28/1/09

Ανεργία - ύφεση και στο τέλος λύτρωση (?) .

-
Την "παγκόσμια οικονομική κρίση" ακούω συχνά να επικαλούνται οι κυβερνήτες της ΝΔ και οι επί πληρωμή αντιπολιτευτές της χώρας του Πασοκ . Ήξερα ότι στην Ελλάδα οι εξελίξεις έρχονται με καθυστέρηση όχι ότι η καθυστέρηση κατοικεί στα μυαλά τους .

Κύριοι πολιτευτές , έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο της οικονομικής κρίσης . Το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως η κρίση θα χτυπήσει πλαγιομετωπικώς την Ελλάδα . Η σύγκρουση είναι (κι όχι θα είναι) μετωπική και οι πληγές θα επουλωθούν μετά από καιρό .

Ορισμένα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην απασχόληση : σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters, από τον Σεπτέμβριο περισσότεροι από 400 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και στα εν λόγω στοιχεία καταγράφονται μόνο οι απολύσεις 2.000 εργαζομένων και άνω και επιπλέον δεν περιλαμβάνονται οι τράπεζες .

Αν προσθέσουμε δηλαδή τις τράπεζες και τις μεμονωμένες (αν θεωρούνται έτσι απολύσεις 200 ή 300 ανθρώπων) ο αριθμός χάνεται .

Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που του πρέπει . Απολύσεις μαζικές και εντυπωσιακές (τον αριθμό) δεν έχουμε δει στη δημοσιότητα προς το παρόν . Έχουν όμως αρχίσει τα όργανα των ανακοινώσεων . Ήδη η Frigoglass ανακοίνωσε 120 προγραμματισμένες χθες . Στον Τύπο οι σχεδιασμοί απολύσεων δημοσιοποιούνται με τη βοήθεια της "αγίας συντεχνίας" . Έβλεπα χθες ρεπορτάζ για τα Ζαγοροχώρια που μετά από φοβερά κέρδη και "χρεώσεις αλά Ελληνικά" παραπονιούνται πως έχουν γίνει οικογενειακές επιχειρήσεις γιατί δεν βγαίνουν να προσλάβουν υπαλλήλους ! Που ? Στα Ζαγοροχώρια ! Την Ελβετία της Ελλάδας .

Η ανεργία λοιπόν είναι η μεγαλύτερη απειλή και οι συνέπειές της επηρεάζουν όλο το φάσμα της οικονομικής λειτουργίας . Ενδεικτικά :

1) Μείωση κατανάλωσης => μείωση εταιρικών κερδών => μείωση εταιρικού κόστους λειτουργίας (κι άλλη αύξηση ανεργίας) => μείωση κρατικών εσόδων => αύξηση εξάρτησης στον κρατικό δανεισμό => αύξηση κρατικών φορολογικών εσόδων .

Αυτά είναι by the book και εννοείται πως υπάρχουν κι άλλα . Πως μπορεί λοιπόν ο πολίτης (έστω κι ο άνεργος) να "πιέσει καταστάσεις" ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειές του ?

Η οικονομική πολιτική αλαλούμ που έχει βάλει μπρος ο ράθυμος Καραμανλής και ο πάντα λαικιστής Σουφλιάς είναι πολιτική αυτοκτονίας για την εθνική οικονομία από τη μια και στυγνή δωροδοκία για τις επόμενες εκλογές από την άλλη . Γνωστά αυτά . Το Πασόκ του δημοκράτη Γιωργάκη και της "οικονομολόγου" Λούκας λαικίζει ασυνάρτητα , δίχως να λυπάται τους νοήμονες πολίτες . Γνωστά κι αυτά .

Όταν λοιπόν είναι δεδομένο πως οι ορίζοντες την οικονομική πολιτική δεν θα πράξουν τα δέοντα , η ευθύνη περνάει στο Λαό .

Και ποια είναι αυτή η ευθύνη ? Απλή και μια . Back to fundementals ή αλλιώς back to basics .

Βασική λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας λοιπόν είναι ο ανταγωνισμός ο οποίος όμως ασκείται από επιχειρήσεις βάση της πελατειακής συμπεριφοράς...

Αυτήν την καταναλωτική συμπεριφορά είναι που εναγωνίως η Ελληνική οικονομία πρέπει να ψάξει να βρει ούτως ώστε να καλύψει την όποια πολιτική ανεπάρκεια βιώνει τις τελευταίες δεκαετίες .

Όμως , όπως γνωρίζουμε όλοι , ο λαός μας (τριτοκοσμικός , υπανάπτυκτος , ακαλλιέργητος) αν δεν υποχρεωθεί να αλλάξει τρόπο ζωής με τη "βία" δεν κουνάει ρούπι . Στη λάσπη μένει μέχρι να έρθει κάποιος να τον τραβήξει .

Είναι η συγκεκριμένη κρίση η "βία" που θα αναγκάσει τον Έλληνα να σκεφτεί ?

Να μεταμορφωθεί ???

Αναμφισβήτητα θα γίνει αν η κρίση συνεχίσει να φέρνει αποτελέσματα όπως ανεργία - πείνα - εξαθλίωση . Ίδωμεν ...

Μόλις ξαναδιάβασα το παραπάνω άρθρο . Σκατογραμμένο είναι και δύσκολα βγαίνει το νόημα που ήθελα να δώσω . Επικαλούμαι τις σκοτεινές δυνάμεις και ζητώ ταπεινά συγνώμη . Βάλτε λίγη φαντασία όμως . Όλο και κάτι θα βγει ...
-

5 σχόλια:

gnik είπε...

Μια χαρά την βλέπω την ανάρτηση
Μακάρι να ξυπνήσουμε αν και νομίζω ότι ξυπνάς μόνο όταν είναι να πας για δουλειά.
Διαφορετικά στριφογυρίζεις στο κρεβάτι μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας.
Τώρα για τους αγρότες εκτός από γεωπόνους χρειάζονται και σωστούς σύμβουλους επιχειρήσεων όσο και αν φαίνεται αστείο. Και για τις καλλιέργειες και για τις επιδοτήσεις.

undercover gpr είπε...

Καλησπέρα φίλε gnik ,

Ήθελα να περιγράψω κάπως την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας και συμπεριφοράς αλλά δεν μου βγήκε έτσι όπως ήθελα .
Μπερδεψοδουλειά κυρίως λόγω του ότι εκείνη την ώρα ήμουν γραφείο χωρίς να έχω δει καν τα πρωινά mails της δουλειάς .

Πάντως ο Νεοέλληνας ξυπνάει μόνο όταν γουργουρίζει το στομάχι...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα gpr,

Μιας και πίνω εδώ τον πρωινό καφέ μου -λίγο πριν πάω στη δουλειά- είπα να γράψω κάτι να περάσει η ώρα :)

Τα πράγματα είναι όντως πολύ σοβαρά με την υπάρχουσα κρίση. Μέχρι και πρόσφατα θεωρούσα τη δουλειά μου ασφαλή και με καλές προοπτικές, τώρα τελευταία δυστυχώς έχουν προκύψει δυσκολίες..

Μακάρι να αντιστραφεί γρήγορα το κλίμα αλλά από συζητήσεις με φίλους/συγγενείς που έχουν και γνώσεις περί οικονομικών μάλλον πως θα πάμε έτσι για τα επόμενα 3-5 χρόνια τουλάχιστον.

Η συμβουλή που πήρα μάλιστα από έναν μακρινό μου ξάδερφο στην Αγγλία, "πεπειραμένο" σε θέματα αγοράς/χρηματιστηρίου είναι "keep your head down"...

Καλό Σαββατοκύριακο

undercover gpr είπε...

Δεν αντιστρέφεται το κλίμα φίλε george . Δεν ξέρω αν θα διαρκέσει 3-5 χρόνια αλλά το σίγουρο είναι ότι στην επόμενη διετία θα δούμε μεγάλα δράματα . Οικονομικά και κοινωνικά .

Επιγραμματικά όπως τα βλέπω εγώ :

ανεργία => κοινωνικές αναταράξεις => κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ κρατών => πόλεμος (?) => ανάπτυξη .

Κύκλος μούρλια δε μπορείς να πεις !

geokalp είπε...

μου θυμίζεις λίγο τον εαυτό μου με τη τελευταία παρατήρησή σου!

το σημείο κλειδί είναι ό τριτοκοσμικός-άξεστος-αγράμματος λαός (μας) που προσπαθεί μόνο να βγάλει την ημέρα, την εβδομάδα...
και να αισθάνεται βασιλιάς ενώ είναι το κορόϊδο...

επειδή το είχα συλλάβει πολλλες φορές όσο διάβαζα νεοελληνική (από 1821) ιστορία και μου είχε κάνει κάποια εντύπωση καθώς δεν το περίμενα τόσο χάλια,
α. καταλαβαίνω τι βλέπουν όταν μας κοιτούν αυτοί που μας κυβερνούν
β. δεν βλέπω ότι αυτή τη φορά θα είναι καλύτερα

η ανάγκη που θέλεις να περιγράψεις την εκφράζω καθημερινά!

ο κύκλος σου έχει βάση!
ο μόνος τρόπος που βλέπω για να μην συμβεί είναι να κόψουν ένα μερίδιο από τη πίτα προς όφελος των ιδιωτών δανειοληπτών - όπως μάλλον θα κάνουν στην Αμερική