13/1/09

Η φούσκα της καταναλωτικής πίστης .

-
Πως το πλαστικό χρήμα μπορεί να εξελιχθεί σε δήμιο του δυτικού τρόπου ζωής .

Διάβαζα τις προάλλες ένα άρθρο στους FT για την κατάσταση που επικρατεί στις Η.Π.Α με τις πιστωτικές κάρτες και ένα άλλο στην Ελευθεροτυπία συγκριτικό της κατάστασης των ΗΠΑ με την Ευρώπη .

Τα στοιχεία που παρέθετε είναι εντυπωσιακά ! Ενδεικτικά αναφέρω πως οι δαπάνες που αντιπροσωπεύουν το μερίδιο αγοράς με πιστωτική κάρτα στην Ευρωζώνη ανέρχεται σε 10% ενώ στις ΗΠΑ σε 20% .

Στην Γερμανία για παράδειγμα η αναλογία του όγκου συναλλαγών με "plastic is fantastic" ανέρχεται σε μόλις 5% ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη το έχει η Γαλλία με 16% .

Χαρακτηριστικό είναι δε πως οι γείτονες Ιταλοί ξοδεύουν με πιστωτική κάρτα μόνο το 3% (47δις) των αγορών τους ενώ το 73% δηλαδή τα 35 δις τα ξεχρεώνουν τον αμέσως επόμενο μήνα .

Τα στοιχεία αυτά είναι σχετικώς αισιόδοξα για την πορεία της καταναλωτικής πίστης στην Ευρωζώνη αντιθέτως τα στοιχεία που μας έρχονται από "I wanna live in America" μεριά είναι πιο ανησυχητικά εώς και τραγικά .

Να αναφέρω εν τάχει τους αριθμούς , που ξέρω πως κουράζουν , αλλά οι οποίοι είναι αναγκαίοι για σύγκριση .

Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 9,45 τρις δολάρια το χρόνο . Από αυτά τα το ποσοστό που αναλογεί στις πιστωτικές (20%) υπολογίζεται σε 1,89 τρις !

Πριν τελειώσει , λοιπόν , το 2008 το ποσοστό που είχαν καταγράψει οι αμερικάνικες τράπεζες ως "αδύνατο να εξοφληθεί" ανερχόταν σε 6% ήτοι 113,4 δις δολάρια !! Καταγράψτε πως το ποσοστό αυτό μέσα στο 2009 αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ .

Με λίγα λόγια και χωρίς πολύ μουσική (galaxy 92 fm) 113,4 δις δολάρια εξανεμίζονται χαλαρά ήδη και έχουμε δρόμο μπροστά μας .

Πάμε τώρα στα συμπεράσματα :

Παρόλο που η κατάσταση στην Ευρώπη είναι συγκριτικά καλύτερη , το αυτό δεν πρέπει να μας κάνει καθόλου αισιόδοξους .

Η καταναλωτικές συνήθειες των ΗΠΑ επηρεάζουν άμεσα ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και κυρίως ολόκληρη την παγκόσμια παραγωγή .

Η Ευρώπη και κατά συνέπεια και εμείς ως χώρα της ΟΝΕ θα χρειαστεί να θυσιάσουμε πολλές από τις συνήθειές μας σε περίπτωση οικονομικού κραχ στον τομέα της καταναλωτικής πίστης .

Σημειώστε επίσης , που σίγουρα το έχουν καταλάβει όλοι , πως σε περίπτωση οικονομικών απωλειών αμερικάνικων τραπεζών από διαγραφές χρεών χρεωκοπημένων ιδιωτών (βλ.113,4δις στάνταρ) οι συνέπειες στο ευρωπαικό χρηματοοικονομικό στερέωμα θα είναι τρις χειρότερες από τις συνέπειες που ζούμε με το "κραχ" του 2008 .

Ελληνικά στοιχεία δεν θεωρώ ιδιαιτέρως επιτακτικό να βάλω διότι ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά τι και πως ξοδεύει . Απλά πλέον καλύτερα είναι να σκέφτεστε δις τι και πως αγοράζετε .
-

6 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Μα και μόνο που προσπαθούν να ανακάμψουν (με το ζόρι) την πίστη σημαίνει ότι προσδοκούν μια νέα φούσκα για να μας βγάλει από το αδιέξοδο.

undercover gpr είπε...

Χαίρομαι που σε βλέπω εδώ φίλε καλή χρονιά by the way , ναι αυτό που λες είναι αλήθεια .

Πληθωριστικό χρήμα τυπώνουν για να τονώσουν την κατανάλωση . Κάτσε να δεις με τα επιτόκια σε καμία πενταετία τι έχει να γίνει .

Όπως επίσης με τα νομίσματα . Ειδικά λίρα Αγγλίας και δολάριο θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους αποτέλεσμα της οικονομικής τόνωσης της κατανάλωσης .

gnik είπε...

Φίλε gpr όποιος καταφέρνει και αντιστέκεται στην πιστωτική κάρτα βγαίνει κερδισμένος.
Εγώ έβγαλα μια visa το 1981 γιατί θα πήγαινα USA και τότε το συνάλλαγμα ήταν μετρημένο απλώς μπορούσες να αγοράσεις και άλλα τόσα χρεώνοντας τα στην πιστωτική.
Έκτοτε οποτεδήποτε την χρησιμοποίησα την εξοφλούσα τον επόμενο μήνα άτοκα.
Δηλαδή ο χειρότερος πελάτης τους.
Κάθε χρόνο μου χρεώνανε και συνδρομή ώσπου φέτος τσαντίστηκα και σκάω μύτη στην τράπεζα και τους λέω ακυρώστε την γιατί συνδρομή τέρμα.
Με κοιτάνε και λένε....εντάξει κρατήστε την χωρίς συνδρομή.
Σου λέει πόσο θα αντισταθεί ακόμα κάπου θα τον τσιμπήσουμε.
Αλλά εγώ την κορόιδα δεν την βγάζω από το πορτοφόλι.
Ο κανόνας είναι...αν δεν μπορείς να την εξοφλήσεις τον επόμενο μήνα άφηνε την σπίτι.

undercover gpr είπε...

Τα συγχαρητήριά μου ρε φίλε πρέπει να είσαι μέσα στο 2% που συμπεριφέρεται έτσι , by the way άμα σου πω ότι δεν έχω ούτε μια θα με πιστέψεις (βασικά ποτέ δεν είχα , δυο χρεωστικές έχω και τις cash card) ?

θέλει εγκράτεια και δυνατό χαρακτήρα για τους μη έχοντες . Για τους έχοντες θέλει απλά μυαλό . Άκου 18% επιτόκιο ! Στην Ουγκάντα είμαστε ?

Ανώνυμος είπε...

Είναι όντως απαράδεκτο το 18% αλλά κακά τα ψέματα χρειάζεται μια πιστωτική, έστω μια "βιζούλα" :-)

Θα χρειαστεί κάποια στιγμή να κλείσεις ένα εισιτήριο/ξενοδοχείο μέσω Internet, ή να αγοράσεις κάτι άλλο διαδικτυακά, ή να βρεθείς σε ξένη χώρα, ή να έχεις ξεχάσεις να βγάλεις λεφτά από το ΑΤΜ. Αρκεί βέβαια να την ξεχρεώνεις τον επόμενο μήνα.

Βέβαια κάποιες cash card έχουν το σήμα της VISA, οπότε κάνει περίπου το ίδιο.

Εδώ που είμαι, με χρεώνουν 30 ευρώ το χρόνο για να διατηρώ απλό τραπεζικό λογαριασμό και μόνο 10 επιπλέον αν θέλω να βγάλω και μια mastercard. Οπότε την έβγαλα και τη χρησιμοποιώ αραιά και που. Είναι μια ευκολία, η αλήθεια να λέγεται.

undercover gpr είπε...

Αναμφισβήτητα είναι μια ευκολία , άλλωστε εκεί δεν είναι που βασίζονται . Αν δεν ήταν ευκολία δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης αλλά μήπως αυτό δεν είναι και η παγίδα παράλληλα ??

Με τις χρεωστικές μια χαρά αγορές μπορείς να κάνεις και από ίντερνετ και από μαγαζιά και από όπου θες .

Αλλά μόνο αν έχεις λεφτά μέσα....