9/10/08

Νέτα σκέτα : οι τύποι θέλουν κρέμασμα ΤΩΡΑ !

-
Ο κορυφαίος ασφαλιστικός όμιλος AIG δέχεται συνεχείς "ενέσεις ρευστότητας" από την κρατική μηχανή των ΗΠΑ, αλλά όπως αποδεικνύεται τα στελέχη του το μόνο που επιθυμούν είναι… να περνούν καλά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Chicago Tribune", κορυφαία στελέχη του ομίλου δαπάνησαν 440.000 δολάρια σε ένα σαββατοκύριακο, το οποίο πέρασαν στο St. Regis resort, με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό και σαφώς βιώνοντας εξαιρετικά ευχάριστες στιγμές.

Η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει τις ακριβείς τοποθετήσεις μέρους των κεφαλαίων: 139.375 δολάρια για τα δωμάτια στα οποία παρέμειναν, 147.301 δολάρια για φαγητό, 1.488 δολάρια για… μανικιούρ - πεντικιούρ, 6.939 δολάρια για γκολφ, 2.949 δολάρια σε φιλοδωρήματα (εξαιρετικά γενναιόδωροι). Επιπρόσθετα, κατέβαλαν 5.016 δολ. στη Stonehill Tavern, 3.064 δολάρια προκειμένου να δειπνήσουν στο δωμάτιό τους, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Όλη, δε, η παραπάνω ευχάριστη δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την ουσιαστική εξαγορά της AIG από το αμερικανικό δημόσιο προς 85 δισ. δολάρια (δηλαδή με χρήματα των φορολογουμένων).

Πάντως, ο πρώην επικεφαλής της AIG, κ. Robert Willumstad, σε κατάθεσή του σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, δήλωσε άγνοια για το συμβάν και φρόντισε να προσθέσει ότι "εάν το γνώριζα θα το είχα ακυρώσει".

Σε δημοσίευμα, δε, της "Washington Post" υπογραμμίζεται ότι στο "πάρτι" συμμετείχαν περίπου 70 στελέχη της AIG. Προκειμένου, δε, να καταστήσει περισσότερο σαφές το ύψος της σπατάλης, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι ο επικεφαλής διαχείρισης χρηματοοικονομικών προϊόντων, κ. Joseph Cassano, έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 1 εκατ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που τα παραπάνω γεγονότα βλέπουν το φως της δημοσιότητας η Fed προχωρά σε νέα ένεση ρευστότητας 37,8 δισ. δολαρίων στην AIG.

Πηγή : Euro2day
-

7 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Θέλουν κρέμασμα αυτοί που τους δίνουν τα χρήματα.

gnik είπε...

Δεν μπορεί....κάτι παίζεται
Να τους δίνουν τόσα λεφτά και οι άλλοι να τα χαλάνε λες και δεν τρέχει τίποτα?

Unknown είπε...

Ο Ιθαγενής

Γιατί σου κάνει εντύπωση?

Απλά τις ζημιές "κοινωνικοποίησαν", με χρήματα φορολογουμένων για να έχουν τα στελέχη τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους...

Πέρα από την πλάκα όμως, δεν καταλαβαίνω γιατί μας ξενίζει η εμφάνιση τέτοιου είδους συμπεριφοράς.
Πρωταρχικός κανόνας κάθε συστήματος είναι η επιβίωση του και όχι η ορθολογική συμπεριφορά.
Από την στιγμή που το κράτος παρεμβαίνει, όχι για να θέσει κανόνες (μην ενοχληθούν οι νεοφιλελεύθεροι) αλλά για να εξασφαλίσει την επιβίωση, το σύστημα (ως οργανική οντότητα) θα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά.
Η επικράτηση νεοφιλελεύθερων στις ΗΠΑ και μονεταριστών στην ΕΟΚ, ακολουθώντας ως "αλάθητο του Πάπα" τις επιλογές που ευαγγελίζονται, μας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο .

Άσε που εμείς έχουμε την χαρά να διαθέτουμε και την προσωποποίηση της αισιοδοξίας: Αλογοσκούφης : άκου 3,4 % ρυθμό ανάπτυξης εφάμιλλο αν όχι ανώτερο των 50$ το βαρέλι πρόβλεψη με βάση την οποία κατάρτισε τον προϋπολογισμό του 2008....

Κυριάκος είπε...

rfp@in.gr
Δε διαφωνώ γενικά μαζί σου αλλά νομίζω πως δεν είναι απαραίτητα κακό να στηριχτεί το σύστημα. Αν οι τράπεζες περιορίσουν πολύ το χρήμα δε θα πληγούν μόνο αυτοί που παίζουν στο χρηματιστήριο. Θα ζοριστεί και το μαγαζί που δανείζεται για να αγοράσει εμπόρευμα, ο μηχανικός που δανείζεται για να προχωρήσει την οικοδομή, ο έμπορος αυτοκινήτων που δε θα μπορεί να δώσει καλές προσφορές με συμφέρουσα χρηματοδότηση κλπ. οπότε τελικά θα την πληρώσουμε όλοι μας (η "πραγματική" οικονομία).

Παίζουν όμως μεγάλο ρόλο οι λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μια κριτική που ασκήθηκε από πολλούς στο πακέτο paulson στις ΗΠΑ ήταν πως δεν έβαζε αρκετούς περιορισμούς στις αποζημιώσεις των μεγαλοmanagers. Αποτέλεσμα; Αυτό που περιγράφει ο gpr στην ανάρτησή του.

Οι μονεταριστές της ΕΚΤ φαίνεται ευτυχώς πως βάζουν λίγο νερό στο κρασί τους. Όταν τα πράγματα ζορίζουν ο πληθωρισμός παύει να είναι πρώτη προτεραιότητα.

Όσο για τον προϋπολογισμό του Αλογοσκούφη, δε θα μιλήσω γιατί θα εκνευριστώ και θα βρωμίσω το ωραιότατο αυτό blog με μπινελίκια. Ένας λόγος που σιχαίνομαι αυτόν τον άνθρωπο όσο λίγους (εκτός από την αποκρουστική αλαζονεία του) είναι πως περίμενα πολύ περισσότερα απ' αυτόν. Είναι διαπρεπής επιστήμονας και τέτοιους δεν έχει και πολλούς η ελληνική πολιτική. Και μετά έκανε την απογραφή και κατάλαβα πόσο καραγκιόζης είναι... Ορίστε με έκανες και έβρισα τελικά, εσύ τα φταις :Ρ

Unknown είπε...

Ο Ιθαγενής

Μα αυτή την στιγμή δεν στηρίζεται κανένα σύστημα, δεν θεσπίζονται κανόνες, απλά κρατικοποιούν ζημιές.

Η ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί είναι ίδια.
Απλά ορισμένοι την μάζεψαν με μορφή ...αποζημιώσεων.

Δεν καταλαβαίνω γιατί
(α) manager των 500.000.000 §
(β) θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος τις βλακείες του πρώτου

και οι κανόνες μένουν ίδιοι για να επαναληφθούν στο μέλλον.

Χίλιες φορές τα χρήματα του σχεδίου Πόλσον να ήταν για την εξαγορά υποθηκών και αποπληρωμή δανείων των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, από τη διάσωση οικονομικών δεινοσαύρων.

Έτσι και η μικρομεσαία ραχοκοκαλιά των οικονομιών θα ανάσαινε και τα χρήματα θα έπεφταν στην αγορά και όχι στην μαύρη τρύπα των σουπριμς

undercover gpr είπε...

Καλημέρα ,

(ετεροχρονισμένη παρέμβαση λόγω προβλημάτων με τη σύνδεση του σπιτιού μου το Σ/Κ)

Καταρχάς συμφωνώ με τον Ιθαγενή επί της αρχής . Οι κινήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν από τη βάση . Αυτή είναι η πρωτογεννής αιτία της κρίσης και αυτή χρειάζεται στήριξη για να ισορροπήσει το οικονομικό σύστημα .

Η στήριξη των υπο κατάρευση οργανισμών είναι μεν καλή για να ηρεμήσουν τα πράγματα αλλά ουσιαστικά πετάνε τα προβλήματα κάτω από το χαλί .

Το παράδειγμα της ανάρτησης είναι χαρακτηριστικό (υπ'όψιν υπήρξε και δεύτερο κρούσμα στελεχών από τον ευρωπαικό όμιλο Fortis , νομίζω , που έκαναν ταξιδάκια στο Μονακό) .

Διακρίνω όμως πως σιγά σιγά οι υπεύθυνοι ξεκαθαρίζουν τα πράγματα στο μυαλό τους . Θεωρώ πως ξέρουν ότι για να ξεπεραστεί η κρίση πρέπει να στηριχτεί η πραγματική οικονομία αλλά δεν ξέρουν ακόμα πως θα γίνει .

Μέχρι τώρα πάντως βλέπουμε ημίμετρα και αναδιανομή (για ακόμα μια φορά) του πλούτου προς αυτούς που έχουν ρευστό .

Κυριάκος είπε...

Δε διαφωνώ καθόλου με την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών πρώτα. Εννοείται πως αυτοί θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα και δεν ήταν σε καμιά περίπτωση. Η ρευστότητα των τραπεζών όμως πρέπει να παραμείνει σε σχετικά καλά επίπεδα για να μην υπάρξουν προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Είχα διαβάσει σε ελληνική εφημερίδα πριν λίγο καιρό ένα άρθρο Σουηδού πολιτικού που περιέγραφε πώς είχε αντιμετωπίσει η χώρα με επιτυχία παρόμοια κρίση (περιορισμένη φυσικά στις τράπεζες της χώρας) την περασμένη δεκαετία. Αν το βρω θα βάλω το link.