3/10/08

Σημαντική είδηση !

-
Άνοιξε ο δρόμος μείωσης επιτοκίων στην ευρωζώνη ????

Τα επιτόκια της ευρωζώνης πιθανόν σύντομα να μειωθούν για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, υπονόησε η ΕΚΤ, παραδεχόμενη ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση έχει αλλάξει σημαντικά το τοπίο για τις οικονομικές προοπτικές των «15».

Ο Jean-Claude Trichet άνοιξε το δρόμο για πιθανή μείωση του κόστους δανεισμού τον Νοέμβριο -ή και νωρίτερα εάν κλιμακωθεί η χρηματοοικονομική κρίση- δηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός, αν και δεν έχει εξαφανιστεί, έχει πάντως αποκλιμακωθεί. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκρουσε τον κώδωνα για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και αποκάλυψε ότι στην κεντρική τράπεζα συζητήθηκε η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, στην συνεδρίαση κατά την οποία εντέλει διατηρήθηκε σταθερή πιστωτική πολιτική.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στο 4,25% ήταν αναμενόμενη, καθώς οι ρυθμιστές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις στα 15 μέλη της ευρωζώνης, αλλά η επιβεβαίωση ότι τα μέλη της επιτροπής μελέτησαν μείωση των επιτοκίων, έστειλε το ευρώ σε νέο αρνητικό έναντι του δολαρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση, ο κ. Trichet δήλωσε: «Οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε κλιμακούμενους πτωτικούς κινδύνους, εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής έντασης,» είπε στους δημοσιογράφους. Το αποτέλεσμα είναι «οι κίνδυνοι για την σταθερότητα τιμών μπορεί να έχουν μειωθεί κάπως, όμως δεν έχουν εξαφανιστεί.»

«Εξετάσαμε δύο επιλογές, μια να αφήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα και μια να τα μειώσουμε,» δήλωσε ο κ. Trichet, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση ήταν ομόφωνη. Τα μέλη της επιτροπής, συζήτησαν τα «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» οικονομικής αβεβαιότητας που προέρχονται από την αναταραχή στις αγορές.

Τα σχόλια υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ έχει γίνει οπωσδήποτε πιο απαισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, σε μια εποχή που υποχρεώνεται να αυξάνει αισθητά τις έκτατες επιχειρήσεις παροχής ρευστότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η τράπεζα, που αύξησε τα επιτόκια τον Ιούλιο, εκτιμά ότι το κόστος στην ευρωζώνη είναι λιγότερο ευέλικτο απ’όσο στις ΗΠΑ, γεγονός που στοιχειοθετεί πιο αυστηρή νομισματική στάση, ιδιαίτερα καθώς επίκεινται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις στον γερμανικό κλάδο μηχανολογίας.


Η Ε.Ε. «θα πρέπει να αποφύγει κοινό ταμείο διάσωσης.»

Οι ρυθμιστές της νομισματικής ζωής της ευρωζώνης δήλωσαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συντονίσει τις προσπάθειες εγγύησης των καταθέσεων και διάσωσης τραπεζών, αλλά να αποφύγει ένα κοινό ταμείο διάσωσης, όπως εκείνο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, οπότε η ιδέα να κάνουμε το ίδιο δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης,» είπε ο κ. Trichet στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. «Δεν είμαστε οι ΗΠΑ, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο.» Ο κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε ότι θα συμμετάσχει με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας το Σάββατο στο Παρίσι, στην σύνοδο που συγκάλεσε ο Nicolas Sarkozy, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ευρώπης δήλωσαν ότι η γαλλική κυβέρνηση «έριξε» την ιδέα, ενόψει της συνόδου, να δημιουργηθεί στην Ε.Ε. ταμείο διάσωσης ύψους 300 δισ. δολαρίων. Η Γαλλία δήλωσε δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως προτάσεις και απέρριψε την φημολογία για το μέγεθος του ταμείου.

Πηγή : Financial Times , Euro2day

Σχόλιο greekpoliticalreview :

Το νέο είναι σίγουρα καλό αλλά και κακό . Εξηγούμαι :

Είναι καλό για τους δανειολήπτες που στηρίζονται στο euribor .
Είναι καλό για τις επιχειρήσεις .
Είναι καλό για τον δείκτη ανάπτυξης .
Είναι καλό για να ανασάνουν λιγάκι και οι τράπεζες .

Είναι κακό γιατί είναι επικίνδυνο για περαιτέρω υπερδανεισμό .
Είναι κακό γιατί ανεβάζει την αξία του δολαρίου με συνέπεια στα δημοσιονομικά .
Είναι κακό γιατί ανεβάζει την αξία του πετρελαίου .

Η κατάσταση μου θυμίζει λίγο Ελλάδα πριν μπούμε στην ΟΝΕ . Τότε που ανέβηκαν όλα και που οι μισθοί έμειναν εκεί που ήταν αλλά τα επιτόκια έδιναν πλαστή ελπίδα στους πολίτες για "πλαστική ζωή" .

Με τέτοια μέτρα σίγουρα βοηθείται η "οικονομία" αλλά μου χτυπάει καμπανάκι για τους ευάλωτους και ευκολόπιστους που λένε "δανεικά να ναι κι ότι να ναι" . Θα δείξει αν αλλάξει κάτι στο μυαλό των υπερδανεισμένων .
-

2 σχόλια:

Greek Rider είπε...

@GPR λίγο παλαιότερα έγραφα ότι η ΕΚΤ είναι γελοία που φοβάται πληθωρισμό σε περίοδο που μπαίνουμε σε ύφεση! Τους παρομοίαζα με τους Ιάπωνες που στις αρχές του 1990 αντί να μειώσουν τα επιτόκια καθυστέρησαν φοβούμενες πληθωρισμό και έτσι την πάτησαν.

Ασφαλώς τα επιτόκια θα μειωθούν όσο αυξάνουν οι πιθανότητες για ύφεση. Στην αρχή μπορεί να υπάρχουν αναταράξεις και πολύ υψηλά επιτόκια λόγω της τραπεζικής ανωμαλίας αλλά σιγά, σιγά θα οδηγηθούν μοιραία προς τα κάτω για να συντομευθεί η ύφεση.

undercover gpr είπε...

Κρατώ μια επιφύλαξη , φίλε , για τον πληθωρισμό κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για το ευρωπαικό πόπολο εν αντιθέση με την Ελλάδα που τον ανεβοκατεβάζουν κατά βούληση και ποτέ δεν είναι αληθινός .

Ο δείκτης σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία (που καθορίζουν την ευρωπαική πολιτική) είναι αληθινός . Εκτός αυτού επηρεάζει διαρκώς την εκλογική βάση ψηφοθηρικά (βλ. Αυστρία με ακροδεξιά) .

Σε περίπτωση που δεν υπήρχε κρίση τα επιτόκια θα πέταγαν αυτή τη στιγμή και λογικά θα ισχυροποιούσαν το ευρώ για λόγους , προφανώς πληθωριστικούς . Σε τέτοια περίπτωση οι τιμές πανευρωπαικά θα έπεφταν αλλά θα μείωναν τον δείκτη της ανάπτυξης (που λίγο θα τους ενοχλούσε συγκριτικά με τους ρυθμούς των ΗΠΑ) .