12/5/10

Συγκρίνοντας ελλείμματα... πολιτικά,κοινωνικά αλλά και οικονομικά. (Α' μέρος)

-
Γειά χαρά !

Αρχίζω την αρίθμηση χρονολογικά γιατί αλλιώς θα χάσω την μπάλα.Oι υπεραπλουστεύσεις γίνονται γιατί αν το αναλύσω παραπάνω θα μας πάρει το σούρουπο κι έχω και meeting αργότερα.Σόρρυ εκ των προτέρων.Το λέω από τώρα ότι θα γράψω απνευστί το κείμενο κι άμα δείτε καμμιά χοντρή βλακεία παρακαλώ μη διστάσετε να με διορθώσετε.

1) Το 2008 με την περίφημη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι πολιτικές ηγεσίες των μεγαλύτερων οικονομικά κρατών , στα οποία προέκυψαν και οι μεγαλύτερες ζημιές , επέλεξαν να αντιμετωπίσουν αυτό το ιδιωτικό έλλειμα (χασούρα το λέμε εμείς οι μπακάληδες) που προέκυψε κρατικοποιώντας το.Σημαντική λεπτομέρεια πως το έλλειμα που δημιουργήθηκε προέκυψε από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής (το αεράτο χρήμα).

2) Κρίνοντας εκ των υστέρων , η επιλογή αυτή μάλλον ήταν αναπόφευκτη αν το δεις από την συστημική του πλευρά.Δηλαδή αν δεν κρατικοποιούσαν τις ζημιές το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είχε πολλές πιθανότητες να καταρρεύσει σε περίπτωση που αυτές οι ζημιές διαχέονταν και στην πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις και πολίτες).

3) Η κρατικοποίηση λοιπόν αυτών των ζημιών διόγκωσε , εκτός προγραμματισμού , τα κρατικά χρέη με αποτέλεσμα κρατικοί προυπολογισμοί να χρειάζονται μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους για να εξυπηρετούν το χρέος αυτό.

4) Το ότι μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου ΑΕΠ πήγαινε σε αποπληρωμές χρεών ανάγκασε τα κράτη να προβούν σε ενέργειες ούτως ώστε να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες.Διότι αν δεν μείωναν κρατικές δαπάνες τα δημοσιονομικά ελλείματα που θα προέκυπταν θα διόγκωναν τα επιτόκια δανεισμού των κρατών.

**********

5) Η Ελλάδα αντιθέτως δεν κρατικοποίησε ιδιωτικά ελλείματα αφού τα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εκτέθηκαν σε αυτήν την παγκοσμιοποιημένη χασούρα των επενδυτικών τραπεζών.

6) Είχε όμως ένα πρόβλημα από πριν , το χρέος της ήταν ήδη τεράστιο και το έλλειμά της δυσανάλογο με την παραγωγή της για να μπορεί να εξυπηρετεί μόνη της αυτό το χρέος.Με λίγα λόγια η Ελλάδα είχε από πριν τα ίδια προβλήματα που προέκυψαν σε άλλα κράτη λόγω της κρίσης του 2008.

**********

7) Με την κρίση του 2008 προέκυψε ακόμα ένα συστημικό πρόβλημα . Πλέον , με τόσο μεγάλα κρατικά χρέη και με την δυσκολία εξυπηρέτησής των , τα ισχυρότερα οικονομικά κράτη αντιλήφθηκαν πως ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν είχε να κάνει απλά με διαγωνισμό του ποιά οικονομία θα βγάλει περισσότερα κέρδη αλλά με την επιβίωση των πολιτών τους . Διότι η μείωση των κρατικών δαπανών υπέρ της εξυπηρέτησης των χρεών τους ήταν τόσο μεγάλη που ορισμένα δεν είχαν πια την δυνατότητα να δαπανούν για τους πολίτες τους (π.χ Ελλάδα , αλλά αυτή είπαμε για διαφορετικούς λόγους) και ειδικά για τους πολίτες που επιβίωναν από τις κρατικές δαπάνες .

8) Οι πολιτικές ηγεσίες με τη σειρά τους κατάλαβαν πως αν δεν ανταγωνιστούν σκληρότερα τις άλλες οικονομίες οι πολίτες τους θα τους γύριζαν την πλάτη . Έτσι , στα πλαίσια αυτού του σκληρότερου ανταγωνισμού μεταξύ κρατών , προέκυψε και η κρίση των κρατικών ομολόγων (οι λεπτομέρειες για το πως διεξάγεται ένας τέτοιος οικονομικός πόλεμος με τα ομόλογα λίγη σημασία έχει για τους μη γνώστες) . Η ουσία είναι πως αυτός ο οικονομικός πόλεμος είναι θέμα μιας αλυσίδας επιβίωσης μακροπρόθεσμα πολιτών και βραχυπρόθεσμα πολιτικών ηγεσιών.

**********

9) Ο πόλεμος λοιπόν ξεκίνησε και ο πρώτος που τέθηκε ως στόχος ήταν η Ελλάδα . Γιατί όμως η Ελλάδα ? Ήταν θέμα Έθνους όπως πολλοί ηλιθιωδώς πιστεύουν ? Όχι βέβαια , στόχος τέθηκε η Ελλάδα διότι τα προβλήματα που είχε ΔΕΝ ήταν προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση του 2008 αλλά προβλήματα χρόνια και δομικά.Με αποτέλεσμα να γνωρίζουν οι επιτιθέμενοι πως δεν ειχε περιθώρια αντίδρασης.

10) Τα προβλήματα που είχε η Ελλάδα λοιπόν ήταν χρόνια και συσωρευμένα . Ποιός τα δημιούργησε όμως αυτά τα προβλήματα ? Εδώ πρέπει να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να πούμε πως αυτά τα προβλήματα τα δημιουργήσαμε όλοι μας.Ναι μεν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει το φαιδρό μας πολιτικό σύστημα αλλά για να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας πρέπει να αποδεχθούμε την πικρή αλήθεια.Το οργανωμένο σύστημα που λέγεται Ελλάδα είναι ανεπαρκές λόγω νοοτροπίας και παιδείας κυρίως.

(η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο , same bat-time , same bat-channel)
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: