13/5/10

Συγκρίνοντας ελλείμματα... πολιτικά,κοινωνικά αλλά και οικονομικά. (Β' μέρος)

-
Έλεγα λοιπόν...

11) ...πως τα δομικά (ακόμα και σε ποιότητα ανθρώπων) και πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μια επίθεση από συμφέροντα εκτός Ε.Ε που είχαν βραχυπρόσθεσμο στόχο την δημιουργία αρνητικών οικονομικών συνθηκών στην Ο.Ν.Ε και μακροπρόθεσμο στόχο (αν το δούμε συστημικά) την οικονομική ευμάρεια κάποιας άλλης γωνιάς της Γης.

12) Η αντίδραση από μέρους της Ε.Ε ήταν ουσιαστικά η εξής : α) προσπαθεί (με την συμβολή του Δ.Ν.Τ) να περιορίσει τα οικονομικά στατιστικά μειονεκτήματα που καταστούν την Ελλάδα στόχο βλ.μέτρα λιτότητας,δημοσιονομικά κτλ. β) Αφού συνειδητοποίησε πως το δομικό πρόβλημα της Ελλάδας (μέσω των κανόνων του οικονομικού συστήματος που η ίδια ή οι Η.Π.Α έχουν ορίσει βλ.CDS,spreads,μόχλευση κτλ.) κινδύνευε να εξαχθεί και σε άλλες χώρες (αλλά για άλλους συστημικούς λόγους) πήρε την απόφαση να πάει κόντρα στο οικονομικό σύστημα που η ίδια έχει δημιουργήσει χρησιμοποιώντας όμως όπλα (εργαλεία) του συστήματος.Με λίγα λόγια τυπώνει καινούργιο χρήμα και μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων προσπαθεί να κάνει τα κρατικά χρέη επαρκώς εξυπηρετούμενα.

**********

13) Η αλήθεια είναι πως το παγκοσμιοποιημένο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα κρατικά χρέη έχει ριζική αιτία τους κανόνες που το οικονομικό σύστημα έχει ορίσει για να λειτουργεί , άλλοτε από αποφάσεις/επιλογές πολιτικών ηγεσιών άλλοτε από επιβολή των κανόνων αυτών από οικονομικά κέντρα προς τις πολιτικές ηγεσίες. (κυρίως των ΗΠΑ και της Ε.Ε) .

Μια άλλη αλήθεια είναι πως το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα έχει ριζική αιτία τα λάθη των πολιτικών ηγεσιών ως προς το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας και δευτερευόντως τις επιθέσεις από οικονομικά κέντρα εκτός Ε.Ε.

**********

Τι παίζει λοιπόν για το μέλλον ?

Εγώ βλέπω δυο πιθανότητες :

α) Σε περίπτωση που τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε αποφασίσουν την συνέχιση του πειράματος Ο.Ν.Ε η πολιτική ενοποίηση είναι επιβεβλημένη.Αλλιώς όποιο εργαλείο του οικονομικού συστήματος και να χρησιμοποιήσουν η "αγορά" θα βρει δικλίδες να το ξεπεράσει και να ξαναεπιτεθεί.Επίσης σε περίπτωση πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε θεωρώ πιθανότατο το ενδεχόμενο η ενοποιημένη Ε.Ε να ζητήσει να αλλάξουν ορισμένοι κανόνες του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος ούτως ώστε να μειωθεί το συστημικό ρίσκο (βλ.rating agencies και χρηματοοικονομικά εργαλεία που βοηθούν μη κρατικά κέντρα αποφάσεων αν επιτίθονται σε κρατικούς θεσμούς) , με λίγα λόγια σε περισσότερο Κευνσιανό μοντέλο παρά νεοφιλελεύθερο.

β) Σε περίπτωση όμως που κάποια κέντρα αποφάσεων (όπως π.χ Γερμανία) αποφασίσει πως το συστημικό ρίσκο είναι μεγαλύτερο από την δύναμη μιας ενοποιημένης Ε.Ε τότε θεωρώ πιθανή μακροπρόθεσμα ακόμα και την διάλυση του ευρώ που πολύ θα ήθελαν άλλα οικονομικά κέντρα εκτός Ε.Ε .

Από κει και ύστερα , για να το πάω λίγο και στα δικά μας , η Ελλάδα δίχως πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και αν προσθέσουμε το μειωμένης ικανότητας πολιτικό προσωπικό της χώρας , το δημοσιονομικό , την ικανότητα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας να ορίζει τους κανόνες όπως επίσης και τα γεωπολιτικά δεδομένα της εποχής η Ελλάδα βαδίζει στον αέρα δίχως να ορίζει η ίδια την τύχη του λαού της και με καμμία προοπτική μεσοπρόθεσμης επανάκαμψης.

**********

Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα μπερδεμένος ,

πραγματικά δεν έχω ιδέα τι θα ήταν καλύτερο πρώτα για εμάς και δευτερευόντως για το παγκόμσιο οικονομικό σύστημα (άρα και για την ανθρωπότητα).

Για αυτό που είμαι σίγουρος είναι πως πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού (παγκοσμιοποιημένο οικονομικό μοντέλο) και για να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες να συνειδητοποιήσουν πως αυτοί ορίζουν το παιχνίδι και κανένας άλλος , και ναι μεν για να υπάρχει ευμάρεια πρέπει η οικονομική ανάπτυξη να υφίσταται αλλά επίσης να αναδιανέμεται.

Ως προς την Ελλάδα θεωρώ πως η αναδιάρθρωση του χρέους που πολλοί υποστηρίζουν θα μας απομονώσει τόσο πολύ που το δικό μας οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης δεν θα αντέξει και θα καταρεύσσει (δεν είμαστε ούτε καν Αργεντινή σε θέματα εσωτερικής παραγωγικής δυνατότητας) .Αυτό σημαίνει πως ναι μεν οι προύχοντες θα χάσουν πολλά εντός Ελλάδας αλλά αυτοί που θα πληρώσουν με πραγματική πείνα (σε στυλ Αργεντινής) θα είμαστε όλοι εμείς οι απλοί της μεσσαίας και μικρο αστικής τάξης.

Θεωρώ πως στο δικό μας οικονομικό υποσύστημα οι αλλαγές υπο-κανόνων είναι επιβεβλημένες . Το ποιός θα τις υποδείξει,εγκρίνει και εφαρμόσει (από τη στιγμή που μιλάμε για μακρά περίοδο) θα είναι στο χέρι του λαού που θα χρειαστεί να αποδείξει πως πλέον έχει ωριμάσει.

Τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα , κατά την ταπεινή μου άποψη , είναι προ πολλού πεθαμένα για να μπορέσουν να προωθήσουν τις αλλαγές των κανόνων.Η θεοποίηση προσώπων είναι η παλιά μόδα που επανέρχεται ελλείψη ρεαλιστικών λύσεων (οι πασόκοι με τον ΓΑΠ , οι Νδκράτες με τον ΣΑΜ) αλλά αν κοιτάξεις από πίσω τους η σαπίλα ξεχειλίζει.

Επίσης θεωρώ επιβεβλημένη την επαναδόμηση της κοσμοθεωρίας αυτών που αντιδρούν ως προς το σύστημα με την λογική το γκρεμίζουμε και το ξαναφτιάχνουμε (π.χ κομμουνιστική Αριστερά,άκρα Αριστερά και λοιπές αντιδραστικές δυνάμεις) .

Το λέω αυτό διότι απ' ότι κατάλαβα με τα τελευταία γεγονότα , συνδέοντάς τα με τα ιστορικά γεγονότα της Αργεντινής , αν πας να πειράξεις δομικά στοιχεία του συστήματος δίχως να έχεις προνοήσει για ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης το πιθανότερο είναι να χτυπήσεις αυτούς που θεωρείς συμμάχους σου , δηλαδή τα μη προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας.

**********

Υ.Γ Τα παραπάνω δυο ποστς είναι γραμμένα όπως να'ναι , θεωρώ απίθανο να καταλάβει κανείς αυτά που έχω στο μυαλό μου διαβάζοντάς τα . Οι ανακρίβειες και τα λάθη στα δυο αυτά ποστς είναι πολλά και όποιος έκανε το λάθος να τα διαβάσει και τα δυο πολλάν μπράβον για την υπομονή σας. Είχα να γράψω πάρα πολύ καιρό και απ' ότι φαίνεται η συγγραφή είναι σαν το μπάσκετ , αν λείψεις καιρό χάνεις την φόρμα σου.

Anyway , that's life .
-

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι διαφωνώ: γιατί (ξανά) αποδεικνύεις ότι το γράψιμο είναι σαν το ποδηλάτο. Από τη στιγμή που το κατέχεις δεν το ξεχνάς ποτέ!

Θέλω να σου πω κάτι φαινομενικά άσχετο με την παρούσα ανάρτηση. Έχει να κάνει με ένα ρατσιστικό σκίτσο στο οποίο αντέδρασες (προς τιμήν σου).
Ενώ αυτοί που το ανάρτησαν και τα φιλαράκια τους, όλοι φασιστάκια, απόγονοι δοσίλογων, μαυραγοριτών μακρυχέρηδων και γερμανοτσολιάδων, πανηγύριζαν.
Οι Lehman ήταν όντως Εβραίοι. Και όμως η Goldman Sachs ήταν αυτή που τους επιτέθηκε. Γιατί;

Γιατί η Goldman Sachs είναι διαβρωμένη με ισλαμικά κεφάλαια, όπως και η Citibank, η HSBC, η General Electric κ.ο.κ.
Και υπάρχει η ταμπέλα, με τα ονόματα-εύκολο στόχο, τα συνηθισμένα θύματα, αλλά άλλοι κάνουν κουμάντο.
Σου παραθέτω μόνο ένα link για το Λονδίνο, από δικό τους ενημερωτικό:

http://www.eiris.org/files/research%20publications/islamicfinance04.pdf
Δες τη σελίδα 5.

Τα υπόλοιπα θα τα βρεις μόνος σου.
Παρεπιμπτόντως, ψάξε και για τα ισλαμικά κεφάλαια στην Deutsche Bank. Και ήδη αρχίζει να διαγράφεται μια εικόνα, σχετική με την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Και για να προσθέσουμε και ένα άλλο γνώριμο όνομα στην εικόνα και επιπλέον επειδή είμαι λάτρης της συμμετρίας, θα τελειώσω με τα φασιστάκια που πανηγύριζαν. Θα σκέφτεσαι ότι είμαι υπερβολική, ίσως.
-Εδώ και πολύ καιρό σου είχα γράψει για την τρομοκρατία και αντί να με κράξεις, είχες δείξει κατανόηση για τις σκέψεις μου. Την ίδια κατανόηση ελπίζω να δείξεις και τώρα:
http://crimerussia.livejournal.com/1911272.html

Ανώνυμος είπε...

Και μένα μια χαρά μου φάνηκε το κείμενο. Νομίζω πάντως πως το ευρώ θα αντέξει, μέσα από την πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Η Γερμανία( με την Μέρκελ) φαίνεται τελικά να μην παρατάει το εγχείρημα και ας είναι αυτή που θα κερδίσει τα λιγότερα από όλο αυτό.

Εγώ το μόνο που φοβάμαι για το ευρω είναι πιθανή κατάρρευση της Γαλλίας... Αν γίνει κι αυτό... μπάι μπάι...

undercover gpr είπε...

Αρχικά να σου πω πως δεν θυμάμαι ούτε το σκίτσο , ούτε την αντίδρασή μου , ούτε το site (υποθέτω ποιο εννοείς) στο οποίο αντέδρασα (το μυαλό μου έχει διαλυθεί τελευταία με τόσα πολλά που το έχω γεμίσει και crashάρει συχνότερα πια).

Επιμένεις να με δυσκολεύεις στο να κατανοήσω αυτό που θέλεις να πεις αλλά ας είναι (λολ).

Υπονοείς φαντάζομαι πως :

α) οι επιθέσεις προέρχονται από ιδιωτικούς θεσμούς με έδρα τις Η.Π.Α (ή αλλού) οι οποίοι όμως είναι εντολοδόχοι ισλαμιστικών κεφαλαίων με απώτερο σκοπό ποιο ακριβώς δεν το έπιασα (φαντάζομαι ενεργειακό) .

β) Υποβοηθούμενοι από Ρωσικά κεφάλαια με απώτερο σκοπό πάλι δεν το ξεκαθάρισα (φαντάζομαι κι εδώ ενεργειακό).

Αν θες μου τα ξεκαθαρίζεις

undercover gpr είπε...

Εγώ πιστεύω πως η Γαλλία είναι αδύνατο να καταρεύσει κυρίως λόγω της πολεμικής βιομηχανίας και της πυρηνικής ενέργειας.

Τα υπερβολικά της ελλείματα πιστεύω είναι θέμα κρίσης 2008 όπως γράφω και στο ποστ.

Ανώνυμος είπε...

Στο πρώτο μέρος, ναι,
μιλάμε για αραβικά κεφάλαια και έναν καζινοκαπιταλισμό άνευ προηγουμένου. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει καμιά συνωμοσιολογικό σενάριο. Τα χρήματα αποτελούν ικανό κίνητρο. Εξάλλου, όπως βλέπεις παγκοσμίως, πολλές τράπεζες έχουν ευνοικότερους όρους για τους μουσουλμάνους πελάτες τους.

Στο δεύτερο, εννοούσα ακριβώς το αντίθετο:
Μην αδικείς την Ρωσία!
Εγώ σου έστειλα δημοσίευμα για να δεις πως κάποιοι πήγαν να βάλουν χέρι στο Ρωσικό Ταμείο Συντάξεων.
1 δις και 250 εκατομμύρια ρούβλια που έκαναν φτερά μέσω των τραπεζών Kuban (Κυπριακών συμφερόντων) και κατόπιν Arabesque, Deutsche και Marfin Laiki.
Μόνο που οι Ρώσοι κατάφεραν και τους έπιασαν.

Η Marfin έβγαλε ανακοίνωση περί λάθους εγγραφής και μαζί με την Deutsche επέστρεψαν τα κλεμένα.

Οι Ρώσοι έκαναν δυο συλλήψεις τον Νοέμβρη και άλλες τρεις τον Απρίλη τώρα. Μιλάνε για διεθνές κύκλωμα απατεώνων και φυσικά ακόμα ερευνούν την υπόθεση αυτή.

Αυτό στο έστειλα για να δεις ότι μέσα σε λίγες ώρες κάποιοι μπορούν να αδειάσουν κρατικά ταμεία. Όταν υπάρχει η αντίστοιχη ανοχή, φυσικά.

undercover gpr είπε...

Πιστεύεις ότι μπορώ να διαβάσω ρώσικα ??? λολ μέχρι αγγλικά και γαλλικά φτάνει η κούτρα μου μην με υπερτιμάς , προσπάθησα να βρω μεταφραστικό στη σελίδα αλλά δεν.Από τη σελίδα μόνο τη φωτό (!!) κατάλαβα αν και δεν κατάλαβα ποιος είναι ο κύριος.

Αλλά anyway , και τι βγαίνει από όλο αυτό ? Ο καζινοκαπιταλισμός δεν έχει σύνορα οπότε είτε ισλαμικά είτε από το Νεπάλ το αποτέλεσμα μετράει.

Από κει και ύστερα η πηγή του κεφαλαίου αν δεν έχει απώτερους γεωπολιτικούς σκοπούς δεν έχει σημασία από που έρχεται , γι αυτό σε ρώτησα αν υπονοείς ενεργειακά/γεωπολιτικά παιχνίδια από μέρους τους.

undercover gpr είπε...

Έτσι κι αλλιώς αυτόν το καζινοκαπιταλισμό δεν τον δημιούργησαν οι άραβες , Αγγλοσάξωνες,ΗΠΑ και Ε.Ε είναι που τον εδραίωσαν.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, έχεις δίκιο. Αλλά γιατί κάποιοι, σώνει και καλά, κατηγορούν τους Εβραίους για την Goldman Sachs;
Είναι σωστό με τέτοιες γελοίες δικαιολογίες να δημοσιεύουν γελοιογραφίες της ναζιστικής Γερμανίας; Και να αποδίδουν συλλογική ευθύνη σε έναν ολόκληρο λαό; Η συλλογική ευθύνη είναι "εφεύρημα" απολυταρχικών καθεστώτων και πάντα χρησιμεύει ως "δικαιολόγηση" γενοκτονιών.

Και ποιοί το κάνουν αυτό; Οι "χορηγούμενοι";;;

Αυτό με τη Ρωσία, στο έγραψα για να δεις ποιοί βάζουν χέρι και αδειάζουν κρατικά ταμεία συντάξεων.
Οι Ρώσοι τους έπιασαν επ'αυτοφώρω και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν τα χρήματα.
Κατά σύμπτωση μιλάμε για κυπριακές τράπεζες (Kuban, Marfin Laiki) και χρήματα που θα κατέληγαν στην Κύπρο

Θα στο πω ευθέως: Αναρωτιέμαι εάν κάποιοι διεφθαρμένοι τραπεζικοί υπάλληλοι, με την ίδια ευκολία που έβαλαν χέρι στα ρωσικά ταμεία, έχουν βάλει χέρι και στα ελληνικά ταμεία.
Γιατί και τα δικά μας ταμεία με κάποιον τρόπο άδειασαν

Καλό Σαβατοκύριακο

"νήπιος γέρων" είπε...

CRISIS? WHAT CRISIS? -(The Supertramps- Oι Υπεραλήτες, 1975)

UP- ΟΨΙΣ, περί της Ελληνικής Κρίσης

“IS ΙΤ ALL GREEK TO ΤΗΕΜ?” – ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΣ;


«Οικονομολόγος», λέει, «είναι αυτός που θα μας πει, αύριο, γιατί αυτό που λέει, σήμερα, ήταν λάθος». Άλλοι τους συγκρίνουν με τους αστρολόγους. Προσωπικά, τους έχω εφάμιλλους των σεισμο- λόγων: ΑΦΟΥ γίνει ο σεισμός, στον αναλύουν μέχρι ...οδοντογλυφίδας. «Αφού», όμως. Πιο πολύ ταιριάζει να τους πεις όλους αυτούς μαθηματικούς, γιατί χωρίς μαθηματικά η «επιστήμη» τους δεν κουνάει ρούπι.

Πάντα με προβλημάτιζε το «γιατί» οι Έλληνες, που θεσμοθέτησαν όλες τις κλασικές επιστήμες, ΔΕΝ είχαν καμία «Οικονομολογία», ή «Οικο-νομικά». (: Μόνο ένα σχετικό σύγγραμμα υπάρχει, ο «οικονομικός», του Ξενοφώντος, όπου μιλάει ο Σωκράτης. Κι αυτό αναφέρεται σε ό,τι σημαίνει η λέξη: στο πώς να δι- οικείς ένα σπίτι∙ που τότε ήταν κυρίως αγροτικό, οπότε μιλάει και για την Γεωργία. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ο Σωκράτης μπορεί να καταχωρηθεί στους νυν καλούμενους ...οικονομολόγους, ακόμα και από τους πιο προχώ του είδους).

Όπως, επίσης, εντύπωση μου προκαλεί το «γιατί» οι Εβραίοι- Ιουδαίοι- Ισραηλίτες, που θεσμοθέτησαν τον ΜΟΝΟ- ΘΕΪΣΜΟ, κυριαρχούν στα οικονομικά (= χρήμα) του πλανήτη, σήμερα, και χθες και προχθές, (Στράβων, [63 πΧ – 23 μΧ]: «Ο λαός αυτός βρίσκεται σε κ-ά-θ-ε πόλη. Κι είναι δύσκολο να βρει κανείς μέρος στην κατοικημένη γη, που να μην έχει δεχθεί τον εβραϊκό Λαό και που να μην κυριαρχείται οι-κο-νο-μι-κά απ’ αυτόν).

Όπου «μονοθεϊσμός», ελληνικο-αγγλιστί, = «I» και «Ι», και «an eye for an eye»! Ή ο θανατός σου η ζωή μου, ή το μικρό ψάρι τρώει το μικρό, ή η μεγάλη εταιρεία καταβροχθίζει τις μικρότερές της => ΜΟΝΟ- ΠΏΛΕΙΟ, εν τέλει.

Αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε όλοι πάνω στον πλανήτη, κυριαρχείται από τον ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. Η αναμφισβήτητη κυριαρχία του επί των άλλων πολιτισμών δεν πιστοποιείται μόνο από τη δύναμη των όπλων ή των χρημάτων, που είναι περιστασιακά και αλλάζουν χέρια, αλλά από το ότι είναι σφόδρα ελκυστικότερος των άλλων, αφού, ακόμα, κι οι αυτοανατιναζόμενοι μουσουλμάνοι φορούν ...κασκέτα του μπέηζ- μπωλ, ή φανέλλες της Ρεάλ, της Μίλαν και του Τζόρνταν, και χορεύουν ραπ! Επίσης, αρκεί μια και μόνο ματιά στους κινέζους, στους Άραβες, στους Ιάπωνες, στους Ινδούς και στους Αφρικανούς να ασφυκτιούν μέσα στα κουστουμάκια και τους ...λαιμοδέτες τους, στις διεθνείς, -και όχι μόνο-, συνεστιάσεις τους.

Ο Δυτικός Πολιτισμός είναι ΕΛΛΗΝΟ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ προδιαγραφών. Ήτοι: πνεύμα ελληνικό και ψυχή μονοθεϊστική. Έχει στηριχθεί στην Γνώση, τις Τέχνες και τα Γράμματα, των Ελλήνων, και στις αναπόδεικτες πεποιθήσεις, ή ...«μεταφυσικές» ανησυχίες, των Εβραίων- Ιουδαίων- Ισραηλιτών. Ενός λαού της Ερήμου, αραβικής καταγωγής, που περιδιάβαινε επί αιώνες σε Χαλδαίους, Αιγύπτιους, Πέρσες, Βαβυλώνιους κ.α., είτε ως δούλοι όλων αυτών είτε ως έμποροι. Από τις θρησκευτικές δοξα-σίες των μεγάλων αυτών εθνών άντλησε και την θρησκεία του. Οι οποίες καθοδηγούσαν, «ελαίω Θεών/Θεού», στο μοντέλο διοίκησης του «ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟΥ», ή, ακριβέστερα, της «ΘΕΟ- ΚΡΑΤΙΑΣ».

Όλοι οι Ασιάτες και οι Αιγύπτιοι, (: δηλ., ΟΛΟΣ ο τότε «πολιτισμένος» κόσμος, ΠΛΗΝ Ελλήνων), ακολουθούσαν αυτό το μοντέλο διοίκησης. Που έλεγε ότι: «πολλοί οι θεοί στον ουρανό, ένας ο αντιπρόσωπός τους στην γη», ο βασιλιάς- φαραώ- αυτοκράτορας. Οι Εβραίοι είχαν την εξυπνάδα να το διασκευάσουν σε: «ένας ο Θεός στους ουρανούς και πολλοί, -τόσοι όσοι ο λαός του Ισραήλ-, οι εκπρόσωποί του στην γη», (: να, και ο πυρήνας του Κομμουνισμού: Θεός = Κόμμα, και προλεταριάτο = ο λαός του «Θεού»! Να, στο καπάκι, και η εξήγηση του σημερινού φαινομένου των νυν νεο- Ορθοδόξων κομμουνιστών, όρα: Κανέλη, Ρήξη/Άρδην, Κιτσίκης κλπ. Τώρα που δεν υπάρχει «ΤΟ» Κόμμα της Σοβιετίας, ευτυχώς, υπάρχει ο …original Θεός!).

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

"νήπιος γέρων" είπε...

Αυτή η ιδιοφυής διασκευή υπήρξε η ευεργετική αιτία που διαφοροποίησε τους Εβραίους- Ιουδαίους- Ισραηλίτες, αυτομάτως, από όλα τα άλλα «έθνη» γύρω τους. Γεγονός που τους προσέδωσε, στην πορεία, την ΕΘΝΙΚΗ τους ιδιαιτερότητα/ταυτότητα: «πας μη Γιαχβεδικός, ξένος».
Στον Δεσποτισμό της Ασίας, δεν υπήρχαν πολιτικοί. Τον ρόλο της Πολιτικής έπαιζε η ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Οι ιερείς ήταν οι πολιτικοί. Ο αρχιερέας, (π.χ., Μωυσής, Ααρών, Ιησούς του Ναυή στους Εβραίους), ήταν ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ- ΗΓΕΜΟΝΑΣ- ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του λαού και της χώρας. Αυτός ανήκε ή στην τάξη των ιερέων ή των στρατιωτικών. Αν ήταν στρατιωτικός, εχρίετο ιερέας πριν ανέβει στον θρόνο. Και στην εξέλιξη του Ιουδαϊσμού, τον Χριστιανισμό, η κεφαλή του Κράτους ήταν στρατιωτικός ΚΑΙ θρησκευτικός ηγέτης, -ακόμα είναι, όπου έχει Βασίλεια. (: Και να μην μας ξεφεύγει ότι πέρασαν 1789 χρόνια, μέχρι να πρωτοδιατυπωθεί, ξανά, το αίτημα για ΔΗΜΟ- ΚΡΑΤΙΑ, το οποίο παραμένει επίκαιρο και το 2010+βάλε...). Η Πεντάτευχος ήταν και το ΣΎΝΤΑΓΜΆ τους, εκτός από ιερό βιβλίο, (όπως το Κοράνι, για τους Ισλαμιστές, σήμερα).

Το σύστημα της Θεο- κρατίας λειτουργεί, μόνο, αν η Γνώση είναι «απόκρυφη», «εξ αποκαλύψεως», «προφητική». Έτσι, οι ιερείς ανήκουν σε μία και μόνο φυλή και κληρονομούν την Γνώση, που τους εμπιστεύτηκε ο ...Θεός στ’ αυτί, στους γιους τους! Ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν εντελώς αστοιχείωτοι. Αποτέλεσμα; Οι ιερείς είναι στα μάτια των αμόρφωτων «ΜΑΓΟΙ»! Κάνουν θαύματα! Μιλάνε με τον ίδιο τον Θεό, -λέμε! Γι’ αυτό τους έχουν τυφλή εμπιστοσύνη οι αδαείς, απλοί άνθρωποι, και παραδίνουν εθελοντικά τις τύχες τους στα χέρια τους. Καθόλου παρεμπιπτόντως, «ΜΑΓ» λεγόταν η φυλή που έδινε τους ιερείς στην Περσία. Από αυτούς έλκει την καταγωγή της η λέξη στα ελληνικά. Τον ρόλο των «Μαγ» έπαιζε στους Εβραίους η φυλή του Λεβί, οι «Λεβίτες»...

Υπάρχουν, λοιπόν, στον πυρήνα του Μονοθεϊσμού, αλλά και της Ψυχής μας, ως γαλουχημένων Χριστιανών- Μονοθεϊστών, ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ = ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ, ο MH ΠΟΛΙΤΗΣ = ΙΔΙΩΤΗΣ- IDIOT και ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ = ΜΑΓΕΙΑ...

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

νήπιος γέρων είπε...

Αυτά, όσον αφορά την Θρησκεία και την Ψυχή του Δυτικού ανθρώπου/κόσμου. Δεν αποτελεί αυτή, βέβαια, πόλο έλξης για τους μη Δυτικούς. Έτσι κι αλλιώς, δεν διαφέρει στα βασικά από την δική τους, αφού οι θρησκείες είναι αυτές που διαμορφώνουν την ψυχή των πιστών τους, και η δικιά τους, ως Μουσουλμάνων, Ινδουιστών, Ανιμιστών, Ταοϊστών κλπ, "μια από τα ίδια" είναι. Ήτοι: ΔΕΣΠΟΤΟ- ΜΑΝΉΣ. Δηλαδή, παράγει υπάκοους υπήκοους και όχι υποψιασμένους ΠΟΛΙΤΕΣ. Τι να ζηλέψουν από αυτήν;

Αυτό που κάνει ελκυστικό τον Δυτικό Πολιτισμό/Κόσμο στα μάτια των υπολοίπων είναι η ελληνική πλευρά αυτού, -έστω και έτσι όπως παρουσιάζεται, κουτσουρεμμένη. Είναι το ελληνικό ΠΝΕΥΜΑ που εμπεριέχεται σε αυτόν και αποκρυσταλλώνεται- κωδικοποιείται- παρουσιάζεται σε μια λέξη: ΔΗΜΟ- ΚΡΑΤΙΑ! Ο άνθρωπος, -ο κάθε άνθρωπος όπου γης και οποιουδήποτε πνευματικού ή πολιτισμικού επιπέδου-, είναι από την φύση του «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΩΟ». Δηλαδή, ωρέγεται, γουστάρει, κάνει κέφι την Πολιτική. Κάτι τον τραβάει προς αυτήν, ρε, παιδί μου, έστω και ενστικτωδώς. Είτε είναι Παπούα είτε Σουηδός. (: Ας μη ξεχνάμε πως οι Δυτικοί την «DEMOCRACY» προσπαθούν να εξάγουν στην Ασία και αλλαχού, προσφέροντάς την στους εκεί ιθαγενείς σαν το πολυτιμότερο νυν ...καθρεπτάκι τους και την ακριβότερη νυν χάντρα τους!).

Οι Έλληνες ήταν που ανακάλυψαν την Πολιτική τέχνη. Πολιτική είναι η επιβολή του ΟΡΘΟΥ ΛΟΓΟΥ στο ένστικτο. Όλα τα ζώα είναι αυστηρά προγραμματισμένα για το τι θα κάνουν στην ζωή τους. Καθοδηγούνται από τα ένστικτά τους, που τους λένε κάθε φορά τι να κάνουν ως σωστό και ωφέλιμο. Έτσι, και το ζώο «άνθρωπος» αυτά ακολουθούσε, με ισχυρότερο αυτό της αναπαραγωγής. Όλοι πήγαιναν με όλες. Κάποτε, εφηύραν την έναρθρη Γλώσσα και, μέσω της ΜΝΗΜΗΣ, κληρονομούνταν στις επόμενες γενιές η ΠΕΙΡΑ των προηγουμένων. Αφού πέρασαν μερικοί αμέτρητοι αιώνες συσσώρευσης πείρας, κάποιοι ανακάλυψαν ότι οι επιμιξίες- συνευρέσεις- γάμοι μεταξύ συγγενών α΄ βαθμού αποφέρουν, μακροχρόνια, εκφυλιστικά φαινόμενα στους ανθρώπους και, ΑΡΑ, ΔΕΝ συμφέρουν, δεν είναι «καλοκαγαθόν», δεν είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο. Και πήραν την ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ και την πιό δύσκολη, ever, στην Ιστορία του ανθρωπίνου γένους: επιβλήθηκαν του φοβερού και τρομερού σε ισχύ γενετησίου ενστίκτου! Αυτοί που επιβλήθηκαν πρώτοι της ζωόδου και γιγαντιαίας αυτής δύναμης, -που ακόμα και σήμερα, χιλιάδες φορές ημερησίως και όπου γης, οδηγεί σε διεστραμένες ακρότητες και εγκλήματα πάθους-, ήταν οι ΕΛΛΗΝΕΣ. Αυτοί πρώτοι απαγορεύουν την ΑΙΜΟ- ΜΙΞΙΑ και δημιουργούν το πρώτο καθαρό ανθρώπινο «ΓΕΝΟΣ». Έτσι, περνούν από το ανώτερο στάδιο της «ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ», στο κατώτερο του «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ». Τα υπόλοιπα είναι, ...απλώς, Ιστορία!

νήπιος γέρων είπε...

Ποιο ήταν το δεύτερο καθαρό Γένος στην Ιστορία; Μα, οι Ρωμαίοι, φυσικά! Όπως οι Εβραίοι ξεπατήκωναν τους ισχυρούς και «πολιτισμένους» γείτονές τους, Άραβες, Αιγύπτιους, Ασσύριους, Βαβυλώνιους και Πέρσες, έτσι και οι Ευρωπαίο- Ετρούσκοι- Ρωμαίοι αντέγραφαν τους Έλληνες. Αυτά έγιναν, τότε, σύμφωνα με τον Ενγκελς, βέβαια, και όχι τον ...κ. Φουράκη. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο το ότι οι Ρωμαίοι διαδέχθηκαν τους Έλληνες στην διοίκηση του τότε κόσμου. Διότι αυτή έχει να κάνει, πρωτίστως, με την ΘΡΗΣΚΕΙΑ και, ακολούθως, με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ, που αυτή η θρησκεία υπαγορεύει, μέσω της ΣΥΝ- ΕΙΔΗΣΗΣ που δημιουργεί στα υποκείμενα- φορείς- οπαδούς της. Σημειωταίον: οι Δυτικοί πήραν τα πάντα από τους Έλληνες, ΕΚΤΟΣ ΕΝΟΣ: την θρησκεία τους...

Οι Ρωμαίοι, βέβαια, δεν ήταν Έλληνες. Οι Έλληνες «μας τελείωσαν», το 144 π.Χ. Εκεί και τότε, παύει, τελεσίδικα, πλέον, ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ο Ορθολογισμός του «μέτρου» και του «κάλους» τής Χρυσής Τομής, που κωδικοποιήθηκε στον Παρθενώνα. Από την στιγμή που σταματάει ο συνδιασμός τού «τις αγορεύειν βούλεται;» με το «μολών λαβέ», ή ο «ΠΟΛΙΤΗΣ/ΟΠΛΙΤΗΣ», έστω και σε μια γωνιά της Ελλάδας, τελειώνει και η όποια παραγωγή αυθεντικής ελληνικής δημιουργίας. Διότι για να παραχθεί αυτή, απαιτεί έναν και μόνον περιορισμό: την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των υποκειμένων που την παράγουν.

Προηγήθηκαν και προετοίμασαν το πνευματικό έδαφος τα «ελληνιστικά», δηλαδή, τα «σαν ελληνικά», χρόνια. Σημειολογικά, τότε είναι που στα ολόγυμνα, σαν την Αλήθεια, αγάλματα των Ελλήνων θεών, αρχίζει να μπαίνει «φύλλο συκής». Οι Ρωμαίοι ΔΕΝ μπορούν να υπο- στηρίξουν πνευματικά το ελληνικό ΚΟΣΜΟ- ΕΙΔΩΛΟ, την ελληνική ΚΟΣΜΟ- ΘΕΩΡΙΑ. Διότι δεν την έννοιωθαν, δεν την «πόναγαν», δεν την αγάπαγαν σαν σάρκα από την σάρκα τους. Την είχαν υιοθετήσει, όχι γεννήσει. Ίσως, να μην είναι και αμιγώς ανθρώπινο έργο, μια τέτοια υποστήριξη. Ας μην ξεχνάμε πως οι «μυστήριοι» των Μυστηρίων, Έλληνες, ισχυριζόντουσαν ότι είναι ίδιο Γένος με τους θεούς! ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ! Αυταπάρνηση, ορθολογισμός και τρέλλα απαιτούνται για να σηκώσεις τέτοιο φορτίο. Χαλεπόν το ελληνίζειν, θάλεγε κανείς. «ΧΑΛΕΠΑ ΤΑ ΚΑΛΑ», θα απαντούσε, βέβαια, ο του «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» θεράπων, Χείλων.

Στην Μινωική εποχή, ήμασταν στον «ΤΑΥΡΟ», (σύμφωνα με την μετάπτωση του άξονα της γης προς το επίπεδο της εκλειπτικής, που διαρκεί 25.920 χρόνια και διαιρείται σε δώδεκα ζώδια των περίπου 2160 χρόνων). Ακολουθεί η Εποχή του «ΚΡΙΟΥ», που περιλαμβάνει τα Τρωικά, την κλασική Ελλάδα και τον Αλέξανδρο. Μετά ήρθε ο Χριστιανισμός, και ο «ΙΧΘΥΣ». Γνωστά, τα όσα έκαναν αυτοί. Τώρα, «μπένουμε στον ΥΔΡΟ-ΧΟΟ» ή "This is the age of Aquarius"! Μας είχε προϊδεάσει η «Θεωρία του ΧΑΟΥΣ». Παρεμπιπτόντως, «εν αρχή Χάος γέναιτο», σύμφωνα με την ελληνική Εμπειρία- Γνώση- Σκέψη, ή το ελληνικό κοσμο- είδωλο, την ελληνική κοσμο- αντίληψη και κοσμο- θεωρία. «Κάτι» φαίνεται να δείχνει προς τους Έλληνες, ξανά. Θυμήσου: EURO 2004, ένα μήνα πριν (: what a promotion!) την ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ, ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2008 και, μόλις, τώρα, GREEK CRISΙS 2010.

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

νήπιος γέρων είπε...

****

Crisis = κρίσις. Πρέπει να ΚΡΙΝΟΥΜΕ, λοιπόν, να βγάλουμε συμπέρασμα και πόρισμα, λένε τα ελληνικά. Πρώτα, τι προκάλεσε την Κρίση και, βάσει αυτού, ακολούθως, τι μέτρα προ- κρίνουμε για να την θεραπεύσουμε, ξεπεράσουμε, απαλείψουμε. Την Κρίση την προκάλεσε η άρρωστη Ψυχή του Δυτικού Κόσμου, σύμφωνα με το «οι λαθεμένες ιδέες περί του Σκοπού της ζωής είναι αυτές που οδηγούν, κατά κοινή ομολογία, στην δυστυχία»,
του Γαληνού. Δηλαδή, αυτό που φταίει είναι: ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ = ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ των επενδυτών, ο MH ΠΟΛΙΤΗΣ = ΙΔΙΩΤΗΣ- IDIOT των ελεγκτικών θεσμών, και ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΜΟΣ = ΜΑΓΕΙΑ των στοών και των διαπλεκομένων μαζί τους τραπεζο-χρηματιστών. Αυτά πρέπει να αλλάξουν, όπως έλεγε, πριν περίπου μισό αιώνα, (: όταν έμπαιναν τα θεμέλια της σημερινής καπιταλιστικής Κρίσης;;;), και ο παρακάτω μόρτης (= λουστρινάτος μάγκας)...


"Κυρίες και κύριοι,

Η λέξη ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι μη αποδεκτή σε μια ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία.
Και είμαστε ως άνθρωποι, κληρονομικά και ιστορικά αντιμέτωποι με ΜΥΣΤΙΚΕΣ κοινωνίες.
Με ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ όρκους και ΜΥΣΤΙΚΕΣ διαδικασίες.

Είμαστε αντιμέτωποι με μια ΜΟΝΟ- ΛΙΘΙΚΗ και ανελέητη ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ.
Η οποία βρίσκεται κυρίως μέσα στη κυβέρνηση και θέλει να επεκτείνει το πεδίο επιρροής της.

Με διείσδυση αντί για αποφυγή, με υπονόμευση αντί για εκλογή,
με εκφοβισμό αντί για ελεύθερη επιλογή.

Είναι ένα σύστημα που έχει στρατολογήσει τεράστιες ποσότητες
ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Υψηλά αποδοτικός μηχανισμός που συνδυάζει στρατιωτικές, διπλωματικές, κατασκοπευτικές, οικονομικές, επιστημονικές και πολιτικές λειτουργίες.

Οι προετοιμασίες (τους) ΔΕΝ διεξάγονται ΔΗΜΟΣΙΑ.

Τα λάθη τους θάβονται και ΔΕΝ δημοσιεύονται.

Οι ενέργειες τους αποσιωπώνται και ΔΕΝ αναφέρονται.

Καμία δαπάνη ΔΕΝ ελέγχεται κανένα μ υ σ τ ι κ ό ΔΕΝ αποκαλύπτεται.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ο Αθηναίος νομοθέτης ΣΌΛΩΝ θέσπισε ως ΕΓΚΛΗΜΑ για κάθε ΠΟΛΙΤΗ την ΑΠΟΦΥΓΗ της Δ Η Μ Ο Σ Ι Α Σ ΑΝΤΙ- ΠΑΡΆ- ΘΕΣΗΣ.

Ζητώ την βοήθεια σας, στην τεράστια προσπάθεια πληροφόρησης και αφύπνισης του Αμερικανικού λαού.

Είμαι αισιόδοξος πως με την βοήθεια σας, ο άνθρωπος θα γίνει αυτό που γεννήθηκε να είναι: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ".

John Kennedy "JFK" , ο μόνος πρόεδρος ΜΗ προτεστάντης- WASP. ΜΠΟΥΜ!!!

(Αποσμάστα από την ομιλία του, την 27.4.1961, ενώπιον της Αμερικανικής Ένωσης Συντακτών), [@επίκουρος2day].

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

νήπιος γέρων είπε...

ΥΓ1. Δεν μπορούμε να κάνουμε, τώρα, ΤΙΠΟΤΑ για την Κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομική, αλλα και πολιτική, (: των πολιτικών ΚΑΙ των πολιτών), και ηθική, (: όλης της κοινωνίας). Έτσι κι αλλοιώς, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι υποσύνολο, ή απόρροια, της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και η τελευταία της ΗΘΙΚΗΣ. Δεν είναι, φυσικά, μόνο ελληνική, αλλά παγκόσμια, ή, τουλάχιστον, όλων των Δυτικών. Αυτό, γενικά. Ειδικά, για μας, στην Ελλάδα, το πρόβλημα έχει μια εξωτερική και μια εσωτερική παράμετρο.

Δανειζόμαστε τόσα χρόνια από ξένους, για «να τη βγάζουμε» πλουσιοπάροχα. Αυτοί ζητούν, τώρα, τα λεφτά τους. 360 δις πραγματικά και άλλα 600 περίπου σε «παράγωγα», (: λέω έτσι, χωρίς να ξέρω αν είναι σωστό, όλα αυτά τα σύνθετα και άυλα χρηματιστηριακά προϊόντα που τρομπάρουν την παγκόσμια φούσκα).
Το να τους πούμε ότι δεν έχουμε και δεν παίρνουν μία, είναι ανήθικο, αναξιοπρεπές και χυδαίο. Πέρα του ότι μας στείνει μόνους μας και στην γωνία, απέναντι στα μεγαθήρια. Τους λέμε, λοιπόν, ότι

α) ΓΝΩΡΙΖΑΝ ακριβώς τι κάναμε με τα λεφτά που μας έδιναν, οπότε έχουν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ "την φωλιά τους λερωμένη", αφού συναινούσαν στις παρατυπίες, επειδή κέρδιζαν χρήματα,

και β) αναγνωρίζουμε τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρήματα που τους οφείλουμε, τα 360, αλλά τα 600 «περίεργα» να ...τα γράψουν στο χιόνι. Θα τα συμψηφίσουμε με το «κατοχικό δάνειο» των Γερμανών, τις υπερτιμολογίσεις, λόγω μιζών, των όπλων και των λοιπών αγαθών και υπηρεσιών που μας προσέφεραν όλοι οι σύμμαχοί μας, και, ΚΥΡΙΩΣ, το ενοίκιο που πρέπει να πληρώσουν για τα τόσα χρόνια που χρησιμοποιούν το ελληνικό έδαφος, το απελευθερωμένο με ΑΙΜΑ, για τα γεωπολιτικά τους σχέδια. Η ανεκτίμητη θέση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό χάρτη, ΔΕΝ λαμβάνεται υπ’ όψιν, όταν γίνεται ο λογαριασμός του χρέους μας. Δεν είναι το ίδιο να έχεις σύμμαχο, πχ, την Λετονία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο, ή την Ελλάδα. Μόνο όποιος κατέχει την Ελλάδα μπορεί να στήσει αυτοκρατορία, -λέει η Ιστορία. Το μοναδικό οικόπεδο του πλανήτη που έχει «φάτσα» σε τρεις ηπείρους! Δεν πληρώνεις το ίδιο ενοίκιο, μίστερ, στην Marble Arch και στο Shepherd’s Bush, ή στη Τσιμισκή και στον Δενδροπόταμο. Και αυτή την εποχή, είναι πολλοί και τεραστιο-γιγάντιοι οι υποψήφιοι ενοικιαστές, -you know, don’t you?

Μάλιστα, επειδή θέλουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας ξανά, και επειδή αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την Κρίση, -έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα ΜΟΝΟ στην κόψη του ξυραφιού και του άγχους αποδίδει το μέγιστό της, (όρα: εθνική μπάσκετ)- θα σας δώσουμε και υποθήκη για τα νέα δάνεια. Όρος που θα μας κάνει να σκεφτούμε, διπλά και τριπλά, πιθανή χαλαρότητα των προσπαθειών μας και αποτυχία του Σχεδίου μας.

Προϋπόθεση, ΟΜΩΣ, για να δεχτούμε τους όρους των δανείων είναι ΕΝΑΣ: να τοποθετεί σε όλα τα παραγωγικά μας υπουργεία επικεφαλής δικός σας. Αυτοί θα υπογράφουν, για ...χαρτί υγείας, μέχρι δορυφόρο στο διάστημα.

Αφού λύναμε έτσι το πρόβλημα δανεισμού μας από τους ξένους, θα στραφόμαστε προς το εσωτερικό μέτωπο. ΔΗΜΕΥΣΗ περιουσίας και ΦΥΛΑΚΗ, σε όποιον δημόσιο λειτουργό έχει κλέψει, ή έχει χαθεί εξ αιτίας του, έστω και ένα ευρώ. Αλλά και όλων των ιδιωτών που επιδοτήθηκαν για ανάπτυξη και «έφαγαν» τα χρήματα. Και για να είμαστε σίγουροι πως θα γίνει η δουλειά σωστά, θα βάζαμε επικεφαλής του ΣΔΟΕ τον ...Κουφοντίνα! (: Θα τους συντόνιζε με ...τηλεδιασκέψεις). Δεν νομίζω ότι θα χρωστάγαμε ευρώ τσακιστό, του χρόνου. Όχι είπες;


ΥΓ2. Αγαπητέ, παλαιέ, e- φίλε, greekpoliticalrevew, χάρηκα που ξανάρχισες το γράψιμο! Με παρακίνησες και μένα, ξέρεις, και σε ευχαριστώ! Είχα πάρα πολύ καιρό να γράψω κάτι. Γι’ αυτό ισχύουν και για μένα όσα είπες περί της επανεκκίνησης της συν-γραφής.

Τα λέμε!

ΓΕΙΑ & ΧΑΡΑ, σε όλους!

Και Be Care-ful: η εποχή απαιτεί , πρωτίστως, ΣΤΟΡΓΗ, ΑΓΚΑΛΙΑ & ΧΡΟΝΟ, στις τρυφερές επενδύσεις μας στην Αιωνιότητα...

Ανώνυμος είπε...

Και η Αγγλία είναι σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στην οποία η Γαλλία δεν ήταν τόσο εκτεθειμένη. Αντιμετωπίζει όμως πολλά δημοσιονομικά προβλήματα και οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει ο Σαρκοζί δεν φαίνεται να ευδοκιμούν.

Δεν ξέρω άμα διάβασες για το πως "ελευθερώθηκε" το επάγγελμα των οδηγών φορτηγών, αλλά μιλάμε οι τύποι στο ΠΑΣΟΚ είναι τελικά, τελείως άσχετοι

φοιτητάκος

undercover gpr είπε...

Αχ βρε γέροντά μου , μ' έστειλες πάλι σε ιστορικό οδοιπορικό , και σ'ευχαριστώ γιατί είχα καιρό να κάτσω να κάνω τέτοια ιστορική ανασκόπηση!!

Οι λύσεις όμως , οι όποιες λύσεις , προυποθέτουν πολιτική ηγεσία με κοινό νου.

Από τη στιγμή όμως που η κοινωνία μας εξ ολοκλήρου έχει πάψει να διαθέτει κοινό νου (η κοινή λογική έχει αντικατασταθεί πλέον με την απόλυτη προσωπική λογική) είναι λογικό να μην διαθέτει και η πολιτική ηγεσία.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό , όπως πολύ σωστά λες , και για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα πρέπει πρώτα απ' όλα να το δεχθούμε ως πρόβλημα .

Δυστυχώς απ΄ότι φαίνεται η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Όπως λέει κι ο STGM στο antinews σ' ένα του σχόλιο :

"Χρειάζονται πολιτικοί που θα διεκδικήσουν τα πρωτεία της πολιτικής έναντι της οικονομίας. Και θα φύγουν από τον αδιέξοδο δρόμο που οδήγησε η τρελαμένη απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ξέφρενη σπατάλη των πρώτων υλών.
Ο Πούτιν είναι άνθρωπος του πετρελαικού συμπλέγματος, αιχμάλωτος της οικονομίας. Το ίδιο και οι Κινέζοι ηγέτες. Ο μόνος που αφήνει (αμυδρές) ελπίδες να διεκδικήσει τα πρωτεία της πολιτικής έναντι της οικονομίας και να αντισταθεί στους καννίβαλους του χρηματοπιστωτικού και της ενέργειας, όσο κι άν φαίνεται παράξενο, είναι ο Ομπάμα. Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε άποψη – ακι οι ελπίδες όπως είπα, είναι πολύ λίγες.
Ο Σαρκοζύ είναι επίσης κάπως ενδιαφέρων, αλλά δεν φαίνεται να έχει αυτό που λέγεται “αίσθηση αποστολής”, ούτε να χρησιμοποιεί το ιστορικό βάθος της πολιτικής. Αντίθετα, ο Ομπάμα φαίνεται να έχει κάποια ανοιχτή γραμμή “πολιτικής τροφοδοσίας” από προσωπικότητες και ρεύματα όπως Κέννεντυ, Μ. Λ. Κίγκ, Φ. Ρούσβελτ, ακόμη και Λίνκολν."

Το έλλειμα πολιτικής είναι παγκόσμιο αλλά στην Ελλάδα είναι και διαχρονικό...

Σε καλημερίζω και σ' ευχαριστώ για το κείμενο δώρο του Σαββατοκύριακου.

undercover gpr είπε...

Η Αγγλία , αγαπητέ φοιτηάκο (ή μήπως φοιτητοπατέρα?xaxaxaxa ,3 χρόνια τα λέμε εδώ μέσα!!) , απέκτησε μετά την (σε μεγάλο ποσοστό) αποβιομηχανοποίησή της ίδια δομικά προβλήματα όπως και της Ελλάδας.Διατηρούν ακόμα το όπλο της υποτίμησης όμως και η υπάρχουσα παραγωγή τους σε συνδυασμό με την δυναμική της χώρας μπορούν να την επαναφέρουν σε επίπεδα μη συστημικού κινδύνου.

Πλέον είναι θέμα παγκόσμιων πολιτικών επιλογών.

Οι πολιτικές ηγεσίες της περιόδου 2008-20020 θα μείνουν στην ιστορία για τις επιλογές τους.

Είτε δημιουργηκές είτε καταστροφικές...

νήπιος γέρων είπε...

Καλημέρα!

ΑΡΤΙ ΕΞΑΧΘΕΝ:

Sic transit gloria mundi says:
17/05/2010 at 11:18

Η γενική μου παρατήρηση είναι ότι η κυβερνητική συμπεριφορά της ΝΔ στα χρόνια 2004 – 2009, και ιδιαίτερα η οικονομική, δεν διέφερε ουσιωδώς από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ (είτε Ανδρεικής, είτε Σημιτικής εποχής).

Κατά συνέπεια, το να κατακεραυνώνει κανείς τα ΠΑΣΟΚικά κυβερνητικά πεπραγμένα, αποφεύγοντας όμως να κάνει το ίδιο και για τα Νεοδημοκρατικά, αποτελεί κατ’ εμέ αντίφαση.

Το έχω γράψει πολλές φορές, “όλα όσα ζήσαμε ήταν λάθος”, τουλάχιστον από το 1981 μέχρι σήμερα (για να μή πώ από το 1945). Αυτό το μοντέλο πολιτικής διαχείρισης (και η κοινωνία που παράγει), είναι διακομματικό, αλλά μη βιώσιμο. Αλλά έχει φθάσει και στο τέλος του, δεν μπορεί ν’ αναπαραχθεί, έστω και μεταρρυθμισμένο.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι και το διεθνές (οικονομικό) πλαίσιο, που πρόσφερε επί 30 χρόνια “τροφή” στο Ελληνικό παρακμιακό μοντέλλο, δεν είναι διατηρήσιμο και πεθαίνει. Η εποχή των παχειών αγελάδων τελείωσε, η λιτότητα είναι και πάλι αρετή (και όχι βίτσιο), και η λογική ανακτά τη θέση που της ανήκει: Η απορρύθμιση των αγορών έγινε πάλι το “κακό πράγμα”, η ρύθμισή τους από φορείς του “κοινού συμφέροντος” γίνεται πάλι το “καλό πράγμα”.

Η επιτομή του μέχρι τώρα οικονομικού πασοκισμού ήταν η “δημιουργική λογιστική”, ενώ του αντίστοιχου νεοδημοκρατισμού η περιβόητη “απογραφή” και τα “τιμημένα ομόλογα”. Αυτές οι σιαμαίες αδελφές είναι κόρες αυτής της απορρυθμισμένης εποχής των παχειών αγελάδων, είναι η εγχώρια χονδροειδής εκδοχή “αμαρτιών” πλανητικής κλίμακας. Η εποχή αυτή τελειώνει.
***
Φυσικά τα Reaganomics είχαν πίσω τους στρατηγική. Ήταν ένας από τους παράγοντες που όντως διαμόρφωσαν όντως ένα τρόπο σκέψης και καθόρισαν μια εποχή, αυτήν που κατά την ταπεινή μου γνώμη τελειώνει τώρα. Πρόκειται για οικονομικές στρατηγικές που ήταν ισχυρές στη βραχεία ιστορική διάρκεια, αλλά μάλλον παροδικές και ασήμαντες για την μέση και μακρά διάρκεια.

undercover gpr είπε...

Όπως πάντα ο STGM (είναι από τους αγαπημένους μου εκεί) έχει δίκιο , αυτό που μας κάνει όμως όλους να ανησυχούμε είναι πως και οι δυο αυτές ηγεσίες συνεχίζουν την άσκηση των καθηκόντων τους δίχως να έχουν συνειδητοποιήσει αυτήν την ιστορικά αναγκαία στροφή.

Δεν ήταν τα Reaganomics , κατά την ταπεινή μου άποψή , ο παράγοντας που διαμόρφωσε τον καζινοκαπιταλισμό αλλά η μη σωστή διαχείριση των αποτελεσμάτων του.Το ότι μετά την εκτόξευση της παγκόσμιας ανάπτυξης κανείς δεν πάτησε φρένο ούτως ώστε να κοιτάξει πίσω και να διαμορφώνει κανόνες σύμφωνα με την καινούργια πραγματικότητα που προέκυψε από τα αποτελέσματα των Reaganomics.