1/10/08

Ένας συστημικός κανόνας που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά

-
Όλα ξεκινούν από τη βάση .

Βάση : η ελληνική λέξη Βάση (ή "βάσις" στη καθαρεύουσα) έχει την έννοια της έδρασης , στήριξης . Προέρχεται από το αρχαίο ρήμα βαίνω και που σήμαινε τότε τη βάδιση, το βήμα, την πορεία . . .

Εν μέσω , λοιπόν , πολιτικών παιγνίων που μόνο σε υπανάπτυκτες κοινωνίες λαμβάνουν χώρα και σε μια κρίση παγκοσμίου εμβέλειας υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που παντού ανά τον κόσμο δεν λαμβάνεται υπ' όψιν .

Ότι και να συμβαίνει , ότι και να αλλάζει , ότι και να ανεβοκατεβαίνει για όλα υπάρχει μια βάση . Και η βάση των κοινωνιών είναι οι πολίτες τους .

Η λογική του αίτιου και του αιτιατού έχει περάσει , δυστυχώς , κρυμμένη τις τελευταίες δεκαετίες . Η επικαιρότητα μας εκβιάζει να μην στοχεύουμε σε τέτοιες βαθύτερες αναλύσεις . Οι εξελίξεις μας ωθούν να μην χρειαζόμαστε ανάλυση του αιτίου αλλά λύση του αποτελέσματος .

Σήμερα , είμαστε θεατές μιας παγκόσμιας κινητικότητας βάση επικαιρότητας και κρίσης που στηρίζεται στο επιχείρημα πως "αν δεν κάνουμε κάτι θα γκρεμιστούν τα πάντα" . Και είναι αλήθεια .

Όμως , είναι επίσης αλήθεια πως αν δεν κατανοήσεις το αίτιο τότε το αποτέλεσμα θα είναι σε αλλουνού χέρια μοίρα (ίσως και στου Θεού...) .

Διάβαζα στους Financial Times πως οι επενδυτές πιστεύουν πως η κρίση θα είναι χειρότερη στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ . Οι τραπεζικές μετοχές εκεί έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% από το peak τους πέρυσι . Στην Ευρώπη , ο σχετικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 50% .

Η υποαπόδοση της Ευρώπης δεν οφείλεται στο ότι οι μέτοχοι των τραπεζών στις οποίες δόθηκε αυτή η «σανίδα σωτηρίας» τα πήγαν χειρότερα απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στις ΗΠΑ . Αντιθέτως , τα πήγαν καλύτερα . Ωστόσο , οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν απρόθυμοι να προχωρήσουν σε κινήσεις .

Αυτό τι πρέπει να μας κάνει να καταλάβουμε ?

Καταρχάς πως η βάση είναι η άρχουσα αρχή όλων των αιτίων και κατά δεύτερον πως όσες ενέσεις βοηθείας κι αν δοθούν στα ιδρύματα , η βασική εγχείρηση πρέπει να γίνει για την βάση . Αυτή καθορίζει .

Μια συστημική κρίση , όπως αυτή που βιώνουμε προσφάτως , δεν μπορεί να έχει ως αίτιο το εργαλείο του συστήματος (δηλ. τα ιδρύματα) αλλά τα μέλη του συστήματος .

Τα τοξικά προιόντα δεν έγιναν τοξικά επειδή οι τράπεζες τα αλληλοπουλούσαν μεταξύ τους (που κι αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο) αλλά επειδή η βάση έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να τα αποπληρώσει (η ευθύνη είναι άλλης μέρας κουβέντα) .

Με λίγα λόγια : η ένεση ρευστότητας που παρακαλάει ο Μπους να εγκρίνει η Γερουσία δεν θα έχει αντίκρισμα αν δεν δοθεί ένεση ρευστότητας και στη βάση .

Ηθικόν συμπέρασμα : Αλλάξτε τώρα που μπορείτε τρόπο ζωής και πρότυπα .

Εμείς φταίμε για την υπερκατανάλωση , εμείς φταίμε για τον υπερδανεισμό , εμείς φταίμε για τις διπλές υποθήκες , εμείς φταίμε για το σύστημα .
-

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΤΕ Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ , Ο ΥΠΕΡΔΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ - Η ΑΝΙΣΟΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ !
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΑΙΡΕΙ ΠΕΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (Π.Χ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ - ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΝΑ ΦΟΒΙΣΩ ΚΑΠΟΙΟΝ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΛΕΕΙ) Ή ΣΕ ΝΕΕΣ ( Π.Χ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ - ΦΑΣΑΡΙΑ - ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΛΠ) . ΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΑ Ή ΜΟΧΛΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΕΥΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΕΙΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΕΡΑΚΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΕΙ (ΑΝΩ ΤΩΝ 20000 ΕΥΡΩ - SIC ) AN ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (ΚΑΙ)ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ? ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΓΕΡΟ Ή ΓΡΙΑ ΜΕ ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ??
Μ.Φ.Χ.
ΗΙΤΕΚ

undercover gpr είπε...

Αδερφέ , δε θέλω να σε αγχώσω αλλά πόλεμος υπάρχει . Απλά δεν είναι πάντα με μορφή συμβατική . Δίκιο έχεις για την ανισοκατανομή αλλά κι αυτή εμείς δεν την αφήσαμε να ξεφύγει από το 80 και μετά ?

Υ.Γ : Γριά με κονσερβοκούτι είναι πολλάκις πιο επικίνδυνη από ΕΠ.ΟΠ με G3A3 ...

Σε χαιρετώ και επαυξάνω για τις παρατηρήσεις σου !

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΣ ΕΜΠΕΙΡΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ . ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΠΩΛΗΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΦΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕ ΧΑΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΩΜΑΤΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ .
ΤΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΥΡΒΑΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΤΙΔΕΣ !

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ???

ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
ΗΙΤΕΚ