14/1/11

Μαζέψτε τους !!

-
Γράφουν τους κανόνες μόνοι τους και ουδείς, επί της ουσίας, τους ελέγχει.

Μολονότι τυπικά αδειοδοτούνται από τις ΗΠΑ, είναι υπεράνω κυβερνήσεων και δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν, παρά μόνον στον εαυτό τους.

Συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime), που άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για την παγκόσμια οικονομία, και ουδέποτε απάντησαν γι' αυτό, ενώ με μία τους κίνηση είναι δυνατόν να οδηγήσουν ολόκληρες χώρες σε κατάσταση πιστωτικής ασφυξίας, «τραβώντας» όποτε αυτές κρίνουν μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών αυτών.

Η ουσιαστικά ανεξέλεγκτη δράση των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας καταδείχθηκε χθες, για ακόμη μία φορά, όταν δύο εξ αυτών, η Moody's Investors Service και η Standard & Poor's Corp., «κούνησαν το δάκτυλό τους» προς τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για ανάγκη ελέγχου των ελλειμμάτων τους και μείωση του δημόσιου χρέους τους.

Μία κίνηση η οποία, αν και ορθή, σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου η ευρωζώνη είχε κατορθώσει να πάρει μία πρώτη «ανάσα» από την κρίση που τη μαστίζει, όταν έγιναν γνωστές οι προθέσεις των πρωταγωνιστών της για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.

Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Μπαράζ οι προειδοποιήσεις χθες από τη Moody’s, αρχίζοντας πρωί-πρωί από την Κύπρο, την οποία προειδοποίησαν για επικείμενη υποβάθμιση, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της έκθεσης των τραπεζών της σε ελληνικό χρέος.

Ακολούθησε ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης, ήτοι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, προς τις οποίες υπήρξε προειδοποίηση να ελέγξουν τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους δαπάνες εάν θέλουν «να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των στοιχείων που αξιολογούν το φορτίο του χρέους»…

Αντίστοιχες ήσαν οι επισημάνσεις των Moody’s και S&P και προς τις ΗΠΑ, οι οποίες όμως σημειώνονται την ύστατη ώρα, ενώ έχει ήδη βουίξει η υφήλιος και ακόμη και ο πάλαι ποτέ διοικητής της Fed κ. Άλαν Γκρίνσπαν έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τεράστιο έλλειμμα και χρέος της χώρας.

Στη μία περίπτωση, δηλαδή, η προειδοποίηση έρχεται στην πλέον αδόκιμη ώρα, όταν έχει αρχίσει να φαίνεται «φως στο τέλος του τούνελ» και τα spreads έχουν αρχίσει να πέφτουν, ενώ στην άλλη η προειδοποίηση σημειώνεται αφού δεκάδες αναλυτές και ακόμη και ένας πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν κάνει λόγο για ανάγκη περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους.

Το δε απίθανο της υπόθεσης είναι ότι ενίοτε οι ίδιοι οίκοι που υποβαθμίζουν ή απειλούν με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, εξαιτίας της ανάγκης για προώθηση προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και για μείωση των ελλειμμάτων της, πράττουν ακριβώς το ίδιο έναντι άλλων κρατών η ανάπτυξη των οποίων, όπως ισχυρίζονται, εμποδίζεται εξαιτίας των δημοσιονομικών προγραμμάτων που αυτά ακολουθούν.

Το «ωραιότερο» μάλιστα ήρθε χθες από αναλύτρια της S&P, η οποία δίνει πιθανότητα 40% στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς «πλην της Ελλάδας, οι αξιολογήσεις των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται εντός κατηγορίας investment grade».

Με άλλα λόγια, αφού μας υποβάθμισαν, κρίνουν πλέον αυξημένες τις πιθανότητες να αναδιαρθρώσουμε το χρέος επειδή είμαστε… υποβαθμισμένοι και εκτός «επενδυτικής κατηγορίας».

Καθαρή τρέλα, ή, με λίγα λόγια, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Euro2day
-

3 σχόλια:

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλώς τον μετά από καιρό.
Καμμία σχέση δηλαδή με χειραγώγηση αγορών!!!
Και με την άδεια των ΗΠΑ;
Μα συμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά τέτοια πράγματα;

Ανώνυμος είπε...

Επηρεασμένος από το money never sleeps που είδα χθες φίλε ν...ν θα σου έλεγα ότι όλο αυτό το παιχνίδι με τα κρατικά χρέη μου μυρίζει προσπάθεια του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να κρύψουν την επόμενη και μεγαλύτερη φούσκα.Μάλλον χειρότερη των subrimes.

Δεν έχω παρακολουθήσει όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις των τελευταίων μηνών ,λόγω του γεγονότος και του φόρτου εργασίας που αυτό έφερε, αλλά αυτή η αποστασιοποίηση σε κάνει μερικές φορές να τα βλέπεις πιο καθαρά τα πράγματα.

Καλή σου μέρα αδερφέ.
gpr

chandra είπε...

This is just brilliant blog! Interesting topics chosen!
Proposal Sample