6/5/10

Η κοινωνία που αντιδρά εκπροσωπείται πολιτικά ?

-
Ένα ερώτημα που με βασανίζει από εχθές προβληματιζόμενος για το μετά...

Σύμφωνώ , το Πασόκ και η ΝΔ μέσω των μελών τους και των στελεχών τους έχουν υπογράψει συμφωνίες επιζήμιες για το λαό προς όφελος των ιδίων και των αφεντικών τους.

Σύμφωνώ , η κυβέρνηση , η αξιωματική αντιπολίτευση και οι άλλοι 3 κοινοβουλευτικοί θεσμοί εκπροσώπησης του λαού έχουν πει ασύστολα ψεύδη ο καθένας για δικό του όφελος.

Σύμφωνώ , υπάρχουν παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα που πειραματίζονται παίζοντας με θεσμούς και χρηματοοικονομικές φούσκες.

Συμφωνώ , υπάρχουν και οι προβοκάτορες.

Συμφωνώ , υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο για μεγάλη μερίδα της μικρής μας κοινωνίας.

Σε όλα αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει ίχνος ελπίδας.

Ερωτώ λοιπόν , ποιες είναι οι επιλογές της κοινωνίας που αντιδρά ούτως ώστε να εκπροσωπηθεί πολιτικά ?

Απαντώ , καμμία.

Οι επιλογές λοιπόν που έχει η κοινωνία αυτή τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή είναι δυο.

1) Προσπαθεί (με ποιο τρόπο άραγε?) να καθαρίσει τους υπάρχοντες κομματικούς θεσμούς από το σάπιο τους μέρος και επαναφέρει την πολιτική εκπροσώπηση σε αυτούς τους θεσμούς.

2) Συσπειρώνεται σε νέους θεσμούς , δημιουργημένους από τους ίδιους που έχουν την ανάγκη να εκπροσωπηθούν πολιτικά.

Η άποψή μου είναι πως οι υπάρχοντες θεσμοί πολιτικής εκπροσώπησης (κόμματα) δεν είναι σε θέση να αυτοκαθαρθούν , επίσης άποψή μου είναι πως ούτε η κοινωνία έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει με την ψήφο της αυτούς τους θεσμούς.Όχι επειδή δεν έχει το επίπεδο να το κάνει (αν και εδώ δέχομαι πως ίσως να έχω άδικο) αλλά επειδή έχει δομηθεί έτσι το σύστημα , που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε , ούτως ώστε να μην μπορεί κανείς να διακρίνει τον ψεύτη από τον τίμιο.

Η συλλογιστική μου οδηγεί σε μια μόνο επιλογή κι αυτή είναι η μόνη ορθολογική που μου έχει απομείνει για να μην οδηγηθεί η χώρα σε χαοτικά φαινόμενα Αργεντινής.

Σε βάθος χρόνου η κοινωνία πρέπει να ξαναδημιουργήσει θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης. Πρέπει να δημιουργηθούν εκ του μηδενός καινούργια πολιτικά κόμματα από ανθρώπους έχοντες ανάγκη πολιτικής εκπροσώπησης.

Παγκοσμίως η ιδεολογική διαμάχη έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο από ότι ήταν πριν 30 χρόνια.Η διαμάχη αφορά κυρίως το ποσοστό κρατικής παρέμβασης σε θέματα ιδιωτικού τομέα και πως ο δημόσιος τομέας μπορεί να γίνει παραγωγικός προς όφελος των πολιτών που υπηρετεί και όχι των εκκάστοτε πολιτικών προισταμένων.

Ο φαύλος κύκλος αποξενωμένης πολιτικής ελίτ και αντιδραστικής κοινωνίας που δεν ξέρει τι θέλει πρέπει επιτέλους να τελειώσει γιατί η θεωρία του χάους λέει πως αν δεν υπάρξει ο παράξενος ελκυστής ο οποίος θα προσφέρει στο χάος την στιγμιαία γαλήνη τότε το χάος θα εξακολουθεί να υφίσταται.
-

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εεετσι ! Η τελευταία παράγραφος ποιητική αδεία, γιατί οι θεωρούμενοι ως νόμοι της φύσης δεν αντιστοιχούν στις κοινωνικές διεργασίες. Ουτε βέβαια η ελληνική κοινωνία είναι αντιδραστική, "αγέρα πατέρα και τα μυαλά στα κάγκελα", όπως στις αναπτυγμένες δίχως δημόσιο χώρο χώρες. Εκεί η αλλοτρίωση του ανθρώπου βρίσκεται σχεδόν χωρίς οδό επιστροφής μέ τόσα "τοξικά" που τους ποτίζουν. Ισως γι αυτούς η μόνη λύση να επιστρέψουν στην ανθρωπιά είναι να αλλάξουν ριζικά περιβάλλον. Οχι για τον έλληνα, που ακόμη παράγει Λογο και νόημα για ότι συμβαίνει εδώ και παντού...

undercover gpr είπε...

Βασικά μας ξεπερνά κατά πολύ η όλη κατάσταση.

Η φούσκα των αξιών έχει ρευστοποιηθεί και τα κρυμμένα ελλείμματα πλέον περνάνε σε κρατικούς προυπολογισμούς μη μπορώντας όμως να τα εξυπηρετήσουν.

Σήμερα στην Ρουμανία ανακοινώθηκε μείωση 25% σε μισθούς και 15% σε συντάξεις και επιδόματα επιβεβλημένα από το ΔΝΤ σε αντάλλαγμα παροχής δανεισμού , ο πρωθυπουργός τους είχε διαρρεύσει ότι θα ζητήσει το ξεπάγωμα των κρατικών δαπανών , αναμένω να δω τις εκεί αντιδράσεις..

Αν δεν ξεφουσκώσουν οι πολιτικοί θεσμοί λίγο τη φούσκα αξιών ,που επέτρεψαν να γιγαντωθεί, θα σκάσει και από κει και ύστερα το χάος δεν θα είναι ευχάριστο.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Βούληση και θέληση χρειάζεται.
Αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται.
Και πάνω από όλα, πολλές φωνές που θα καλούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Να νοιώσει ο κόσμος ότι οι μύχιες σκέψεις του δεν είναι χαμένο ταξίδι στο σύμπαν.
Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Το παρασκήνιο της Ελληνικής κρίσης

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

http://grbloopers.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html

...............

Τότε αποφασίστηκε να εκβιαστεί η γερμανική κυβέρνηση, ώστε σύντομα η ΕΕ να περάσει σε μια μορφή οικονομικής διακυβέρνησης, που θα εξανάγκαζε τις γερμανικές κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξουν συντονισμένες πιέσεις προς το Πεκίνο, είτε προς την κατεύθυνση της ανατίμησης του γουάν, είτε μέσω του περιορισμού των εισαγωγών στην ΕΕ. Το τελευταίο θα υποχρέωνε την κυβέρνηση της PRC να στρέψει την παραγωγή της στην εσωτερική της αγορά, να αυξηθεί η κατανάλωση, να αυξηθούν οι τιμές και να περάσει η Κίνα στο δυτικό σύστημα, με αποτέλεσμα στο τέλος να ανατιμήσει το νόμισμα της και να χάσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι τότε τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Γάλλοι προτιμούσαν να διατηρούν αυτόνομες σχέσεις με την Κίνα και προς το παρόν δεν είχαν πρόβλημα με τη χαμηλή ισοτιμία του γουάν, ίσα-ίσα την έβλεπαν θετικά στη συγκυρία, στο βαθμό που πίεζε την αμερικανική αγορά σε μη ανταγωνιστικά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προϊόντα.

Τότε αποφασίστηκε να εξαναγκαστούν οι Γερμανοί να αλλάξουν μυαλά, μέσω του πιο αδύνατου κρίκου της ευρωζώνης: την Ελλάδα. Τότε ήταν που ήρθαν σε επαφή με Έλληνες πολιτικούς (ελάχιστους αλλά και από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και δυο - τρεις άλλους παράγοντες, ώστε η Ελλάδα να κάνει εκλογές αμέσως, να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου και τότε να ξεκινήσει το παιχνίδι με αμερικανικούς οίκους που είχαν συνεργασθεί με προηγούμενες κυβερνήσεις και ξέρανε πρόσωπα και πράγματα και θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η ευρωζώνη και φυσικά η Γερμανία (πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά).

Σε εκείνη τη φάση στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Ρώσοι που θα έβλεπαν θετικά μια economic governance στην ΕΕ, ώστε να πάψουν να διαπραγματεύονται με επιμέρους κράτη για τα ενεργειακά. Η Μέρκελ ενημερώνεται από σημαντικό παράγοντα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας για τις προθέσεις των Αμερικανών και ζητεί χρόνο για να δει τι θα κάνει. Χρόνος δεν της δίνεται, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει φόρα και δυναμιτίζει το σύστημα με δηλώσεις που νομιμοποιούν τους περίφημους οίκους αξιολόγησης να δημιουργήσουν συνθήκες κερδοσκοπίας με τα ελληνικά ομόλογα.
..........

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως είναι η κοινωνία μας δεν νομίζω ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, επομένως το μόνο που μας μένει να δούμε είναι κοινωνικές εντάσεις που ψάχνουν αφορμή για να ξεσπάσουν, μας βλέπω δηλαδή Αργεντινή χαλαρά. Πάλι καλά που υπάρχει και η ΟΝΕ ώστε να υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας και σωτηρίας.

φοιτητάκος

undercover gpr είπε...

Ανώνυμε , αυτό :

"Το τελευταίο θα υποχρέωνε την κυβέρνηση της PRC να στρέψει την παραγωγή της στην εσωτερική της αγορά, να αυξηθεί η κατανάλωση, να αυξηθούν οι τιμές και να περάσει η Κίνα στο δυτικό σύστημα, με αποτέλεσμα στο τέλος να ανατιμήσει το νόμισμα της και να χάσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο."

Θέλει απόδειξη οικονομολογική και προσωπικά δεν βλέπω σύνδεση.Η συλλογιστική όμως του άρθρου είναι σωστή κατά τη γνώμη μου.

Επίσης διαφωνώ με την απαισιοδοξία που έχει ο αρθογράφος για τις συνθήκες πολιτικής ενοποίησης της Ε.Ε

Κάποια στιγμή η ενοποίηση θα ήταν αναγκαστική και η στιγμή ήρθε , στο χέρι των λαών είναι να αποφασίσουν πως και πότε θα γίνει.

undercover gpr είπε...

Φοιτητάκο , long time no seen my friend , εγώ πιστεύω πως έφτασε η ώρα να πέσουν οι μάσκες αυτών που αντιδρούν ως προς το σύστημα.

Εννοώ οτιδήποτε αριστερότερα του Πασόκ (και το ίδιο έλεγα στην αδερφή μου , η οποία είναι πολύ πιο αντιδραστική από εμένα σε θέματα καθεστωτισμού...).

Αυτοί που εχουν απομείνει να αντιδράνε ιδεολογικά (κι όχι λόγω ..τσέπης)ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουν την κοσμοθεωρία τους και να αρχίσουν να σκέφτονται πιο ρεφορμιστικά για να υπάρχει περίπτωση τέτοιας δυνατότητας.

Απαισιόδοξος κι εγώ πάντως..

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει κάποιος στο κοινωνικό κράτος είναι να το ταυτίζει με τον ανεξέλεγκτο κρατισμό, και να τον υπερασπίζεται, όπως κάνει η εγχώρια Αριστερά.

Πάντως είναι από τις περιόδους που είναι δύσκολο να διαλέξεις "στρατόπεδο" καθώς και οι μεν και οι δε είναι άστα να πάνε...

Τα ξαναλέμε σύντομα, ελπίζω τουλάχιστον.

φοιτητάκος

undercover gpr είπε...

Με τη κρίση προέκυψε συγγραφικό "ψωμί" φίλε , ελπίζω να μην με απογοητεύσεί η κοιμισμένη έμπνευσή μου , οπότε μάλλον θα τα λέμε αρκετά συχνά.

Καλημέρα