία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βασικά στοιχεία μιας οργανωμένης κοινωνίας όπως η ισονομία και η δικαιοσύνη .

Όποιος δεν μπορεί να τα δει αυτά είναι ή φοβισμένος βολεμένος ή βλαξ .

Λύσεις ????

Τίποτα δεν είναι εύκολο . Οι φοιτητές (παρακολούθησα χθες το συντονιστικό που έγινε στο Πολυτεχνείο) έχουν την όρεξη να προσπαθήσουν αλλά πιστεύω πως το κάνουν με λάθος τρόπο .

Τα αποτελέσματα του συντονιστικού ήταν συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής (δεκτόν αλλά...) , συνθήματα καταδίκης κατά του δολοφόνου (σώπα) , συντονισμός δράσεων (ραδιοφωνικός σταθμός στο ΕΜΠ , στήσιμο φαρμακείου για τους τραυματίες κ.α τα οποία είναι μια χαρά αλλά και πάλι αλλά ...) , και το μαγικό να πέσει η κυβέρνηση (δίνοντας τους το δωράκι της παραγραφής των σκανδάλων) !

Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά .

Προσωπικά πιστεύω πως το φοιτητικό κίνημα έχει αυτή τη στιγμή εφόδια να πολιτικοποιηθεί και να ζητήσει απτά και πρακτικά πολιτικά βήματα από την εξουσία για να προσεγγισθεί η πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο λείπει και πλήττει .

Επιγραμματικά και πάλι πρότεινα να συγκεκριμενοποιηθούν τα πολιτικά αιτήματα με σκοπό να πάρουμε πίσω από την πολιτική εξουσία ορισμένα όπλα που έχουν εδώ και καιρό εξασφαλίσει οι πολιτικοί αυνάνες μας :

1) Άρση βουλευτικής ασυλίας .

2) Απόσυρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών .

3) Αύξηση των κοινωνικών παροχών από μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων .

Αυτά τα ολίγα για αρχή

Και μετά ας πέσει και η κυβέρνηση και το παλιάμπελο .

Κι αν αυτά τα αιτήματα έβγαιναν προς την κοινωνία ποιος δεν θα συνέπραττε μαζί με τους φοιτητές ? Μέχρι και τα κανάλια δεν θα είχαν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν σε αυτά τα βασικά αιτήματα που θεωρώ ότι εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας .

Όμως Τίποτα !

Επικράτησε η λογική των γενικόλογων συνθημάτων και αιτήματα όπως αφοπλισμός των αστυνομικών κ.τ.λ λες και το πολιτικό σύστημα έχει τρομάξει τόσο πολύ που θα κατεβάσει τα βρακιά του σε εμένα και εσάς .

Κρίμα . Θα μπορούσε το φοιτητικό κίνημα να κινήσει όλους τους σκεπτόμενους πολίτες με απλά και βασικά αιτήματα αλλά απ' ότι φαίνεται και γνωρίζουμε καιρό τώρα από την αλλοτρίωση και την προχειρότητα δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι φοιτητές .

Το πρόβλημα λοιπόν όπως προκύπτει από την δική μου οπτική είναι η βαθιά έλλειψη κοινωνικών κανόνων που να μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν .

Τα υπόλοιπα είναι μπλα μπλα από τρομαγμένους βολεμένους μικροαστούς .
-

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε γίνει λίγο διεθνώς ρεζίλι με αυτή την ιστορία. Πήγα σήμερα για κούρεμα και το πρώτο θέμα που μου έπιασε κουβέντα η ...κομμώτριά μου ήταν αυτό.

Από ότι κατάλαβα οι άνθρωποι εδώ συγκρίνουν τα γεγονότα που έγιναν στη Γαλλία πριν 1 χρόνο περίπου (αν δεν κάνω λάθος) με ότι γίνεται τώρα στην Ελλάδα. Καταλήξαμε στο ότι αυτοί που τα "σπάνε" υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, και θα το κάνουν για πολλούς και διάφορους λόγους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Αυτό που νομίζω είναι προφανές είναι ότι ο καθένας προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί από τη δική του την πλευρά. Ο Παπανδρέου θέλει εκλογές, ο Αλαβάνος προσπαθεί να "ψαρέψει" ψήφους "οργισμένων" νέων, η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΝ ως υποκινητή, κλπ. Ένας αχταρμάς δηλαδή, μια από τα ίδια. Πολιτικοί που δε στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Βέβαια τίποτε δε μπορεί να συγκριθεί με τη "θεωρία" του Πολίτη.γρ, κατά την οποία αυτοί που τα σπάνε είναι υποκινούμενοι από την ...Πρεσβεία, με σκοπό να ρίξουν τον Καραμανλή και να ακυρωθεί η συμφωνία με τους αγωγούς. Έλεος!!!

Καλό απόγευμα

Υ.Γ. Συμφωνώ με την παρατήρησή σου για το φοιτητικό κίνημα. Έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά είναι εγκλωβισμένο και δε μπορεί πλέον να πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες.

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ ως προς τα αίτια. Αυτά που αναφερεις ως αιτίες είναι το αποτέλεσμα το οποίο μόνο για όποιον θέλει να νιώθει αδύναμος εξωτερικεύει την ευθύνη. ¨οσο και αν ακουστει απλοϊκό ή "μελό" ο κάθε ένας μας είναι η αιτία των πραγμάτων. Επηρεαζόμαστε από τον περίγυρό μας, αλλά τουλάχιστον η τελική απόφαση ΕΙΝΑΙ δική μας. Μόνοι μας επιλέγουμε τον βαθμό αδυναμίας μας. Ο φίλος σου ο Σωκράτης είχε πει
"Δεν αξίζει να ζεις μια ζωή που δεν την εξετάζεις"
Φιλικά
Χάρης

Foititakos είπε...

Συμφωνώ κι εγώ για το φοιτητικό κίνημα. Πήγα χτες στη συνέλευση στη Νομική, δεν έκατσα όμως για πολύ. Έχω κουραστεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια συνεχώς, χωρίς αποτελέσματα.

Έχω κουραστεί να βλέπω περίποπου τις ίδιες φάτσες σε κάθε διαμαρτυρία.

Αυτό δείχνει ότι αυτοί που ενδιαφέρονται είναι πάντα οι ίδιοι.

Επίσης δείχνει ότι κι αυτοί δεν αντιδρούν με το σώστο τρόπο γιατί τα αιτήματά τους δεν γίνονται αποδεκτά( μόνο παράδειγμα που πέτυχε κινητοποίηση, έστω και μερικά, ήταν με τα δικαιώματα των κρατουμένων) και απλά διαμαρτύρονται για να διαμαρτυρηθούν.

..."και το μαγικό να πέσει η κυβέρνηση !". Δυστυχώς μέχρι εκεί πάει το μυαλό τους. Να πέσει η κυβέρνηση και να γίνει τί; Αφού δεν υπάρχει φορέας που να εμπνέει την κοινωνία και να μπορεί να φέρει αλλαγές; Το μόνο που θα πετύχουν οι εκλογές είναι εκτόνωση της κατάστασης, πράγμα που δεν είμαι σίγουρος εάν το θέλουν.

Foititakos είπε...

Υπάρχει μια τρομερή ευκαιρία τώρα για κινητοποιήση και έμπνευση, συμμετοχή και αλλαγή νοοτροπίας. Νομίζω όμως ότι θα πάει χαμένη.

Γενικά έχω μια θεωρία για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Σε κάθε μεταβολή του πολιτικού σκηνικού, είχαμε φτάσει πρώτα στον πάτο. Πρέπει να περιμένουμε να φτάσουμε στον πάτο για να αλλάξουν τα πράγματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολιτικές δυνάμεις κάθε εποχής δικτυόνωνται άψογα με αρκετά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το οποίο δεν έχει καμία όρεξη να αντιδράσει, και δεύτερον επειδή αυτοί που ασκούν την εξουσία δεν θέλουν να την αφήσουν με τίποτα. Θέλουν να φάνε τα πάντα πρώτα και μετα. Ελπίζω να φτάσουμε σύντομα στον πάτο...

undercover gpr είπε...

@gerogre

Καθόλου ρεζίλι φίλε μου . Ίσα ίσα το αντίθετο πιστεύω εγώ .

Εγώ προσωπικά πήρα τηλέφωνο από Γαλλία και μου είπαν πως οι Γάλλοι φοβούνται εξαγωγή των φαινομένων της Αθήνας και εκεί .

Το απόλυτο παράδειγμα για μια Ευρώπη ήσυχη που τον πίνει διαρκώς από ... πίσω .

undercover gpr είπε...

@ Χάρης

Το αποτέλεσμα της δικής μου δράσης μπορεί να είναι το αίτιο της δικής σου αντίδρασης .

undercover gpr είπε...

@ φοιτητάκο

Χμμ , φίλε . Δεν έχουμε φτάσει ήδη ??

Ο πάτος είναι πολύ επιεικής χαρακτηρισμός ... Είναι όμως ευκαιρία . Εγώ είδα φοιτητές έτοιμους για όλα .

Το αστείο βέβαια είναι πως τα δυο αυτά συντονιστικά στο τέλος δεν αναγνώριζαν το ένα το άλλο και αποφάσισαν πως τα δυο αυτά συντονιστικά είναι ως μη γενόμενα .

Θαύμα θαύμα !

Foititakos είπε...

Τώρα σχετικά με τις λύσεις που προτείνεις, κανείς από τους υπάρχοντες φορείς δεν θέλει να τις υιοθετήσει( ειδικά αν σκεφτείς ότι όλοι έχουν διαπράξει κακούργημα αφού είδαν το dvd του εκβιασμού). Γιατί δεν αρνήθηκε κανείς να δει το ντιβιντι; Δεν υπάρχουν σε αυτή τη Βουλή πολιτικοί που να θέλουν να προοδεύσει η χώρα. Μόνο το κόμμα τους νοιάζει.

Το ίδιο ισχύει και για τις φοιτητικές παρατάξεις. Επομένως κι από εκεί δεν υπάρχει ελπίδα.

Για μένα, η λύση είναι ο εκδημοκρατισμός της πολιτικής και η συμμετοχή της κοινωνίας στις δομές τους κράτους. Μπορώ να σου μιλήσω πιο συγκεκριμένα, νομίζω όμως ότι θα ξεφύογυμε. Τα αιτήματά που προωθείς, προυποθέτουν ότι κάποιος θα τα εκφράσει, δεν ξέρω όμως ποιος θα είναι αυτός. Πάντως όχι το φοιτητικό κίνημα στην σημερινή του μορφή. Δυστυχώς.

undercover gpr είπε...

Το φοιτητικό κίνημα με την μορφή που είχε χθες μπορεί .

Κι όχι μόνο μπορεί , αλλά μπορεί να κινήσει και βουνά .

Κανείς από τους ανθρώπους που ήταν εκεί δεν τόλμησε να πει τη λέξη "κόμμα" ...

Foititakos είπε...

Φίλε μου, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον πάτο. Υπάρχουν φοιτητές έτοιμοι για όλα όπως λες, όμως κι αυτοί δεν σκέφτονται ενωτικά, όπως φαίνεται από το παράδειγμα που δίνεις. Αντί να προωθήσουν κοινά αιτήματα, κοιτάνε τις διαφορές και καταλήγουν στο να κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος.

Foititakos είπε...

Μακάρι gpr μακάρι... Θα κάτσω περισσότερη ώρα την επόμενη φορά.. Μπορεί να ήμουν υπερβολικός.

Ανώνυμος είπε...

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας,

διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία,

την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)
gia deste poso dikio exei kai pote thn xronilogia pou to leei.etsi giati polles fores ksexname kai den einai oti kalhtero..
fwlias

samurai είπε...

φιλε
σε συμφωνω 100%με οσα λες
αλλα σε ανατυπωνω γιατι πιστευω οτι το κειμενο σου συμβαλλει στο να σκεφτουμε ολοι νεα προταγματα

εχουμε καιρο να τα πουμε ελπιζω να σαι καλα

gnik είπε...

@9:37
Έχει μια πολύ καλή ανάλυση ο doctor για αυτο στο
http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/

Εσένα gpr χρειάζεται να σε μελετήσω για σχολιασμό γιατι τώρα τελευταία το γύρισες στις πολιτικές αναρτήσεις.
Έναν οικονομολόγο είχαμε τον χάσαμε και αυτόν με την αναμπουμπούλα.

undercover gpr είπε...

@ fwlias ,

Φίλε , η δυτική δημοκρατία με την μορφή που την έχουμε δει δεν υπήρξε ποτέ στην χώρα .

Μια ζωή ήμασταν χώρα φέουδων και κατ επίφαση δημοκρατία .

(υ.γ : καλώς τον κι ας άργησε..)

undercover gpr είπε...

@ samurai ,

λογικό να μην συμφωνείς με όλα , το ζητούμενο είναι να ενώσουμε όλες τις διαφωνίες και να βγάλουμε ένα κοινό συμπέρασμα .

Όντως καιρό φίλε , τι γίνεται πάνω , βρήκες τίποτα ?

undercover gpr είπε...

@ gnik ,

πλάκα θα χε να καίγεται όλη η Ελλάδα κι εγώ να γράφω εδώ για τα κρατικά swaps και τα κρατικά ομολογιακά επιτόκια που θα μας φτάσουν σε κατάσταση χρεωκοπίας .

Πάντως κι αυτό πάει σε όλους , θέλω γνώμη για την στροφή των μέσων να παρουσιάζουν αυτή τη κρίση ως "κρίση της παιδείας" .

Τους συμφέρει απλά ή είναι τόσο ηλίθιοι όσο φαίνονται ?

undercover gpr είπε...

@ fwlias ,

από σχολιαστή του antinews :

"Θα ασχοληθώ με κάτι δευτερεύον, με το ρητό του Ισοκράτη, ή μάλλον με το δήθεν ρητό του Ισοκράτη που πλασάρουν αυτές τις μέρες πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι ελλαδέμπορες. Πριν συνεχίσω, να ομολογήσω ότι το εύρημα δεν είναι δικό μου· ναι μεν εγώ είχα ψυλλιαστεί ότι η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα, αλλά πριν ανοίξω τα κιτάπια μου με πρόλαβε (εκμεταλλευόμενος και τη διαφορά της ώρας) ο φίλος Ηλίας από την Καλιφόρνια, που σ’ αυτόν ανήκει ο έπαινος.

Διότι, βλέπετε, ο Ισοκράτης δεν είπε αυτό που έβαλαν στο στόμα του οι πλασιέδες της ελληνοφροσύνης. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής (ζητώ συγνώμη για το πολυτονικό):

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Φυσικά, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να περάσει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Για άλλη μια φορά, οι ελληναράδες χρησιμοποιούν τους αρχαίους όπως ο μεθυσμένος τον φανοστάτη: όχι για να φωτίσουν το δρόμο τους, αλλά για δεκανίκι που θα στηρίξει τα σαθρά τους επιχειρήματα."

Ανώνυμος είπε...

@ gpr
nai!!!etsi malista!!
twra mporw na pw me vevaiothta oti uparxoun anthrwpoi pou mporoume na vasistoume panw tous kai na xtisoume kati kainourgio kai swsto apo ta themelia tou..
h diorthwsh sou einai apoluth swsth kai se euxaristw pou mou me vohthhses na thn dw kai egw.
p.s. kala ola tha eimai suntoma konta sas
fwlias