-
Με μια πρώτη ανάγνωση όλων των μέχρι τώρα γεγονότων βγαίνει ένα γενικό συμπέρασμα :
Δεν είμαστε ικανοί για τίποτα ,
δεν είμαστε πολίτες ,
δεν είμαστε κοινωνοί ,
δεν είμαστε υπάρξεις ώριμες για οργανωμένη κοινωνική ζωή .
Η ελληνική κοινωνική διαστρωμάτωση έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ποτέ των ποτών να μην μπορέσει , μια φορά επιτέλους , να δει την πραγματικότητα .
Το βόλεμα , ο υλισμός , η προχειρότητα και η ανύπαρκτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του λαού .
Ας πάμε τώρα στα γεγονότα και στις απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από αυτά :
Καταρχάς να παραθέσω αυτά που είδα εγώ χθες και προχθές .
Είδα λοιπόν ανήλικα να οργανώνονται και να ξεσπούν βίαια κατά πρώτον της κρατικής καταστολής και δεύτερον (αλλά όχι σε σημασία) κατά της πολιτικής , οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας .
Είδα φοιτητές να οργανώνονται και να προσπαθούν να ξεκινήσουν κάτι που θα επαναφέρει αυτό το τόπο σε πορεία απλά λογικής (λανθασμένα κατά την άποψή μου και θα το εξηγήσω παρακάτω) .
Είδα το κίνημα των αναρχικών (αυτούς τουλάχιστον που συμμετείχαν στο χθεσινό συντονιστικό στο Πολυτεχνείο) να προσπαθεί να βρει σημεία σύγκλισης με τους φοιτητές προκειμένου να συνεχίσουν τις δράσεις τους μαζί ενωμένοι για να σταματήσει η κατηφόρα του πολιτικού αυνανισμού αυτής της χώρας (οι άλλοι , οι απλοί μπαχαλάκηδες ή κατά το δημοσιογραφικό κατεστημένο "κουκουλοφόροι" ζήτημα να ήταν 100-200 άτομα τα οποία άραζαν έξω από τις αίθουσες περιμένοντας τις επόμενες φωτιές) .
Για τους εργαζόμενους και τους γονείς που κατέβηκαν χθες στις διαδηλώσεις επιφυλάσσομαι λόγω της χθεσινής πανελλαδικής απεργίας . (αν δεν ήταν από πριν οργανωμένη η απεργία αμφιβάλλω αν θα κατέβαιναν τόσοι πολλοί)
Αυτά είδα εγώ τουλάχιστον .
Να πω τώρα και τι πιστεύω πως προκάλεσε όλη αυτή τη κινηματική δυναμική .
Πρώτον πρέπει να τονίσω και να φωνάξω όσο πιο δυνατά γίνεται , για να γίνει κατανοητό , πως αν δεν υπήρχε αυτή η τρομερή έξαρση βίας από πλευράς πολιτών ΤΊΠΟΤΑ μα ΤΊΠΟΤΑ δεν θα είχε διαταράξει την μικροαστική καθημερινότητα της κοινωνίας μας και κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα έψαχνε να βρει τι φταίει . Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό για να προχωρήσουμε στα αίτια και τις λύσεις που ίσως να μπορέσουν να βγουν από αυτά τα γεγονότα . (με λίγα λόγια για να πάρω και σαφή θέση καλώς έγιναν οι καταστροφές) .
Βανδαλισμοί μικροεπιχειρήσεων , πλιάτσικο κτλ είναι λογικό να συμβούν σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αλλά δεν είναι και το θέμα μας . Το θέμα αυτό είναι για τους τρομαγμένους βολεμένους .
Πάμε τώρα στα αίτια :
Νομίζω είναι εμφανέστατα και τα παραθέτω όσο πιο επιγραμματικά μπορώ :
1) Θεσμοί εξαρτώμενοι αναμεταξύ τους .
2) Εξουσίες συνεργαζόμενες με σκοπό το κέρδος .
3) Διαφθορά πολιτικού συστήματος (όλου) .
4) Ατιμωρησία αυτών που έχουν επαφές με την πολιτική εξουσία (απ' όπου κι αν προέρχονται) .
5) Κοινωνική εξαθλίωση .
6) Οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προκλητική συμπεριφορά των εχόντων πλούτο και πολιτική προφύλαξη .
και 7)
και κυριότερο ανυπαρξία πολιτικού φορέα που να μπορεί να εκφράσει όλα τα παραπάνω πειστικά .
Όλα αυτά με μια έκφραση σημαίνουν κοινωνική αδικία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν βασικά στοιχεία μιας οργανωμένης κοινωνίας όπως η ισονομία και η δικαιοσύνη .
Όποιος δεν μπορεί να τα δει αυτά είναι ή φοβισμένος βολεμένος ή βλαξ .
Λύσεις ????
Τίποτα δεν είναι εύκολο . Οι φοιτητές (παρακολούθησα χθες το συντονιστικό που έγινε στο Πολυτεχνείο) έχουν την όρεξη να προσπαθήσουν αλλά πιστεύω πως το κάνουν με λάθος τρόπο .
Τα αποτελέσματα του συντονιστικού ήταν συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής (δεκτόν αλλά...) , συνθήματα καταδίκης κατά του δολοφόνου (σώπα) , συντονισμός δράσεων (ραδιοφωνικός σταθμός στο ΕΜΠ , στήσιμο φαρμακείου για τους τραυματίες κ.α τα οποία είναι μια χαρά αλλά και πάλι αλλά ...) , και το μαγικό να πέσει η κυβέρνηση (δίνοντας τους το δωράκι της παραγραφής των σκανδάλων) !
Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά .
Προσωπικά πιστεύω πως το φοιτητικό κίνημα έχει αυτή τη στιγμή εφόδια να πολιτικοποιηθεί και να ζητήσει απτά και πρακτικά πολιτικά βήματα από την εξουσία για να προσεγγισθεί η πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο λείπει και πλήττει .
Επιγραμματικά και πάλι πρότεινα να συγκεκριμενοποιηθούν τα πολιτικά αιτήματα με σκοπό να πάρουμε πίσω από την πολιτική εξουσία ορισμένα όπλα που έχουν εδώ και καιρό εξασφαλίσει οι πολιτικοί αυνάνες μας :
1) Άρση βουλευτικής ασυλίας .
2) Απόσυρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών .
3) Αύξηση των κοινωνικών παροχών από μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων .
Αυτά τα ολίγα για αρχή
Και μετά ας πέσει και η κυβέρνηση και το παλιάμπελο .
Κι αν αυτά τα αιτήματα έβγαιναν προς την κοινωνία ποιος δεν θα συνέπραττε μαζί με τους φοιτητές ? Μέχρι και τα κανάλια δεν θα είχαν άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουν σε αυτά τα βασικά αιτήματα που θεωρώ ότι εκφράζουν το σύνολο της κοινωνίας .
Όμως Τίποτα !
Επικράτησε η λογική των γενικόλογων συνθημάτων και αιτήματα όπως αφοπλισμός των αστυνομικών κ.τ.λ λες και το πολιτικό σύστημα έχει τρομάξει τόσο πολύ που θα κατεβάσει τα βρακιά του σε εμένα και εσάς .
Κρίμα . Θα μπορούσε το φοιτητικό κίνημα να κινήσει όλους τους σκεπτόμενους πολίτες με απλά και βασικά αιτήματα αλλά απ' ότι φαίνεται και γνωρίζουμε καιρό τώρα από την αλλοτρίωση και την προχειρότητα δεν έχουν ξεφύγει ούτε οι φοιτητές .
Το πρόβλημα λοιπόν όπως προκύπτει από την δική μου οπτική είναι η βαθιά έλλειψη κοινωνικών κανόνων που να μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν .
Τα υπόλοιπα είναι μπλα μπλα από τρομαγμένους βολεμένους μικροαστούς .
-