12/12/08

Η "γραμμή" των ΜΜΕ και των κομμάτων και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί .

-
Είναι απολύτως απαραίτητο να καταφέρουμε να ερμηνεύσουμε με ακρίβεια τι κρύβεται πίσω από τις αντιδράσεις και την "γραμμή" που έχουν συντεταγμένα τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα . Πρέπει να τα ερμηνεύσουμε και να τα αναλύσουμε για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε .

Κατά την άποψή μου λοιπόν η "γραμμή" υπαγορεύει τα εξής :

Η εντολή είναι να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τον γενικό κοινωνικό αναβρασμό ως αναβρασμό στις τάξεις της μαθητικής νεολαίας (ούτε καν της φοιτητικής , αυτή απλά συμπαραστέκεται) .

Αυτό έχει δυο βασικούς στόχους .

Ο πρώτος είναι να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη ως προς τα κοινωνικά αίτια . Την ατιμωρησία (την οποία θέλουν πάση θυσία να διατηρήσουν) . Την ανισονομία μεταξύ εχόντων και μη εχόντων . Την διαφθορά . Τους τρεις βασικούς λόγους για τις τελευταίες εξελίξεις .

Ο δεύτερος είναι να κάνουν την κοινή γνώμη να πιστέψει πως η εξέγερση / κίνημα / επανάσταση (ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την) δεν έχει συγκεκριμένα αιτήματα ή αν έχει αυτά έχουν να κάνουν με αιτήματα που δεν έχουν σχέση με τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα του τόπου .

Αυτή τη στιγμή ο μόνος φορέας που έχει την δυνατότητα να αναλύσει αιτίες και να απαιτήσει πράγματα είναι οι φοιτητές . Όλοι οι υπόλοιποι (ακόμα και οι μαθητές) ή δεν μπορούν ή δεν τους συμφέρει (συνδικαλιστές , κοινωνικοί φορείς) ή δεν έχουν καταλάβει .

Οι φοιτητές λοιπόν έχουν μια τεράστια ευκαιρία (αν δεν έχει ήδη χαθεί) να κοινωνικοποιήσουν τα προβλήματα αυτά να τα δηλώσουν ως αίτια και απαιτήσουν αλλαγές συγκεκριμένες και στοχευμένες και με αφορμή την δολοφονία του Αλέξη και την γενική συναισθηματική φόρτιση να τα μεταφέρουν και ίσως να τα παραδώσουν και στις κοινωνικές τάξεις που αυτή τη στιγμή είναι στους καναπέδες .

Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της κοινωνίας που μπορούν να αλλάξουν ριζικά ορισμένα κακώς κείμενα της πολιτείας και του πολιτεύματός μας είναι με το ένα πόδι στο δρόμο και το άλλο πόδι στην τηλεόραση . Ένα κλικ θέλουν για να βγουν μαζικά έξω και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα .

Αυτό το κλικ πρέπει να το δώσουν οι φοιτητές με αιτήματα που να τους αφορούν όλους .
Τα αιτήματα μπορεί να είναι χιλιάδες . Έγραψα ορισμένα χθες που θεωρώ ως βασικά για αρχή . Αν όμως δεν υπάρξει κοινωνική μαζική κίνηση δεν πρόκειται να ευαισθητοποιηθεί κανείς . Για να γίνει όμως μαζική πρέπει αυτά που ζητάμε να αφορούν κι αυτούς που θέλεις να πάρεις μαζί σου .
-

8 σχόλια:

gnik είπε...

Αυτά που ανέφερες στην προηγούμενη ανάρτηση αφορούν όλους αλλά δυστυχώς είναι αποδεδειγμένο ότι καμία κοινωνική ομάδα δεν μπορεί να συντονιστεί και να τα απαιτήσει.
Και περισσότερο από όλους οι φοιτητές γιατί σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει την πραγματική ζωή με τους λογαριασμούς και τα αιτήματα τους είναι καθαρά για ιδεολογική ικανοποίηση.
Δεν ξέρω μπορεί να κάνω και λάθος......

Ανώνυμος είπε...

Είπες φίλε τη μεγάλη κουβέντα "κοινωνικές τάξεις που αυτή τη στιγμή είναι στους καναπέδες".

Δυστυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ΚΑΙ των φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή στους καναπέδες. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο από το να κατεβουν στις εξεταστικές, να πάρουν κάποια στιγμή το πτυχίο τους και μετά να διοριστούν στο Δημόσιο γιατί έτσι τους εχει "κακομάθει" η οικογένειά τους. Πέρασες κι εσύ φαντάζομαι από Πανεπιστήμιο, οπότε θα τα έχεις δει όλ' αυτά.

Υπάρχουν βέβαια και οι φοιτητές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα πολιτικά δρώμενα αλλά μάλλον είναι εγκλωβισμένοι στα κόμματα.

Κατά συνέπεια είναι αρκετά δύσκολο αν όχι απίθανο να αφυπνιστεί ο "κοιμώμενος γίγαντας".

KOSTAS είπε...

Μη βιάζεστε.
Αυτά ήταν οι πρώτοι ατμοί από την χύτρα.
Σε λίγο η πίεση θα πετάξει το καπάκι.

Ολοι κρατούνε την ανάσα τους. Περιμένουν ένα θαύμα να τους ξυπνήσει για τα καλά.
Αυτή την στιγμή νομίζουν ότι βλέπουν έναν εφιάλτη που δεν θα υπάρχει όταν ξυπνήσουν.

Αλλά μόλις περάσουν οι γιορτές και ξυπνήσουν βουτηγμένοι μέσα στον εφιάλτη της γενικής κρίσης, οικονομικής, πολιτικής, ηθικής, τότε .... ποιός είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε.

Τίποτε δεν θάναι όπως παλιά. Αρχίζει η νέα εποχή.

Χωριάτης

gnik είπε...

Αγαπητέ Κώστα
Χαίρομαι για τον ενθουσιασμό σου και για την μεγάλη έκρηξη που περιμένεις αλλά θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο επιφυλακτικός.
Επειδή ζω πολλά χρόνια σε αυτή την χώρα και έχουν δει αρκετά τα μάτια μου και τα αυτιά μου έχουν ακούσει πολύ περισσότερα από όλες τις μεριές νομίζω ότι το πηγάδι που πέσαμε δεν έχει πάτο.
Προσπαθώ να φανταστώ την νέα εποχή που λες αλλά το σκουριασμένο μου μυαλό δεν πλάθει κάτι.
Θ μπορούσες να βοηθήσεις λίγο προς τα πού να κοιτάξω ??

KOSTAS είπε...

Στο μπλόγκ μου αυτό προσπαθώ να κάνω πολύ καιρό τώρα.
Υπέρτιτλο έχω από πέρυσι για το κράχ που έρχεται.
Το περίμενα, ήμουν βέβαιος ότι έρχεται το κράχ και η οικονομική κρίση.
Οταν το πρωτοσυνειδητοποίησα δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα πάρα πολύ για το αύριο.
Μετά συνάντησα στην διαδρομή, μια ερμηνεία της "κρίσης" που με έκανε να αναθαρρήσω.
Κρίση δεν είναι μόνο , ότι περιγράφει την δυσμενή εξέλιξη μιας ή όλων των λειτουργιών μιας κοινωνίας, αλλά και κριτική της προηγούμενης λειτουργίας και αναζήτηση των λανθασμένων απαντήσεων που "τελεσίδικα" είχαμε δόσει και τα υπερασπιζόμασταν.
"Κρίση" σημαίνει "δεύτερη σκέψη", σημαίνει "στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα", σημαίνει ότι πρέπει να αναλογιστούμε πόσες φωνές που μας προειδοποιούσαν , δεν ακούσαμε, με την προσοχή που χρειαζόταν και πολλές φορές μάλιστα τις κυνηγήσαμε , τις καταστείλαμε αυτές τις φωνές είτε οικονομικά, με ανεργεία, με χαμηλές απολαβές, με αδιαφορία για την τύχη των παιδιών των άλλων , είτε με ωμή βία, με ωμή καταστολή.
Η έκρηξη φίλε μου δεν είναι το πρόβλημα. Τα προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν και χωρίς την έκρηξη, θα μας οδηγούσαν σε χειρότερες μέρες.
Η έκρηξη λέει κατ'αρχήν ΣΤΟΠ. Θα παρέμβουμε, θα πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας.

Εγώ φίλε μου αυτά ακριβώς τα χέρια εμπιστεύομαι, ότι θα λύσουν τα προβλήματα, επειδή δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα βγάλουν τα μάτια τους.

Επαψα να εμπιστεύομαι τους Μεσίες. Επαψα να περιμένω από ένα σάπιο σύστημα, να μου λύσει τα προβλήματα.
Κυρίως γιατί δεν τα νοιώθει, δεν τα καταλαβαίνει.
Ολοι αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν την φράση ενός 15χρονου, που άκουσα στον Φλάς, να αναφέρει η Τσαλίκογλου.

Φοβάμαι να γίνω 18 χρονών

Φίλε μου, όλα αυτά τα χρόνια, λεηλατήσαμε όλη την Δημόσια περιουσία, είτε με τα αυθαίρετα, είτε με τα προεκλογικά δικαιώματα πανωσηκώματος, είτε με τις μίζες, τις απευθείας αναθέσεις , τις προμήθειες κάθε είδους, την διαπλοκή, την διαφθορά, την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων και όλα αυτά τα ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ της ανάπτυξης μας.

Κυρίως όμως λεηλατήσαμε στα μυαλά μας την έννοια της Δημόσιας περιουσίας.
Τα παιδιά μας τα πήραμε από το Δημόσιο Σχολείο και τα πήγαμε στα Φροντιστήρια και τα Ιδιωτικά σχολεία, επειδή έχουμε επιλέξει να τα διασώσουμε με τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ. Δεν εμπιστευόμαστε τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΡΟΜΟ. Θέλουμε να σώσουμε μόνο τον ΚΑΝΑΚΑΡΗ μας.
Ε , αυτό τέλειωσε.
Ή θα σωθούμε όλοι μαζί, ξαναχτίζοντας την Δημόσια Ζωή που θα εγγυάται την ευημερία όλων μας ή θα καταρεύσουμε όλοι μαζί.
Η εξέγερση έγινε ακριβώς την στιγμή που η οικονομική κρίση έκανε αδύνατο τον ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΡΟΜΟ που είχαμε επιλέξει πολλοί για την πάρτη μας και για τα παιδιά μας.

Απάντηση στην κρίση θα έχουμε όταν τα 15χρονα δεν θα φοβούνται να γίνουν 18 χρονών.

Μας το δίδαξε η εξέγερση και καλά θα κάνουμε να το κάνουμε σημαία μας.

Δεν ξέρω αν απάντησα, αλλά το προσπάθησα.

Χωριάτης

undercover gpr είπε...

Κύριοι καλημέρα ,

(πάλι όλο το Σ/Κ χωρίς πρόσβαση λόγω ΟΤΕ , δεν ξέρω τι να κάνω πια με δαύτους)

λοιπόν νομίζω ότι ο Κώστας λέει κάτι που κι εγώ συμφωνώ . Τα γεγονότα που λαμβάνουν μέρος τις τελευταίες μέρες είναι μόνο η αρχή .

Ακούω από στελέχη τραπεζών για κανόνια μεγάλων επιχειρήσεων άνω των 500 υπαλλήλων αν προσθέσουμε και την δημοσιονομική λιτότητα την οποία είμαστε αναγκασμένοι ως κράτος να ακολουθήσουμε φτιάχνουμε ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί να φέρει τεράστιες κοινωνικές ανακατατάξεις .

Φίλε george , οι δυνάμεις που λες κι εσύ ότι είναι στον καναπέ θα είναι καταδικασμένες να βγουν στους δρόμους θέλουν δεν θέλουν σε 6 μήνες .

Η γενική αιτία της εξέγερσης/κινήματος κατ εμέ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον πολιτικό κόσμο (διαφθορά, ατιμωρησία,ανισονομία) , και λέω εγώ τώρα , αν καταφέρουμε και τους πάρουμε ορισμένα όπλα (που τους προστατεύουν) από τώρα σε έξι μήνες θα είναι είναι τόσο αδύναμοι που αναγκαστικά θα υποχρεωθούν να ακούσουν .

Το ερώτημα είναι πως πολιτικοποιούμε πρακτικά τα αιτήματα και ποιος θα είναι ο φορέας που θα τα απαιτήσει .

Αν έχετε άλλον καλύτερο από τους φοιτητές πολύ ωραία γιατί ούτε κι εγώ τους έχω και πολύ εμπιστοσύνη . Πάντως ούτε στην ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ και τα άλλα συνδικαλιστικά καλόπαιδα έχω .

Foititakos είπε...

Grp και λοιποί συνσχολιαστές, ένα ακόμη αίτημα θα μπορούσε να ήταν η άμεση μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Δεν χρειάζονται 300 και κυρίως δεν έχουμε ανάγκη τα έξοδά τους.

undercover gpr είπε...

Ουσιαστικά όχι 200 , αλλά μόνο 5 είναι απαραίτητοι αφού ότι πει η κομματική γραμμή λένε κι οι άλλοι σαν καλά προβατάκια .