2/10/09

Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε "πάση θεού" αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ??

-
Έλεγα πριν κανα δυο αναρτήσεις πως ψηφίζοντας ένα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα ή τους Ο.Π συμβάλουμε ουσιαστικά στην διατήρηση ενός σάπιου πολιτικού συστήματος.Δεν αλλάζω άποψη αλλά αναγνωρίζω πως η άποψη αυτή ουσιαστικά βοηθά το ΠΑΣΟΚ και τα μίντια που το στηρίζουν να λάβει την αυτοδυναμία που τόσο πολύ επιθυμούν.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλοί αλλά υπάρχουν σίγουρα κάποιοι που θεωρούν πως με αυτοδύναμες κυβερνήσεις προκοπή δεν είδαμε και πως είναι ίσως καιρός να δοκιμάσουμε τα όρια των πολιτικών φορέων αναγκάζοντάς τα να συνεργαστούν.

Ιδού λοιπόν ερώτηση/απάντηση για να ξέρουμε τι παίζει με το θέμα αυτό.

Ερώτηση :

Τελικά ρε παιδιά, αν κάποιος δεν θέλει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, τι είναι καλύτερα να ψηφίσει; Μικρό κόμμα που δεν θα μπει στη Βουλή, μικρό κόμμα που θα μπει στη Βουλή ή το δεύτερο κόμμα;

Απάντηση :

Μετράμε τα ψηφοδέλτια της κάλπης, πετάμε στα σκουπίδια τα άκυρα και τα λευκά. Αθροίζουμε τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια και βγάζουμε τα ποσοστά των κομμάτων. Ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα και χαίρονται οι οπαδοί τους!

Θα πρέπει όμως να κάνουμε και τον υπολογισμό των εδρών! Ξαναφέρνουμε κοντά μας τον κάλαθο και πετάμε όλα τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που το καθένα έλαβε λιγότερο από 3%.

Φτιάχνουμε έτσι ΝΕΟ άθροισμα και επαναδιαμορφώνουμε τα ποσοστά των κομμάτων με βάση το νέο αυτό άθροισμα. Όλα τα ποσοστά αυξάνονται αναλογικά.

Το πρώτο κόμμα (που έχει ήδη 40 έδρες στην τσέπη) πρέπει να πάρει 42.7% από αυτό το νέο ποσοστό. Προσοχή. Όχι το ποσοστό του που θα δούμε στην τηλεόραση, αλλά το ποσοστό αφαιρουμένων των μικρών κομμάτων.

Απάντηση στην ερώτηση:

αν θέλεις απλώς να απωλέσει ένα κόμμα την αυτοδυναμία του, τότε ψηφίζεις ένα από τα κόμματα που θα μπουν οπωσδήποτε στη Βουλή. Διότι τότε, το ποσοστό-όριο για την αυτοδυναμία ανεβαίνει.

αν θέλεις να απωλέσει ένα κόμμα την αυτοδυναμία μέχρι του σημείου να κινδυνέψει να χάσει την πρώτη θέση ή έστω να έχει μικρότερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τότε ψηφίζεις το δεύτερο κόμμα.

Είτε ψηφίσεις το 2ο, 3ο, 4ο ή 5ο κόμμα (δεδομένου ότι όλα αυτά θα μπουν στη Βουλή) τότε η επίδραση της ψήφου σου είναι ακριβώς η ίδια στο αν το 1ο κόμμα θα κάνει αυτοδυναμία.

Αν ψηφίσεις το 6ο-28ο κόμμα τότε η ψήφος σου όσον αφορά στις έδρες των πρώτων 5 κομμάτων πάει στα σκουπίδια. Βέβαια η ψήφος σου επηρεάζει (μικραίνει) τα ποσοστά όλων των κομμάτων που θα δούμε όλοι στην τηλεόραση

Αν ρίξεις λευκό, άκυρο ή απέχεις, τότε (όπως και πριν) η ψήφος σου όσον αφορά στις έδρες των 5 κομμάτων πάει ομοίως στα σκουπίδια. Εδώ όμως δεν επηρεάζεις ούτε καν τα ποσοστά των κομμάτων.

Τηλέμαχος
-

7 σχόλια:

geokalp είπε...

"Αν ψηφίσεις το 6ο-28ο κόμμα τότε η ψήφος σου όσον αφορά στις έδρες των πρώτων 5 κομμάτων πάει στα σκουπίδια. Βέβαια η ψήφος σου επηρεάζει (μικραίνει) τα ποσοστά όλων των κομμάτων που θα δούμε όλοι στην τηλεόραση"

εάν απέχεις-άκυρο-λευκό ή ψηφίσεις κόμμα που δεν μπαίνει στη βουλή, τότε στην ουσία ψηφίζεις το 1ο κόμμα γιατί το εκλογικό μέτρο (αριθμός ψήφων που αντιστοιχούν σε έδρα για τις 260 που μοιράζονται αναλογικά) αυξάνει - η κάθε ψήφος κόμματος εντός βουλής αξίζει πλέον περισσότερο καθώς το σύνολο είναι μικρότερο (αφού αφαιρούνται και όσες είναι εκτός βουλής)

Ο νοών...νοείτω είπε...

Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, και δεν έχει δρόμο για γυρισμό, προσβλέπω στον λόγο σου ακόμα περισσότερο.
Τι θα γίνει, κάθε φορά πρέπει να μαζεύουμε υπογραφές για να γράφεις;
:)

george είπε...

gpr,
Κατέθεσες αίτηση για Γενικός Γραμματέας; Η δική μου έχει αριθμό 29405 (περίπου). Προβάρω από τώρα το κοστούμι μου.
:-)

Καλό απόγευμα

gnik είπε...

Καλά δεν τo έμαθες....
Αυτός διορίστηκε κιόλας
Για αυτό δεν περνάει από εδώ:))))

undercover gpr είπε...

Μας το έχουν απαγορεύσει το blogging εμάς τους κυβερνητικούς , αλλά μας αφήνουν να φοράμε τζιν george οπότε μη ράβεις ακόμα , μπορεί να μην χρειαστεί...

ν...ν , είμαι εντελώς , μα εντελώς σου λέω πνιγμένος στη δουλειά , καινούργιο τμήμα προμηθειών από το μηδέν θέλει το χρόνο του μέχρι να αρχίσει να τρέχει στον αυτόματο (θέλω να ελπίζω χεχεχε).Με καλύπτει πάντως ο δικός σου λόγος που παρακολουθώ καθημερινά.

Κατά τα άλλα αδέρφια δράμα η κατάσταση , λέω να γράψω για την ομιλία του ΓΑΠ στη βουλή των ...εφήβων (γιατί για παραπάνω δεν έκανε) αλλά και πάλι δεν με εμπνέει τίποτα μετά τις εκλογές.Δράμα σου λέω.

Την καλημέρα μου.

undercover gpr είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Η αποχή από τη φάρσα των εκλογών ποτέ δεν απογοητεύει. Εκτός κι αν περιμένεις να ...τακτοποιηθείς !