23/4/09

Οι ηγέτες ψόφησαν , οι σωτήρες αναστήθηκαν κι εμείς ακόμα περιμένουμε .

-
Εμείς = Νεοέλληνες .

Μόνιμα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου είδους ? Ημιμάθεια , υπεροψία , ψευτομαγκιά και στόμα πελώριο που εκτός από λεφτά καταπίνει με την ίδια ευκολία οτιδήποτε του πουν ακόμα και χαρτορίχτρες . Ε ? Στους πολιτικούς και τα media θα κολλήσει νομίζετε ? Αυτά τα καταπίνει αμάσητα νομίζοντας ότι πρόκειται για beluga κατευθείαν από το ποτάμι .

Το αστείο της υπόθεσης δεν είναι ότι καταπίνει χωρίς να μασήσει αλλά ότι μετά θέλει να συζητήσει (με τους υπόλοιπους ...αμάσητους) αν όντως ήταν φρέσκο ή αν τους την έφερε ο ταβερνιάρης . Σουρεάλ τραγωδία με ολίγον από κωμωδία και στη μέση οι υπόλοιποι .

Το συντριπτικό ποσοστό αυτό των Νεοελλήνων όμως είναι και που έχει την μικρότερη "ευθύνη" σε ότι αφορά την κατάσταση της χώρας εν έτη 2009 . Ευθύνη έχει σίγουρα αλλά τόση όση έχει και ο παγκίτης παίκτης στην ήττα μιας ομάδας .

Τους παγκίτες λοιπόν θα τους αφήσω στην ησυχία τους , προς το παρόν , για να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε σε άλλη διάσταση . Στην διάσταση αυτών που έχουν και την μεγαλύτερη ευθύνη . Είναι αυτοί που θα παραγγείλουν το beluga γνωρίζοντας τι αγοράζουν και πως το απολαμβάνουν αλλά γνωρίζοντας επίσης ότι ο ταβερνιάρης θα τους το πουλήσει όσο μπορεί πιο ακριβά . Και οι ηλίθιοι , όσο πιο ακριβά τους το πουλήσει , τόσο πιο πολύ θα το απολαύσουν .

Αφήνω τις μεταφορές και συνεχίζω .

Οι έχοντες , λοιπόν , δυνατότητα κριτικής και αναλυτικής σκέψης είναι οι ουσιαστικά υπεύθυνοι για το χάλι που λέγεται Ελλάδα . Αυτοί που συζητάνε σαν να είναι Πλάτωνες κριτικάρουν σαν να είναι Γκάντι αλλά παράλληλα (προφανώς λόγω ανεπάρκειας) αναζητάνε τον σωτήρα που θα σώσει τη χώρα από το βούρκο .

Η πνευματική ελίτ των πολιτών δηλαδή ψάχνει για σωτηρία !!

Αυτό και μόνο δείχνει το αδιέξοδο που υπάρχει στην δημόσια ζωή του τόπου . Δεν έχουμε βάλει ακόμα στο μυαλό μας ότι τυχών λύση θα επέλθει μόνο μέσα από συνεργασία των καθαρών κομματιών της κοινωνίας . Μόνο μέσα από συμμαχίες (ακόμα και αντίθετων ιδεολογιών) . Προς το παρόν η καθαρή κοινωνία είναι εγκλωβισμένη (με ευθύνη της ίδιας) σε μια λογική μεταπολίτευσης , σε μια λογική "θα τους σφάξω στην... κριτική" .

Και το ακόμα πιο αστείο είναι ότι νομίζουμε ότι κάνουμε και κάτι...
-

15 σχόλια:

archaeopteryx είπε...

Το αδιέξοδο αυτό σέρνεται, τουλάχιστον στο κεφάλι μου, και σε γνωστή σου ιστοσελίδα, τουλάχιστον από πέρυσι τέτοιο καιρό.

Κόμμα δεν ιδρύουμε (κόμμα; τι είναι αυτό;)

Πολιτικούς δεν βρίσκουμε.

Επειδή και εγώ έχω βαρεθεί να αηδιάζω... Πως μεθοδεύει κανείς συνεργασία των σχετικά τιμιών και ικανών; )Χωρίς να πιστέυω ότι συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι λύση...)

μφχ

undercover gpr είπε...

Tough question

Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές , συνεργασία ικανών/τιμίων με σκοπό την αποβολή των ανικάνων/άτιμων μόνο με τους όρους που ορίζει το κακά δομημένο πολίτευμα μπορεί να υπάρξει και αυτό σημαίνει ότι για να μην ασκούν εξουσία οι άχρηστοι πρέπει οι χρήσιμοι να την διεκδικήσουν.

Το πολίτευμα όμως ορίζει ρητά πως διεκδικεί κανείς την εξουσία.

Το ερώτημα των 1.000.000 δολαρίων είναι αν υπάρχει χρήσιμος που να είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την χρησιμότητά του προς τον εργοδότη για να την προσφέρει τζάμπα στο σύνολο...

Τα χαιρετίσματά μου αγαπητέ.

gnik είπε...

Όνειρα θερινής νυκτός .....παιδιά.
----------
Θερμούς χαιρετισμούς και στους δύο.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ φίλε,

Όπως λέει και ο φίλτατος Αρχαίος, είναι αρκετοί πλέον που κουράστηκαν να βλέπουν μόνο αδιέξοδα. Και δεν είναι μόνο αυτοί που συναντάμε σε κάποια ιστολόγια.
Υπάρχει κόσμος που συναναστρέφομαι, που εκφράζεται κατ' αυτόν το τρόπο και που δεν εμφανίζεται στα ιστολόγια.
Στο ερώτημά σου, εάν υπάρχει χρήσιμος, η απάντηση είναι ναι.
Το ερώτημα είναι πως τον εντοπίζουμε, ή καλύτερα πως τον κάνουμε να πιστέψει ότι υπάρχουν οι αναγκαίες συνθήκες για να εμφανιστεί και να μην αντιμετωπιστεί ως διάττων αστέρας.
Μπορεί κάλλιστα να μην είναι μόνον ένας, αλλά περισσότεροι.
Γνώμη μου είναι ότι δεν μας λείπει ο ηγέτης για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Μας λείπει η πίστη ότι από τα μικρά γεννώνται τα μεγάλα.
Δεν με ενδιαφέρει μία λύση όπου ένας ηγέτης, θα προχωράει μπροστά, και λίγοι θα ακολουθούν συνειδητοποιημένα και οι πολλοί θα ακολουθούν εκστασιασμένοι.
Προτιμώ αρκετοί να προχωράνε μπροστά και από τους υπόλοιπους σιγά σιγά, να προστίθενται. Πάντα θα υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που δεν θα ξέρουν ουσιαστικά γιατί ακολουθούν.
Θα μου πεις δικαιολογημένα, ότι οι λέξεις λίγοι, αρκετοί, πολλοί, υπόλοιποι είναι αφηρημένες και δεν έχουν αριθμητική υπόσταση.
Για να μπορέσουν λοιπόν τα παραπάνω να πάρουν κάποια αρχική μορφή, θα πρέπει να υπάρξει μεθοδολογία.
Ο «τρόπος» είναι το δύσκολο.
Θα πρέπει να σκύψουμε πιο σοβαρά πάνω σε αυτό το μέσο που λέγεται διαδίκτυο. Μας έδωσαν άθελά (;) τους ένα μέσο επικοινωνίας με διαστάσεις και δυνατότητες τόσο χαοτικές, με αποτέλεσμα να χαθούμε στην πλοήγηση.
Κατάφεραν να διασπάσουν τον σκεπτόμενο, τον ερευνητή, τον ανήσυχο και να σκλαβώσουν για μία άλλη φορά τον περιπατητή.
Όπως τότε, με τα πολιτικά καφενεία διαφόρων χρωμάτων.
Ξέρουν τις αδυναμίες μας. Εμείς τις ξέρουμε.
Μήπως πρέπει να ακολουθήσουμε αντίστροφη πορεία;
Μήπως πρέπει να βάλουμε έναν αρχικό στόχο και μετά άλλον έναν, και μετά…..;
Όταν κάποια στιγμή, σε μία εσωτερική έκρηξή μου καλούσα να συναντηθούμε για να τα πούμε, σίγουρα από τους πολλούς θεωρήθηκα γραφικός.
Όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούσα να αναλύσω κάθε μου πρόταση στο πως ακριβώς το εννοούσα. Δεν περίμενα ξαφνικά να μαζευτούμε όλοι οι μόνιμοι σχολιαστές του antinews.
Ούτε σκόπευα να δημιουργηθεί μία ομήγυρις όπου θα έλεγε ο καθένας τον πόνο του και θα εξηγούσε από τη δική του σκοπιά το κάθε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα.
Εγώ διέβλεψα, στους 14 περίπου μήνες που επισκέπτομαι το antinews, κάποιους λίγους σχολιαστές, που πέρα από την άποψή τους για κάθε ανάρτηση, έβγαζαν μία σκέψη καθαρή, έναν λόγο μεστό, και ανησυχίες παρόμοιες με τις δικές μου.
Σε αυτούς απευθυνόμουν λοιπόν κύρια, αλλά και σε όποιον άλλον απλά είχε βαρεθεί να βλέπει τα γεγονότα να τρέχουν δίπλα του, εν αγνοία του, και ένοιωθε ότι δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει.
Θα σου θυμίσω το σχόλιό σου.

http://www.antinews.gr/?p=5679#comment-242093
«Στόχους, πρακτικές, μεθοδολογία επίτευξης στόχων, ατζέντα κτλ.
Αν αρχίσει μία τέτοια συζήτηση (με βάση τα παραπάνω) θα υπάρχει μία μαγιά έτοιμη ούτως ώστε να έχει νόημα και μία συνάντηση σε real time χρόνο.
Αρχίστε να διαμορφώνετε τέτοια ζητήματα γιατί το να διοργανώσεις μία ημερίδα έκθεσης ιδεών δίχως προεργασία είναι τρύπα στο νερό».

Συμφωνούμε λοιπόν κατ΄αρχάς.
Συνεχίζω να διαφωνώ ότι αυτά μπορούν να γίνουν από απόσταση.
Εκτός εάν δημιουργήσουμε ένα ιστολόγιο που θα μπορούμε να μιλάμε για αυτά χωρίς να αναλωνόμαστε στην επικαιρότητα όπως στο antinews.
Καλή η επικαιρότητα και η έγκυρη ενημέρωση, αλλά το κάτι παραπάνω χάνεται στον σχολιασμό και την ανάλυση.
Σε πρώτη φάση δε θα σου παραθέσω και ποιους θεωρώ σαν χρήσιμους παραστάτες (κατ’ αλφαβητική σειρά) για αρχή.
Αλλενάκι, Αρχαίος, Decay, Dhubai Expert, Επώνυμος, Ιθαγενής, Kanis, Μακρής Κ., Μποτίλιας, αν και είναι στη Γερμανία, Νήπιος, Ξένος Δάκτυλος, orfini, Π Π, Προφήτης. Σίγουρα ξεχνάω κάποιους και θέλει συμπλήρωση.
Ελπίζω να πλησιάζω στη σκέψη σου και στις ανησυχίες σου.
Θα εκτιμούσα την τοποθέτησή σου.
Για πληρέστερη επικοινωνία: nicathans@yahoo.gr

undercover gpr είπε...

Αγαπητέ φίλε ο νοών...νοείτω , θα τοποθετηθώ όσο πιο κυνικά μπορώ (και περιληπτικά γιατί μόλις σβήστηκε ένα εκτενές σχόλιό που μόλις έγραψα και τα έχω πάρει).

Πιστεύω ότι υπάρχουν πέντε δέκα βασικά πράγματα που πρέπει να εφαρμοστούν από ...χθες στην Ελλάδα για να μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται με αξιοπρέπεια οργανωμένη ομάδα ανθρώπων του 2009.

Για να εφαρμοστούν αυτά τα 5-10 πράγματα υπάρχουν δυο διαχρονικοί τρόποι : ή διεκδικείς την εφαρμογή τους με τρόπο που δεν θα μπορεί να αρνηθεί η εξουσία ή διεκδικείς την εξουσία για να τα εφαρμόσεις ο ίδιος .

Το σύστημα ανέκαθεν έξυπνα δομημένο πουθενά δεν απαγορεύει την διεκδίκηση μέτρων ή εξουσίας . Απλά περιορίζει την δυνατότητα ομαδοποίησης με σκοπό την διεκδίκηση .

Ανά την ιστορία τα παραδείγματα που απέτυχε το "σύστημα" να περιορίσει την ομαδοποίηση για διεκδίκηση είτε εξουσίας είτε μέτρων δείχνουν ότι στη χαοτική εξίσωση που λέγεται κοινωνία φτάνει ένας μικρός παράξενος ελκυστής για να ανοίξει μια μικρή χαραμάδα η οποία με γεωμετρική πρόοδο εξελίσσεται σε ποτάμι δυνατοτήτων.

Επανέρχομαι πρακτικά , προσωπικά πιστεύω ότι είναι απαραίτητο το "αντι-MEGA" του ίντερνετ.Ένας χώρος όπου θα δείχνει την σκοπιμότητα των πεπραγμένων της εξουσίας και σε αντιπαραβολή θα προτείνει την λύση της κοινής λογικής στην μεγάλη μάζα.Ένας χώρος που θα επαναφέρει έννοιες χαμένες π.χ ανεξάρτητοι θεσμοί εξουσιών , ισονομία κτλ κτλ .

Πρακτικά είναι εφαρμόσιμος εύκολα ένας τέτοιος χώρος , το δύσκολο είναι να γίνει μαζικός και να επηρεάζει τους άξιους οι οποίοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μέσω αυτού για όλους είτε μέτρα είτε εξουσία .

Προς το παρόν υπάρχουν μικροί τέτοιοι χώροι , μεγέθους "γειτονιάς" δηλαδή . Αλλά δεν νομίζω ότι θα αργήσει να ρθει η ώρα του μεγάλου που θα αντιπαρατεθεί με τα σκυλιά των οικονομικών συμφερόντων.Η αρχή έχει γίνει από πολλούς κι όχι οργανωμένα και το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν πολλοί.Η φύση λέει ότι όλοι αυτοί κάποια στιγμή θα οργανωθούν και θα γίνει χαμός είτε διεκδικώντας μέτρα είτε την εξουσία την ίδια.Θα δούμε σιγά σιγά την πορεία και αναλόγως θα πορευτούμε κι εμείς δεν γίνεται διαφορετικά και δυστυχώς δεν μπορούμε εύκολα να το επισπεύσουμε γιατί το σπουδαίο αυτό μέσο που λέγεται ίντερνετ είναι από γεννησημιού του χαοτικό και οι παράξενοι ελκυστές μπορεί να είναι επιρροές που δεν έχουμε φανταστεί καν.Ελπίζω δηλαδή...

αμμοδύτης είπε...

μα αυτό δεν κάνουμε; Προσωπικά άρχισα να είμαι στο διαδίκτυο, σαν αναγνώστης, από τότε που ο Τράγκας είπε "ε εντάξει το τί λέει κανείς σε στιγμές παροξυσμού..." τότε με τον Ζαχόπουλο. Τα περισσότερα blogs ξεκίνησαν τέλος 2007, αρχες 2008. Η σκέψη μας γίνεται πιο ξεκάθαρη, η επικοινωνία μας πιο σαφής. Γινόμαστε πιο πολλοί. Φεύγουμε από τα παραδοσιακά "αριστερός", "δεξιός", "πράσινος", ΄"κόκκινος", "μπλέ". Αποκτούμε κοινούς παρονομαστές, και η επικονωνία μας γίνεται πιο καθαρή. Κάποια στιγμή greekpoliticalreview, κάποια στιγμή, θα είμαστε εκεί. Δεν θα είναι όπως παλιά, αλλά θα είμαστε εκεί. Άσχετα τι κάνουμε τώρα.

Mποτίλια στο πέλαγος είπε...

Εύγε για την ανάρτηση και πάντα άξιος.
Προσυπογράφω όλα τα σχόλια που προηγήθηκαν των εκλεκτών σχολιαστών. Ειδικά αυτό περί ονείρων θερινής νυκτός. Πράγματι χρειάζονται όνειρα, για να φύγει αυτός ο πολιτικός και κοινωνικός χειμώνας.
Η συνουσία ευαίσθητων ανθρώπων κυοφορεί. Έστω και εάν δεν φούσκωσε η κοιλιά ακόμη, κάποιοι παρακολουθούν τα έμμηνα.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ φίλε,

Με κάλυψες πλήρως.
Μία διευκρίνηση μόνον, για να μην παρεξηγηθώ. Θεωρώ αξιολογότατη και ποικιλοτρόπως απαραίτητη την ύπαρξη του αντί. Άλλωστε χωρίς αυτό δεν θα είχα γνωρίσει κάποιους Φίλους.
Να είσαι καλά και δυνατός.

undercover gpr είπε...

Εννοείται ότι θα είμαστε εκεί φίλε αμμοδύτη (αν ζούμε βέβαια) και πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα αργήσει και πολύ η στιγμή , ειδικά αν λάβουμε υπ'όψιν τους τρελόυς ρυθμούς που η κοινωνία εξελίσεται από την εποχή του Δαρβίνου και μετά.Το ερωτηματικό μου είναι ο τρόπος και η σφοδρότητα της αντεπίθεσης (ή καλύτερα το κατενάτσιο που θα παίξουν οι υποστηρικτές του συστήματος έτσι όπως το ξέρουμε).

undercover gpr είπε...

Ξέχασα ο νοών...νοείτω να πω ότι επ ουδενί (ούτε καν συνειρμικά) δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι έκανες κριτική στο αντινέα με το πρώτο σχόλιο αντιθέτως μάλιστα κι εγώ έχω διαβάσει άτομα και αναρτήσεις εκεί μέσα από τα οποία έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα που αλλιώς θα έπρεπε να κοπιάσω πολύ για να μάθω.

Κι εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι πολλοί από εκεί μέσα θα τα κατάφερναν χίλιες φορές καλύτερα από τους φαφλατάδες γόνους που μοστράρονται για πολιτικοί αλλά δεν ξέρω αν συνασπίζονταν όλοι αυτοί τι αποτέλεσμα θα έβγαζε.
Αναμφισβήτητα πάντως θα είχε φοβερό ενδιαφέρον.Μη σου πω ότι πλήρωνα κιόλας για να δω μια τέτοια συνάντηση χαχαχα!

Μποτίλια να σαι καλά φίλε και να μας βάζεις πιο συχνά Jethro , είναι οι γονείς της βελούδινης επανάστασης του φλάουτου!!

Ανώνυμος είπε...

"Μόνο μέσα από συμμαχίες (ακόμα και αντίθετων ιδεολογιών)". Αυτό πιστεύω πως είναι αναγκαία συνθήκη, πλην σε τέτοια σχήματα εισχωρούν διάφοροι με κακό σκοπό. Και δεν είμαστε σε εποχές που αυτούς με τον κακό σκοπό τους παράσερνε το ποτάμι με τα φουρτουνιασμένα νερά της εξέγερσης που πλημμύριζαν τους δρόμους. Η χρήση του διαδίκτυου χρειάζεται ειδικό σχεδιασμό και είναι επόμενο βήμα. Εκείνο που πρωτο χρειάζεται είναι τολμηρές απόψεις για το πως μπορούν να γίνουν αλλοιώς πολλά πράγματα σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων Να θεσπιστούν κανόνες και διαδικασίες από την αρχή "ΑΛΛΟΙΩΣ" με βάση τις ανάγκες μέσα στην παρούσα κρίση... Να κάνουμε αυτό που δεν έκαναν ποτέ οι εργατοπατέρες, ο ανάπηρος ελληνικός συνδικαλισμός που πάντα περιορίζεται σε οικονομικές διεκδικήσεις... Είναι ένα ολάκερο πρόγραμμα.
Πάντως στην αρχή θα πρέπει να επικρατήσει ρεαλισμός, να κρατηθούν και "πισινές" ως προς τα πρόσωπα. Εγώ έχω ερωτηματικά στη λίστα που παρέθεσες πολύ νωρίς πιστεύω, γι αυτό και παραμένω ανώνυμος.

undercover gpr είπε...

Ο πιο επώνυμος απ' όλους μας (αν υποθέτω σωστά) είσαι και νομίζω ότι εσύ έκανες την αρχή περί δέσμης μέτρων που επιτακτικά πρέπει να θεσπιστούν στην Ελλάδα , μετά ακολούθησε κι ο Ιθαγενής με τις αποστομωτικές του προτάσεις (βλ.κείμενό του πιο κάτω) , από κει κι ύστερα νομίζω ότι υπερτιμάς τους εγχώριους "συστημικούς".Ένα μάτσο αμόρφωτοι φλώροι δεν μπορούν να παλέψουν την κοινή λογική ούτε στις ιστορίες του Ασίμοφ...

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,
Ασπάζομαι την τοποθέτησή σου για την παράθεση απόψεων που μπορούν να αλλάξουν όχι μόνον πρακτικά αλλά και συνειδησιακά τις παρούσες ανάγκες.
Και ενώ συμφωνώ απόλυτα για τις "πισινές" που αναφέρεις, πιστεύω όμως ακράδαντα, ότι έντεχνα έχει περάσει στην Ιστορική συνείδησή μας, η τάση μεγιστοποίησης του αντίπαλου δέους.
Η παράθεση κάποιων ψευδωνύμων, ίσως ήταν βιαστική, ενώ σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτική.
Mea culpa.
Ίσως μάλιστα θα ήταν σκόπιμο o φίλος greekpoliticalreviw, να αφαιρέσει από το σχόλιό μου το συγκεκριμένο κομμάτι.

undercover gpr είπε...

Άμα μου πεις πως γίνεται , ευχαρίστως να το σβήσω , αν και προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο.Δεν είναι η λίστα του Σίντλερ πέντε δέκα άτομα που θεωρεί κάποιος αξιόλογα.

υ.γ πλάκα πλάκα τώρα που το σκέφτομαι ο Νήπιος , καλή του ώρα , έχει πάρα πολύ καιρό να φανεί

Ο νοών...νοείτω είπε...

Σιγά μην ξέρω πως γίνεται χαχαχα!
Καλό μήνα αγαπητέ φίλε.